Техніка і майстер-клас стрінг арт: картини з цвяхів і изонитей, фото і відео

Скільки існує різних видів рукоділля просто не злічити, але якщо банальне в'язання або вишивка не для вас, варто спробувати освоїти щось новеньке. Приміром, із звичайних цвяхів і ниток може вийти дивовижної краси картина з допомогою сучасної техніки плетіння стрінг арт. Зацікавилися? Тоді дізнайтеся: які матеріали для цього потрібні, як правильно скласти схему і освойте кілька простих майстер-класів.

Що таке арт стрінг

Незвичайний вид рукоділля string art придумали в Англії майже чотири століття тому. З допомогою звичайних цвяхів і ниток ткачі того часу створювали декоративний малюнок на дощечки, з якими потім прикрашали стіни власного житла. З часом стародавня техніка плетіння кілька разів перероблялася і удосконалилася, але в світі особливо популярною стала версія стринг-арт від Мері Буль. З її допомогою англійська дослідниця навчала дітей алгебри та геометрії.

Що потрібно для стрінг арту

Основні засоби для створення візерунка стринг-арт – це цвяхи та нитки. Можна взяти не товсту пряжу для в'язання, звичайні швейні нитки, муліне або шовк. Крім цього стандартного набору, вам також знадобиться:

  • шматок фанери або дошка;
  • щільний картон, якщо збираєтеся майструвати листівку або освоюєте стринг-арт з дітьми;
  • шаблон, фото, точкова схема або готове зображення;
  • фарба, якщо основі необхідно додати кольору;
  • молоток щоб забивати цвяхи або шило для проколів на папері.

Техніка ізонитка - схеми з цифрами для початківців

Якщо ви раніше ніколи не пробували освоїти стринг-арт, то доведеться починати з самих азів. Схеми з цифрами в цьому випадку для вас знахідка. На них стрілками позначені руху нитки і тип з'єднання всіх елементів. Щоб легше було працювати, наносити схему на картонне полотно або дерево стоїть в первозданному вигляді, у першому випадку на звороті вироби.

Освоювати техніку стрінг арт для початківців варто з вивчення принципу заповнення кута або окружності. Всі інші форми: коло, овал, квадрат або літери є лише похідними. Для відпрацювання навичок накресліть на аркуші паперу прямий кут з рівними лініями 10 і 5 сантиметрів. Довгу смугу розділіть на 10 однакових частин по 1 сантиметру кожен, пронумеруйте. Коротку смугу розділіть по півсантиметра, теж зробіть позначення цифрами – схема готова. Нитка потрібно вести від одного краю вершини до іншої з обох сторін.

Що зробити із цвяхів і ниток

Здавалося б, прості нитки, звичайні цвяхи – ну, що розумного може вийти з такого набору інструментів? Насправді ж при правильному переплетенні пряжі надрукований малюнок дивним чином може перетворитися в об'ємну картину. Для техніки стрінг арт ідеї можна почерпнути з чого завгодно. Сподобалось зображення в інтернеті? Можете сміливо завантажувати і роздруковувати.

З допомогою стринг-арту можна змайструвати об'ємне зображення домашнього улюбленця: кішки, собаки, папуги. Любителі абстракції можуть освоїти техніку створення різнобарвного панно. Правильні геометричні форми ліній не стануть перешкодою для створення листівки до дня закоханих. Квіти, комах, тваринний світ, кухонне приладдя – все це можна легко втілити в картини з ниток і цвяхів.

Панно з ниток і цвяхів

Замість звичайної покупної картини на стіну в центральній кімнаті краще повісити мальовнича стринг-арт панно. Головна особливість полягає в тому, що на готовому зображенні не повинно бути безлічі дрібних деталей, які відволікають увагу. У будь-якому випадку підстава доведеться виконувати для панно з ниток і цвяхів своїми руками, а ось натягувати різнокольорові лінії можна довірити дітям.

Картина нитками на цвяхах

Якщо ви любите сюжетні малюнки, над якими доведеться посидіти ні один день, тоді варто освоїти створення картини. Наприклад, для інтер'єру дитячої підходить полотно з тваринами, персонажами з мультфільмів або казок. Картина із цвяхів і ниток своїми руками з цікавою продуктової тематикою стане гідною прикрасою на кухні, а в спальню можна повісити зображення вітрильників, конюшини або ніжні квіти.

Листівка нитками

Йдете на день народження до подруги або готуєтеся привітати кохану зі святом Валентина? Тоді зробіть оригінальну стринг-арт листівку з ниток. Візерунок доведеться зобразити на щільному папері з допомогою голки з ниткою. Для цих цілей купуйте щільний картон, звичайна друкована папір занадто легко рветься і швидко втрачає форму. Листівка в техніці ізонитка буде красиво виглядати, якщо готовий шаблон приклеїти на картон більшого діаметра.

