Що таке коліт кишечника і як його лікувати у дорослих

При згадці про це захворювання у багатьох людей виникають асоціації з кольок у животі. Насправді це різні речі. Недуга, про який йде мова, представляє собою запалення кишечника. При загостренні цього захворювання людина відчуває масу неприємних відчуттів, а відсутність належного лікування призводить до сумних наслідків. Знаючи це, ви повинні більш уважно ставитися до свого здоров'я. Вивчіть коліт кишечника, його симптоми та лікування у дорослих, щоб знати, як діяти при появі загрози здоров'ю. Отже, давайте обговоримо цю проблему більш детально.

Що таке коліт

З латинської мови слово «kolon» перекладається як «товста кишка». Приставка «-it» вказує на те, що захворювання носить запальний характер. Виходячи з цього, приходимо до простого висновку: коліт кишечника – не що інше, як запалення внутрішньої слизової оболонки товстого кишечника. Це небезпечне захворювання може виникати в силу різних обставин. До найпоширеніших причин виникнення кишкового коліту зараховують наступні фактори:

  1. Присутність в організмі кишкової інфекції. Збудниками коліту можуть виступати численні бактерії, грибки, віруси та найпростіші.
  2. Тривале застосування потужних антибіотиків та інших ліків. Це можуть бути проносні засоби, нейролептики і т. д.
  3. Порушення кровообігу в кишечнику. Цей фактор часто призводить до запалення товстого кишечника у людей похилого віку.
  4. Порушення харчування. Коліт кишечника може розвиватися при надмірному вживанні тваринної/борошняної їжі, зловживання гострими стравами/алкоголем і одноразовому харчуванні.
  5. Спадкові чинники. Якщо хтось із ваших батьків страждав хронічним запаленням товстого кишечника, будьте напоготові.
  6. Зараження гельмінтами. При відсутності належного лікування глистні інвазії призводять до запалення товстого кишечника та інших захворювань органів ШКТ.

Симптоми запалення кишечника

Медицина виділяє кілька різновидів кишкового коліту. Кожна з них відрізняється своєю етіологією, патогенезом, симптоматикою, діагностикою. Детальне вивчення всіх цих аспектів – завдання для лікарів. Середньостатистичному громадянину потрібно мати хоча б загальне уявлення про прояви цих захворювань, щоб знати, коли необхідно звертатися за медичною допомогою. У наведеному нижче списку ви знайдете загальні симптоми, характерні для всіх типів кишкового коліту:

  1. Дискомфортні/больові відчуття в нижній частині живота. Такого роду прояви супроводжують кишковий коліт в 90% випадків. Загострення болю відзначається після проведення терапевтичних процедур, прийому їжі, і впливу механічних факторів (тряска в транспорті, біг, ходьба тощо).
  2. Тенезми (помилкові позиви до випорожнення). Цей симптом може вказувати на низку захворювань ШКТ. В цьому плані коліт відрізняється рідкісним появою тенезм – не більше двох-трьох разів на день. Якщо запальний процес локалізується в сигмовидній або прямій кишці, позиви стають більш болісними. Як правило, вони виникають ночами і завершуються виділенням малих обсягів калових мас. В деяких випадках мають місце домішки крові та слизу/гною.
  3. Розлад (нестабільний стілець). Цей симптом не можна вважати основним, однак при наявності інших ознак він може з високим ступенем точності вказувати на кишковий коліт. Головна відмінність стільця при цьому захворюванні від всіх інших випадків – домішки зеленуватих або безбарвних прожилок слизу та/або крапель темної крові.
  4. Важкість у животі.
  5. Метеоризм.
  6. Здуття.

Щоб визначити тип захворювання більш конкретно, потрібно звертати увагу на характерні ознаки і симптоми. Деякі з них не так просто зафіксувати, однак, при уважному спостереженні за станом здоров'я все ж можна поставити попередній діагноз з високим ступенем точності. Ознайомившись з наведеної нижче таблиці, ви дізнаєтеся, як проявляє себе запалення товстої кишки різних форм.

Хронічний коліт

  • Здуття живота, викликане збільшенням кишечника.
  • Велика кількість крові в калових масах.
  • Наростаючі больові відчуття в області лобка.
  • Кишкова дисфункція.

Спастичний коліт

  • Кольки в животі у дорослих.
  • Ниючий біль у лівому боці і/або знизу.
  • Часті запори.
  • Діарея.

