Кольки в животі у новонароджених - причини виникнення, лікування лікарськими препаратами і масажем

Народження нового життя супроводжується масою позитивних емоцій. Турботливі батьки денно і ночно оберігають своє улюблене чадо від всіляких напастей, як в один момент всі бар'єри падають з появою кишкових кольок. Впоратися з недугою нелегко – цей період треба просто пережити.

Як проявляються коліки у новонародженого

Перші місяці життя немовляти ознаменовані його спробами пристосуватися до змінених умов середовища. При цьому про будь-своєму дискомфорті новонароджені повідомляють мамі з допомогою плачу. Досвідчені батьки знають, що її характер змінюється в залежності від потреб дитини. Звичайно чітко простежується різниця «больовий» плачу від інших форм емоційного вираження стану дитини.

Кольки в животі у новонароджених звичайно виникають ближче до ночі. Дитина при цьому стає дуже вередливим, відмовляється від грудного молока. Малюка буквально неможливо утримати на руках: він звивається, як змія, і нестямно плаче. Дитина позбавляється нормального сну і відпочинку. Спазматичний синдром в животі у немовлят може проявлятися і іншими симптомами:

  • Новонароджений хмурить особа.
  • Характерною ознакою кольок є підтягування ніжок малюком.
  • Спостерігається частий відхід газів, пронос або запор.

Чому у дитини болить живіт

Етіологія виникнення кольок в животі у новонароджених до кінця не з'ясована. Є припущення, що проблема викликана незрілістю шлунка і кишечника малюків. З часом дитина отримує більше маминого молока, яке йому стає все складніше перетравлювати. Збільшуються обсяги харчування вимагають відповідної ферментативної бази, відсутньої у новонароджених, що призводить до порушень травлення, надмірного газоутворення – метеоризму. Крім цього, здуття живота можуть викликати наступні фактори:

  1. Неправильно налагоджене грудне вигодовування.
  2. Вміст у материнському раціоні продуктів, що викликають метеоризм: газованих напоїв, овочів, чорного хліба та інших «провокаторів».

Коли починаються коліки у новонародженого

Спазматичний синдром в животі, як правило, з'являється у малюків 2-4 тижневого віку. Якщо ж вас цікавить, коли проходять коліки у новонароджених, то можна з упевненістю сказати, що доведеться помучитися пару-трійку тижнів. Терміни суто індивідуальні для кожного конкретного випадку. Остаточно фізіологічна перебудова у новонароджених закінчується до 6 місяців.

У цей період дозрівають деякі ферменти, що частково стабілізує травлення малюка. Напади кольок в животі у новонародженого можуть тривати від декількох хвилин до години. На протязі усього дня важливо стежити, щоб малюк якомога менше піддавався впливу провокуючих факторів. Досвідчені мами знають, що загострення відбувається здебільшого після годування.

Як боротися з коліками у новонароджених

Кожна мама бажає полегшити страждання свого малюка. Однак зробити це часом буває дуже складно. Спочатку, потрібно визначити, що стало пусковим механізмом появи колік. Найчастіше кишкові спазми новонароджений отримує з причини зараження золотистим стафілококом ще в пологовому будинку. Внаслідок цього при сильних больових відчуттях фахівці радять здати кал малюка на бакпосів. Як позбутися від печії у новонароджених, у разі якщо результати аналізу виявляться негативними, ви можете дізнатися з наступних рекомендацій:

  1. Правильно прикладайте дитину до грудей.
  2. Слід знати, що продається в аптеках сольова грілка для новонародженого від коліків, теж полегшить стан.
  3. Давайте малюкові час на зригування.
  4. Регулярно перед годуванням викладайте новонародженого на живіт.
  5. Намагайтеся продовжувати вигодовування, щоб дитина поїв і «заднє» молоко.
  6. Спробуйте дати малюкові кропову воду або чай з фенхелем, ромашкою. У разі якщо народні методи не мали успіху, то допоможіть дитині, використовуючи медикаментозне засіб від кольок у немовлят.
  7. Не забувайте робити дитині масаж живота.

Ліки від кольок у немовлят

Медикаментозні засоби дітям до року потрібно давати лише після консультації з лікарем. Звичайно фахівці не радять використовувати ліки від кольок для новонароджених, пояснюючи це природністю процесів, що відбуваються в дитячому організмі. Однак при складних випадках можна заспокоїти немовля за допомогою спеціальних сиропів або свічок від кольок. Нерідко батьки відмовляються від хімпрепаратів на користь гомеопатії, що є більш щадним методом лікування. Кольки в животі у новонароджених можна усунути за допомогою наступних лікарських засобів:

  1. Еспумізан. Цілком безпечна емульсія (Еспумізан 40) або краплі від коліків для новонароджених (Еспумізан-Л). Препарати відрізняються зручністю застосування. Необхідну кількість ліків набирається спеціальною ложечкою або ковпачком. Разова доза Эпумизана-Л становить 25 крапель. Щоб уникнути кольок емульсію слід давати дитині по одній мірній ложці до або після кожного годування.
  2. Боботик. Ліки випускається у вигляді емульсії для прийому всередину. Препарат допомагає швидко зняти спазматичний синдром. Боботик необхідно давати дитині по 8 крапель після кожного годування.

Масаж від кольок у немовлят

Механічне зовнішній вплив на абдомінальний область дозволяє досягти більш ефективної перистальтики, що буде сприяти зменшенню кольок. Масаж потрібно робити впевненими круговими рухами за годинниковою стрілкою. По завершенні сеансу необхідно зігнути ніжки новонародженого в колінах і притиснути їх до живота. Масаж рекомендується проводити протягом декількох хвилин після кожного годування.

Як уникнути кольок у немовлят

Кишечник малюка не містить корисних бактерій, необхідних для нормального травлення. З цієї причини повністю уникнути кольок, швидше за все, не вдасться. Однак можна значно полегшити страждання новонародженого. В якості самої ефективної заходи профілактики кольок спробуйте «висаджувати» вашого малюка «на горщик». При цьому необхідно повернути дитину до себе спиною і руками підтягти його ніжки до живота. Тримати новонародженого можна над будь-якою зручною для вас ємністю. При такій позі дитині комфортно випорожнюватися і випускати зайві гази.

Відео

Дитячі кольки - Школа доктора Комаровського

Відгуки

Олена, 25 роківМоя донька в цей період просто не могла знайти собі місця. Біль не давав їй нормально їсти і спати. Кропова вода для новонароджених від коліків особливо не допомагала. Рятувалися тоді тільки Эспумизаном. Дія ліків тривало близько 2 годин, протягом яких донька встигала трохи поспати і поїсти, після чого історія повторювалася.
Світлана, 30 роківМи теж в свій час настраждалися від кольок. Страшний був період, треба сказати. За порадою педіатра я тоді використовувала сольову грілку. Полегшення після неї наставав практично миттєво. Мабуть, тепло розслабляло м'язи живота, в результаті чого спазми швидко проходили. Особливо ефективно грілка допомагала нам ночами.
Ольга, 28 роківМучимося вже місяць з цими коліками. Випробували, напевно, все. Ліки надають тимчасовий ефект і лише псують без того вразливу кишкову флору новонародженого. А ось висаджування дійсно допомагає від кольок. Спочатку страшнувато було висаджувати малюка, але потім звикла. Гази відходять тільки так, та й дитина привчається з малих років до «горщика».
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!