Здуття живота і газоутворення - лікування в домашніх умовах

Здуттям називають стан організму, коли в кишечнику накопичуються гази у великому обсязі. При цьому створюється відчуття роздування. Підвищений газоутворення свідчить про наявність певних проблем (функціональних патологій або пухлини). Лікування здуття живота входить в компетенцію гастроентеролога або терапевта. В окремих випадках вимагається огляд у онколога, невролога, інфекціоніста. Дізнайтеся з огляду, як позбутися від газів в животі, які етапи включає процес лікування.

Лікування газоутворення і здуття живота

Лікування кишечника від газів слід починати відразу при виявленні, адже відчуття при цьому для людини не найприємніші. Здуття живота після їжі не є самостійною хворобою. Як правило, це ознака іншого, більш серйозного розладу. При нормальному стані всіх органів людини в шлунку і кишечнику можуть накопичуватися гази, але кількість їх не перевищує 200 мл. Лікування сильного здуття живота слід починати негайно. Причини появи симптому можуть бути такі:

  • порушення роботи ШКТ;
  • гнильні процеси в порожнині кишечника;
  • панкреатит;
  • захворювання шлунка;
  • отруєння.

Дуже часто для того, щоб усунути здуття шлунка і поліпшити загальний стан організму, варто переглянути раціон. Якщо у людини є проблеми в роботі ендокринної залози, то потрібно виключити молочні продукти. Рекомендується виключити рослинну їжу, багату клітковиною:

  • бобові;
  • макарони;
  • хлібобулочні;
  • квас;
  • редис.

Проблеми метеоризму з'являються у людей, які вживають шкідливу їжу, алкоголь, газовані напої. Вони можуть скаржитися на відрижку і печію. Хвороботворні мікроби в кишечнику постійно розщеплюють їжу, виділяючи при цьому газ. При вагітності підвищений газоутворення вважається нормальним явищем, так як плід тисне на органи травлення. У похилому віці проблема пояснюється ослабленістю мускулатури.

Народними засобами

Запори і здуття живота можна усунути за допомогою домашнього лікування відварами і настоями. Цей спосіб не шкодить організму, дбайливо впливаючи на внутрішні органи. В результаті лікування знижується утворення газів, зникає дискомфорт. Народні цілителі з часів глибокої давнини використовують для цього ромашку, петрушку, насіння кропу та інших трав. Однак не варто забувати про правильне харчування і фізичної активності, адже без них будь-який метод лікування буде марний. Рецепт ромашкового відвару:

  1. беруть 1 ст. ложку квіток рослини;
  2. заливають склянкою окропу;
  3. варять 5 хвилин;
  4. залишають на кілька годин настоятися;
  5. проціджують і вживають по 2 ст. ложки до їжі.

Препаратами

Популярні таблетки від здуття:

  1. Активоване вугілля – це бюджетний варіант для безпечного усунення розлади. Прекрасний абсорбент для очищення порожнини шлунка і кишечника.
  2. Мезим-форте – корисний фермент для поліпшення роботи внутрішніх органів. Усуває тяжкість і дискомфорт.
  3. Білий вугілля – сучасне ліки для виведення з організму токсинів, надмірної кількості газів. При цьому людина не втрачає корисні речовини.
  4. Мотиліум – підсилює перистальтику людського кишечника, завдяки чому скупчилися гази евакуюються з організму.

Особливості лікування здуття живота у немовлят

Лікування газоутворення в кишечнику дитини віком до трьох місяців має ряд умов. Проблема часто зустрічається у малюків, заважаючи їм нормально спати і приймати їжу. Відбувається це при введенні нових продуктів в раціон або при заковтуванні повітря дитиною під час годування. Для усунення симптомів рекомендується тримати дітей вертикально після їди, поки не станеться з відрижкою вихід накопичених газів. При систематичних розладах призначають чай з фенхелем (Плантекс), еспумізан або настій насіння кропу.

Відео про причини і лікування метеоризму

Газоутворення не є самостійним захворюванням, це лише одна з ознак розладу роботи одного з травних органів. Здуття кишечника іноді супроводжується частим проносом, кольки в животі, тяжкістю. Способи боротьби з проблемою слід застосовувати, виходячи з причин її появи. Тільки після повного обстеження гастроентеролога або терапевта можна починати лікування. Всю необхідну інформацію по даному питанню ви дізнаєтеся з зображень нижче відео.

Після їжі

Здуття живота, газоутворення, гази в кишечнику, метеоризм Причини і швидка самопоміч

У дорослих

ЯК ПОЗБУТИСЯ ВІД МЕТЕОРИЗМУ?

Відгуки

Ольга, 47 роківЄ чудове народне засіб для усунення проблеми газоутворення: 4 ложки насіння кропу перемелюють у порошок додають у кефір (0,5 л). Через 3 години вживають в один прийом. Я завжди цим рятуюся.
Олег, 52 рокиПри сильному здутті п'ю Но-шпу і Мезим за однієї таблетки. Цей спосіб ефективно допомагає усунути прояви метеоризму на деякий час, але для частого застосування не підходить.
Юлія, 35 роківКоли мене почала турбувати проблема частого газоутворення, почала дотримуватися дієти. Додатково вживаю іноді хілак-форте, він допомагає моєму травленню справно працювати.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!