Правопівкульне малювання: техніка і уроки

Існує безліч технік для розвитку творчого мислення. Одна з найпопулярніших на сьогоднішній день – правопівкульне малювання, на курси за цією методикою може записатися як дорослий, так і дитина. Уроки допомагають розвинути інтуїцію, розслабитися. У процесі малювання ліва півкуля блокується, працює тільки праве. Дізнайтеся про всі особливості методики, її основні принципи.

Що таке правопівкульне малювання

Так називають метод швидкого навчання основам художнього бачення і сприйняття форми. У нас правопівкульне малювання стало набирати популярність приблизно 7 років тому. Суть полягає в тому, що людина творить, відключивши ліву частину свого мозку, що відповідає за раціональність і логіку. Приблизно таким малюванням ми займалися в дитинстві, не замислюючись, навіщо нам це треба, яку вигоду можна витягти з картини. Права півкуля відповідає за творче мислення та контролює процес.

Розроблена методика американкою Бетті Едвардс на теорії відомого психобиолога, володаря Нобелівської премії Роджера Уолкотт Сперрі. Ця концепція свідчить, що малювання правим півкулею – просто навичка, такий же, як письмо, читання. Освоїти його може кожен. Аналізуючи роботи відомих художників, можна відзначити, що картини Леонардо да Вінчі – малювання правим півкулею мозку. Та й не один він творив, керуючись емоціями та почуттями, а не логікою.

Методика малювання правим півкулею допомагає позбавитися від всіх підсвідомих блоків і затискачів. Вона сприяє:

  • прояву індивідуальності;
  • підвищення уважності;
  • спрощення творчого процесу;
  • поліпшення загального емоційного стану;
  • відключення аналізу діяльності;
  • розкриття творчих здібностей;
  • позбавлення від внутрішніх бар'єрів;
  • набуття внутрішньої гармонії.

Техніка

Головна відмінність такого малювання від левополушарного режиму полягає в тому, що у другому випадку людина вчиться зображувати об'єкти, а в першому – бачити, сприймати. Щоб, наприклад, зробити малюнок тварини лівим півкулею, ми спочатку повинні вивчити анатомію, пропорції, ознайомитися з теорією перспективи, обсягу, світла і тіні. Правополушарная живопис цього не вимагає. Використовуються прийоми для відключення логіки та активізації інтуїції. Малювання картин відбувається дуже швидко, тому що людина не думає про результат, а отримує насолоду від процесу.

На занятті правопівкульного живописом учневі потрібні фарби 12 різних відтінків (гуаш), 3 якісних пензлі різної товщини і багато паперу. Перший малюнок буде малим за розміром, приблизно з листівку. Спочатку відбувається знайомство з фарбами. Учням пропонується малювати пальцями, чіпати кисті, відчуваючи їх товщину і розмах. Це викликає подив, але потім людина повністю втягується у процес малювання. Потім переходять до вправ, створення фону, пейзажів, портретів. Правопівсферні рисунки виконуються за таким технічним прийомам:

  • дзеркальне малювання для дітей;
  • правополушарный малюнок догори ногами;
  • інтуїтивне малювання по контурах;
  • правополушарный малюнок з видошукачем.

Методика

Правосторонній малювання не передбачає чіткої схеми, засноване на спонтанності. На занятті можна починати малювати з будь-якого місця. Копіюючи деталі, треба поступово прийти до цілого зображення. Одне з найдієвіших вправ - копіювання перевернутих контурних малюнків. Ще дуже ефективно креативне малювання пальцями, вихід за межі аркуша. Завдяки спеціальним вправам людина входить в «П-режим». Під час нього робота лівої півкулі припиняється. Людина переносить на папір власне бачення об'єкта. Він не аналізує, не оцінює.

Мета занять малюванням полягає в тому, щоб людина навчився бачити світ таким, яким він є, без ілюзій, які створюються логікою, розумом і життєвим досвідом. Праве і ліве півкулі мозку знаходять гармонію, людина швидко входить у стан натхнення, стає спокійніше, отримує психологічну розрядку. Він підходить до всіх сфер життя творчо. Малювання допомагає розвинути потенціал дитини, розкрити здібності дорослого. Метод правопівкульного живопису буде корисний людям будь-якої статі і віку, незалежно від їх професії, соціального статусу.

Правила малювання

У методиці правопівкульного живопису тільки одна інструкція, якої потрібно дотримуватися – логіку слід відключити. В іншому ніяких правил немає, в цьому і відмінність правополушарного режиму від класичного. Можна починати картину з будь-якого елемента, виходити за межі полотна, використовувати будь-які пензлики, фарби, а певні деталі малювати пальцями. Якщо ви отримаєте від процесу задоволення, значить, всі правила дотримані.

Вправи правополушарного малювання

Є ряд ввідних технік, які потрібно практикувати для того, щоб включити «П-режим». При ньому відбувається тимчасова активізація правого півкулі і призупинення роботи лівого. Вправи спрямовані на те, щоб ви перестали бачити в об'єкті завершеність і сприймали його як сукупність певних деталей, з яких і складається підсумковий результат. Дізнайтеся, як виконувати ці техніки для активності правополушарного режиму.

Догори ногами

Ця техніка правополушарного малювання разюче ефективна для дітей і дорослих. Виконується так:

  1. Виберіть простий графічний малюнок. Бажано, щоб за вас це робив хтось інший. В ідеалі бачити картинку в правильному положенні ви не повинні, щоб ліва півкуля не встигло створити еталон.
  2. На комп'ютері нехай ваш помічник переверне зображення вниз головою і роздрукує.
  3. Помістіть картинку перед собою. Для більшої ефективності роботи правої півкулі кілька сантиметрів знизу прикрийте папером. Відкриєте доступ до цієї частини малюнка пізніше.
  4. Починайте малювати з будь-якої точки. Концентруйтеся не на загальному зображенні, а на лініях, штрихах, просто копіюйте.

Контурне малювання

Це вправу для правої півкулі дуже легко виконати вдома. Знадобиться папір, олівець і скотч. Липкою стрічкою приклейте папір до столу, повертаючи її так, щоб робоча рука залишалася на столі. Іншу долоню складіть так, щоб стало видно побільше дрібних складочок. Не ворушіться. Тривалість 5 хвилин. На папір дивитися заборонено. Повільно водите очима по лініях руки і олівцем повторюйте руху. Малюйте, поки не почуєте звук таймера. У цьому завданні важливий не результат, а те, щоб домогтися синхронізації зору і рухів олівця.

Видошукач

Для цього на праве півкуля вправи знадобиться додаткове пристосування. Виріжте рамку з картону, в центр приклеїти екран з прозорого пластику або щільної плівки. Націльте видошукач на який-небудь об'єкт. Закріпіть. Прийміть зручну позу, тому що повинна рухатися тільки робоча рука. Закрийте одне око. Маркером прямо на плівці обводите контури вибраного вами об'єкта. Потім потрібно буде перенести предмет з видошукача на папір. Робіть це по лініях, при копіюванні зображення догори ногами.

Курси малювання правополушарного

Тренінги проводять в центрах творчого розвитку. У звичайних художніх школах курси навчання малюванню правим півкулею теж зустрічаються, але поки ще дуже рідко. Є як експрес-заняття, так і розширені. Існують уроки дитячого малюнка, тренінги для початківців, просунутий курс правопівкульного живопису маслом. Майстер-клас може тривати від 3 годин до декількох днів. Ціна занять правопівкульного живописом залежить від безлічі факторів. У столиці вона коливається від 1200 до 5000 рублів.

Відео

Правопівкульне малювання

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!