Як зробити льох на дачній ділянці своїми руками

Для зберігання продуктів протягом довгого часу необхідно спеціальне приміщення. Заготовки на зиму не вміщуються в холодильник, а в звичайній кімнаті можуть зіпсуватися. Що ж робити в такій ситуації? Практичні люди задаються питанням, як правильно зробити льох на дачній ділянці для зберігання овочів, фруктів, зерна, консервації. Це справа копітка, але вдячна – особливі температурні умови, стабільно зберігаються цілий рік, дозволяють провізії не втратити свої смакові якості.

Чим відрізняється погріб від підвалу

Перше приміщення призначене виключно для зберігання продуктів. Воно може знаходитися як під житловим будинком, так і відокремлено, а підвал або примикає до наземного будовою, або споруджується безпосередньо під ним. Підвал на дачі відрізняється від погреби у наступному:

  • Підвалом називається споруда, стіни якого знаходяться в грунті як мінімум наполовину від своєї висоти. Льох може бути менш заглибленим.
  • Мінімальна висота стін підвалу – 2,2 м, у той час як для льоху максимальний показник не перевищує 1,9 м.
  • Льох на дачній ділянці – це завжди холодне приміщення. Підвал для зберігання овочів своїми руками – зручна споруда, але температура в ньому може бути вище необхідної.
  • Нерідко підвал виконує функцію фундаменту, тому до зведення пред'являється ряд вимог. Стіни погребу не мають несучою здатністю і мають мінімальну товщину.

Пристрій погреби для зберігання овочів

В приміщенні повинна підтримуватися певна вологість і температура. Овочі люблять температуру +1...+2°С, максимум +5°С, вологість 80-85%. Такий мікроклімат забезпечує правильна закладка льоху на дачній ділянці, якісно виконана тепло - і гідроізоляція. Вибір місця для сховища залежить від глибини пролягання ґрунтових вод. Відстань між ними і підлогою погреби повинно бути не менше 0,5 м. Якщо води проходять нижче 2,5 м від поверхні землі, споруду можна заглиблювати повністю. При заляганні вод на глибині 0,5 м можна створювати тільки наземний льох.

Як зробити льох на дачній ділянці з нуля? Плануйте всі етапи будівництва на літо, в період, коли немає опадів. Оптимальні матеріали – дерево, бетонні плити, червона цегла, земля. Металеві та залізобетонні конструкції небажані, оскільки з ними виникають проблеми терморегуляції. Погріб для дачі може бути пластиковим, готову конструкцію потрібно лише вкопати в землю, все інше в ньому передбачено виробником. Для гідроізоляції використовують бітум або дьоготь.

Під землею

В таких сховищах стабільна температура круглий рік: +4...+6°С, це найголовніше гідність заглиблених конструкцій. Однак при їх будівництві потрібно враховувати багато нюансів: глибину пролягання водного пласту, тип грунту, рясність весняних паводків. Під землею складніше зробити гідроізоляцію. Результатом кропітких праць стане льох, у якому вся провізія з дачної ділянки буде зберігати свої якості круглий рік. Підземне сховище краще облаштовувати на височинах.

Під будинком

Дуже зручний варіант, так як не займає зайве місце, має зручний вхід, що актуально в зимовий час року. Висота споруди становить 1,7-1,9 м, і тут теж потрібно врахувати глибину залягання водоносного пласта. Облаштування льоху під будинком виходить дешевше, ніж окремо стоїть, але температура може не дотягувати до потрібної, адже від житлового приміщення виходить тепло. Також і в будинку може стати прохолодніше і вологіше, якщо не подбати про якісну гідро - і теплоізоляції.

Над землею

Існує кілька видів наземних сховищ. Кожен з них володіє достоїнствами і недоліками:

  • Лабаз овочевий. Оптимальний варіант для низинних перезволожених місцевостей. Має просту конструкцію, створювану з колод, – це приземкувата будівля, що нагадує курінь. Лабаз легко зводиться, в ньому підтримується оптимальний мікроклімат. Однак він вимагає якісної обробленої деревини та додаткової площі на ділянці.
  • Наземний льох з обвалуванням. Приміщення роблять із нетолстых колод чи товстого ошкуренного обапола. Готовий каркас обробляють бітумом, шарами руберойду, обваловывают землею і засівають травою. Така конструкція круглий рік зберігає однакову температуру +6...+14°С.
  • Міні-льох. Приймає вигляд утеплених дерев'яних шухляд. Зручний при високому рівні грунтових вод, підвищеної вологості грунту. Не вимагає багато простору, але і великий урожай в таке приміщення, не поміститься.

