Розширення iso - чим відкрити файл

Кожен користувач може в якийсь момент зіткнутися з проблемою файлів з розширенням iso. Не завжди з першого разу вдається зрозуміти, чим відкрити образ диска, як його використовувати. Для цього створені спеціальні програми, що дозволяють розпакувати або переглянути такі файли.

Що таке ІСО (ISO) файл

За замовчуванням Windows не вказує, ніж відкрити iso розширення, і користувачеві необхідно підібрати утиліту самостійно. У такому форматі зберігаються образи дисків, які далі можна буде записувати або використовувати на комп'ютері. Якщо сформулювати інакше, то це архів, який повністю збирає всі дані з носія і є його повною копією. Створити його можна з будь-якого CD або DVD носія. Як правило, так зберігають диски з іграми або операційні системи.

Часто формат iso використовується для створення копії Windows, яку в подальшому можна буде записати на диск, флешку і використовувати для установки на іншому комп'ютері. У багатьох людей виникає питання, чим можна відкрити iso образ. Наприклад, це можна виконати вбудовані в операційну систему інструментами або скористатися звичайними архіваторами.

Як відкрити образ диска

Людині може знадобитися відкрити образ для того, щоб витягнути якийсь один конкретний файл або для використання всього вмісту цілком. Для цих цілей є два способи:

  • використовувати програми архівації WInRar або 7Zip;
  • через спеціальні утиліти з віртуальними приводами.

Відкриття файлів архіваторами

Самий простий спосіб, як відкрити образ диска – скористатися архіваторами. Їх дуже легко завантажити та встановити, ними можна користуватися безкоштовно. Завантажувати краще з офіційних сайтів, щоб разом з монтажником не занести віруси. Найбільш популярні й надійні варіанти для відкриття архівів – WinRar і 7Zip. Всі сучасні версії підтримують російську мову, тому орієнтуватися в інтерфейсі буде легко.

7Zip і WinRar

Обидві ці утиліти надають однаковий функціонал, який полягає в можливості відкрити iso, витягти з нього необхідні файли. Під час інсталяції архіватора необхідно поставити галочку на пункті «Інтеграція з оболонкою операційною системою». Після цього можна просто клацнути на файлі правою кнопкою миші. У меню вибрати відповідний пункт, де зазначено назву утиліти для архівів. Додатковий список запропонує на вибір вам зробити кілька різних дій:

  • відкрити;
  • витягти (можна вибрати будь-яку папку);
  • витягти в поточну папку.

Слід враховувати, що такий метод надає можливість працювати з образом тільки у форматі читання, записати через архіватор файлів на диск або флешку у вас не вийде. Це надає можливість працювати з вмістом тільки на самому комп'ютері. Приміром, при необхідності перевстановити операційну систему записати флешку з файлами ОС не вийде.

Використання спеціальних програм

Більш широкий функціонал для роботи з iso пропонує програма для читання образів дисків. Як правило, для їх повноцінного використання необхідно придбати ліцензію, але для роботи вдома версії для пробного періоду буде цілком вистачати. На даний момент найбільш затребуваними вважаються дві утиліти:

  • Deamon Tools;
  • Ultra ISO.

Програма для монтування образу диска Daemon Tools

Один з варіантів, ніж відкрити iso – Deamon Tool. Для використання на безкоштовній основі можна завантажити версію Lite, вона є у вільному доступі на офіційному сайті розробників. Суть утиліти в тому, що вона створює на вашому ПК кілька віртуальних приводів, в які можна монтувати iso. Встановіть програму: в треї повинен з'явитися значок, який допоможе швидко відключати, підключати образи дисків.

Автоматично після установки з'явиться один віртуальний привід, який можна використовувати. Для цього:

  1. Натисніть на значок утиліти лівою кнопкою.
  2. Наведіть на назву приводу. Натискаємо на нього.
  3. З'явиться вікно провідника, через яке слід вказати шлях до папки з iso. Виберіть його.
  4. Зайдіть через провідник на створений програмою дисковод і виконуйте необхідні дії з вмістом.

При необхідності на значку програми можна натиснути правою кнопкою і відкрити панель налаштувань, управління. Більш «дружній» і наочний варіант інтерфейсу утилітою можна побачити, якщо запустити її в повноекранному режимі робочого столу (або з папки, куди ви її встановили). В меню будуть спливати додаткові підказки при наведенні на елементи управління.

Відкрити файл ISO з допомогою UltraISO

Ще один варіант, ніж можна відкрити iso – програма для образу диска UltraISO. Повну версію необхідно купувати, але для домашнього користування слід після установки завжди вибирати запуск пробної версії. Для установки потрібно перейти на офіційну сторінку утиліти і завантажити її, там же можна вибрати потрібну мову інтерфейсу перед завантаженням. Далі алгоритм наступний:

  1. Запустіть установку UltraISO, погоджуйтеся з усіма пунктами. Жодних додатково галочок встановлювати або знімати не потрібно.
  2. Після установки ви можете клацнути на будь-якому iso файл і вибрати із запропонованого списку утиліту. Після цього таке розширення буде відкриватися автоматично через неї.
  3. По подвійному натисненню перед вами з'явиться вікно, де буде показано всі вміст образу.

Головний плюс UltraISO в тому, що ви можете відразу ж розпакувати всі дані або запустити процес запису на диск. Для цього у верхньому меню слід вибрати значок з палаючим диском («Записати образ CD»). Якщо хочете провести установку гри, то спочатку змонтуйте iso у віртуальний привід або проведіть розпаковування в будь-яку папку на комп'ютері. Для цього:

  1. у верхньому меню натисніть на вкладку «Дії»;
  2. виберіть пункт «Витягнути...»;
  3. вкажіть місце, куди провести розпаковування.
Ось ще одна програма для відкриття файлів ISO.

Як відкрити файл ISO програмою Alcohol 120%?

Дізнайтеся, як вимкнути ноутбук з допомогою клавіатури.

Відео: як відкрити файл формату iso

Як відкрити файл ISO, MDF, MDS і інші? Відкрити образ диска

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!