Що відкрив Васко да Гама: морський шлях мандрівника

Для тих, хто любить географію, історію світу або цікавиться біографією великих людей, першовідкривач Морського шляху є однією з знакових постатей. Коротка біографія мандрівника і історія важливою для всієї Євразії експедиції допоможе вам дізнатися того, хто відкрив морський шлях в Індію, краще.

Васко да Гама – коротка біографія

Історія португальського мореплавця почалася з 1460 року в Синише (Португалія), де він народився. Його походження відносять до дворянського роду, доказом цього служить приставка «так» у імені. Батьком був лицар Эштева, а матір'ю – Ізабель. Завдяки своєму непростому походженням майбутній мореплавець Васко да Гама зміг отримати гарну освіту. Він знав математику, навігацію, астрономію, англійська. Тоді тільки ці науки вважалися вищими, а людини після навчання можна було назвати освіченим.

Оскільки всі чоловіки того часу ставали військовими, ця доля не оминула і майбутнього першовідкривача. Крім того, португальські лицарі були виключно морськими офіцерами. Звідси народжується велика історія того, хто відкрив Індію як торговельну країну з мільйонами різних товарів, що приносять величезний прибуток. Для тих часів це була велика подія, яка змінила життя багатьох.

Відкриття в географії

Перш ніж Васко да Гама здійснив відкриття Індії, яке змінило світ, він відзначився своїми військовими подвигами. Наприклад, в 1492 році він звільнив захоплений французькими корсарами корабель, чим дуже порадував короля, а потім став наближеним офіцером монарха. Так у нього з'явилася можливість користуватися привілеями, які допомогли в подальшому здійснювати подорожі і відкриття, найголовнішим з яких стало відвідування Індії. Короткий виклад Морського шляху допоможе краще пізнати, що відкрив Васко да Гама.

Подорож Васко да Гама

Експедиція Васко да Гама в Індії стала дійсно великим кроком для всієї Європи. Ідея налагодження торгівельних зв'язків з країною належала імператору Мануеля I, і він став ретельно вибирати командувача, який зможе здійснити таке важливе подорож. Це повинен був бути не тільки хороший офіцер-мореплавець, але і чудовий організатор. Першим на цю роль був вибраний Бартоломео Діаш, але все вийшло по-іншому.

Був створений флот з 4 кораблів для вод Африки та Індійського океану, зібрані кращі карти і прилади для найточнішої навігації. Обер-штурманом призначили Перу Аленкер – людини, вже ходила до мису Доброї надії, а це перша частина шляху. Завдання ж експедиції була прокласти шлях з Африки в Індію по морю. На кораблях були священик, астроном, писар і перекладачі з різних мов. З харчуванням все було добре: ще при підготовці кораблі забили сухарями, солониною, кашею. Вода, риба та смаколики добувалися під час стоянок на різних узбережжях.

8 липня 1497 експедиція почала свій рух з Лісабона і відправилася в тривалу морську подорож уздовж берега Європи і Африки. Вже в кінці листопада команді вдалося насилу обігнути мис Доброї Надії і направити свої судна на північний схід, до Індії. На шляху вони зустрічають і друзів, і ворогів, доводилося відбиватися бомбардами або навпаки – укладати угоди проти ворогів. 20 травня 1498 кораблі увійшли в перший місто Індії Калікут.

Відкриття Васко да Гама морського шляху

Справжньою перемогою для географії того часу стало відкриття шляху до Індії Васко да Гама. Коли в серпні 1499 року він повернувся на рідну землю, його зустрічали по-королівськи дуже урочисто. З тих пір подорожі за індійськими товарами стали регулярними, так і сам знаменитий мореплавець ще не раз вирушав туди. Крім того, інші стали вірити, що так можна добратися і до Австралії. В Індії мореплавець був вже не простим гостем, а отримав титул і колонізував деякі землі. Наприклад, популярний курорт Гоа залишався португальською колонією до середини 20 століття.

Маршрут на карті

Якщо досліджувати подорож Васко да Гама на карті, то можна побачити всі його зупинки на шляху до Індії, яких було чимало в Африці і арабських країнах. Всім учасникам експедиції доводилося нелегко: хтось хворів, деякі голодували, кораблі постійно вимагали ремонту. Зупинки тривали по кілька днів, а команда з кожним разом ставала все менше і менше. У підсумку з 170 членів екіпажу повернулися тільки 55. На ті часи це було дуже навіть непогано, до того ж товари з Індії принесли виручки в 60 разів більше, ніж було витрачено на всю експедицію.

Відео

Міфи і догми в історії і географії – Васко да Гама. Владислав Поляковський

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!