Причини висипи на шкірі у новонароджених - види висипань, симптоми і лікування

Якщо на тілі з'явилася червона висипка у новонародженого або немовля, не виключені проблеми з дитячим здоров'ям. Завдання батьків – вчасно відреагувати на тривожну симптоматику, звернутися до педіатра, виключити розвиток скарлатини і вітрянки. Лікуючий лікар після діагностики підкаже, як повністю позбутися від дитячого захворювання і його потенційних ускладнень. Лікувати симптоми належить комплексно, але для початку не завадить визначити етіологію патологічного процесу.

Що таке висип

Це висипання на верхньому шарі епідермісу, які мають бактеріальну, вірусну чи інфекційну природу. Виникають під впливом провокуючого фактора, стають причиною свербіння, набряклості, почервоніння шкірних покривів. По суті, це один із проявів алергії, яка при відсутності своєчасного лікування може зробити з колись здорової людини «хронічного алергіка». Виглядає висип огидно, порушує однорідну структуру шкірних покривів, створює сприятливі умови для розвитку гнійних, інфекційних процесів.

Гормональна висип у новонароджених

Не завжди мікроби стають основною причиною шкірних висипань, не виключені гормональні зміни в організмі грудного віку. Наприклад, після народження дитини ще 2-3 тижні переважає надлишок естрогенів, що призводить до захоплення грудних залоз і появи характерних висипань на шкірі. Явище тимчасове, але помітно лякає молодих батьків. Зовні це рясна вугрі, яка має щільний вміст, подібно ознаками акне. Однак гній по своїй консистенції не рідкий, нагадує незбиране зернятко білого кольору.

Гормональна висип у новонароджених, також називається неонатальної, вугрової, тритижневої. Позбутися від характерних висипань можна без медикаментів, потрібно почекати кілька тижнів. Для виведення прищиків показано зниження концентрації в дитячому організмі жіночих гормонів – естрогенів, які як раз і є основною причиною патологічного процесу.

Неонатальний пустульоз новонароджених, що припускає гормональне «цвітіння дерми» у дітей перших днів життя, частіше локалізується у верхній частині корпусу – на голові, шиї, обличчі та спині. Тому називається цефалічний. Щоб позбутися від неприємної симптоматики, необхідна дотримання адекватних правил особистої гігієни дитини. Захворювання в такому разі самостійно зникає на 2-3 добу.

Алергічна висипка у новонародженого

Причиною таких висипань є вплив провокуючого фактора, яким може бути харчовий алерген, побутова хімія, лікувальна косметика. Крім того, зовнішні подразники не виключені побутового, природного, хімічного походження. У всіх випадках висип у немовляти виглядає однаково, стає причиною свербіння, печіння, внутрішнього дискомфорту, емоційної нестабільності. Цей неприємний симптом характеризує відразу кілька хвороб, представлених нижче, тому обов'язкова диференціальна діагностика. Отже:

  1. Харчова алергія. Частіше з'являється на дитячих щічках через проникнення алергену в травний тракт. Інфекція може проникати в організм новонародженого разом із грудним молоком матері.
  2. Контактна алергія, яка ще називається побутової. З'являється при безпосередньому контакті шкіри з зовнішніми алергенами – потенційно небезпечними речовинами. Спровокувати таку алергічну реакцію у новонародженого може бути, запах фарби, шерсть тварин.
  3. Лікарська алергія. Червоний висип стає побічним ефектом тривалого консервативного лікування новонародженого і не тільки. На тлі ослаблення хворобою імунної системи новонароджений організм не здатний протистояти часткової інтоксикації організму від таблеток.
  4. Кропив'янка. Це ускладнена форма алергічної реакції, при якій червона висипка дрібна, рясна. Схильна до формування пухирів. Зовні висип нагадує опік кропиви, звідси і така назва. Ускладненням для новонародженого пацієнта стає анафілактичний шок, набряк Квінке.
  5. Пітниця. Висип у дитини з'являється в складках, на шкірі з причини порушеного потовиділення зазначених зон. Осередками патології стають пах, спина, область пахв, шия. Основне завдання батьків – відновити теплообмін новонародженого, одягати дитину по погоді, прибрати висип.
  6. Пелюшковий дерматит. Виникає при контакті з мокрими пелюшками, оскільки рідкий кал і сеча дратують чутливу шкіру. Спочатку з'являється роздратування, а потім – попрілості і виразки. Батькам необхідно дотримуватися правил особистої гігієни новонародженого малюка.
  7. Атопічний дерматит. Поширене шкірне захворювання, при якому з'являється бульбашкові висипання у новонародженого. Осередками патології стають щічки і підборіддя, ніжки і ручки, дитячі сідниці. Висип свербить, робить новонародженого нервовим, дратівливим.

