Що робити, якщо втратив телефон: як знайти мобільний

Перший крок – заблокувати екран, захистивши інформацію на ньому від чужих рук. Далі – відстежити телефон через фірмові сервіси від Google або Apple. Можливо, гаджет загубився десь вдома. Потрібно тільки продзвонити його і знайти по звуку. Якщо ж девайс далеко, то буде потрібно ряд заходів (від виведення повідомлення на екран до заяви в поліцію).

Як заблокувати телефон, якщо його вкрали

Власникам Android-гаджетів потрібно сайт Android Device Manager – одного з основних компонентів GApps. Зайшовши на нього, потрібно робити так:

  1. Ввести e-mail та пароль від облікового запису, яка була підключена до втраченого телефону (т. е. синхронізована).
  2. Дочекатися завантаження ADM, вибрати зображення потрібного девайса у верхній лівій частині сторінки.
  3. Натиснути на «Заблокувати».
  4. Відкриється меню цієї функції. Перекрити доступ до девайсу – зелена кнопка «Заблокувати пристрій». Вище цієї команди є два додаткових поля, де можна ввести повідомлення і номер для зв'язку. Вони з'являються на екрані заблокованого девайса. Допоможе, якщо його знайдуть порядні люди.

Така ж процедура виконується і з будь-якого іншого смартфона. Робити це потрібно через програму Find my Device, доступну безкоштовно Play Market:

  1. Відкрити програму, натиснути «Увійти як гість.
  2. Ввести e-mail з паролем облікового запису Google, синхронізованого з загубленим гаджетом.
  3. Вибрати зображення потрібного девайса у верхній лівій частині сторінки.
  4. Натиснути на «Блокувати».

Обмежити доступ до телефону можна лише за чотирьох умов:

  • Пристрій увімкнено. Вимкнути кнопку живлення можна через додаток «Cerberus для захисту від угону».
  • Встановлено з'єднання з інтернетом.
  • Пристрій синхронізовано з Google-аккаунтом.
  • Включені функції «позиціонування» і «пошук пристрої» (перебувають у налаштуваннях гаджета).

Якщо телефон знайшли сторонні люди, то вони можуть проникнути у підключений Google-аккаунт. Присікається це так:

  1. Увійти в обліковий запис Google, синхронізовану з втраченим пристроєм.
  2. Відкрити розділ налаштувань, перейти в «Безпека і вхід».
  3. Натиснути на пункт «Нещодавно використані пристрої».
  4. Вибрати потрібний пристрій.
  5. Натиснути «Закрити доступ». Так Гугл-аккаунт не проглядається з втраченого телефону, але все ще синхронізований з ним.

Втрачений iPhone, iPad або iPod touch блокується через обліковий запис в iCloud (пристрій повинен бути заздалегідь прив'язане до неї). Другий момент – на смартфоні повинні бути включені функції «Знайти iPhone» і «Остання геопозиция». Обидві активуються в налаштуваннях, розділ «iCloud». Далі потрібно робити так:

  1. Увійти на сторінку icloud.com/find з комп'ютера.
  2. Натиснути на програму «Знайти iPhone». Вона також доступна на інших айфонах, айпад і айподах.
  3. Включити до неї «Режим» пропажі". Екран заблокується паролем, платежі через Apple Pay відключаються. Ще можна задати довільний текст і номер мобільного телефону – все відображається на дисплеї втраченого гаджета.

«Режим втрати» активується, навіть якщо пристрій вимкнений або знаходиться в офлайні. Перепрошивка злодіям не допоможе – блокування знімається тільки при авторизації в iCloud прямо з закритого девайса. Якщо функція «Знайти Айфон» не активована до втрати або крадіжки, то захищати свої дані можна лише так:

  1. Змінити пароль ідентифікатор Apple ID. Так злодії втратять доступ до облікового запису в iCloud, не зможуть користуватися службами iMessage і iTunes.
  2. Змінити паролі від акаунтів на інших ресурсах (електронна пошта, Facebook, ВКонтакте тощо).

