Симптоми сальмонельозу у дорослого - причини хвороби. Ознаки сальмонельозу у дорослих

У теплу пору року на всій території країни спостерігаються спалахи небезпечного інфекційного захворювання – сальмонельозу. Джерела зараження: продукти харчування, хворі люди, а також тварини. Особлива підступність інфекційного захворювання полягає в тому, що бактерії не змінюють смакових якостей їжі, тому людині складно себе убезпечити.

Як проявляється сальмонельоз у дорослих

Захворювання протікає по-різному: багато чого залежить від віку заразилася, стану його організму, імунітету, патогенності сальмонел. Те, як проявить себе збудник захворювання, визначається наступними факторами:

  • здатністю до паразитування всередині клітин;
  • схильністю до розмноження в кишечнику та інших органах;
  • здатність присмоктувати до клітин господаря;
  • стійкістю до антибіотиків;
  • здатність після попадання в кров розноситися по органам і тканинам.

У дорослих інкубаційний період триває від 8 годин до 3 днів. Клінічна картина залежить від форми. При гастроінтестинальної, найпоширенішою, симптоми сальмонельозу у дорослого проявляються яскраво, гостро, схожі на ознаки кишкової інфекції. У дітей інкубаційний період тривалий за часом, ознаки можуть мати певні відмінності. Інколи у новонароджених зовсім нема симптомів, що свідчать про ураження шлунково-кишкового тракту. При цьому характерні бліді шкірні покриви, відрижка, здуття животика. У старших дітей симптоми схожі з симптомами дорослих.

Перші ознаки сальмонельозу

На перших порах переважають ознаки загальної інтоксикації: у дорослого відзначається головний біль, підвищується температура тіла, характерні ломота в тілі і озноб. Крім цього знижується апетит. По мірі прогресування сальмонельозу з'являються і наростають симптоми порушення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту:

  • хворий відчуває гостру біль в пупкової області;
  • починається блювання;
  • з'являється діарея: стілець рідкий, пінисті випорожнення, зеленуватого кольору;
  • білий, обкладений язик;
  • роздувається, бурчить живіт.

При сальмонельозі зменшується виділення сечі, відзначаються тахікардія і знижений артеріальний тиск. Діарея триває близько 4-5 днів, викликаючи зневоднення організму і порушення метаболічних процесів. Після неї можливі непритомність, порушення в роботі нервової системи. Усі зазначені вище симптоми закінчуються до 5 дня, але на одужання організму йде до 2 тижнів.

Як визначити сальмонельоз септичної форми

Спостерігається в ослаблених людей, немовлят і літніх. Форма рідкісна, має високий показник летальних випадків. Як правило, протікає важко і погано піддається терапії лікарськими препаратами. У перші дні хворий відчуває сильну слабкість, озноб, рясне потовиділення. Мучать блювання, пронос, постійна нудота. Без лікування сальмонели далі починають розвиватися запальні процеси в органах, тканинах, в опорно-руховому апараті можлива поява гнійних вогнищ.

Для хвороби характерна формування пневмонії, плевриту, абсцесів, ендокардиту; можуть розвинутися ірити, цистит, флегмони. З такими симптомами високий ризик хронічного сепсису, патологічних процесів товстої кишки. Іноді у людей відбувається порушення свідомості, відзначається підвищене збудження. Після лікування людина стає бактеріовиділювачем на термін від декількох тижнів до декількох років. Це не шкідливо для самої людини, але становить небезпеку для інших.

Ознаки сальмонельозу у дорослих при рецидивах

З «хворобою сирих яєць» складно боротися, особливо якщо захворіла дитина або літня людина. Іноді буває так, що сальмонельоз діагностований, призначено відповідне лікування, хворому стає краще, а потім його стан погіршується, і повертаються основні симптоми. Так відбувається рецидив захворювання. Чому він виникає? Симптоми з'являються повторно, якщо хвороба не вилікувана повністю або якщо використані невірно підібрані препарати.

Ознаки схожі з початковими: порушується загальне самопочуття, піднімається температура, з'являється нудота, блювота. Далі виникає діарея та інші симптоми ураження кишечника. Незалежно від форми перебігу хвороби збільшуються кишечник і шлунок. При рецидиві великі ризики розвитку виразок, різних запалень, ерозій, які обов'язково доведеться лікувати.

Ознаки сальмонельозу при повторному зараженні

Сальмонелою легко заразитися повторно, особливо якщо людина любить курячі яйця, молоко, м'ясо і рибу. Як правило, після лікування захворювання виробляється стійкий імунітет, але до певних видів бактерій. Якщо в організм проникнуть інші, не виключено повторне зараження. У цьому випадку симптоми можуть бути тими ж, але менш вираженими і не такими яскравими. Щоб уникнути зараження, рекомендується їсти тільки перевірені продукти, приділяти особливу увагу яєць, м'яса, перевіряти термін придатності. Варто купатися в чистих водоймах, не допускаючи вживання рідини.

Як проявляється сальмонельоз генералізованої форми

Симптоми захворювання на сальмонельоз у дорослого при цій формі схожі з проявами гострого гастриту. По закінченню інкубаційного періоду у людини піднімається температура, присутні нудота, блювання, біль в пупкової області. Інші симптоми:

  • розлад стільця;
  • збільшені печінка і селезінка;
  • головний біль;
  • почуття слабкості;
  • знижений артеріальний тиск;
  • прискорене серцебиття;
  • аналіз калу на сальмонельоз показує запальні процеси в прямій кишці, у ньому виявляються лейкоцити.

Симптоми сальмонельозу у дорослого проявляються в залежності від форми захворювання. При легкому перебігу відбувається незначне погіршення стану, вириває не більше 3 разів на добу, стул середньої частоти – не більше 5 разів на день. В кале видно патологічні домішки. Середньотяжка форма характеризується високою температурою, частою блювотою і сильною діареєю. Особа і шкірні покриви дорослого бліді, апетит знижений. В кале можливі кров, слиз, зелень. При важкій формі виражені симптоми токсикозу, ексикозу. У хворого неприборкана блювота, можливі кровотечі з кишечника.

Відео: хвороба сальмонельоз

Найнебезпечніші літні інфекції. Сальмонельоз

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!