Аналіз крові на гомоцистеїн при плануванні вагітності у вагітних - рівень норми і відхилення

Багато людей задаються питанням, гомоцистеїн – що це, вперше стикаючись з цим поняттям у зв'язку з аналізами крові під час планування вагітності. Речовина під назвою Homocysteine в організмі кожної людини виробляється після вживання певної їжі з високим вмістом амінокислоти метіоніну. Лікарі уважно стежать за його змістом та концентрацією в крові, вважаючи гомоцистеїн фактором ризику при вагітності.

Що показує гомоцистеїн

Клітини людини містять амінокислоти. Для того щоб розуміти, що таке гомоцистеїн, потрібно уявити організм як сукупність різних речовин. Невелика кількість продукту переробки метіоніну міститься у будь-якого, на рівень впливає раціон. Багаті білками продукти провокують підвищену вироблення гомоцистеїну. Надлишок речовини служить сигналом про неправильному харчуванні, або повідомляє лікарю про генетичне захворювання – гомоцистеїнемії.

Рівень гомоцистеїну в крові

Речовина не надходить з продуктами харчування, але виробляється самими клітинами. Здоровий організм швидко переробляє амінокислоту, перетворюючи її в інші речовини. Сигналом неполадок стану здоров'я служить завищений рівень гомоцистеїну, тоді як знижений свідчить про виснаження, авітаміноз, а іноді навіть може бути варіантом норми.

Норма

У дорослої людини показники концентрації речовини коливаються в діапазоні від 10 до 11 мкмоль/л. Норма гомоцистеїну може коливатися, межі – 0,5 одиниць збільшуються у людини з високим вмістом в раціоні кави, м'яса, яєць, молока. Сильно підвищує вміст на грам крові речовини вживання алкоголю, деяких специфічних препаратів – антибіотиків, гормоносодержащих ліків.

Підвищений

Дослідження рівня продукту переробки метіоніну рекомендується робити час від часу кожній дорослій людині з метою профілактики і ранньої діагностики серйозних захворювань. Особливо важливо робити аналіз на гомоцистеїн при плануванні вагітності. Збільшений вміст речовини на мілілітр крові є симптомом дефіциту вітаміну В12, фолієвої кислоти. Якщо гомоцистеїн підвищений, це може вказувати на такі патології, які становлять небезпеку для здоров'я і життя:

  • атеросклероз;
  • хвороба Альцгеймера;
  • гормонозалежна бронхіальна астма;
  • серцево-судинні захворювання, підвищення артеріального тиску, аж до інфарктів і інсультів;
  • безпліддя у жінок, погіршення рухливості сперматозоїдів у чоловіків;
  • гіпотиреоз внаслідок порушення правильного циклу синтезу клітинних ферментів.

Критична гипергомоцистеинемия вказує на хворобу – гомоцистеинемию. Цей стан виникає через генетичної патології зі зниженням активності особливих ферментів. Для людей з такою хворобою характерний специфічний симптомокомплекс, що включає безліч проявів – від захворювань судин до глаукоми, деменції, деформації грудної клітки. Особам з цією хворобою призначається симптоматичне лікування, прийом спеціалізованих препаратів і особлива дієта з виключенням продуктів, багатих білками.

Низький

На відміну від збільшення концентрації речовини в крові, результат аналізу, який покаже вміст продукту переробки метіоніну нижче норми, що не є небезпечним для здоров'я та життя. Зменшення може означати виснаження, бідний раціон з недоліком білків. Також в нормі знижується гомоцистеїн при вагітності. Концентрація в крові вагітної жінки не повинна перевищувати 12 мкмоль/л.

Занадто низький гомоцистеїн при вагітності (менше 4 мкмоль/л) здатний провокувати погане самопочуття жінки, схильність до запаморочень, слабкості, непритомності. В цьому випадку його рівень можна трохи скорегувати, якщо пити спеціальні вітаміни, Бади, скоригувати дієту в бік збільшення білків, особливо рослинних. Вони містяться в бобових – гороху, квасолі, сочевиці.

Аналіз на гомоцистеїн

Дослідження на кількість речовини в крові рекомендується робити при плануванні і в ході вагітності, особам, схильним до гіпертонії, ведуть нездоровий спосіб життя. Продукт переробки метіоніну схильний накопичуватися при появі патологій. Лікар пояснить пацієнту, як підготуватися до аналізу. За кілька днів до проведення дослідження не можна пити алкоголь. Здавати аналіз потрібно натщесерце, з ранку. Забір крові проводиться з відня.

При вагітності

Рекомендується час від часу заміряти рівень речовини в крові кожній людині, але особливо небезпечна гипергомоцистеинемия при вагітності. Цей стан призводить до таких наслідків, як недорозвинення плоду, викидні на ранньому терміні, передчасні пологи. Дитина народжується з недоліком ваги, слабким, часто зі схильністю до судинних захворювань. Гомоцистеїн проникає крізь стінки плаценти і негативно впливає на зародок, обумовлюючи патології плоду. Низький рівень речовини коригується дієтою.

При плануванні вагітності

Аналізи на вміст продукту переробки метіоніну рекомендується робити заздалегідь, на етапі підготовки жінки до зачаття. Оскільки підвищений гомоцистеїн при вагітності вкрай небезпечний для майбутнього дитини, лікарі рекомендують профілактично знижувати його до того, як жінка почне виношувати. Якщо аналізи показали високу концентрацію речовини, слід розріджувати кров при підготовці до зачаття.

Як знизити гомоцистеїн

Результат аналізу – це не хвороба, а ознака неполадок. Людині, у якого дослідження показало перевищення допустимих норм вмісту речовини в крові, слід задуматися про те, як знизити гомоцистеїн в крові. Причиною може бути розвиток тромбофлебіту, варикозне розширення вен, інші порушення функцій судин. Коригується стан при відсутності генетичних патологій, хронічних захворювань з допомогою помірної фізкультури, здорового харчування. Рекомендується пити не менше 2 літрів води в день, виключивши кофеїн.

Як підвищити гомоцистеїн

Як правило, низький рівень речовини в крові не вимагає специфічної корекції, він лише зрідка може ставати причиною поганого самопочуття. Підвищення гомоцистеїну досягається за допомогою відповідної дієти, багатої корисними білками. Баланс ферментів у клітинах досягається з допомогою здорового способу життя. При надмірно низькому рівні гомоцистеїну не варто дотримуватися вегетаріанської, веганскої дієти, включити в раціон червоне м'ясо, рибу, молоко і яйця.

Відео

АНТИЦАЦУЛИН - ВАГІТНІСТЬ і ГОМОЦИСТЕЇН. Частина 11

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!