Завершальний етап блокування – зв'язатися зі своїм оператором мобільного зв'язку, повідомивши про зникнення смартфона. Компанія заблокує SIM-карту(-и) на ньому. Виклики і розсилка повідомлень з втраченого гаджета стануть недоступні. Потерпілий зможе ще перевипустити сімку(-і), зберігаючи колишній тариф із залишком грошей на рахунку.

Пошук втраченого телефону

Наступний крок після блокування – з'ясувати місце розташування девайса. Робити це потрібно через ADM або iCloud:

  1. Продзвонити. Так можна перевірити, не загубилося пристрій десь вдома.
  2. Відстежити гаджет.

Є й інші заходи, що прискорюють пошук:

  • Використовувати програми для блокування і відстеження телефону. Встановлювати таку програму на девайс потрібно завчасно.
  • Заявити в поліцію про крадіжку. Потрібен паспорт, упаковка з IMEI-кодом та документ, що підтверджує факт володіння гаджетом.
  • Дати оголошення в соцмережах (у міських пабликах) про зникнення девайса. Хто знайде – винагорода.
  • Перевіряти оголошення про продаж смартфонів. Дивитися потрібно ресурси за типом Авіто, З рук в руки і т. д.

Через Гугл

Знайти втрачений Android-девайс можна при тих же умовах, що і у випадку з блокуванням: телефон працює, підключений до інтернету, синхронізований з Google-аккаунтом. Функції «позиціонування» і «пошук пристрої повинні бути активовані заздалегідь.

Користувач відкриває сайт Android Device Manager, де потрібно:

  1. Авторизуватися в той же обліковий запис, з якою синхронізований телефон.
  2. Вибрати картинку шуканого гаджета на сторінці ADM. Список пристроїв, підключених до поточного Гугл-аккаунту, відображається вгорі ліворуч.
  3. Права частина сторінки – це карта, де показано розташування смартфона.
  4. Зліва – панель віддаленого управління. Там потрібно натиснути на «Продзвонити», після чого пристрій видасть звуковий сигнал 5 хвилин безперервно. Працює навіть при вимкненому звуці. Допомагає знайти девайс, втрачений неподалік.

Ще одна функція в панелі зліва – «Стерти дані». Корисна у випадку, якщо надій повернути загублений телефон немає, а інформація, що міститься в ньому, не повинна потрапити в чужі руки. Функція видаляє всі дані з гаджета без можливості відновлення. Важливо врахувати, що «очищений» девайс вже не можна відстежити через ADM.

iOS-смартфон можна шукати тільки якщо на ньому активовані функції «Знайти iPhone» і «Остання геопозиция» (запускаються в налаштуваннях, розділ «iCloud»). Девайс має бути з сімкою і підключенням до інтернету. Шукати телефон потрібно так:

  1. Зайти на icloud.com/find, вибрати «Знайти iPhone». Таку ж програму можна запустити і на іншому айфоні.
  2. Вибрати втрачене пристрій. Його геопозиция відобразиться на карті.
  3. Якщо телефон знаходиться поблизу, то потрібно клікнути на «Відтворити звук». Так гучний безперервний сигнал від гаджета полегшить пошуки.

Якщо потерпілий користувався функцією «Сімейний доступ», то йому допоможуть близькі люди. Родичу потрібно увійти в iCloud, використовуючи Apple ID від власника втраченого гаджета. Так можна знайти будь iOS-пристрій з сімейної групи. Якщо зникла техніка оформлена за AppleCare+, то потрібно подати претензію до офіційних представників компанії про те, що телефон загублений або вкрадений.

Ще одна функція в цьому сервісі – «Стерти iPhone». Видаляє всю інформацію на девайсі, щоб злодії не дісталися до неї першими. Відстежити телефон після очищення не можна. Якщо ж видалити гаджет з облікового запису iCloud, то блокування на ньому відключиться. Тоді будь-яка людина, знайшовши цей айфон, зможе користуватися їм безперешкодно.

Як знайти Андроїд

Запасний варіант, схожий на сервіси від Google і Apple, – це сторонні додатки. Одне з них – avast! Anti-Theft, який можна вбудувати в прошивку телефону і зберегти навіть при скиданні системи. Отримавши права адміністратора, програма змінює ім'я і робить себе невидимою. Так у зловмисника менше шансів здогадатися про неї.