Інфекційні висипання у новонароджених

Якщо причиною рясного висипання на шкірі стає вірусна інфекція, такий стан загрожує серйозними наслідками для здоров'я новонародженого і не тільки. Додатковими симптомами є висока температура, лихоманка, порушення системного травлення. Перш ніж вибирати медичні препарати для лікування висипу, показано уточнити діагноз у новонародженого. Вт що це може бути за недуга:

  1. Вітрянка. Висипання рясна, локалізується по всьому тілу. Кожен прищик має рідкий вміст. Після довільного розтину пухирець засихає, і кірка відпадає, тимчасово залишаючи пляма на тілі. Опис характерного недуги відомо всім батькам, оскільки практично кожен у дитинстві переніс вітрянку.
  2. Скарлатина. Висип по тілу поширюється четь швидко, додатково в патологічний процес залучені запалені мигдалини. Після усунення висипів на тілі залишаються помітні плями, схильні до лущення. Хворого новонародженої дитини показано ізолювати на 10 діб і терміново лікувати.
  3. Краснуха та кір. Це відомі дитячі захворювання з рясною висипом, які краще перенести на 1-3 році життя без потенційних ускладнень. У новонародженого плями зливаються у великі вогнища, при цьому сам пацієнт страждає від високої температури, ознак лихоманки.
  4. Розеола має подібну симптоматику з краснухою. Висип об'єднується у великі вогнища, при цьому шкіра схильна до сухості і лущення. Основним збудником хвороби є простий вірус герпесу, консервативне лікування ускладнене. При натисканні пальцем відразу блідне.
  5. Молочниця. Хвороба має грибкове походження, а висипання поширюються на слизові оболонки новонародженого. Активність хвороботворного грибка можна придушити тільки консервативними методами – допоможе суміш медичних препаратів. Новонароджених грибкова висип лікується крутим содовим розчином.

Як лікувати висип

Якщо на шкірі новонародженого з'явилися вугрі, пітниця або симптоми акне, потрібно терміново звернутися до дитячого дерматолога. Поверхневе самолікування виключено, інакше прояви стануть ще рясніше. Після визначення провокуючого фактора і повного його усунення лікування консервативне, можна додатково залучати альтернативні методи народної медицини.

По всьому тілу

Якщо дрібна висипка зудящего характеру поширена по всьому тілу, не виключено, що це пітниця. Для її продуктивного усунення важливо контролювати теплообмін організму новонародженого, правильно прикладати дитину до грудей під час годування, при цьому вранці і кожен вечір організовувати купання з додаванням у воду відвару ромашки, чистотілу, череди.

На щоках

Це красномовний ознака діатезу. Тому, перш ніж прибрати висип у новонародженого, необхідно переглянути свій раціон і виключити з нього потенційні алергени. Подразник проникає в дитячий організм з грудним молоком, доставляє неприємності мамі і дитині. Щоб прибрати неприємні симптоми, лікар призначає легкі антигістамінні засоби або попити слабкий відвар ромашки.

На шиї

Це може бути прояв контактного дерматиту, коли ніжна шкіра стикається з синтетичними матеріалами одягу. Важливо виключити зіткнення неврожденного з потенційним алергеном, додатково використовувати мазь Судокрем. Препарат не жирний, не містить в складі спирт, зніме запалення, набряк і почервоніння, при цьому не сушить шкіру, скорочує вогнища шкірної висипки.

На лобі

В такій клінічній картині потерпілому дитині не рекомендується надягати головний убір, при цьому показано зовнішньо використовувати слабкий розчин марганцівки, а всередину – краплі Фенистил, дітям від 1 року життя. Важливо, щоб розчин не попадав у вухо, змочувати ватку і якісно обробляти кожну ранку. Лікуватися до повного зникнення характерного висипу.

На животі

Це характерна ознака атопічного дерматиту, схильного без своєчасного лікування до хронічного перебігу. Новонародженому належить давати антигістамінні засоби та пробіотики, відповідно до вікової категорії і рекомендацій педіатра, щодня купати дитину в ромашці і низці, при цьому обов'язково контролювати харчування годуючої матусі.

В промежині

Це характерна ознака пелюшкового дерматиту у новонародженого. Щоб швидко позбутися від характерної висипки промежини, необхідно ретельно дотримуватися правил особистої гігієни дитини, обстежити всі складки, користуватися присипкою і підгузниками тільки з гіпоалергенних матеріалів, купити крем Бепантен для регулярної обробки проблемних зон.

На руках

Коли з'являється висип на руках, важливо виключити дитяче інфекційне захворювання. Для цього разом з новонародженим звернутися до педіатра, пройти обстеження, диференціювати діагноз. Якщо появі висипу передує не інфекційний процес, явище тимчасове, самостійно проходить після усунення з організму алергену. В іншому покачано лікуватися медикаментозно, часом із залученням антибіотиків.

Навколо очей

Не виключено, що це результат використання вологих серветок, які містять ароматизатори і спирт. Необхідно відразу відмовитися від такої доглядає косметики, інакше характерна висип стане незабаром для новонародженого звичним явищем. Щоб усунути симптоми алергії, можна використовувати некрутую заварку чаю в якості примочок або ромашковий відвар перорально

Неонатальна висип у новонароджених – фото

Відео: висипання у новонароджених

Висип у дітей (дитяча висип) - Доктор Комаровський

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!