Лейкопенія - що це таке і причини виникнення. Ознаки і симптоми лейкопенії у дітей і дорослих

Коли мало лейкоцитів у крові, має місце небезпечне захворювання. У медицині вона називається лейкопенією, схильне до хронічного перебігу, має рецидивуючий характер. Важливо вчасно з'ясувати причини прогресуючої хвороби, інакше методи консервативного лікування безсилі, пацієнта чекає незавидний клінічний результат.

Що таке лейкопенія

Коли під впливом провокуючих факторів порушується хімічний склад крові, в організмі розвивається велика патологія. При недостатньому показнику лейкоцитів пацієнт дізнається від лікаря, що таке лейкопенія. Відразу варто відзначити, що це не самостійне захворювання, а, швидше, узагальнюючий синдром, який прогресує з причини виникнення агранулоцитозу.

Лейкопенія - причини виникнення

Характерний недуга може однаково впливати на дорослі і дитячі організми, проте вже визначено, що жінки страждають дефіцитом лейкоцитів в два рази частіше, ніж чоловіки. Дітям теж властиві рецидиви. Якщо патологічно знижені лейкоцити, перш ніж переступати до медикаментозного лікування, важливо уточнити етіологію патологічного процесу, виявити і виключити взаємодію з небезпечними факторами. Захворювання пов'язане з такими аномаліями організму:

  • присутність злоякісних новоутворень, як варіант – онкологія матки;
  • тривалий вплив токсичних медичних препаратів, інтоксикація органічного ресурсу;
  • погана спадковість;
  • гострий дефіцит вітамінів В при лейкопенії;
  • ускладнення після проведеної променевої терапії;
  • аутоімунні процеси організму, як варіант – зараження ВІЛ;
  • ниркова недостатність;
  • тривала вентиляція легенів;
  • дитячі інфекційні хвороби стадії рецидиву в дорослому віці;
  • апластична анемія.

Низький рівень лейкоцитів в крові у жінок

Визначити спад концентрації білих кров'яних клітин можна за аналізом крові, про що тут же повідомити свого лікаря. Корекція хімічного складу лейкоцитів послідує негайно. Необхідний прийом медикаментів. Низький рівень лейкоцитів крові у жінок переважає частіше, тому представниці слабкої статі потрапили в так звану «групу ризику». В ідеалі цей показник у віці 24-45 років повинен варіюватися в межах 3-10 на 10 в дев'ятій ступеня літра. Якщо в жіночому організмі виявлено меншу кількість лейкоцитів, причини наступні:

  • гормональна перебудова на тлі клімаксу;
  • тривалий прийом лікувальних засобів з аспірином у хімічному складі;
  • строгі дієти, голодування;
  • період щомісячної менструації;
  • емоційне перенапруження, стреси повсякденного життя.

Низький рівень лейкоцитів в крові у дитини

Раніше це був рідкісний діагноз «Лейкопенія». На сьогоднішній день число клінічних картин стрімко збільшилася. Якщо розвивається лейкопенія – що це таке, підкаже дільничний терапевт. Однак постраждати від недуги здатний не тільки дорослий, але і дитина. У такому разі лейкопенія може мати інфекційну і неінфекційну природу. Причини, чому спостерігається низький рівень лейкоцитів в крові у дитини, такі:

підвищена активність вірусу герпесу, сепсис, паратиф, тиф;

анафілактичний шок;

пухлини кісткового мозку з метастазами;

радіаційне опромінення;

плазмоцитома;

лейкоз гострої форми;

патологічний ріст селезінки.

Види і ступеня лейкопенії

Хвороба має спадкову та набуту модифікацію, причому в першому випадку є вродженим захворюванням. Гострий дефіцит лейкоцитів характеризує такі небезпечні захворювання, як синдром Генслера, нейтропенія і синдром Костмана Чедиака-Хігасі. Набутою формою недуги властиво вплив провокуючих факторів навколишнього середовища, або це невтішний клінічний результат при неправильному консервативному лікуванні.

Вивчаючи види і ступеня лейкопенії, варто уточнити, що такий діагноз зустрічається абсолютної та перерозподільної різновиди. У першому випадку концентрація лейкоцитів знижується до критичної позначки 4 000 на 1 мм квадратний, у другому – завдані системного кровотоку збитки не такі глобальні, але теж відчутні для стану пацієнта.

