Ненормований робочий день - перелік посад, доплата та додаткова відпустка

На підприємствах країни без оглядки на право власності можна укласти договір, де буде зазначено ненормований робочий день, при встановленні якого покладається додаткові дні до трудового відпустки тим працівникам, до чиїх посадами він застосовний. Поняття перекочувало в теперішній Трудовий кодекс з старого Кзпп, але зі своїми нюансами. Що необхідно знати тим співробітникам, які погоджуються на ненормований режим роботи – докладно далі.

Що таке ненормований робочий день

Ненормований розпорядок праці, під час якого деякі працівники організації можуть виконувати трудові обов'язки, точніше бути притягнуті до цього своїм керівництвом понад тривалість часу зайнятості – це і є ненормований робочий день. Причому згода працівника не потрібна, оскільки цей пункт прописаний конкретно в трудовому договорі.

Важливо розуміти, що встановлений характер праці не є постійним, а тільки при необхідності – це закріплено законодавством. Часто при прийомі претендент може заповнювати анкету, де стоїть питання про згоду працювати за ненормативному дня. Введення такого режиму може затвердити лише керівник організації. Він вводиться для керівного персоналу та інших категорій працівників, наприклад, водіїв.

Поняття ненормованого робочого дня в російському законодавстві

У Трудовому кодексі відведена окрема стаття, яка дає визначення, що таке ненормований робочий час. Дана обставина прописується в договорі, що укладається на роботу. Кандат зобов'язаний поставити сою підпис під цим документом, підтверджуючи свою згоду. Важливо розуміти, що такий розпорядок передбачає виконання службовцями обов'язків у відповідність з режимом трудового дня. Ті, хто припускає, що при таких умовах зайнятості можна приходити або йти зі своєї роботи в будь-який час – помиляються.

Тривалість

Відповідно до законодавства тривалість ненормованого робочого дня фіксується трудовим договором і різними локальними актами, визначеними угодами, діючими в організації. Порушення цього режиму не допускається. Можливо збільшення часу зайнятості тільки шляхом установки понаднормової роботи. В цьому і полягає головна відмінність. Робота понад встановленого часу повинна враховуватися окремо і оплачуватися. Керівник не має давати вказівки приступати до виконання функцій у вихідні або свята (відрядження в рахунок не йде).

Як встановлюється ненормований робочий день на підприємстві

Оформити документально ненормований графік роботи можна двома способами:

  • укладаючи трудовий договір. Фахівця перед підписанням знайомлять з переліком професій, для яких фіксується спеціальний розпорядок праці, йому доводиться інформація про локальних нормативних актах, де відображена інформація про це режимі. Після видається наказ про прийом на роботу, де прописується інформація про ненормативної зайнятості.
  • в процесі виконання обов'язків. Можна встановити ненормативні день шляхом додаткової угоди, де встановлюються зміни про умови трудового дня. Там же відображається та інформація про надання додаткової відпустки з оплатою.

Наказ про ненормованому дні

Необхідність видання наказу – це справа спірне, оскільки трудовий договір з ненормованим робочим днем отже встановлює всі норми даного режиму. Видання наказу дає підставу бухгалтерії нараховувати оплату. Оформлення провадиться на фірмовому бланку підприємства, проте допускається і просте оформлення, якщо таких бланків у компанії не передбачено. Наказом присвоюється номер відповідно до нумерації в журналі обліку. У документі вказується посада і повні дані працівника, щодо якого встановлено спецрежим часу зайнятості.

Обов'язково необхідно в наказі вказати дату, коли починається виконання обов'язків працівником за спеціальним режимом. Тут же наводиться інформація про надання заохочень за працю по ненормативному графіком. Як правило, це додаткові дні оплачуваної відпустки. В кінці наказу вказується, хто є контролюючою особою за виконанням наказу. Розпорядження візується керівником підприємства з проставлянням печатки.

Облік ненормованого робочого часу

Якщо в організації або на підприємстві працівник працює за графіком ненормативного дня, то цей облік робочого часу як-то особливо не відображається в табелі. Згідно з законодавством, роботодавець зобов'язаний проводити облік відпрацьованого окремо кожним працівником часу. Для цього призначений журнал щоденного обліку тривалості часу праці. Ведеться він з метою того, щоб не відбувалася переробка, оскільки ненормативні день відрізняється від надурочного часу роботи. Спосіб ведення журналу регулюється внутрішніми НПА.

Оплата ненормованого робочого дня

Стосовно компенсації за роботу за графіком ненормативного дня, то тут потрібно обов'язково відзначити одну особливість. У понаднормової роботі передбачена доплата до зарплати в певному розмірі, зайняті при ненормируемых умовах за умовами законодавства позбавлені такої можливості. Замість цього їм передбачені додаткові дні, які додаються до щорічної трудової відпустки. Число днів обговорюється окремо і кожен роботодавець має право встановлювати свою кількість, що відображається в колективному договорі.

Скільки годин можна переробляти

Для трудівників з ненормативним вдень у трудовому договорі письмово визначаються розпорядок зайнятості та період відпочинку, перерви, виконання якого обов'язково з усіх боків. При ненормативному дні допускається залучення працівника до праці, причому робиться це не на перманентній основі, а лише епізодично, причому тривалість переробки ніяк не встановлюється. Якщо за цілий року спеціаліст не був жодного разу залучений до виконання обов'язків при такому режимі, то повинен відбутися перегляд умов праці.

Оплата відпустки

Отримати відпустку за ненормований робочий день просто – потрібно написати заяву, причому робити окремо цього немає необхідності, оскільки ці дні плюсуються повністю до основної відпустки. Число цих днів обчислюється наказом безпосередньо по підприємству, а оплата працівникові за них іде, як і за весь відпустку, аналогічним шляхом. Оподаткування проводиться в обов'язковому порядку з цих виплат.

Додаткова відпустка

На підприємствах є перелік професій, яким приписано додаткова відпустка за ненормований робочий день. Їм належить за цей розпорядок роботи не компенсація у вигляді грошових виплат, а тільки шляхом надання певної кількості додаткових днів до відпустки. Однак кожен фахівець може отримати компенсацію за дні невикористаної відпустки, якщо роботодавець дасть на це добро.

Додаткова відпустка для найнятих на роботу має обмеження тільки по мінімальній кількості днів – їх повинно бути не менше трьох. Право отримати додаткову відпустку має фахівець незалежно від того, скільки часу відпрацював в цій організації. Важливо розуміти, що якщо людина не працює повний трудовий день, то до нього не застосовується режим ненормованою роботи.

Кому не можна встановлювати ненормований робочий день

Якщо звернутися до законодавства, то тут встановлені точні норми того, що працівникам не всіх категорій призначається ненормований службовий день, але є певні люди, яким такий розпорядок застосовувати законодавчо заборонено:

  • трудящим за сумісництвом;
  • інвалідам І і ІІ груп;
  • трудящим по відрядній оплаті;
  • працюють по змінах;
  • вагітним;
  • фахівцям, які проходять навчання;
  • зайнятим неповний трудовий день;
  • неповнолітнім.

Відео: Ненормований день

Ненормований робочий день Спірні питання його встановлення

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!