Лэпбук для дошкільнят - що це таке, види, теми і як зробити своїми руками з фото

Раніше закріплення інформації в установах для дошкільнят і школярів проходила шляхом її повторення, оформлення у вигляді рефератів, проектних робіт. Лэпбук (дитяча книжка-розкладушка) – це новий метод вивчення, запам'ятовування певної теми, який будується за шаблоном і складається з безлічі кишеньок, вкладок, віконець, пересувних елементів, картинок і т. д.

Що таке лэпбук

Слово lapbook прийшло до нас з Америки, в дослівному перекладі – «наколенная книга» (lap – коліно, book – книга). Це свого роду саморобні інтерактивні папки, що включають кишеньки, дверки, віконця, картки, пересувні деталі з паперу, з допомогою яких дитина вчить і закріплює пройдений матеріал. Вони присвячуються певній темі, будучи заключним етапом її вивчення.

Для чого потрібен

Лэпбуки допомагають у закріпленні пройденого матеріалу, поняття та запам'ятовуванні змісту книги, проведення дослідницького проекту, долучаючи до процесів дітей (пошук інформації, її сортування і аналізі). Такий засіб навчання – один із напрямів партнерської діяльності дорослого і дитини, приравнивающее їх один до одного. Зміст залежить від теми, що вимагає вивчення, освоєння.

В цілому лэпбук включає не тільки навчальні моменти, але і виховний процес, допомагає зрозуміти потреби дітей і допомогти створити умови для самостійного освоєння світу. «Наколенная книга» може складатися дорослими (батьками, педагогами, вихователями) і повинна включати наступні моменти:

  1. Міцність. У руках дітей паперова інтерактивна папка швидко перетвориться в ганчірочку, тому краще її робити з міцних матеріалів.
  2. Естетичність. Вона зобов'язана бути яскравою, барвистою, привертає увагу, інакше діти не захочуть грати.
  3. Інформативність. Викладайте інформацію, що закладаються в лэпбук зрозумілою дитині мовою, повністю розкриваючи тему.
  4. Доступність. Діти можуть самостійно вибирати вподобаний розділ. Підписи, довгі тексти з описом, рекомендації та інструкції ускладнять гру, подавлять інтерес до книжки.
  5. Варіативність. Всі розділи, теми, що входять в це засіб навчання, що потрібно робити в різних варіантах, які передбачають різні способи освоєння інформації.
  6. Можливість використовувати цю колективну книжку одночасно кількома людьми, включаючи дорослого.

Види

Ця книжка-папка має формат А4 в складеному стані і формат А3 в розкритому. Вони поділяються на групи за способом подання інформації, структурованості і змістом. Розрізняють такі види лэпбуков:

  1. Енциклопедичні. Відомості подаються за типом енциклопедії.
  2. Казкові, мультиплікаційні. Такі лэпбуки робляться на основі казки, мультфільму, містять фігурку улюбленого героя, що дозволяє грати з ним, придумувати різні історії, програвати сценки.
  3. Тематичні. Включають пісні, вірші, казки, картинки – все, що подобається дитині за конкретно заданій темі.
  4. Шкільні. Містять відомості щодо шкільних предметів. Це прекрасний спосіб закріпити матеріал, підготуватися до контрольної роботи.

Лэпбук для дошкільнят

Тематичний лэпбук для дитячого садка переслідує відразу кілька цілей: розвиває самостійну дослідницьку діяльність, творче мислення, спостережливість, пізнавальну активність, формує інтерес до об'єкту вивчення. Батькам книжка - розкладушка допомагає зміцнити відносини з дітьми, поповнити знання по конкретній тематиці, самореалізуватися. Педагогам дошкільної організації такі навчальні посібники надають сприяння у впровадженні нової форми роботи з дітьми, організації взаємодії між батьками і дітьми.

Технологія лэпбук для дошкільнят

Порівняно зі старшими дітьми, дошкільнятам важко сприймати інформацію на слух, особливо, коли її багато. «Наколенные книги» допомагають зробити заняття яскравими, емоційними і захоплюючими за допомогою візуального, тактильного сприйняття. Лэпбук для дітей дошкільного віку сприяє розвитку пам'яті, творчих здібностей, комунікативних навичок. З допомогою творчого завдання діти із задоволенням вивчають тему, повторюють пройдене, систематизують отримані відомості.

