Чому відбувається викид жовчі в шлунок і як лікувати рефлюкс

У відповідь на неправильне харчування організм реагує дуже гостро: постійна важкість у животі, печія, занепад сил – це наслідки харчування смачною, але шкідливою їжею. Жовч в шлунку – одна з ознак збою роботи травної системи. Що може спровокувати занедбаність цього агресивного компонента, визначено сучасними медичними дослідженнями. Ознайомившись з корисною інформацією, ви дізнаєтеся, чим небезпечне знаходження желчесодержащих компонентів в стерильному середовищі шлунка і стравоходу.

Що таке рефлюкс гастрит

Відразу за шлунком проходить дванадцятипала кишка, куди впадає прохід підшлункової залози і жовчний проток. Сюди потрапляють всі ензими і травні ферменти, які розщеплюють їжу на жирні складові, білки і вуглеводи. При нормальному стані жовч допомагає емульгувати, роздрібнити жири до такого стану, коли вони будуть зручно перетравлюватися.

Якщо є збої роботи дванадцятипалої кишки, то процес травлення зупиняється, відбувається запалення шлунка: таке явище називається рефлюкс гастрит. Під час цього небезпечного захворювання відбувається виділення жовчного вмісту в шлунок, де останнім накопичується і застоюється, що призводить до сильного дискомфорту. Якщо вчасно не лікувати і ігнорувати симптоми недуги, то це приведе до хронічного перебігу.

Симптоми

На початковій стадії захворювання людина не завжди відчуває симптоми недуги. Легке відчуття дискомфорту часто не змушує задуматися про серйозні проблеми зі здоров'ям. Необхідно вчасно виявити проблему шлунка, т. к. поруч зі шлунком розташовані важливі органи: дванадцятипала кишка, жовчний міхур, печінку. Завдяки такій анатомічної особливості людського організму діагноз рефлюкс гастрит супроводжується супутніми захворюваннями: панкреатит, холецистит, дуоденіт, які мають характерні симптоми.

Гіркота в роті і горлі

Коли забиті жовчні протоки, їх вміст не надходить у дванадцятипалу кишку і починає просочуватися через стінки міхура. Багато жовчі в шлунку може давати відчуття гіркоти у роті і горлі, особливо це почуття ускладнює життя вранці, натщесерце, коли шлунок порожній. Гіркий смак мовою повинен насторожити людину і змусити звернутися до лікаря.

Блювота жовчю

Низка святкових застіль, які передбачають вживання великої кількості жирної їжі та спиртного, ведуть до неприємних наслідків, особливо у людей з проблемами травною системою. Коли нудить, відбувається блювота жовчю після алкоголю, пронос – це означає, що травні органи працюють на знос, не можуть самі впоратися з проблемою.

Болі в шлунку

Завдяки тому, що на стінках шлунка велика кількість нервових закінчень, при будь-яких його захворюваннях людина відчуває болі живота. Вони можуть віддавати в будь-яку його частину. Людини повинна насторожити висока температура, біль у шлунку і відрижка, яка з'являється навіть після прийому невеликої кількості їжі: це говорить про запальний процес.

Викид жовчі в ротову порожнину

Разом з відрижкою через стравохід може відбуватися занедбаність міститься шлунка з компонентами жовчі. Це відбувається вночі, під час сну, коли йде розслаблення переповненого жовчного міхура і проток. Гірка відрижка з неприємним запахом свідчить про наявність каменів в цьому органі, що вимагає негайного медичного втручання, інакше будуть ускладнення.

Печія

Відчуття печіння, припливу жару або пощипування за грудиною називається печією. Вона виникає при підвищеній кислотності і занедбаності агресивного вмісту шлунка в стравохід, таке явище називається рефлюксний гастрит. Часто цей симптом плутають з захворюванням серцево-судинної системи, тому важливо, щоб людина вчасно звернувся за допомогою до лікаря.

Прищі

Запалення шкіри є прямим наслідком неслаженной роботи шлунка з прилеглими органами. Погане харчування, постійні стреси, голодні дієти можуть викликати неконтрольований викид жовчі, що призводить до появи гнійних прищів по всьому тілу. Навіть правильна гігієна не може впоратися з цим симптомом, тільки комплексний підхід до лікування.

Причини закидання жовчі в шлунок

Пережована їжа обробляється шлунковим соком і соляною кислотою, після чого вона пересувається до дванадцятипалої кишки, де відбувається повне перетравлення їжі з допомогою надходить жовчі і соку підшлункової залози. При збоях роботи будь-якого органу травлення ці ферменти не виділяються або потрапляють в кишку не вчасно, коли вона ще не наповнена їжею. Чому відбуваються закидання небажаних речовин в шлунок:

  • прийом їжі по режиму без появи апетиту;
  • переїдання;
  • вагітність;
  • часті стреси.

Лікування гастродуоденальної рефлюксу

Гастральный рефлюкс розвивається при наявності сприятливих умов для попадання на слизову оболонку шлунку мікроба під назвою хелікобактер. На початкових етапах захворювання стандартним методом боротьби з цією недугою є коригування харчування. При запущених, прогресуючих формах, коли хворого замучили нудота та печія, необхідні кардинальні заходи.

Ліками

Після дослідження кишечника шляхом ФГДС (фіброгастродуоденоскопія) для його лікування лікарі призначають курс медикаментів – антибіотики і таблетки:

  1. «Ганатон» призначений для маскування симптоматики хронічного гастриту. Швидко проходить відрижка жовчю, біль у животі, здуття, газоутворення. Приймається згідно інструкції: 1 таблетка три рази в день на порожній шлунок.
  2. «Одестон» відмінно вилікує жовчний рефлюкс, зніме симптоми захворювання. Ліки бореться зі скупченням жовчі, запобігаючи її застій. Приймається тільки на голодний шлунок 3 таблетки за три прийоми 24 години.

Народними засобами

Вивести жовч, швидко оновити слизову кишечника, прибрати симптоми порушення роботи травної системи здатні народні рецепти:

  1. Змішати по половині склянки молока або вершків і томатного соку. Під час кожного прийому їжі необхідно випивати цю суміш для відновлення кислотно-лужного балансу і видалення жовчі з шлунка.
  2. Насіння льону (0,5 склянки) подрібнити кавомолкою, залити водою (300 мл), настояти до набухання. Отриману суміш потрібно вживати на сніданок, як кашу. Це засіб допоможе вивести жовч шлунка, ущільнити його стінки.

Дієта

При захворюванні гастритом для якнайшвидшого одужання хворий повинен дотримуватися принципів правильного харчування і дотримуватися лікувальну дієту:

  1. Виключити з раціону смажені продукти.
  2. На час лікування рекомендується відмовитися від їжі тваринного походження: м'яса, риби, кисломолочних продуктів.
  3. Слід включити в раціон тушковані або приготовані на пару овочі, які мають здатність обволікати шлунок: гарбуз, кабачок, морква, солодкий картопля, буряк.
  4. Вживайте сезонні фрукти і зелень.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!