У сараї

Якщо ви захочете організувати сховище безпосередньо в самому сараї, необхідно подбати про якісну гідро-, теплоізоляції, зробити обваловку грунтом. Однак, щоб не втрачати приміщення, краще зробити льох під сараєм. При облаштуванні підземного сховища виникнуть незручності, пов'язані з риттям котловану, створенням якісної гідроізоляції, але результат вас порадує.

Льох під терасою

Конструкція зручна, зберігає потрібну температуру, може приймати будь-яку площу. Оптимально закладати сховище ще на етапі будівництва будинку. В протилежному випадку процес створить незручності мешканцям. Обов'язково потрібно зробити перевірку УГВ (рівня ґрунтових вод). Показник повинен бути не вище позначки 2,5 м. Стіни конструкції стануть стрічковим фундаментом, а останньому потрібно відповідне якість ґрунту.

Як правильно зробити льох

Зведення сховища – це відповідальний процес, що вимагає ретельного проектування. Відмовтеся від порожніх будівельних матеріалів – вони рясно вбирають вологу. Якщо ви плануєте використовувати деревину, закупіть якісний, добре просушене сировину. Рейки для підлоги потрібно попередньо відшліфувати, обробити антисептиком і знову просушити. Як правильно зробити льох на дачній ділянці під будівлями і сараєм? Земляні роботи доводиться виконувати вручну, а матеріали брати такі, які пролізуть в отвір для люка.

Будівництво льоху своїми руками

Процес вимагає чималого будівельного досвіду, теоретичних знань і практичних навичок. Однак при ретельному вивченні питання і новачок впорається із завданням. Льох на дачі своїми руками покроково робиться так:

  1. Вибір місця. Окрема будівля розташовується на пагорбі, в тіні, відстань до найближчої будівлі – не менше 0,5 м. Сховище на дачній ділянці під сараєм, терасою, жилим приміщенням не примикає до водоносному пласті. УГВ перевіряють садовим ложковим буром.
  2. Облаштування котловану.
  3. Створення каркасу: формування глиняного замка, спорудження підлоги, оздоблення стін, влаштування стелі.
  4. Утеплення. Якщо стіни розташовані нижче рівня промерзання грунту, їх можна не утеплювати. Необхідно теплоізолювати частина з пологим спуском. Наземні або полузаглубленные льоху на дачних ділянках утеплюються пінопластової шубою.
  5. Облаштування вентиляції. У різних місцях сховища монтуються витяжна і припливна труби.

Котлован

Для невеликої сім'ї вистачить сховища площею 2х2,5 м. Між стелажами повинен бути прохід не менше 1 м. Середні розміри довжини і ширини котловану – 3х4 м. Як побудувати льох і підготувати основу? Спрощений алгоритм:

  1. Визначтеся з розмірами котловану. Для зручності робіт збільште параметри на 0,5 м.
  2. Яму для невеликого сховища на дачній ділянці краще копати вручну, для більш габаритного приміщення потрібен екскаватор. Щоб стіни менше обсипалися, зробіть дно котловану ледь пологим.
  3. Якщо сховище буде обладнуватися похилим спуском, спочатку риється котлован для спуску, а потім основна яма.
  4. Щоб стіни не обсипалися, в готовому котловані встановлюють опалубку, по кутах краще зробити опори у вигляді швелера.

Стіни

Товщина стін становить 5 см, бута – 25 див. Можна взяти цеглу та зробити колодцевую кладку на розчині глини і піску. Хороші матеріали – граніт, сланець, пісковик. Готовий пластиковий погріб просто встановлюється в яму. Щоб захистити споруду від капілярної вологи, стіни перед обробкою промащують гарячим бітумом, бітумної мастикою, обклеюють рулонними матеріалами. Якщо хочете зробити бетонні стіни, потрібно змайструвати вертикальну опалубку.

Перекриття

Ідеальні плити перекриття підвалу – бетонні. Дерево схильне до гниття, тому з часом балки доведеться міняти. Перекриття короба під будівлею буде плоским. Спирається воно на материковий грунт або балки. Якщо ви зробили погріб своїми руками над землею, організовуйте двускатное або плоске перекриття. Під плити підстеліть дошки для підшивки стелі. Пустоти двосхилим конструкції заповнюйте шлаковатою або теплоізоляційним матеріалом. Плити потрібно зварити в гребені і обперти на таврову балку, а низ обперти на материковий грунт.

Дах

У погребів на дачній ділянці традиційної даху як такої немає. На готовому каркасі перекриття необхідно зробити земляний насип, її добре утрамбувати. Зверху можна обвалувати споруда торфом, очеретом, зсередини промазати сумішшю соломи та глини. Якщо немає торф'яного настилу, висійте траву – вона збере зайву вологу і зробить будівництво привабливою зовні.

Відео

Погріб своїми руками

Будівництво льоху(початок)

Будуємо погріб на дачі за один день де високий рівень ґрунтових вод

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!