Ішемічний коліт

  • Сильна напруга м'язів в області живота.
  • Різке зниження маси тіла.

Катаральний коліт

  • Сильна важкість у животі, що супроводжується нестерпним болем.
  • Дегенерація слизових оболонок товстого кишечника, викликає сильне внутрішнє кровотеча.
  • Загальна слабкість, дратівливість, сонливість.

Методи лікування коліту

Боротьба з запаленням товстого кишечника являє собою складний тривалий процес, в ході якого хворому забороняється вживати шкідливі продукти і піддавати себе інтенсивним фізичним навантаженням. Традиційна медицина практикує лікування коліту медикаментами у формі таблеток та ін'єкцій. Поряд з цим існує безліч ефективних народних рецептів для боротьби із запаленням кишечнику. Комбінування методик забезпечує якнайшвидше одужання.

Медикаментами

Великий арсенал фармацевтичних лікарських засобів дозволяє швидко зупинити процес запалення, зміцнити внутрішні захисні сили організму і полегшити загальний стан хворого. У наш час лікарі часто використовують препарати з наведеного нижче списку:

  1. «Но-шпа» (вітчизняний аналог – «Дротаверин»). Застосовується для зняття спазмів. Цей препарат допоможе заглушити симптоми до тих пір, поки лікарі точно не скажуть, ніж лікувати запалення кишечника.
  2. «Колібактерин». Ефективний лікарський засіб, що сприяє нормалізації мікрофлори кишечника. «Колібактерин» заповнює загиблі мікроорганізми, підвищуючи опірність при ураженні слизових оболонок товстого кишечника.
  3. «Декамевіт». Заспокійливий засіб, що нормалізує перебіг обмінних і травних процесів.
  4. «Левоміцетин». Препарати тетрациклінового ряду давно називають шлунковими антибіотиками, оскільки вони ефективно борються з безліччю захворювань і розладів органів ШКТ. Левоміцетин забезпечує могутню протизапальну і антибактеріальну дію, не завдаючи великої шкоди корисним бактеріям кишечника.

Народними засобами

На ранніх стадіях запалення кишечника можна запросто обійтися без фармацевтики. Впоратися із захворюванням в зародку допоможуть народні ліки. Якщо у вас є причини остерігатися цієї недуги, запишіть для себе деякі бабусині рецепти:

  1. Муміє. Покладіть в невелику металеву ємність (наприклад, у турку для кави) 1 грам цього кошти і додайте 250 мл води. Один раз в день випивайте по 40-45 мл отриманого розчину. Для підвищення ефективності лікування кишкового коліту використовуйте ректальні свічки з муміє. Максимальна добова доза цього засобу становить 0,2 грама. Пам'ятайте про це, щоб не нашкодити своєму кишечнику.
  2. Прополіс. Антибактеріальні властивості цього засобу залишають далеко позаду більшість фармацевтичні препарати проти коліту. Якщо ви не знаєте, як лікувати кишечник, і навіть не до кінця впевнені в тому, що це необхідно, почніть щодня приймати 20%-ю настоянку прополісу на горілці, по 80-90 крапель на добу. Така профілактика нормалізує стан ШКТ і нічим не зашкодить.
  3. Мікроклізми. За допомогою невеликої спринцівки або простого медичного шприца через задній прохід введіть 55-65 мл олії обліпихи або шипшини. Простежте за тим, щоб ліки не витекла назовні. Ляжте на лівий бік і спробуйте заснути до ранку. За ніч загострення кишкового коліту помітно полегшиться.
  4. Мед з водою. Просте домашнє засіб, що демонструє високу ефективність в боротьбі з кишковим колітом. Почніть систематично пити мед з водою за півгодини до прийому їжі, і через кілька днів запалення пройде. Через кілька днів симптоми захворювання зникнуть остаточно.
  5. Трав'яні настої. Відвар звіробою допоможе вилікувати кишковий коліт за лічені дні. Змішайте 10 грамів сухого листя і 50 мл горілки, розділіть загальний обсяг на три рівні порції і випийте протягом дня. Проробляйте описані дії кожен день, і через 2 тижні запалення кишечника відступить.

Відео: Симптоми і лікування виразкового коліту кишечника

Олена Малишева. Симптоми і лікування виразкового коліту кишечника

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!