Як визначити вік кошеня

Домашні тварини часто дістаються людям в подарунок або їх підбирають на вулиці, тому складно визначити скільки тижнів або місяців кошеняті або цуценяті. Знати це необхідно для правильного підбору харчування, тому слід запам'ятати, як дізнатися вік кошеня. Двомісячні і шеститижневі малюки відрізняються, тому визначити вік можна самостійно.

Як дізнатися вік кошеня

Кожен господар повинен знати, якого віку його домашню тварину. Легко побачити різницю в тому, як виглядає кошеня в 1 місяць і 1 тиждень за зовнішнім виглядом. Розвивається стрімкими темпами, на кожній певній стадії є характерні ознаки, які вказують на приблизну дату (точно зможе сказати тільки ветеринар). Існують певні способи, які допоможуть з'ясувати, скільки вашому домашньому «хижаку». Визначення часу народження можна провести за такими ознаками:

  • розмір;
  • вага;
  • зуби;
  • колір очей;
  • зовнішній вигляд;
  • поведінка.

Як ростуть кошенята

Вірний спосіб, як визначити вік кошеня – спостереження за ним. Існують певні періоди розвитку організму, які вказують на дату його народження. Чим старше тварина, тим складніше точно дізнатися, скільки йому років. Простіше всього це зробити до 1 місяця, коли відбуваються основні етапи формування всіх систем організму тварини:

  • пропадає пуповина;
  • малюк починає ставати на лапки;
  • зростає маса тіла;
  • відкриваються очі, змінюється їх колір;
  • з'являються і ростуть зубки.

Коли у кошенят відкриваються очі

Корисно знати в якому віці кошенята відкривають очі не тільки для визначення їх дати народження, але і контролю правильного розвитку органів зору. Починають відкриватися вони на 7 день, більше нагадують щілинки, повністю повіки не розкриваються. Через пару днів вони вже більше схожі на «намистинки» блідо-блакитного або сірого кольору. Рекомендується в цей період тримати малюків в умовах напівтемряви, тому що яскраве світло для них буде зайвим подразником.

Повністю відкриваються очі до 14 дня від дати їх народження. Якщо цього не сталося, то потрібно буде допомогти: протріть слабким розчином борного спирту або крепкозаваренным чаєм. Після цього постарайтеся розклеїти повіки вихованцеві. Слід враховувати, що швидкість відкриття очей залежить від того, скільки їх виношувала кішка. Приміром, ті вихованці, яких виношували 68 днів, розкриють їх швидше. Також раніше цей процес відбувається у короткошерстих порід.

Коли у кошенят змінюється колір очей

Ще один метод, як визначити вік кошеня – колір їхніх очей. Коли вони тільки відкриваються, то у всіх порід вони сіро-блакитні. З часом починає відбуватися процес, який формує природний колір райдужної оболонки домашнього вихованця. Відбувається це до кінця 3 місяців життя. Однак слід враховувати, що є специфічні породи, у яких відтінок очей не змінюється, наприклад:

  • британці;
  • тайські;
  • полінезійські;
  • ангорские;
  • канадські сфінкси;
  • сіамські.

Коли у кошенят з'являються зуби

Одним з важливих індикаторів розвитку кота буде ріст зубів. Щоб відносно точно визначити вік маленького мисливця, слід їх перерахувати. Важливо враховувати, що існує період, коли змінюються зуби у кошенят. Існують такі періоду зростання:

  1. 1-2 тижні – у малюка ще зовсім порожній рот.
  2. 2-3 тижні – починають з'являтися перші зубки.
  3. Через місяць ви можете помітити поява молочних іклів.
  4. Через 1,5-2 прорізаються премоляри.
  5. До 4 у вихованця має бути 26 зубів.

Коли кошеня змінюються зуби

Як і у людини, у котів молочні зуби змінюються постійними (корінними). Якщо вдається визначити, що зміна вже відбулася, можна приблизно сказати, скільки років тварині. Зробити це можна наступним чином:

  • якщо випадання почалося при вас, то вашому вихованцеві 3-4 місяці;
  • моляри (самі довгі ікла) вказують на повну зміну молочних на корінні, відбувається це до 7 місяців життя тварини.

Якщо до вас у руки потрапила вже доросла кішка, але ви хотіли б визначити, скільки їй років, то зробити це можна теж по зубах. Котам часто дістається їжа, яку доводиться розгризати, тому з часом емаль починається сточуються. Ветеринари рекомендують звертати увагу на нижню щелепу, де зменшення помітно більше всього. Існує спеціальний графік зміни зовнішнього виду, по якому можна визначити час народження.

Коли кошеня починає ходити

Єдиний спосіб, як точно визначити вік кошеня – віднести його до ветеринара, але приблизний період народження можна з'ясувати навіть за поведінкою звіра. Кожному етапу розвитку організму кота відповідають певні характеристики його рухів, які вказують на час народження. Можна використовувати такі ознаки, для визначення віку тварини:

  • до 5 діб – повзають на череві, не стають на лапки, очі закриті;
  • до 10 діб – починають розпізнавати запахи, підвищується активність передніх лапок;
  • 10-14 днів – відкривають очі, вони вже намагаються стояти на лапках, але вони все ще не здатні їх тримати, посилено розвиваються задні кінцівки.
  • 14-20 днів – відбувається розвиток опорно-рухового апарату, суглоби стають міцнішими, дитинчата вже самостійно пересуваються, підвищується активність, очі стають «правильного» кольору.

Розвиток кошеня по тижнях

При використанні відразу ж усіх ознак, які вказують на вік звірка, можна максимально точно з'ясувати дату народження вихованця. Дані можуть відрізнятися в залежності від особливостей розвитку тієї чи іншої породи, наприклад, деякі кішки набагато більше за інших. Щоб спростити завдання зіставлення, нижче наведена таблиця з усередненими параметрами розвитку малюка в перші тижні:

Вік (тижня)

Зовнішні прояви

Вага, г

Зуби

до 3 днів

Присутній пуповина, очі, вуха щільно закриті.

115

Немає.

7-10 діб

Відкриваються очі.

200

2-3

Піднімаються вушка, очі повністю відкриті.

280

Прорізаються маленькі, але гострі передні.

4

Проявляється грайливість малюка, він досліджує навколишнє середовище

Триста сімдесят

З'являються ікла довгі поруч з передніми.

5

Стійко стоїть на ногах

450

З'являються молочні позаду ікол, з боків щелепи.

6

Висока активність руху.

до 700

8

Котик самостійно їсть, умивається.

До 900

Всі молочні зубки з'явилися.

12-16

Звичайний вагу для дорослої особини породи.

З'являються корінні різці.

4-6 місяців

Прорізається далекі корінні і ікла.

7 місяців

Корінні прорізалися повністю все.

Відео: розвиток кошеня по днях