Як відремонтувати навушники

У кожної людини є навушники і далеко не одні. Придбані з різними цілями, для домашнього використання або болісних подорожей в метро, дорогі або дешеві, вони мають один недолік – ламаються. Знайома ситуація, коли провід перетирається, один навушник не працює, з'являються хрипи і перешкоди. Проблему реально усунути. Ця стаття підкаже, як полагодити навушники власними руками, продовживши час їх служби.

Ремонт навушників своїми руками

Якщо навушники підводять в роботі, звук зникає чи змінюється, то не поспішайте в сервісний центр. Ремонт своїми руками цілком реальний. Для початку треба визначити, чому навушники не працюють. Поломка частіше виникає із-за того, що дроти згинаються і порушуються їх проводять жили. Таке можливо у навушників Нокіа. Тоді провід необхідно розрізати, зачистити і спаяти. Придбати паяльник і олово вийде в магазині.

Приготуйте плоскогубці і кусачки для обробки дроти навушників. Якщо ви захочете продзвонити на предмет пошкодження, вам знадобиться мультиметр. Вам знадобиться придбати штекер або роз'єм, якщо підозрюєте, що буде потрібно заміна, або якщо порвалися навушники. Стане в нагоді і клей з ножицями. Клей бажано вибирати еластичний для штекера і швидкосохнучий. Якщо в одному з навушників або в обох з'являються шерехи, а потім звук зовсім зникає, то це означає, що внутрішній обрив жив дроти.

Є і інші причини, чому не працюють навушники. У крапельок закритого акустичного типу може статися засмічення каналу. У таких пристроях мембрана і канал розділені металевою сіткою, яка в змозі забруднитися. Ознакою такого пошкодження буде відсутність звуку при схоронності дроти. Навушник розберіть і прочистіть спиртом. Якщо з'явився брязкіт, це вказує на пошкодження мембрани. Розкрийте пристрій і огляньте її. Якщо мембрана пошкоджена або пом'ялася, спробуйте її виправити. Якщо на ній бруд – промийте спиртом.

Як полагодити навушники без паяльника? Без нього не вийде створити надійний контакт. Скрутивши дроти, ви змусите навушники працювати, але без пайки такий ремонт буде ненадійним, і незабаром улюблений аксесуар знову перестане працювати, що змусить вас витратити на покупку нового.

Вважається, що навушники Koss Porta Pro важко піддаються самостійного ремонту, однак це можливо, якщо дотримуватися чіткої інструкції. Як полагодити навушники фірми Apple? З усуненням проблем тут буде легше. Навушники у них кріпляться на клей. Приберіть сіру гумку з головки навушника або сковырните шов склеювання. Знайшовши пошкодження, обріжте, зачистивши зіпсований провід, припаяйте на місце.

Як розібрати навушники

Для ремонту великих навушників доведеться використовувати викрутку, щоб викрутити гвинти. Навушники середнього розміру мають добре заховані засувки. «Краплинні» навушники, як правило, просто склеєні. Розібрати їх реально, скориставшись лезом або несильно стиснувши навушники в лещатах, в цьому випадку все навантаження припаде на лінію склеювання.

Як полагодити штекер

Поломка штекера на кінці дроти навушників – поширена проблема. Вона призводить до того, що в аксесуарі з'являться шум, хрипи і тріск, які сигналізують, що порвалася провідна жила. Якщо потрібен ремонт штекера навушників, врахуйте деякі моменти. Він може бути покритий суцільнолитий пластиковою оболонкою або ж являти собою литу жорстку форму, прикриту гумовим ковпачком, який при ремонті стягується, або ж акуратно зрізати.

Щоб розламати лиття, доведеться скористатися кусачками, тоді буде отримано доступ до контактів роз'єму. Огляньте дроти, знайдіть місце розриву і обережно підпаяє. Оскільки доводиться видаляти пластикові деталі, можуть виникати порожні місця, які краще залити швидкотверднучим епоксидним клеєм. Саму конструкцію обмотайте синтетичними нитками для більшої міцності. Врахуйте, що проблеми зі штекером часто виникають у гарнітура AKG.

Ремонт роз'єми

Ви вже з'ясували, як полагодити навушник, однак проблеми є і з роз'ємом? Повернення останнього в робочий стан вимагає наявності деяких деталей, на яких краще не економити. Хоча є загальносвітові стандарти, їх кріплення на платі може істотно розрізнятися. Поширеним є вхід на 3,5 мм. Він зустрічається у більшості сучасних музичних плеєрів, мобільних телефонів, ноутбуків, комп'ютерів. В разі поломки роз'єму є шанс придбати його у спеціалізованих радіотехнічних магазинах і замінити самостійно.

