Монгольське пляма у новонародженої дитини - причини появи та значення

Неприродний забарвлення шкіри є сакральної пігментацією сіро-синього кольору. Така аномалія притаманна новонародженим діткам монголоїдної раси. Дитина народжується з вродженими пігментним невусом, зникаючим в ранні роки життя. Як такого лікування цього явища не потрібно. Проте обов'язково проконсультуватися у фахівця потрібно для підтвердження діагнозу.

Що таке монгольське пляма

Аномалія отримала своє ім'я на підставі того, що понад 90% дітей монголоїдної раси народжуються з цим дефектом. Згідно з дослідженнями азіатські народності більш схильні аномалії. Однак є випадки, коли таке плямочка спостерігалося у 1% європейців. Ще відхилення зустрічається у негроїдної раси. Монгольське пляма – це патологія переважно жителів Азії.

Статистика свідчить: кожен 200-й представник азіатського народу має спеціальний ген, що належить їх загального предка, що жив у 10 столітті. Вчені називають недосконалість інакше: пляма Чингісхана. Згідно з дослідженнями, понад 16 млн людей монголоїдної раси – це нащадки Великого воїна. У народі значення дефекту тлумачать як знак згори. Фахівці з-за локалізації на шкірі біля крижів, куприка іменують формування – «сакральне пляма».

Аномалія виглядає як ділянку або області на шкірному покриві, колір яких нагадує синяк (гематому). Шкіра у патогенній зоні може бути: синього, чорного, зеленого, блакитного забарвлення. Монгольські плями у новонароджених є типом вродженого невуса, пов'язаного з проляганням меланіну (пігменту шкіри) в соединительном шарі шкірного покриву. Локалізація завжди однакова. Це крижі, стегна, рідко – спина.

Причини виникнення

Два взаємопов'язаних шару є в шкірному покриві людини. Глибокий називається дермою, а поверхневий – епідермісом. Відомо, що пігментація шкіри здійснюється від наявності в епідермісі пігментних клітин – меланоцитів. Ці клітини виділяють пігмент, що відповідає за забарвлення шкіри. Однак колір шкірного покриву визначається тільки функціональністю цих клітин, а не їх чисельністю.

У представників європейських народностей меланін утворюється з-за впливу ультрафіолетових променів. У людей інших рас пігмент проводиться завжди. Відтінок шкіри зумовлений. Під час ембріонального формування у зародка відбувається міграція меланоцитів в епідерміс з ектодерми. Лікарі вважають: аномалія утворюється з вини незавершеність цього процесу міграції меланоцитів, які так і залишаються в дермі. Абсорбируемый ними пігмент, ймовірно, і призводить до появи дефекту. Точні причини виникнення монгольської плями невідомі.

Прояв монгольського плями

Пігментація виявляється в перші дні, зникає сама по собі. Часто плямочка залишається до 5 років або зовсім не проходить. Дорослим не доставляє дискомфорту. Синє пляма – це вроджене недосконалість. Відтінок патології може бути сіро-блакитним або зовсім синюшним. Клінічний прояв монгольського плями буває овальної, округленої форми. Кожен випадок індивідуальний. Цятка за розміром вариабельно, як і форма. Цей помилковий синяк може ділянками покривати тіло (задок, сідниці, поперек або ніжки). У дерматології знають: аномалія не переростає в рак (онкологія).

Діагностика

Новонародженого з неприродними пігментами на шкірі слід показати дерматолога. Лікар зобов'язаний провести диференціальну діагностику дефекту. За допомогою такого дерматологічного дослідження спеціаліст відрізнить патологію від небезпечних захворювань, позбавиться від припущень про ймовірну пухлини. Диференціація зміни від інших невусів складається з:

  • дерматоскопії;
  • сиакопии;
  • біопсії.

Діагностика монгольського плями обов'язкове! Медику потрібно неодмінно підтвердити передбачуваний діагноз, адже пляма може бути меланомоопасным, стати проблемою і навіть загрозою для здоров'я малюка. Тоді дитину ставлять на облік до онколога і дерматолога. Для впевненості в передбачуваному діагноз доктор (як педіатр, так і дерматолог) може запропонувати гістологічне дослідження і сиаскопию.

Прогноз

Дане відхилення лікарі-дерматологи не вважають хворобою. У профілактиці та лікуванні дана зміна кольору шкіри не потребує. Спеціаліст при визначенні діагнозу не призначить терапію, адже освіта зникне саме по собі з часом. Прогноз при монгольському плямі сприятливий. Відхилення ніколи не перероджується знову після повного зникнення. Дитина з такою анормальностью розвивається нормально.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!