Лейкопенія - симптоми і лікування

Щоб швидкими темпами досягти повного одужання, потрібно своєчасно звернути увагу на симптоматику лейкопенії. У дитини відбувається патологічне зниження лейкоцитів нижче допустимої норми до 1-2 на 10 в дев'ятій ступеня літра. Це характеристика легкої форми лейкопенії. Краще не запускати клінічну картину, своєчасно вдатися до допомоги фахівця. Якщо це лейкопенія – симптоми і лікування тісно пов'язані.

Лейкопенія - симптоми

Рівень лейкоцитів визначається стадією характерного недуги. Якщо розвивається лейкопенія – симптоми можуть зачіпати всі внутрішні органи, системи організму. Лікар при лікуванні вибирає клінічний підхід, щоб той повністю відповідав стану здоров'я пацієнта, незабаром забезпечив позитивну динаміку. А поки дізнатися про масштабні відхилення лейкоцитів у крові можна за результатами лабораторного дослідження. Зовнішніми ознаками лейкопенії стають наступні зміни в загальному самопочутті:

  • часті вірусні і простудні захворювання;
  • напади мігрені, загальна слабкість;
  • часті непритомність, запаморочення;
  • порушення температурного режиму, озноб;
  • тривалий процес загоєння виразок на тілі.

Лейкопенія - лікування

Насамперед потрібно визначити характер патологічного процесу, клінічних шляхом з'ясувати ступінь занедбаності лейкопенії. Тільки після цього можна міркувати про консервативної терапії для підвищення лейкоцитів. Якщо лікар виявив, що в організмі пацієнта отримала свій розвиток лейкопенія – лікування має такі особливості, що проводиться в домашніх умовах:

  1. Кошти для формування нових клітин крові, щоб уникнути небезпечного зниження лейкоцитів. Це Метилурацил, Сарграмостим, Пентоксил, які відносяться до препаратів перорального застосування.
  2. Антибіотики четвертого покоління, щоб зменшити активність патогенної флори, знизити вплив шкідливих факторів на стан імунної системи організму. Це Аугментин, Амоксиклав, Юнідокс Солютаб.
  3. Антигістамінні засоби, щоб знизити ризик алергічної реакції на окремі синтетичні компоненти. Краще купити Тавегіл, Доларен, Л-Цет, Супрастин.
  4. Якщо приймати кортикостероїди, рівень лейкоцитів перестане падати, хімічний склад крові незабаром нормалізується.
  5. Гепатопротектори підтримують функціональність печінки при впливі на цей непарний орган посиленого навантаження з боку порушеного системного кровотоку.
  6. Антиоксиданти рослинного походження в капсульної форми, наприклад, медичний препарат Лікопін, також актуальний при лімфоцитоз, лейкоплазмозе і лейкоцитозі.

Харчування при лейкопенії

Після лікування лейкопенії необхідно підтримувати загальний стан здоров'я на допустимому рівні, а для цього змінити добове меню, внести в нього певні корективи. Насамперед знизити жирність страв і кількість споживаних калорій, а кількість прийомів їжі довести до 6 за добу. Так, харчування при лейкопенії включає такі обов'язкові продукти:

  • зелень, щоб знизити рівень іонізуючого випромінювання;
  • молочна продукція, сири твердих сортів;
  • морепродукти і червона ікра для підвищення рівня гемоглобіну;
  • всі види капусти, бобові;
  • дієтичні сорти м'яса, наприклад, кролик, індичка.

Лейкопенія у дітей

Для дитячого віку важливо з'ясувати, що могло знизити число лейкоцитів (білих тілець), спровокувати лейкопенію. Після цього лікар призначає курс медикаментів для нормалізації складу лейкоплазмы. Не виключено припис народних засобів з метою ефективного лікування, головне натуральні компоненти грамотно підібрати, виключити і місцеві алергічні реакції на тілі. Юного пацієнта при лейкопенії потрібно ізолювати, виключити вплив радіації, забезпечити обробку слизової і шкіри.

Відео: низькі лейкоцити крові

Лейкоцити в крові знижені

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!