Ремонт дроти

Потрібно лагодження дроти? Тоді знайдіть місце, де стався розрив. Іноді не вдається помітити відразу. В цьому випадку потрібно включити звук і перегинати провід в різних місцях, щоб зрозуміти, де виникла проблема. Потім потрібно відрізати пошкоджену частину аж до штекера. Зачистивши на тому кінці дроту, який буде з'єднаний з пошкодженим, помістіть на кінець одного з них «кембрик». Перекрутивши і залудив, слід спаяти їх. Якщо звук відновився, то посуньте «кембрик» і подплавьте з обох сторін, захистивши стик. Та ж процедура, якщо порвався дріт.

Кабель може отримати пошкодження і біля самих навушників. У цьому випадку один з них перестане працювати або змінить гучність. Є шанс, що перестануть працювати відразу обидва динаміка. Якщо таке сталося, то провід відріжте у самого корпусу, розкрийте, запам'ятайте розподіл проводків, зачистите, залудити, припаяйте. Перш, ніж закрити навушник, слід перевірити звук, навіть слабке порушення контакту або нетривка пайка можуть призвести до шумів, трескам.

З мікрофоном для телефону

Всі навушники влаштовані однаково, з тією лише різницею, що до деяких додається мікрофон і регулятор гучності. Проблеми, які можуть виникнути у них такі ж, як і у звичайних пристроїв. Провід може пошкодитися, перехилившись, тоді потрібно визначити, де це сталося. Іноді провід розтягується, тоді потрібно оглянути його на предмет зменшення товщини.

Потім провід слід розрізати і зачистити там, де він виявився пошкоджений. Гострим лезом потрібно обережно зробити надріз навколо дроти. Самі ж проводять жили слід позбавити від лакового покриття, потримавши їх над полум'ям. На провід рекомендується помістити невеликий шматочок «кембрика» для подальшого створення додаткового захисту. Потім потрібно акуратно залудити і спаяти провідники.

Щоб не допустити їхнього зіткнення, використовуйте трохи ізоляційної стрічки. Після цього посуньте «кембрик» і заплавьте. Якщо якість виробленої мікрофоном запису погіршився, з'явилися шуми або перешкоди, то це може означати, що головка мікрофона засмітилася, на неї могла потрапити пил. Слід змочити спиртом вату і обережно протерти мікрофон, зчищаючи бруд. Прослідкуйте, щоб на ньому не залишилося волокон тканини.

Безпровідних

У разі порушення контакту безпосередньо на штекері чи динаміці не потрібно навіть заново зачищати дроти. Розібравши корпус, щоб отримати доступ до динаміку, або розкривши оболонку штекера, слід запаяти місце пошкодження. Якщо несправність викликана фізичним пошкодженням динаміка, що виражається в порушенні мембрани, доведеться шукати новий такий же і ставити його на місце вийшов з ладу. Дізнайтеся, скільки коштує, і замовте динамік в сервісних центрах, або знайдіть в інтернет-просторі.

Вакуумних

Ремонт проводиться за допомогою заміни корпусів. Акуратно розібравши пристрій, щоб не пошкодити мембрани, приготуйте нову оболонку. Затягніть проводи у вузли, зачистите, обробіть. Прогрійте їх паяльником, щоб зняти старий лак. Якщо ви вирішите використовувати динаміки з різних пар навушників, то рекомендується виміряти їх опір, щоб уникнути неприємного відмінності в звуці і його гучності. Припаявши дроти, закриваємо корпусу, потім готуємося насолодитися музикою.

Відео: як відремонтувати навушники

Ці сюжети підкажуть вам, як полагодити улюблений аксесуар, як розібрати навушники Beats, якщо вони зламалися, ремонту не підлягають, а дізнатися, що всередині, хочеться. Ви зможете потішити себе і з'ясувати, оригінальний Монстер Бітс ви купили, або підробку, а ще пристосувати маленькі динаміки як міні-колонки. Адже шкода викидати, якщо можна ще для чого-небудь пристосувати річ.

Як полагодити навушники

Ремонт навушників або гарнітури своїми руками. Перелом дроти біля міні-джека.

Як розібрати навушники Beats

Розібрав навушники Beats - Вложки

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!