Причастя в церкві: як підготуватися до обряду

Один з основних священних обрядів православної церкви – причастя віруючого. Таїнство євхаристії, скоєне щиро, за покликом душі, має велике значення для християнина. Проходження священнодійства з розумінням суті та важливості ритуалу призводить до щирого покаяння, отримання прощення, духовному очищенню.

Що таке причастя

Приналежність людини до релігійної конфесії передбачає дотримання традицій. Що таке євхаристія? Найважливіший релігійний обряд передбачає отримання з рук священнослужителя і подальше куштування хліба з вином, які символізують Тіло і Кров Ісуса Христа. Таїнство включає молитви, поклони, співи, проповідь. Причастя в храмі прилучає людини до Бога, зміцнює духовний зв'язок з Вищими силами. Для проведення обряду в церкві потрібно чистота віруючого як фізична, так і душевна. Причастя має передувати сповідь і підготовка.

Таїнство причастя

Обряд бере свій початок з Таємної Вечері напередодні розп'яття Христа. Зібравшись з учнями за столом, Спаситель узяв хліб, розділив на частини і роздав його зі словами, що це Його Плоть. Потім Христос благословив чашу з вином, назвавши її вміст своєю Кров'ю. Спаситель заповідав послідовникам завжди здійснювати церемонію в пам'ять про Нього. Цього звичаю слід Руська Православна Церква, у якій щоденно проводиться обряд євхаристії. У допетровські часи діяло постанову, за якою всі миряни були зобов'язані причащатися в церкві не рідше одного разу на рік.

Чому необхідно святе причастя

Таїнство причастя має велике значення для віруючої людини. Мирянин, який не бажає здійснювати обряд євхаристії, віддаляється від Ісуса, заповедовавшего дотримуватися традиції. Порушення зв'язку з Богом веде до виникнення сум'яття, страху в душі. Людина, у якого причастя в церкві відбувається регулярно, навпаки, зміцнюється в релігійній вірі, стає умиротворенішою, ближче до Господа.

Як причаститися в церкві

Євхаристія – перший крок, який здійснюється людиною в напрямку до Бога. Цей вчинок повинен бути свідомим, добровільним. Для підтвердження чистоти свого наміру мирянину слід підготуватися до причастя у церкві. Спочатку потрібно просити прощення у тих, хто може на вас ображатися. Впродовж декількох днів до обряду дорослій людині потрібно:

  • Дотримуватися посту, відмовляючись від вживання м'ясних страв, яєць, молочних продуктів. Харчові обмеження накладаються на період від одного до трьох днів – в залежності від фізичного стану.
  • Відмовитися від звички «поїдати» себе та інших. Внутрішню агресію слід звести до мінімуму. Вести себе потрібно доброзичливо до оточуючих, корисна безкорислива допомога ближнім.
  • Виключити з ужитку лихослів'я, тютюн, алкоголь, інтимну близькість.
  • Не відвідувати розважальні заходи, не переглядати розважальні телепередачі.
  • Читати вечірні, ранкові молитви.
  • Відвідувати Літургії, слухати проповіді. Особливо рекомендується відвідати вечірнє богослужіння напередодні дня причастя, прочитати Послідування.
  • Вивчати духовну літературу, читати Біблію.
  • Висповідатися напередодні причастя у церкві. Для цього потрібно осмислення життя, подій, вчинків. Щира сповідь потрібна не лише як підготовка до причастя. Покаяння робить віруючої людини чистіше, дає відчуття легкості, свободи.

Обряд причащання

В день проведення обряду потрібно пропустити сніданок і прийти в храм раніше, відчути атмосферу місця, приготуватися, налаштуватися на потрібний лад. Що таке причастя в церкві? Таїнство починається під час служби, ближче до її закінчення. Відкриваються Царські врата, і до відвідувачів виноситься реліквія – чаша з освяченими дарами – кагором і хлібом. Страви – символи тіла і Крові Спасителя. Чашу встановлюють на спеціальне піднесення, називається амвоном. Священик читає подячну молитву, призначену для причастя.

Як причащатися в церкві? Кожному парафіянину, придатного до чаші, священнослужитель дає покуштувати страву з ложки. Потрібно наблизитися, скласти руки хрестом на грудях, назвати своє ім'я. Потім слід поцілувати основу чаші. Залишати храм можна після закінчення богослужіння. Перед відходом потрібно поцілувати хрест. Ритуал, пророблений щиро і від усього серця, наближає віруючого до Христа дарує душі щастя, спасіння. Важливо зберегти святу благодать в серці після причастя, не втратити її за межами церкви.

Як проходить причастя дітей

Причастя дитини важливо для його духовного дорослішання. Ритуал потрібен, щоб малюк був під опікою ангела-зберігача, в честь якого він був охрещений. Перше причастя в церкві відбувається після хрещення. Дітям до семи років не потрібно сповідатися напередодні. При цьому неважливо, наскільки часто причащаються батьки малюка в церкві і роблять вони це взагалі.

Важливе правило дитячого причастя в церкві – проведення обряду натщесерце. Дозволяється поснідати зовсім маленькій дитині. Годувати малюка краще не менш ніж за півгодини до обряду, щоб він не відригнув. Після трьох років дітей бажано приводити в церкву натщесерце, але суворого правила не існує. Важливо, щоб дитина потроху звикав до обмежень під час підготовки. Наприклад, можна прибрати ігри, мультфільми, м'ясо, щось дуже смачне. Дотримання молитовних правил дітьми не потрібно.

З немовлятами можна приходити до самого причастя. З дітьми-підлітками дозволяється приходити раніше, дивлячись по тому, як довго дитина витримає стояння в храмі. Дітям часто не вистачає терпіння, енергії у них навпаки багато. Це потрібно розуміти і не змушувати малюка стояти на одному місці, прищеплюючи нелюбов до обряду. Під час причастя ім'я за маленького дитини вимовляє дорослий. Коли малюк підросте, він повинен назватися сам.

Як відбувається причащання хворих

Якщо людина за станом здоров'я не в силах прослухати літургію, прийняти причастя в стінах храму, це легко вирішується шляхом проведення обряду на дому. Тяжкохворі допускаються канонами православ'я до процедури. Читати молитви і постити не обов'язково. Тим не менш, сповідь з каяттям у гріхах необхідні. Хворих дозволено причащати після прийняття їжі. Священнослужителі часто відвідують лікарні, щоб висповідати і причастити людей.

Як часто можна проходити обряд причастя

Обряд потрібно проходити тоді, коли цього бажає душа, коли є внутрішня потреба. Кількість дієприкметників не регламентується представниками Патріархії. Більшість віруючих причащаються один або кілька разів за місяць. Проведення обряду необхідно для особливих випадків – при вінчання, хрещення, на іменинах, під час великих свят. Єдине обмеження – заборона на причастя більше рази за день. Святі дари подаються з двох церковних судин, спробувати потрібно тільки з одного.

Відео

Як підготуватися до причастя? Як правильно причащатися в Церкві?

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!