Як поміняти відеокарту на ноутбуці дискретну та інтегровану самому з відео

Відеоадаптер – важлива частина системи, яка відповідає за роботу з відеофайлами, подачу зображення на дисплей. Якщо чіп виходить з ладу, працювати за ПК неможливо, тому що сигнал на екран надходити не буде. У цьому випадку необхідно знати, як замінити відеокарту на ноутбуці. Враховуйте, що така можливість є не у всіх моделей.

Чи можна поміняти відеокарту на ноутбуці

Головна перевага портативних комп'ютерів в їх компактності. Розробники намагаються так розмістити всі деталі системи (процесор, відеоадаптер, жорсткий диск тощо), щоб вони займали мінімум місця. У зв'язку з цим деякі виробники поєднують в одному чіпі відразу дві функції. Це чудово продемонстровано на чіпсетах Intel серії «i» і AMD серії «A». Такий тип розміщення називається інтегрований.

Другий варіант – дискретна карта (окремо від процесора). Перед тим, як поміняти відеокарту на ноутбуці, вам необхідно з'ясувати, який з цих варіантів використовується у вашому комп'ютері. Якщо у вас дискретний, то шансів поставити інший графічний чіп у вас значно більше. Як правило, вся необхідна інформація написана на корпусі. Іноді в системі є обидва типи відеоадаптерів, які взаємодіють між собою.

Можна замінити відеокарту на ноутбуці з інтегрованою карткою

Ідея інтегрувати в процесор можливість обробляти відео з'явилася з метою заощадити на виробництві (такі моделі комп'ютерів, як правило, дешевше) і зберегти більше простору для інших деталей. Проблема в тому, що продуктивність графічних адаптерів відносно низька, для любителів ігор вони точно не підходять, тому виникає ідея провести модернізацію і поліпшити показники. Проблема вбудованої графіки в тому, що вона є частиною процесора і поміняти тільки її немає можливості, тому про апгрейд можна забути.

Якщо у вас зламався ноутбук, то слід проводити заміну всього процесорного чіпа цілком, що виллється в серйозну суму. Як правило, ця деталь становить 30-40% від усієї вартості ПК. Технічно цю операцію можна провести, але для заміни підійде тільки точно такий же чіп. Він з'єднаний з материнською платою і інший вид буде просто несумісний. Поставити новий чіп вийде тільки в сервісному центрі, тому що у них є необхідна установка для розпаювання плати.

Заміна відеокарти на ноутбуці з дискретною картою

Другий тип відеоадаптерів являє собою окремий чіп, а іноді й плату. Вони володіють великим обсягом пам'яті, частотою роботи і більше підходять для ігор. Існує спосіб, як поміняти відеокарту на ноутбуці, якщо вона дискретного типу, але існує два важливих моменти:

  1. Нова модель повинна бути сумісна з усією іншою системою (материнською платою, процесором, BIOS). Ці параметри слід суворо дотримуватися при підборі картки. Якщо вони виявляться несумісні, працювати правильно комп'ютер не буде.
  2. Дискретна відеокарта може бути впаяна в материнську плату або перебувати на окремій. У другому випадку є можливість поміняти деталь самостійно. Якщо ж вона впаяна, то потрібно звернутися до фахівця, у якого є необхідний для розпаювання обладнання.

Щоб зняти дискретний графічний адаптер, необхідно розібрати ПК. Цей процес не дуже складний, але можуть залишитися зайві болти, де-то забудете підключити шлейф або харчування. Необхідно або знайти відеоурок по розбиранню конкретно вашої моделі ПК, або звернутися за допомогою до фахівця. Велика ймовірність, що невмілі дії призведуть до поломки обладнання. Пам'ятайте, що за замовчуванням гарантія перестає працювати, якщо ви самостійно розкривали корпус.

Як замінити відеокарту в ноутбуці

Комп'ютери від різних компаній, різної серії можуть мати відмінну схему розташування деталей. Заміна відеокарти в ноутбуці на більш потужну вимагає повного розбору всіх елементів, але дії мають загальний принцип. Пам'ятайте, що самостійно поставити нову карту вийде, якщо у вас дискретний адаптер на окремій платі. Поміняти деталь можна наступним чином:

  1. Повністю вимкніть ПК від харчування, вийміть шнур з гнізда, зніміть батарею. Щоб всередині системи не було залишкового струму, затисніть кнопку включення на 10 сек.
  2. Відкрутіть всі болти, які розташовані на задній кришці, потім зніміть її. Для відкриття засувок краще використовувати пластикову карту, тому що не буде ризику пошкодити плату або елементи кріплення. Якщо панель знімається з працею, значить, ви забули десь щось відкрутити
  3. Знайдіть розташування графічного адаптера, за допомогою пінцета від'єднайте кабелі, шнури, які до нього підключені.
  4. Відкрутіть елемент охолодження (кулер). У всіх моделях ПК він має бути знімним.
  5. Викрутите болти, що тримають плату. Від'єднайте її, як правило, вона кріпиться за допомогою засувки.
  6. Встановіть новий модуль. Прикрутіть болти, систему охолодження. Не забудьте пінцетом знову підключити шлейфи і кабелі.
  7. Виконайте збірку.

Як правило, після цієї процедури потрібно заново встановлювати драйвер, особливо, якщо ви змінили фірму виробника чіпсета. Їх легко знайти в інтернеті на офіційному сайті компанії. Програма автоматично завантажить все необхідне ПЗ. Якщо у вас є інтегрована в процесор графіка, а дискретна встановлена іншого виробника, то потрібно буде перемикати їх при необхідності, працювати разом вони більше не зможуть.

Відео: як змінити відеокарту на ноутбуці

Заміна відеокарти ноутбука. Реально?!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!