Як лікувати панкреатит в домашніх умовах

Підшлункова залоза відіграє важливу роль в травній системі організму людини. Захворювання цього органу небезпечні не тільки ускладненнями, але і ймовірністю летального результату при ігноруванні симптомів або виборі неправильного курсу прийому препаратів. Лікування панкреатиту в домашніх умовах передбачає виконання цілого ряду строгих правил. Відхилятися від рекомендацій або змінювати методики самостійно не варто. Помилки можуть привести до негативних наслідків і невиправним проблем зі здоров'ям.

Види і їх симптоми панкреатиту

Медики виділяють три основні форми запалення підшлункової залози. Кожен вид панкреатиту має свою симптоматику, особливості розвитку і правила лікування. Частота нападів, їх інтенсивність і ступінь больових відчуттів під час їх появи, залежить від стадії захворювання або особливостей організму пацієнта. Об'єднує всі різновиди головна причина хвороби – неправильне харчування.

Гострий

Клінічна картина панкреатиту при різних його видах відрізняється. Якщо біль у підшлунковій залозі виникає після прийому певних різновидів страв (жирна, солона, гостра їжа), то є велика ймовірність, що це гостра форма захворювання. Головною причиною виникнення характерних больових відчуттів в області живота є неправильне харчування при наявності відхилень роботи жовчного міхура (холецистит, холецистопанкреатит). Симптоматика проявляється не тільки покалываниями, але і може стати загальним шоковим станом.

Додатковими симптомами гострого панкреатиту вважаються нудота, блювота, висока температура тіла. Біль виражається різкими короткочасними або тривалими нападами. Ступінь больового синдрому залежить від стадії захворювання і загального стану підшлункової залози. У момент прояву хвороби треба надати першу допомогу пацієнтові і негайно звернутися в медичний заклад. Перш ніж лікувати панкреатит, необхідно проконсультуватися з гастроентерологом.

Хронічний

Якщо лікування і дієта при гострому панкреатиті не дотримується, то захворювання переходить в хронічну стадію. Напади завжди супроводжуються підвищенням температури тіла, проносом, блювотою або метеоризмом. Сильну пацієнт відчуває біль у лівому підребер'ї або верхній частині живота, лежачи на спині, а в положенні сидячи, відчуває себе більш комфортно. Напади з'являються після вживання їжі.

Хронічний панкреатит є не тільки наслідком захворювань підшлункової залози, дванадцятипалої кишки або жовчних шляхів, але і вважається другою стадією розвитку. Хворобу лікувати в стадії загострення легше, ніж позбавлятися від неї при появі регулярних нападів. При недотриманні дієти стан пацієнта стрімкими темпами погіршується.

Реактивний

Фахівці виділяють три виду панкреатиту. Найбільш складною і важкою є реактивна форма. Напади виникають в більшості випадків несподівано для пацієнта. Больові відчуття виявляються під ребрами, а за характером вони нагадують спазми. Причинами такого стану є не тільки порушення дієт, курсів лікування, наявність захворювань органів травлення або підшлункової залози, ниркова недостатність, але і стрес.

Спазми при реактивному панкреатиті супроводжують метеоризм, діарея, підвищення температури тіла і артеріального тиску, почастішання пульсу. Нудота і блювання доставляють пацієнтові особливі муки. Їх інтенсивність досягає найвищого рівня. Блювотний рефлекс виникає від невеликого ковтка води, а не тільки після повноцінних прийомів їжі. Розвиватися така форма панкреатиту здатна після тривалого курсу лікування певними препаратами або на тлі прогресуючого гастриту.

Перша допомога при нападі панкреатиту

Напади захворювання підшлункової залози завжди супроводжуються важким болем. Перед лікуванням панкреатиту в домашніх умовах треба звернутися за допомогою до фахівців, викликати швидку допомогу або взяти направлення на лікування в стаціонарі. Полегшити стан пацієнта в момент різкого больового синдрому можна кількома способами. При прийнятті положення сидячи, спазми стануть менш інтенсивними. Пацієнт повинен підтягти коліна до грудей.

Комплекс заходів, що представляють собою першу допомогу при нападі панкреатиту:

  • крижаний компрес на больовий вогнище (не варто зловживати цим способом із-за ризику переохолодження);
  • голодування (прийом їжі при нападах панкреатиту протипоказаний);
  • стан повного спокою пацієнта;
  • одноразовий прийом спазмолітиків («Спазмолгон», «Дротаверин»);
  • одноразовий прийом Але-шпи (1 таблетка);
  • короткочасна затримка дихання пацієнтом (під час такого прийому напад панкреатиту знижує свою інтенсивність);
  • очищення шлунка (стримувати блювотний рефлекс не варто);
  • вживання рідини (звичайна або мінеральна вода без газу).

Як лікувати запалення підшлункової залози будинку

Захворювання передбачає дотримання строгих правил дієти. Доповнюється правильний раціону харчування при панкреатиті прийомом медикаментів та засобами народної медицини. Лікування підшлункової залози в домашніх умовах являє собою комплекс заходів, спрямованих на корекцію функцій органу травлення. Алкоголь і куріння при панкреатиті повністю виключається з життя пацієнта.