Завдяки своїй барвистості, папка сприяє вихованню в дитині художньо-естетичних навичок, залучаючи до сфери мистецтва. Технологія створення лэпбука з дошкільної освіти складається з наступних етапів:

  1. Вибір теми. Вона може бути якою завгодно. Зверніть увагу, що дітям молодшої групи дитячого саду інформацію можна подавати в глобальному вигляді, наприклад, загальні відомості про тварин. Хлопцям постарше потрібна конкретика, тобто лэпбук потрібно складати про якомусь одному тварину.
  2. Складання плану. Визначтеся з тим, які моменти, факти ви хочете освітити, розкрити.
  3. Створення макета. Намалюйте зменшену копію майбутньої книжки-розкладачки в подробицях.
  4. Поклейка лэпбука.

Теми для лэпбука

Один з важливих моментів у створенні папки lapbook є визначення тематики заняття. Вона може бути абсолютно будь-який, в залежності від того, чого ви хочете навчити дитину. Лэпбук для малюків часто є оглядовим, ознайомлювальним, що містить загальні аспекти та поняття. Дітям шкільного віку роблять тематичну папку, що допомагає наочно засвоїти, закріпити теми конкретних предметів. Дидактичний матеріал, що міститься в них, зобов'язаний включати повноцінну інформацію, бути максимально корисним у вивченні уроку.

За професіями

Спрямованість цієї інтерактивної книжки-папки – загальний екскурс по існуючих професій. Тут важливо пояснити дитині в чому полягає принцип роботи людини певної спеціальності, допомогти зорієнтуватися у світі професій і зрозуміти, хто ким хоче стати. Такий лэпбук може містити наступні навчальні розділи і допоміжні елементи:

  1. Для чого потрібна кожна із спеціальностей, використовуючи картинки, картки, що знаходяться в кишеньках. Діткам постарше можна прикріплювати міні-книжки або книжки-гармошки, містять текстові описи.
  2. Демонстрація спецодягу на картках, але краще зробити маленького паперового чоловічка і кілька комплектів одягу. Так дитина зможе сам визначати і наряджати ляльку.
  3. Супутні атрибути, інструменти у вигляді картинок в кишені.
  4. Конверт з загадками.
  5. Конверт з маленькими розмальовками.
  6. Обертовий круг зі стрілкою – гра «Хто де працює?».

По біології

Лэпбук з біології сприяє вивченню різних класів живих організмів (птахи, тварини, комахи, гриби тощо). Дошкільнятам буде цікаво знати про еволюції і взаємодії всього живого на Землі, побудоване у вигляді ланцюжків з картинками, карток з описом живих істот, їх ролі в природі. Такий дидактичний матеріал подається в узагальненому вигляді. Конкретизуйте відомості, склавши папку про конкретному класі або представника живих істот.

З математики

Папка-розкладачка з математики у дошкільників спрямована на формування поняття про цифри, числах, рахунку. Помістіть сюди картки з віршами про цифри, загадками, міні-кишені, містять геометричні фігури, розмальовки, легкі завдання на додавання, віднімання. Дітям молодшого шкільного віку краще спорудити лэпбук у вигляді будиночка з декількох сторінок і помістити в нього:

  • картки для тренування написання цифр;
  • скрині, набиті загадками на математичну тему;
  • годинник для навчання визначення часу;
  • кишенька з розмальовками, де кожна цифра відповідає певному кольору;
  • міні-папка із завданнями;
  • шафка зі зразками малюнків, складених з геометричних фігур і конверт з фігурами та ін.

По навколишнього світу

Пізнавальні лэпбуки по навколишнього світу допомагають розширити кругозір знань дітей про пори року, погодних явищ, рослинах і т. д. Їх краще робити окремо на осінню, зимову, весняну, зимову тематику, забезпечивши такими розділами:

  • міні-книжка з казкою про пори року;
  • конверти з картками: ознаки пори року, загадки, вірші;
  • відкриваються кружечки з відмітними особливостями кожного місяця;
  • кишені з пазлами, розмальовками;
  • барвисті ілюстрації, атрибути, властиві конкретній порі.

Про сім'ю

Такий матеріал формує у дитини уявлення про сім'ю, роль в ній кожного її члена, виховує повагу до рідних. В папку можна включити:

  1. Конверт з розрізаними зображеннями кожного члена сім'ї, які потрібно зібрати.
  2. Кишеня з різнокольоровими смужками, з яких необхідно зробити килимок певної форми.
  3. Кишенька з фігурками людей, з яких складається сім'я дитини з описом кожної людини.
  4. Набір картинок з сюжетами з життя, дитина повинна з ним скласти розповідь.
  5. Картки із зображенням справ, їх необхідно зіставити з кожним з членів сім'ї.
  6. Книжка-крихітка з загадками.

