Цукровий діабет 2 типу - дієта і лікування: харчування при захворюванні

Щоб не виникало захворювань, всі системи організму людини повинні працювати правильно. При певних умовах відбуваються збої, які ведуть до погіршення стану. Цукровий діабет 2-го типу відноситься до захворювань ендокринної системи, що провокує постійне підвищення глюкози. Це пов'язано з порушенням чутливості тканин.

Діабет 2 типу - що це таке

Підшлункова залоза виробляє інсулін та у випадку прояву хвороби 1 типу відбувається його абсолютне зниження (не продукується зовсім). Коли розвивається цукровий діабет другого типу, формується відносна нестача гормону. Спочатку кількість інсуліну може бути підвищена або в нормі, а потім різко знижується. Сприйнятливість клітин до цукру знижується, вбирання не відбувається в повному обсязі з-за чого зайві обсяги залишаються в плазмі.

Надлишок глюкози не виводиться з організму і відбувається кристалізація білкові структури (нервова тканина, внутрішні оболонки судин), що знижує їх функціонування. Цей процес називається гликирование, він стає головною причиною розвитку подальших ускладнень при цукровому діабеті 2 типу. Спостерігається частіше у тканин порушена чутливість до інсуліну при генетичних дефектах, ожирінні.

Далі відбувається поступове функціональне виснаження підшлункової. На цьому етапі розвивається інсулінопотребний підтип, при якому знизити кількість глюкози вдається тільки за допомогою введення інсуліну шприцом як ліки. Виділяють такі фактори ризику, які можуть викликати розвиток захворювання:

  1. Пасивний образ життя.
  2. Надмірна вага по вісцерального типу.
  3. Високий тиск.
  4. Велика кількість у харчуванні рафінованих вуглеводів (випічка, шоколад, цукерки, вафлі), малий вміст рослинної їжі (злаків, овочів, фруктів).
  5. Етнічна приналежність.
  6. Генетична схильність (наявність у родичів цукрового діабету 2 типу).

Харчування при цукровому діабеті

Один з головних етапів лікування для діабетика – оптимізація раціону. Їжа має значний вплив на кількість глюкози в організмі людини. Харчування при діабеті не пов'язано з голодуванням, необхідно перестати харчуватися борошняним і солодким і більше їсти овочів, фруктів, в яких містяться необхідні вітаміни. Кожному при діабеті слід дотримуватися наступних правил щодо харчування, їжі:

  • при наявності надлишкової ваги його слід нормалізувати;
  • за добу має бути 6 пропорційних прийомів їжі;
  • скорочення кількості алкоголю;
  • скоротити споживання насичених жирів;
  • за добу загальна калорійність не повинна бути більше 1800 ккал;
  • зниження кількості солі;
  • більше їсти продуктів з мікроелементами, вітамінами.

Що можна їсти

Якщо вам доводиться лікувати надмірна кількість глюкози в крові, то слід запам'ятати, що можна їсти при діабеті. Боротися з хворобою доведеться все життя, з цієї причини живлення при діабеті 2 типу стає вашим основним меню. Всі страви краще тушкувати, варити, готувати на пару або їсти в свіжому вигляді. Нижче приведений список продуктів, які потрібно включати у ваш повсякденний стіл:

  • м'ясо індички, курки, кроля, яловичини (всі нежирні сорти);
  • ягоди, хурму, ківі та інші фрукти (не можна тільки банани, виноград) в помірній кількості;
  • молочні продукти з жирністю 0-1%;
  • нежирну рибу;
  • всі види каш, круп, макарони можна їсти в помірних кількостях;
  • знежирений сир;
  • висівковий, цільнозерновий хліб;
  • будь-які овочі в свіжому вигляді, темнолистовая зелень особливо корисна.

Дізнайтеся,що можна їсти при цукровому діабеті.

Що не можна їсти

Коли ви складаєте зразкове меню для дієти при лікуванні, необхідно більшою мірою спиратися на список того, що можна їсти при діабеті. Якщо в переліку немає шуканого продукту, значить, його можна вживати в помірних кількостях. За правилами раціон харчування повинен містити в собі мінімум глюкози або елементів, які навантажують печінку, нирки, підшлункову залозу. В меню при цукровому діабеті 2 типу не можна включати:

  • смажених, гострих, солоних, пряних, копчених страв;
  • макаронні вироби з м'яких сортів борошна, рисову, манну крупу;
  • жирні, міцні бульйони;
  • жирні вершки, сметану, бринзу, сир, солодкі сирки;
  • булочки солодощі та інші продукти, які містять багато легкозасвоюваних вуглеводів;
  • масло вершкове, маргарин, майонез, м'ясні, кулінарні жири;
  • сосиски, ковбаси, копчену рибу, сардельки, жирні сорти риби, птиці і м'яса.