Контроль над харчуванням і дотримання дієти

Зміна раціону є головною гарантією успіху, якщо здійснюється лікування підшлункової залози. Список дозволених і заборонених продуктів харчування при панкреатиті треба запам'ятати, як правило. Будь-які відхилення від дієти призведуть до загострення, зниження ефективності лікування хронічного панкреатиту в домашніх умовах. Їжа вживається у вигляді дробового харчування невеликими порціями 5-6 разів на день.

У перелік рекомендованих продуктів харчування входять:

  • овочі (рекомендується вживати після парової обробки, винятком є помідори (в раціон вводяться тільки у вигляді соку) та огірки (свіжі овочі входять в комплекс спеціальної огіркової дієти);
  • фрукти (плоди з нейтральним смаком, не здатних негативно вплинути на органи травлення і в мінімальній кількості);
  • м'ясні продукти (тільки після парової обробки, вживання жирних сортів заборонено);
  • молочні продукти (з мінімальним відсотком жирності);
  • каші, макаронні вироби (основний раціон харчування);
  • безпечні напої (компот, кисіль, трав'яний чай, мінеральна вода без газу).

До числа заборонених продуктів харчування відносяться:

  • алкогольні напої (печінка розщеплює спиртні напої, у підшлункової залози такої функції немає);
  • жирні страви (наваристі супи, смажена риба і жирне м'ясо викликають подразнення слизової оболонки органів травлення, стають причинами нападів болю);
  • продукти з барвниками (така група продуктів негативно впливає не тільки на запалену підшлункову залозу, але і на здорові органи травлення);
  • молочні продукти (процес перетравлення відрізняється тривалістю, а запаленої підшлункової залозі робити це складно);
  • газовані напої (дратують підшлункову залозу і стають причиною нападів болю).

Застосування лікарських препаратів

Ліки для підшлункової залози при лікуванні панкреатиту:

  1. «Алмагель» (приймається за 30 хвилин до їжі, виконує функцію захисту шлунка від подразнень).
  2. «Мезим», «Креон», «Фистал» (медикаментозні засоби для покращення процесу травлення).
  3. «Лінекс» (приймається після їжі для підтримання нормальної мікрофлори кишечнику).
  4. «Даларгін» (лікування хронічного панкреатиту складе 20-22 дні, препарат вводиться внутрішньом'язово 2 рази на день).
  5. «Ампіцилін», «Кефзол», «Ампіокс» (антибіотики широкого спектру, що призначаються лікарями, приймаються протягом тижня для зниження симптоматики захворювання).

Лікування травами

Фітотерапія вважається однією з ефективних методик лікування панкреатиту. Вживати відвар з трав рекомендується по 100 г за годину до їжі. Робити це треба три рази в день. Для приготування напою підходить безліч різновидів зборів. Більшість трав сприятливо впливає на систему травлення людини. До категорії дефіцитних товарів вони не відносяться, а продаються у всіх аптеках.

Рецепт стандартного трав'яного відвару:

  • ромашка аптечна – 1 ч. л.;
  • плоди глоду – 2 ч. л.;
  • зміна кропу – 3 ч. л.;
  • м'ята перцева – 3 ч. л.;
  • квіти безсмертника – 2 ч. л.

Ефективні народні засоби для лікування в домашніх умовах

Як лікувати панкреатит народними засобами:

  • 2 картоплини, 1 морква пропустити через соковижималку (вживати 2 рази на день за 30 хвилин до їди, курс лікування становить 7 днів, метод допомагає нормалізувати травлення, виключити больові симптоми);
  • відвар зерен вівса (протягом 30 днів овес треба проростити, після чого він буде готовий до подрібнення в блендері, масу заливають окропом, настоюють кілька годин, вживають 7 днів по 1 разу в день натщесерце, метод нормалізує функції підшлункової залози);
  • прополіс (невеликі шматочки ретельно пережовують в проміжках між вживанням їжі, метод є яскравим прикладом ефективної сучасної гомеопатії і виключає больові напади, нормалізуючи роботу травлення).

Дізнайтеся, як проводиться лікування підшлункової залози в домашніх умовах.

Профілактика захворювання

Підшлункова залоза виконує одну з головних функцій в організмі будь-якої людини незалежно від того, дорослий чи дитина. Приділяти необхідну увагу здоров'ю рекомендується не тільки при наявності симптомів захворювань, але і без прояву яких-небудь відхилень. Захворювання легше запобігти, ніж протягом тривалого часу відчувати біль.

У профілактику панкреатиту входять:

  • дотримання правил здорового харчування (виключення з раціону шкідливих продуктів харчування);
  • здоровий спосіб життя;
  • підтримка нормальної ваги тіла (не слід допускати виснаження або ожиріння організму);
  • відмова від шкідливих звичок (куріння, вживання алкоголю);
  • очищення організму народними засобами (регулярне вживання відварів трав);
  • запобігання розвитку панкреатиту лікарськими препаратами (треба приймати тільки після консультації з лікарем, найпоширенішими засобами є «Фосфалюгель», «Ензим», «Алмагель»).
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!