Стринг арт своїми руками - майстер-клас

Отже, ви купили все необхідне і вже готові приступити до стринг-арту. З чого ж почати? Для початку слід освоїти прості схеми, а краще скористатися готовими майстер-класами або повторити ідеї досвідчених майстринь. Сьогодні ви навчитеся робити різні вироби із цвяхів і ниток, дізнаєтеся про основні принципи декоративного плетіння і створення неймовірно красивих візерунків.

Серце

Почати ознайомлення з новим видом мистецтва варто з найпростіших зображень, наприклад, зробити серце з ниток і цвяхів своїми руками. Така саморобка буде під силу навіть дітям, якщо дорослі допоможуть вбити гвоздики. Крім того, такий стринг-арт може стати відмінним подарунком або ж просто прикрасити стіну у вашій спальні. Покроковий майстер-клас полегшить поставлене перед вами завдання:

  1. На чистому аркуші паперу олівцем намалюйте акуратне серце.
  2. Розставте крапки там, де збираєтеся прибивати цвяхи. Важливо робити позначки на однаковій відстані, від цього буде залежати зовнішній вигляд.
  3. Притуліть папір до фанері. Вбийте гвоздики в ті місця, які наперед визначили олівцем.
  4. Зніміть паперовий шаблон з цвяхів. Пінцетом видаліть залишки чистого аркуша з фанери.
  5. На центральному верхньому цвяху зробіть акуратний вузлик, а кінчик нитки протягніть по діагоналі.
  6. Продовжуйте обмотувати мотузкою цвяхи так, щоб з кожним новим витком виходив гострий кут.
  7. Як тільки всі гвоздики будуть обв'язані, зафіксуйте кінчик нитки і акуратно обріжте хвостик.

Квітка в техніці ізонитка

Навчившись вишивати коло або кут у техніці стринг-арт можна легко переходити до створення простих квіткових композицій. Наступний поетапний майстер-клас навчить вас створювати в техніці стрінг арт квіти на найпростішому прикладі – одуванчиках. Для роботи вам знадобиться лише аркуш паперу, олівець, шило і нитки двох кольорів: білого та зеленого. Покроково квіткова вишивка ізонитка виглядає так:

  1. Починаючи зверху аркуша намалюйте три кола в довільному порядку, діаметром 5-6 сантиметрів кожна.
  2. Щоб отримати безліч суцвіть кульбаби всередині кіл намалюйте ще один невеликий коло, від якого проведіть вгору 5 з'єднувальних ліній.
  3. Зробіть стебла і прорисуйте листя майбутнього квітки. Зробіть необхідні проколи.
  4. Суцвіття кульбаби вишивайте білими нитками за принципом кола, починаючи свою роботу з самого центру. Пам'ятайте, що кожна частина великого кола – це окреме суцвіття.
  5. Щоб листочки вийшли об'ємними, розділіть їх на кілька трикутників і вишийте нитками зеленого кольору за принципом кута.
  6. В самому кінці невеликими стібками з'єднайте основу з бутонами.

Портрет із цвяхів і ниток

Освоївши прості картинки сердечка і квітів можна приступати до більш складних композицій і сплести в техніці стрінг арт портрет. Ви можете взяти готове фото домашнього улюбленця, спробувати втілити його в життя, або зобразити нитками фігури кіноперсонажів. За приклад візьміть монохромний портрет закоханих з наступного майстер-класу по стринг-арту:

  1. Вбийте гвоздики по всьому периметру фанерного листа.
  2. Виріжте закохану пару так, щоб вони представляли єдине ціле.
  3. По центру панно додайте зображення, зробіть позначки для цвяхів олівцем.
  4. Приберіть папір і забийте цвяхи на однаковій відстані.
  5. Почніть заповнювати картину за принципом створення гострих кутів, але не з центральної частини, а прорисовуючи білою ниткою лише загальний фон.

Олень

Хочете прикрасити квартиру в скандинавському стилі? Для цього вам знадобиться лише зістарений плоский шматочок дерева, нитки білого кольору, декоративні цвяхи з маленьким капелюшком, молоток і кілька годин вільного часу. З допомогою техніки стрінг арт олень з наступного покрокового уроку буде виглядати майже як справжній. Принцип створення такий:

  1. Очистіть поверхню від зайвих трісок, покрийте шаром лаку. При бажанні дошку можна пофарбувати у будь який колір.
  2. Роздрукуйте великий трафарет голови оленя, виріжте малюнок по контуру.
  3. Розташуйте аркуш паперу по центру дерев'яного полотна. Зробіть позначки для забивання на відстані 5-7 мм. Цей крок буде простіше виконати, якщо використовувати миллиметровочную папір.
  4. Акуратно забийте цвяхи та почніть створювати шедевр з самого низу малюнка.
  5. Закріпіть кінчик нитки на цвяху і зробіть загальний контур, обводячи пряжу за принципом змійки навколо кожного цвяха.
  6. Подальший процес справа смаку. Ви можете використовувати рівні геометричні лінії або розподілити нитку всередині контуру хаотично.

