Вироби з сірників

Серед варіантів того, що можна зробити з сірниками, є як прості моделі, так і складні, що вражають уяву. Щоб виготовити неймовірні речі, потрібна посидючість, час і фантазія. Основні техніки виготовлення сірникових виробів описані в майстер-класах, яким можна слідувати самостійно або створювати нові рішення.

Що можна зробити із сірників своїми руками

Серед початківців любителів рукоділля може постати питання, що зробити з сірників. Цей підручний дерев'яний матеріал недорогий за ціною, доступний кожному і дозволяє зробити з нього дивовижні поробки. Сірникові споруди можуть бути об'ємними або плоскими, мініатюрними або вражаючими за розміром – почати краще з простих моделей, поступово нарощуючи складність. От кілька ідей по темі:

  • об'ємні будівлі – будинки, кораблі, літаки, млини;
  • коробочки, шкатулки;
  • картини, панно;
  • прикраси;
  • лялькова меблі;
  • шахи.

Споруди з сірників

Найпопулярнішими є вироби із сірників у вигляді будівель – це можуть бути будинки, замки, башти і навіть церкви. Дитина може почати з основ – зробити маленький будиночок, за яким можна зрозуміти, у чому принцип створення будівель. Тоді вийде змайструвати великі за розміром моделі, які є точними копіями зменшених знаменитих будівель. Можна придумати свої варіанти будівель, створивши казкові будиночки для принцес і лицарів.

Як зробити будинок із сірників без клею

Якщо майстру цікаво, що можна зробити з сірників без клею, то він має право спробувати змайструвати будиночок, для якого потрібно взяти:

  • підставку-основу;
  • 7 сірникових коробок;
  • схему збору, інструкцію;
  • 2-3 монети номіналом 5 рублів.

Етапи виготовлення сірникової будиночка:

  1. На підставку покласти 2 сірники паралельно один одному, на які покласти перпендикулярно 8 штук. Це буде фундаментом, у якому будуть однакові зазори.
  2. Ще 8 штук кладуться перпендикулярно попередньому шару.
  3. Робиться основа – сірники головками по колу викладаються по периметру – 7 рядів по 4 штуки.
  4. В останньому ряді кладуть 8 штук, які головками дивляться в протилежну фундаменту бік.
  5. Зверху посередині вкласти 6 штук, поверх покласти монету.
  6. Між 2 останніми рядами в отвори вставляти по 1 сірнику, акуратно притримуючи конструкцію.
  7. У кожен зазор уздовж стін вставляється ще по одній штуці, покривається периметр. Для наочності при створенні можна використовувати картинку.
  8. Щільно стиснути конструкцію, щоб елементи вляглися.
  9. Для побудови більш високого будинку можна увіткнути сірники головками вгору по периметру стін.
  10. Зробити горизонтальне покриття – встромляти палички з чергуванням головок-решт, втиснути штуки, що починаються з головки.
  11. Для виготовлення даху палички вставляються уздовж протилежних один одному стін, з чергуванням напрямку. Краще вставляти перпендикулярно стелі.
  12. Перший шар включає 2 штуки, другий – 4, потім – 6, а в центрі в двох шарах – по 8.
  13. По картинці-схемі робиться дах, вікно, двері, труба (для неї береться половинка).

Як зробити замок з сірників

Варіантом вироби з сірників стане прекрасний середньовічний замок або церква. В основі виготовлення лежить все той же будиночок самого простого типу, тільки без даху. Зібрані підстави кубики можна з'єднувати двома способами:

  • Надбудовою – використовуючи вже готові кубики або вдосконалені. У першому випадку конструкція виходить міцніше, а в другому – використовується менше елементів. Для надбудови удосконалених кубиків потрібно витягнути 4 не кутові сірники, обточити їх від сірки і вставити у верхній елемент.
  • Склеюванням – використовується канцелярський клей або двосторонній скотч.

