Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба шлунка

Що таке печія – невинний дискомфорт, або симптом серйозного захворювання? Гастроентерологи відзначають, що вона виникає при порушенні роботи травної системи. Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба в даний час діагностується у 40% населення. Лікарі наполягають на серйозність захворювання і небезпеки ігнорування симптомів. Ознайомившись з цінною інформацією з перших рук медиків, можна вчасно виявити і назавжди вилікувати недугу.

Що таке гастроезофагеальна рефлюксна хвороба

У просвіт стравоходу може закидатися вміст шлунка: соляна кислота, пепсин (фермент шлункового соку), жовч, компоненти соку підшлункової залози. У цьому випадку з'являються неприємні відчуття, вказані елементи мають агресивними властивостями, тому пошкоджують слизову оболонку стравоходу. Часто виникає печія змушує хворого звернутися в клініку, де ставиться діагноз рефлюкс езофагіт стравоходу. За останнє десятиліття ця хвороба стала найпоширенішим серед захворювань травного тракту.

Причини виникнення рефлюксу

Групу ризику виникнення гастроезофагеальної рефлюксної хвороби очолюють чоловіки. Жінки в сім разів рідше хворіють эзофагальным захворюванням. Далі йдуть літні люди, які перейшли п'ятдесятирічний кордон. Існує безліч невивчених факторів, що впливають на процес роботи клапана між шлунком і провідником їжі. Відомо, що езофагіт стравоходу виникає при:

  • ожирінні;
  • рецидивуючому гастриті;
  • зловживання алкоголем, тютюнопалінням;
  • малорухливому способі життя;
  • переважання в раціоні жирної та білкової їжі;
  • вагітності;
  • інтенсивне заняття спортом, коли відбувається сильне навантаження на прес;
  • підвищеній кислотності шлунка;
  • пролапсі клапана між шлунком і харчовим провідником;
  • спадкової схильності.

Симптоми ГЕРХ

Рефлюксна хвороба дуже серйозне захворювання. Згідно з кодом мкх (міжнародної класифікації хвороб) 10 перегляду, таке захворювання як бронхіальна астма може бути наслідком закидання агресивного кислого вмісту шлунку в стравохід і навіть в дихальні шляхи. Ознаки ГЕРХ:

  • відрижка;
  • біль в гортані;
  • розпираючий відчуття в грудях і стравоході;
  • ранковий кашель;
  • часті захворювання лор органів: біль у горлі;
  • ерозії на поверхні зубів;
  • в горлі печія;
  • хворобливе ковтання (дисфагія).

Методи діагностики

Якщо більше п'яти років людина не знає причини печії, то йому необхідно відвідати гастроентеролога. Основні і найбільш надійні способи виявити хворобу:

  1. Гастроскопія. Під час дослідження стравоходу лікар може побачити ерозивні вогнища або змінений епітелій. Проблема в тому, що 80% хворих відчувають печію не так часто, тому не звертаються за допомогою до лікаря.
  2. Добова РН метрія. При цьому методі діагностики в просвіт стравоходу встановлюють тонкий зонд, який протягом доби фіксує закид кислоти в нижній стравохідний відділ.

Як лікувати ГЕРХ

Страждають печією по-старому приймають соду, молоко або інші антацидні препарати. Якщо у вас протягом декількох років повторюються неприємні відчуття після прийому їжі, не варто займатися самолікуванням. Не рекомендується самостійно приймати медикаменти для зняття симптомів хвороби, це може тільки нашкодити здоров'ю та призвести до незворотних процесів у стравоході. Рекомендується не ігнорувати призначення лікаря, а виконувати всі його призначення.

Медикаментами

Сучасна медицина лікує гастроэзофагит стравоходу шляхом впливу на секрецію соляної кислоти. Хворим з рефлюксною хворобою призначаються препарати прокінетики, які блокують її виділення в шлунку, знижуючи агресивність шлункового соку. Він продовжує закидатися в стравохід, але не надає такого негативного впливу. У такого лікування є зворотна сторона: при зниженні кислотності в шлунку починає розвиватися патогенна мікрофлора, але побічні ефекти розвиваються повільно і не можуть нашкодити людині так, як регулярний закид кислоти в стравохід.