Тварини

Дидактичний посібник про тварин оповідає про конкретних представників цього класу. Складаючи такий лэпбук, подбайте про наявність наступних елементів:

  • фото тварини;
  • карта з місцями проживання;
  • кишенька з пазлом-картинкою;
  • обертовий круг із зображенням їжі, що вживається досліджуваним тваринам;
  • міні-книжка з цікавими фактами;
  • смужка, куди можна вписати статус тварини Червоної Книги;
  • конверт з розфарбуванням;
  • ромашку з загадками і прислів'ями на пелюстках.

З розвитку мовлення

Лэпбук з розвитку мовлення спрямований на усунення проблем у цій сфері у дітей: правильно вимовляти звуки, складати речення і маленькі розповіді, використовуючи прийменники, вміти розуміти зміст творів, переказувати їх. Складаючи такий лэпбук, використовуйте:

  • приказки, лічилки, загадки;
  • вірші, притчі, оповідання;
  • картки з літерами, словами;
  • розмальовки;
  • картинки для їх усного опису;
  • конверти із завданнями: назви слово, скажи лагідно, знайди відмінність та ін.

Про школу

Така тематика повинна містити відомості про цей заклад, правила поведінки, взаємодії з іншими дітьми, вчителями і т. д. Використовуйте наступні напрацювання для створення своєї папки-книжки:

  1. Кишеня у вигляді рюкзака і конверт з маленькими зображеннями шкільного приладдя. Запропонуйте дитині пограти в гру «Збери портфель».
  2. Зображення школи з новими вікнами, дверима.
  3. Кишенька з підручниками (в картинках).
  4. Конверт із загадками про школу.
  5. Книжка-крихітка з правилами поведінки.
  6. Картки, які містять правила взаємодії між дітьми і вчителем.

Як зробити своїми руками

Спорудити будь лэпбук можна самостійно. Для цього ознайомтеся з технологією її створення, визначитеся з тематикою і запасіться необхідними матеріалами, інструментами. Перший раз скористайтеся готовими шаблонами, наданих в електронному вигляді в інтернеті, але потім пробуйте робити все самі, залучаючи до захоплюючого процесу дітей.

З чого зробити

Приступаючи до створення пізнавального дидактичного паперового лэпбука, приготуйте такі матеріали:

  1. Картонну папку. Купіть або зробіть самостійно з ватману.
  2. Кольоровий папір, картон, фоамиран, різні шматки тканини.
  3. Ножиці, клей.
  4. Скотч, степлер, нитки.
  5. Картки, картинки, зображення тварин, людей і т. д. Виріжте їх, намалюйте або надрукувати на кольоровому принтері.
  6. Олівці, фарби, фломастери, маркери.

Макет

Наступний етап – побудова макету (того, як буде виглядати лэпбук). Для цього складіть відразу вашу папку так, щоб вона потім відкривалася, розгорталася, і простим олівцем накидайте місця, де будуть кишеньки, книжечки, картинки, в якому вигляді і розмірі усе це буде представлено. Далі вам залишиться склеїти всі деталі і прикріпити до заготівлі.

Ідеї

Урізноманітнити свою інтерактивну «наколінні книгу», зробити її цікавішою, можливо завдяки різним ідеям за оригінальним створення тематичних зон. Наприклад, задійте конверти різних розмірів і форм, можна взяти упаковку для дисків або зробити їх своїми руками. Дуже незвично виглядають книжки-гармошки, розрізні блокноти, картки-роздільники і відкриваються віконця. Однак найбільше дітям подобаються обертові деталі і елементи з безліччю відкриттів.

Як робити поетапно

Отже, детальна покрокова інструкція по створенню паперової інтерактивної папки виглядає наступним чином:

  1. Визначитеся з тематикою.
  2. Підготуйте макет і всі необхідні матеріали.
  3. Далі потрібно зробити кишеньки для лэпбука, конверти, блокноти, гармошки, картки, зображення, фігурки і т. д.
  4. Приклейте заготовки до макету за наміченим планом.

Відео

Що таке лэпбук?

Лэпбук своїми руками. Шаблони

Як використовувати лэпбуки для ефективного навчання і запам'ятовування

Як використовувати лэпбуки для ефективного навчання і запам'ятовування

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!