Проявити трохи фантазії не завадить нікому, тому вироби у вигляді грандіозних будівель привертають увагу. Багато майстрів роблять цікаві копії Кремля, храмів, використовуючи створення трикутних призм. Прикраса проводиться колесами, колодязями, щоглами, флагштоками. Для створення куполів з хрестами потрібно поступово зменшувати шари, утворюючи витягнуту форму. Закріпити всі елементи можна будь-яким лаком для дерева.

Фігурки із сірників

Простими і витонченими є вироби із сірників, зроблені у вигляді фігурок. Це можуть бути кубики, коліщатка, трехгранники. Основні елементи, які легко зробити, можуть використовувати при подальшому будівництві фортець, замків, кораблів, літаків. Для прикладу виготовлення колеса може не вимагати клею, а сама робота буде полягати в наступному:

  • намалювати схему кола з 15 елементами однакового розміру;
  • зробити панель для плетіння – по колу набити цвяхами дірки, куди вставити сірники;
  • для плетіння буде потрібно 90 елементів – укладати їх треба внапуск між опорами, піднімаючи першу паличку – вона буде закріплювати всю конструкцію;
  • перед - та останній елементи потрібно просунути під попередні, закріплюючи їх особливо надійно;
  • кожен шар обжимається, продавлюється, а в кінці опорні штуки акуратно витягуються.

Як зробити кубик із сірників

Основою виробів із сірників служить кубик, для полегшення виготовлення якого можна взяти підставку з отворами по всьому периметру. У ці отвори потрібно вставити відсутні елементи, між якими викласти дно. Потім збирається периметр – елементи укладаються перпендикулярно основі, утрамбовываясь в кожному шарі. Готова модель знімається з підставки, зміцнюється приклеюванням 4 відсутніх сірників. Виходить жорстка конструкція, яка простоїть довго.

Моделювання із сірників

Альтернативою поробок з сірників може стати моделювання, яким захоплюються дорослі чоловіки. Вони роблять літаки, кораблі, танки. Жінки також захоплюється моделюванням, створюючи картини, портрети або масивні конструкції. Щоб побудувати об'ємні проекти, потрібна велика кількість сірникових коробок, посидючість і певні навички, які потрібно витратити на складання основних матеріалів і з'єднання всіх частин разом.

Сірникову корабель

Серед виробів із сірників можна виділити покрокову схему створення корабля:

  • вирізати основу палуби з паперу;
  • ретельно підігнати за розміром основи палички, очищені від сірки і відшліфовані, треба клеїти їх з основою, стежити, щоб шари щільно прилягали;
  • шар за шаром нарощувати корабель, при цьому використовувати укладання елементів внахлест, щоб ранній шар перекривав місця стиків пізнього;
  • борти шліфуються, аналогічно створюється палуба у вигляді паралелепіпеда, труба у вигляді циліндра;
  • всі частини треба клеїти разом після ретельної шліфовки і просихання.

Як зробити із сірників літак

Щоб вийшов літак або планер, можна використовувати схему від корабля, збираючи кожну частину окремо і склеюючи їх в підсумку разом. Ще можна зібрати міні-модель за півгодини, використовуючи схему-картинку:

  • взяти 2 палички, надломати їх ножем, скріпити фюзеляжем – поперечною поперечиною;
  • зламати паличку в трьох місцях, щоб вийшов хвіст;
  • склеїти деталі;
  • зробити з 4 штук 2 крила, з 1 штуки – кабіни і шасі, з трьох шматочків – лопаті;
  • склеїти всі деталі разом.

Відео: як зробити вироби з сірників своїми руками

Через складність розуміння збору навіть самих простих виробів тільки за текстом, існують відеоматеріали, де докладно розповідають і показують всі етапи виготовлення. Досвідчені майстри діляться власним досвідом виготовлення будиночка за допомогою клею, колодязя, фігурок і коліс. Залишається тільки уважно стежити за рухами рук і повторювати у своїх моделях.

Як зробити сірниковий будиночок на клеї

Вироби із сірників: будиночок

Колодязь із сірників

Як зробити колодязь із сірників!

Фігури із сірників для дітей

Вироби дітям: Машинки з сірників своїми руками

Колесо з сірників без клею

Колесо з сірників без клею відео. Вироби з сірників для початківців.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!