Стринг арт дерево

Дуже символічно на стіні буде виглядати дерево з ниток своїми руками. Впоратися з його створенням настільки ж просто, як і сплести з изонитей серце. Все, що вам для цієї картини знадобиться: шматочок гладкою фанери, молоток, крейду, зелена нитка і цвяхи з красивою капелюшком. Далі просто дотримуйтесь поетапної інструкції:

  1. Дрібному намалюйте на дерев'яній дошці ескіз дерева, намагаючись не створювати занадто багато дрібних деталей, а більше опрацьовуючи контур.
  2. Потім вбийте гвоздики на відстані приблизно 1 сантиметр один від одного і зітріть вологою ганчіркою крейдяної контур.
  3. У підстави дерева прив'яжіть кінчик нитки і почніть зі створення контуру за таким же принципом, як і в попередньому майстер-класі.
  4. Завершивши цей етап, пустіть нитку в хаотичному порядку спочатку біля коріння дерева, після на стовбурі і гілках.
  5. Зробіть стільки рівних ліній, скільки побажаєте.

Кораблик

Цей вид рукоділля хороший тим, що навчити йому можна навіть маленьких дітлахів. Спробуйте в один з вільних вечорів разом зі своєю дитиною зробити саморобку з ниток і картону. Такі популярні роботи в дитячих дошкільних установах і навіть займають перші місця на виставках ручної роботи. Нехай ізонитка кораблик стане для вас першої спільної виробом. Принцип її виконання полягає в наступному:

  1. Із зворотного боку щільного картону намалюйте прямий кут з вертикальною лінією довжиною 10 сантиметрів, а горизонтальної – 5 див.
  2. Відступіть праворуч на 2-3 мм і повторіть розмір зображення в дзеркальному відображенні.
  3. Внизу намалюйте півколо. За допомогою шила зробіть проколи на картоні рівними по довжині.
  4. Почніть вишивання блакитною ниткою з правого кута. Просуньте голку в крайнє нижнє отвір з виворітного боку.
  5. Проведіть пряму лінію до вершини, переверніть роботу і всуньте голку в сусіднє отвір.
  6. Так зробіть 9 паралельних ліній і приступайте до роботи над іншим вітрилом.
  7. Для цього змініть нитка на інший колір і вишийте парус за класичним принципом заповнення кута.
  8. Діагональними лініями заповніть нижній півколо контрастною ниткою.

Сова в техніці ізонитка

Птахи – символ польоту, легкості і свободи. Однак не кожен вид пернатих настільки зрозумілий і простий символічний сенс. Наприклад, сова вважається символом цнотливості, проникливості і здатності передбачати майбутнє. Зображують цю птицю в усіх видах рукоділля, в техніці стрінг арт сова теж не стала винятком:

  1. На чистому аркуші паперу намалюйте загальний совиний контур, зробіть два великих ока, позначте крила і хвіст.
  2. Перекладіть ескіз на шматок фанери і зафіксуйте гвоздиками, намагаючись не робити великих проміжків між ними.
  3. Виберіть щільну нитка коричневого відтінку і окресліть всі контури.
  4. Розташуйте лінії в хаотичному напрямку так, щоб кожен гвоздик був задіяний в роботі.
  5. Додатково візьміть нитку білого кольору. Відтіняйте область грудей і крила, зробивши кілька стібків по діагоналі.
  6. Закінчите роботу, зав'язавши кінець нитки щільним вузлом.

Відео: майстер-класи нитяною графіки

Стринг-арт – всепоглинаючий вид творчості. Створивши одну картину, ви й не помітите, як з'явитися наступна і подібними зображеннями буде обвішана вся квартира. Такі вироби можуть стати ідеальним подарунком на свята або приносити невеликий дохід. Довести техніку плетіння стринг-арт до досконалості починаючим дизайнерам допомагають не тільки майстер-класи, але й наочні відеоуроки.

Панно кіт ловить метелика

СТРИНГ АРТ для початківців / String Art Майстер Клас

Панно в морському стилі своїми руками

DIY String Art - Pinterest/Tumblr Anchor Tutorial #1

Стринг арт Ейфелева вежа

Torre Eiffel. Hilorama. ¿Como se hace?. How make? Comment venir ?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!