Рідка частина крові людини - плазма

Однією з найважливіших тканин організму є кров складається з рідкої частини, формених елементів і розчинених у ній речовин. Утримання плазми в субстанції становить близько 60%. Рідину використовують для приготування сироваток для профілактики і лікування різних захворювань, ідентифікації отриманих при аналізі мікроорганізмів, пр. Плазма крові вважається більш ефективною, ніж вакцини і виконує безліч функцій: білки та інші речовини в її складі швидко нейтралізують патогенні мікроорганізми і продукти їх розпаду, допомагаючи сформувати пасивний імунітет.

Що таке плазма крові

Субстанція є водою з білками, розчиненими солями і іншими органічними компонентами. Якщо подивитися на неї під мікроскопом, то ви побачите прозору (або трохи каламутний) рідина з жовтуватим відтінком. Вона збирається у верхній частині кровоносних судин після осадження формених частинок. Біологічна рідина – це міжклітинний речовина рідкої частини крові. У здорової людини рівень білків підтримується на одному рівні постійно, а при захворюванні органів, які беруть участь у синтезі і катаболізм, концентрація протеїнів змінюється.

Як виглядає

Рідка частина крові – це межклеточная частину кровотоку, що складається з води, органічних і мінеральних речовин. Як виглядає плазма крові? Вона може мати прозорий колір або жовтий відтінок, що пов'язано з попаданням в рідину жовчного пігменту або інших органічних компонентів. Після прийому жирної їжі рідка основа крові стає трохи каламутною і може незначно змінювати консистенцію.

Склад

Основну частину біологічної рідини становить вода (92%). Що входить в склад плазми, крім неї:

  • білки;
  • амінокислоти;
  • ферменти;
  • глюкози;
  • гормони;
  • жироподібні речовини, жири (ліпіди);
  • мінерали.

В склад плазми крові людини входить декілька різних видів білків. Основними серед них є:

  1. Фібриноген (глобулін). Відповідає за згортання крові, що відіграє важливу роль у процесі освіти/розчинення тромбів. Без фібриногену рідка субстанція називається сироваткою. При підвищенні кількості даної речовини розвиваються серцево-судинні захворювання.
  2. Альбуміни. Становить більше половини сухого залишку плазми. Альбуміни виробляються печінкою і виконують живильну, транспортну завдання. Знижений рівень даного типу білка вказує на наявність патології печінки.
  3. Глобуліни. Менш розчинні речовини, які продукуються печінкою. Функцію глобулінів – захисна. Крім того, вони регулюють згортання крові і здійснюють транспортування речовин з організму людини. Альфа-глобуліни, бета-глобуліни, гамма-глобуліни відповідають за доставку того або іншого компонента. Наприклад, перші здійснюють доставку вітамінів, гормонів і мікроелементів, інші відповідають за активізацію імунних процесів, переносять холестерин, залізо, пр.

Функції плазми крові

Білки виконують відразу кілька важливих функцій в організмі, однією з яких є поживна: кров'яні клітини захоплюють протеїни і розщеплюють їх допомогою особливих ферментів, завдяки чому речовини краще засвоюються. Біологічна субстанція контактує з тканинами органів через позасудинні рідини, тим самим підтримуючи нормальну роботу всіх систем – гомеостаз. Всі функції плазми обумовлені дією білків:

  1. Транспортна. Перенесення поживних речовин до тканин і органів здійснюється завдяки даної біологічної рідини. Кожен тип білка відповідає за транспортування того або іншого компонента. Важливим також є перенесення жирних кислот, активних лікарських речовин, тощо
  2. Стабілізація осмотичного кров'яного тиску. Рідина підтримує нормальний обсяг субстанцій в клітинах і тканинах. Поява набряків пояснюється порушенням складу білків, що спричиняє збій відтоку рідини.
  3. Захисна функція. Властивості плазми крові неоціненні: вона підтримує роботу імунної системи людини. Рідина з плазми крові включає до складу елементи, здатні визначати і ліквідувати чужорідні речовини. Дані компоненти активізуються при появі осередку запалення і захищають тканини від руйнування.
  4. Згортання крові. Це одна з ключових завдань плазми: багато білки беруть участь в процесі згортання крові, попереджаючи її значну втрату. Крім того, рідина регулює противосвертывающую функцію крові, що відповідає за попередження та розчинення утворюються тромбів допомогою контролю тромбоцитів. Нормальний рівень цих речовин покращує регенерацію тканин.
  5. Нормалізація кислотно-лужного балансу. Завдяки плазмі в організмі підтримує нормальний рівень рН.

Для чого вливають плазму крові

У медицині для переливань частіше використовують не цільну кров, а її конкретні компоненти і плазму. Одержують її шляхом центрифугування, тобто відділення рідина частини від формених елементів, після чого кров'яні клітини повертаються людині, який погодився на донорство. Описана процедура займає близько 40 хвилин, при цьому її відмінність від стандартного переливання полягає в тому, що донор переживає значно меншу крововтрату, тому на його здоров'я переливання практично не відбивається.

З біологічної субстанції отримують сироватку, яка використовується в терапевтичних цілях. Дана речовина містить всі антитіла, здатні протистояти патогенним мікроорганізмам, але звільнено від фібриногену. Для одержання прозорої рідини поміщають в термостат стерильну кров, після утворився сухий залишок відшаровують від стінок пробірки і тримають на холоді протягом доби. Після допомогою пастерівської піпетки відстояну сироватку переливають у стерильний посуд.

Ефективність процедури вливання плазмової субстанції пояснюється відносно високою молекулярною масою білків і відповідністю того ж показника біорідині у реципієнта. Це забезпечує невелику проникність плазмових білків через мембрани кровоносних судин, внаслідок чого перелитая рідина довго циркулює в руслі реципієнта. Запровадження прозорої субстанції ефективно навіть при важкому шоці (у разі, якщо немає великої крововтрати з занепадом рівня гемоглобіну нижче 35%).

Відео

Довідник здоров'я (Плазма крові)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!