Чи є життя після смерті: докази існування загробного світу

Люди у всі часи сперечалися про те, що відбувається з душею, коли вона покидає своє матеріальне тіло. Питання про те, чи є життя після смерті, донині залишається відкритим, хоча докази очевидців, теорії вчених та релігійні аспекти кажуть, що є. Цікаві факти з історії та наукових досліджень допоможуть створити загальну картину.

Що після смерті відбувається з людиною

Виразно сказати, що відбувається, коли помирає людина, дуже складно. Медицина констатує біологічну смерть, коли відбувається зупинка серця, фізичне тіло перестає подавати будь-які ознаки життя, а в людському мозку завмирає активність. Проте сучасні технології дозволяють підтримувати життєдіяльність навіть у стані коми. Помер чоловік, якщо його серце працює з допомогою спеціальних апаратів і чи є життя після смерті?

Завдяки тривалим дослідженням вченим і лікарям вдалося виявити докази існування душі і те, що вона не покидає тіло відразу ж після зупинки серця. Розум здатний працювати ще кілька хвилин. Це доводять різні історії від пацієнтів, що пережили клінічну смерть. Їхні розповіді про те, що вони здіймаються над своїм тілом і можуть зверху спостерігати за подіями, схожі один на одного. Чи може це стати доказом сучасної науки того, що загробне життя після смерті існує?

Загробне життя

Скільки у світі релігій, стільки і духовних уявлень про життя після смерті. Кожна віруюча людина уявляє собі те, що з ним станеться, тільки завдяки історичним писань. Для більшості загробне життя являє собою Рай або Пекло, куди потрапляє душа, виходячи з тих вчинків, які вона зробила, будучи на Землі в матеріальному тілі. Те, що з астральними тілами буде після смерті, кожна релігія трактує по-своєму.

Стародавньому Єгипті

Єгиптяни дуже велике значення надавали загробного світу. Не просто ж так зводилися піраміди, де були поховані правителі. Вони вірили, що людина, що прожив світле життя і пройшов через усі випробування душі після смерті, ставав якимось божеством і міг жити нескінченно. Для них смерть була наче свято, що рятував від тягот життя на Землі.

Не можна сказати, що вони ніби чекали, коли помруть, але віра в те, що загробне життя – це просто наступний етап, де вони стануть безсмертними душами, робила цей процес не настільки сумним. У Стародавньому Єгипті вона представляла іншу реальність, важкий шлях, який потрібно було пройти кожному, щоб стати безсмертним. Для цього небіжчиком клали Книгу Мертвих, яка допомагала уникнути всіх труднощів з допомогою спеціальних заклинань, або по-іншому молитов.

У християнстві

В християнстві існує своя відповідь на питання, чи є життя навіть після смерті. Релігія теж має свої уявлення про загробний світ і куди потрапляє людина після смерті: після поховання душа переходить в інший, вищий світ через три дні. Там їй необхідно пройти Страшний Суд, який винесе вирок, і грішні душі відправляються в Пекло. У католиків душа може пройти через чистилище, де знімає з себе всі гріхи шляхом важких випробувань. Тільки тоді вона потрапляє в Рай, де може насолодитися загробним життям. Реінкарнація повністю спростовується.

В ісламі

Ще однією світовою релігією є іслам. По ній у мусульман життя на Землі – це лише початок шляху, тому вони намагаються прожити її якомога чистіше, дотримуючи всі закони релігії. Після того, як душа покидає фізичну оболонку, вона потрапляє до двох ангелів – Мункару і Накиру, які допитують мертвих, а потім карають. Найстрашніше уготовано наостанок: душа повинна пройти через Справедливий Суд перед самим Аллахом, який відбудеться після кінця світу. По суті, все життя мусульман – це підготовка до загробного світу.

В буддизмі і індуїзмі

Буддизм проповідує повне звільнення від матеріального світу, ілюзій переродження. Головна його мета – це піти в нірвану. Ніякого потойбічного світу не існує. У буддизмі є колесо Сансари, по якому ходить свідомість людини. Земним існуванням він просто готується перейти на наступний рівень. Смерть – це лише перехід з одного місця в інше, на результат якого впливають дії (карма).

На відміну від буддизму, індуїзм проповідує переродження душі, причому не обов'язково в наступному житті він стане людиною. Переродитися можна на тварину, рослину, воду – будь, що створено нелюдськими руками. Кожен може самостійно вплинути на своє наступне переродження шляхом вчинків у теперішньому часі. Прожив правильно і безгрішно може в прямому сенсі слова замовити собі, ким він хоче стати після смерті.

Докази життя після смерті

Існує дуже багато доказів того, що життя після смерті існує. Цьому свідчать різні прояви з потойбічного світу у вигляді привидів, розповіді пацієнтів, які пережили клінічну смерть. Доказом життя після смерті також є гіпноз, в стані якого людина може згадати своє минуле життя, починає говорити на іншій мові або розповідає маловідомі факти з життя країни в ту чи іншу епоху.

Наукові факти

Багато вчених, які не вірять в життя після смерті, змінюють свої уявлення про це після того, як поспілкуються з пацієнтами, у яких під час операції зупинялося серце. Більшість з них розповідали одну й ту ж історію, як вони відокремилися від тіла і побачили себе збоку. Ймовірність того, що це все вигадки, дуже маленька, адже подробиці, які вони описують, настільки схожі, що не можуть бути вигадкою. Деякі розповідають, як зустрічають інших людей, наприклад, своїх померлих родичів, діляться описами Пекла чи Раю.

Діти до певного віку пам'ятають про своїх минулих втіленнях, про що нерідко розповідають своїм батькам. Більшість дорослих сприймає це як фантазії своїх чад, однак деякі історії бувають настільки правдоподібні, що не повірити просто неможливо. Діти можуть пригадати навіть як вмирали в минулому житті або ким вони працювали.

Факти історії

В історії теж нерідко зустрічаються підтвердження життя після смерті у вигляді фактів появи померлих людей перед живими у видіннях. Так, Наполеон, з'явився Людовику після своєї смерті і підписав документ, який вимагав тільки його схвалення. Хоча цей факт можна розглядати, як обман, король на той момент був упевнений, що його відвідав сам Наполеон. Почерк був ретельно вивчений і визнаний дійсним.

Відео

Чи є життя після смерті - відповідь є!

Чи є життя після смерті

Чи є життя після смерті? 7 фактів про життя після смерті. Документальні фільми

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!