Дієта при цукровому діабеті 2 типу

Хворий повинен постійно контролювати кількість цукру в крові, лікування має на увазі, що дієта при діабеті 2 типу дотримуватиметься постійно. Найголовніше обмеження падає на все солодке, печене і смажене, тому що вони серйозно навантажує підшлункову залозу, печінку. При правильному лікуванні і харчуванні у людини не повинно виникати проблем з ускладненнями при захворюванні. Дієта для діабетиків 2 типу може виглядати приблизно так:

  1. Сніданок: цільнозерновий хліб, чай, яйця, вівсяна каша.
  2. Другий сніданок: ягоди, натуральний йогурт нежирний).
  3. Обід: салат, тушкована грудка курки, овочевий суп, компот, хліб.
  4. Полудень: чай, нежирний сир.
  5. Вечеря: овочевий салат, запечений хек в сметані, какао, хліб.
  6. Перед сном: запечене яблуко, натуральний йогурт.

Дізнайтеся, що таке дієта для діабетиків.

Лікування цукрового діабету 2 типу – препарати

Крім коригування раціону і дієти хворому призначаються специфічні препарати при цукровому діабеті 2 типу. Дія їх направлено на зниження кількості цукор в крові, стимуляцію вироблення інсуліну клітинами в необхідних кількостях. Лікування цукрового діабету 2 типу індивідуально для кожного пацієнта, схему повинен підібрати, призначити лікар. Як правило, курс терапії входять такі ліків

  1. Глюкобай, Міглітол. Медикаменти спрямовані на гальмування всмоктування оліго, полісахаридів. За рахунок цього сповільнюється накопичення глюкози в плазмі.
  2. Метформін. Відноситься до ліків першого вибору для цукрознижувальної терапії при лікуванні діабету 2 типу, гіперглікемією, ожирінням. Допомагає з переміщення, засвоєнням організмом цукру в тканинах м'язів, не дозволяє печінки його вивільняти.
  3. Похідні тиазолидинона. Посилюють активність інсулінових рецепторів, це допомагає знизити рівень глюкози, нормалізується ліпідний профіль.
  4. Медикаменти групи сульфанілсечовини 2 генерації. Надають стимулюючу дію на підшлункову залозу для вироблення інсуліну, знижують опір периферичних тканин до гормону.
  5. Старликс, Новонорм. Дія направлена на підшлункову залозу, стимулюється вироблення інсуліну.

Народні засоби

Коли людину охоплює недуга, він намагається використовувати будь-які доступні методи терапії. Цукровий діабет 2 типу - дієта і лікування може здійснюватися спільно із застосуванням домашніх рецептів. З лікарем перед прийомом проконсультуватися потрібно обов'язково, тому що в деяких випадках може виникнути конфлікт з дієтою або медикаментозною терапією. Часто використовують такі народні засоби від діабету 2 типу.

  1. Рецепт 1. Для створення відвару з осикової кори вам знадобиться 1 столова ложка деревної стружки. Додайте її в 500 мл води і закип'ятіть. Дайте настоятися лікам 2 години. Дотримуйтесь дієти при цукровому діабеті 2 типу, приймайте по 3 рази за добу до їди.
  2. Рецепт 2. Для приготування вам потрібна 1 ст. л. кориці, яку потрібно залити склянкою окропу. Настоятися потрібно суміші півгодини, потім додайте 2 столові ложки меду. Поставте до ранку засіб в холодильник. Половину випийте вранці, другу – перед сном.
  3. Для ефективності дієти при цукровому діабеті 2 типу необхідно очистити організм від токсинів, поліпшити обмін речовин. Допоможе настоянка звіробою, візьміть 3 ст. л. трави, залийте ½ л окропу, дайте настоятися 2 години. Приймати по третині склянки перед їдою 3 рази за добу.

Відео

Дієта при цукровому діабеті 2 типу. Харчування при цукровому діабеті

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!