Оперативне лікування

Хірургічне втручання при захворюванні стравоходу неминуче за таких випадках:

  • коли медикаментозне лікування не може побороти хворобу. При тривалому впливі препаратів бувають випадки звикання до них, тоді результат від лікування нульовий;
  • прогресування рефлюкс-езофагіту;
  • при ускладненнях захворювання, таких як серцева недостатність, бронхіальна астма;
  • при наявності виразок шлунка чи стравоходу;
  • утворення злоякісних пухлин шлунка.

Лікування ГЕРХ народними засобами

Природні методи боротьби можуть успішно справлятися з рефлюксною хворобою не тільки на початковій стадії, але в хронічній, запущеної ступеня. Для лікування стравоходу необхідно регулярно приймати відвари трав, які знижують кислотність шлунка. Ось кілька рецептів:

  1. Подрібнене листя подорожника (2 ст. л.), звіробій (1 ст. л.) помістити в емальовану ємність, залити окропом (500 мл). Через півгодини чай готовий до вживання. Приймати напій можна тривалий час по півсклянки вранці.
  2. Чайник з травою золототисячника (50 гр.), квітками ромашки аптечної наповнити окропом (500 мл). Почекати десять хвилин, вживати замість чаю три рази в день.

Дієта при ГЕРХ

Одним з важливих складових лікування та виключення рецидиву захворювання ГЕРХ є дієтичне харчування. Дієта при рефлюкс-езофагіті стравоходу повинна ґрунтуватися на таких принципах:

  1. Виключити з раціону жирну їжу.
  2. Для підтримки здоров'я стравоходу виключіть смажені і гострі страви.
  3. При захворюванні стравоходу не рекомендується вживання кави, міцного чаю на голодний шлунок.
  4. Людям, схильним до хвороб стравоходу не рекомендується вживання шоколаду, помідорів, цибулі, часнику, м'яти: ці продукти знижують тонус нижнього сфінктера.

Можливі ускладнення

Рефлюксна хвороба небезпечна своїми ускладненнями. Організм негативно реагує на постійне пошкодження слизової кислотою стінок стравоходу. При тривалому перебігу рефлюксного захворювання можливі такі наслідки:

  1. Одним з найважчих наслідків є заміщення стравохідного епітелію з плоского на циліндричний. Фахівці називають такий стан речей передраковим станом. Назву цьому явищу – стравохід Баррета. Жодних симптомів такого ускладнення хворий не відчуває. Найстрашніше, що при зміні епітелію тяжкість симптомів знижується: поверхню стравоходу стає чутливою до кислоти та жовчі.
  2. У дитини може виникнути розвиток звуження стравоходу.
  3. Онкологія стравоходу призводить до високої смертності: хворі звертаються за допомогою надто пізно, коли неможливо впоратися з пухлиною. Це пов'язано з тим, що ознаки раку з'являються тільки на останніх стадіях.
  4. Високий ризик розвитку бронхіальної астми, легеневої хвороби.

Профілактика

Щоб уникнути гастроезофагеальної рефлюксної хвороби стравоходу, необхідно стежити за своїм здоров'ям, ставиться до неї з турботою, і великою відповідальністю. Багато методи профілактики допоможуть запобігти розвитку захворювання. Це:

  • відмова від згубних звичок: куріння, алкоголю;
  • виключення жирної, смаженої, гострої їжі;
  • при хвороби стравоходу потрібно обмежити прийом гарячої їжі, напоїв;
  • виключити роботу в похилому положенні, навантаження на прес;
  • чоловікам необхідно замінити ремінь, пережимающий живіт, на підтяжки.

Дізнайтеся, що такедуоденогастральний рефлюкс - симптоми, лікування та профілактика захворювання.

Відео про гастроэзофагеальном рефлюксі

Студія Здоров'я на ОТР. Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (31.08.2014)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!