Поряд з відстеженням Аваст пропонує і інші функції:

  • Захист на випадок втрати девайса. Сюди входять блокування, сигналізація, сповіщення про низький заряд батареї.
  • Текст від власника і номер телефону для зв'язку. Відображаються на заблокованому екрані гаджета.
  • Видалення інформації з телефону.
  • Ідентифікація злодія (тільки в платній версії). Програма вважає пристрій вкраденим після восьми невдалих вводів пароля. Тоді Аваст робить фотографію злодія на фронтальну камеру, відсилаючи її на пошту власника.

Lost Android – додаток від однойменного сервісу по відстеженню втрачених смартфонів. Програма займає 170 КБ, і працює навіть на старих пристроях з Android 2.2. Її функціонал:

  • Відправка СМС на загублений телефон. Повідомленнями можна дати команду для гаджета, щоб він підключився до інтернету і GPS.
  • Блокування.
  • Очищення даних на девайсі.
  • Прочитання вхідних і вихідних СМС, дзвінків.
  • Сигналізація.
  • Зйомка зловмисників з фронтальної камери. Матеріали надсилаються на e-mail законного господаря девайса.
  • Запис звуку.

Cerberus – додаток з потужним функціоналом, але не безкоштовне. Пробний період триває 1 тиждень, далі доведеться купувати підписку. Значок програми приховуваного, а з root-права її взагалі можна зробити системною. Так Cerberus збережеться на телефоні навіть після скидання системи. Ще додаток взаємодіє з розумними годинами – це налаштовується в параметрах «Портативні пристрої».

Інший функціонал у Cerberus:

  • Відстеження телефону за допомогою GPS, Wi-Fi і веж стільникового зв'язку.
  • Перегляд вхідних і вихідних СМС, дзвінків.
  • Запис звуку.
  • Прихована зйомка на фронтальну камеру. Кадри надсилаються на e-mail, вказаний користувачем в налаштуваннях.
  • Блокування кнопки живлення. Так злодієві не вдасться вимкнути телефон.

Схожі сервіси роблять компанії-виробники гаджетів:

  • Phone Finder (компанія Meizu);
  • Mi Finder (від Xiaomi);
  • Samsung Find my Phone (розробка Самсунг).

Пошук за IMEI телефону

Якщо девайс вимкнений або розряджений, то програми і фірмові сервіси марні. Тоді знайти втрачений телефон можна тільки по IMEI – 15-значному кодом, який виробник присвоює кожному своєму гаджету перед продажем. Робити запит МАЙ-номером потрібно так:

  1. Дізнатися значення цього коду. Він вказаний ззаду коробки від телефону. Завчасний варіант – набрати *#06# і записати відображені цифри.
  2. Написати заяву в поліцію про крадіжку. Потрібно вказати IMEI, пред'явити свій паспорт та документ, що підтверджує володіння гаджетом (чек, гарантійний талон).
  3. Співробітники поліції зобов'язані зробити запит операторам мобільного зв'язку.
  4. Ті виявлять пристрій з розшукуваним IMEI-кодом, коли воно підключиться до GSM. Так визначається базова станція, в межах якої знаходиться гаджет.
  5. Оператор, який отримав ці відомості, відправляє їх в поліцію.

Правоохоронцям зобов'язані повідомити всю інформацію по виявленому пристрою, аж до його точного місця розташування на карті. Якщо потрібно, то працівники вимагатимуть визначити список дзвінків з телефону після зникнення. Статистика показує, що таким методом знаходять приблизно 45% від втрачених гаджетів.

Самостійно без поліції тут не обійтися. Оператори, що володіють базою IMEI-кодів, не видають їх без запиту від правоохоронців. Ще інтернеті повно сайтів з послугою «розшукати смартфон через супутник». Такі ресурси – шахрайство, адже достовірні відомості по IMEI отримують тільки мобільні оператори. Знайти андроїд за номером телефону майже неможливо (стосується і iOS). Злодії, не вынимающие сімки з знахідки, – це рідкість.

Відео

Вкрали телефон? Втратили телефон? 3 способи...

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!