ТТГ - що це таке, аналіз крові на гормон. Норма ттг у жінок і чоловіків

Аналіз крові оцінює внутрішній стан організму. Крім того, допомагає виявити запалення, переступити до його усунення. Дослідження це біологічної рідини максимально інформативно для виявлення небезпечної хвороби. Особливо важливий аналіз на тиреотропний гормон, який стежить за активністю щитовидної залози.

Гормон ТТГ

Якщо ослаблена діяльність щитовидної залози, має місце гормональний дисбаланс. Належить виконати аналіз з дивною абревіатурою ТТГ – що це таке, підкаже медичний працівник. За підсумками виконаного аналізу лікар уточнює вміст Т3 і Т4, його показники. Виробляються гормони наднирковими, відповідають за метаболізм організму, нервову, статеву, травну системи. Знаючи, що таке ТТГ, важливо вчасно реагувати на найменші відхилення – головна ознака гормонального дисбалансу.

Аналіз ТТГ

Гормон тиреотропин, що виробляється гіпофізом, забезпечує стимуляцію трийодтироніну (Т3) і тироксину (Т4) у системному кровотоці. Аналіз крові на ТТГ показує Т3, Т4 - норму чи відхилення від з вини прогресуючого недуги. Для уточнення результатів краще повторно обстежитися. Підсумкова клінічна картина може бути такою, мати такі характеристики:

  • спад Т3, Т4 – при гіпотиреозі;
  • отруєння органічного ресурсу високою рівні Т3, Т4 – у разі тиреотоксикозу;
  • збільшення Т3, Т4 – при гіпертиреозі;
  • при нормальних показниках – эутиреоз.

ТТГ - норма

В рамках допустимих меж відхилення зміни в загальному самопочутті відсутні, тому у вимірі потреби не виникає. Визначити стандарти, норми для жінок і чоловіків проблематично, адже підсумкова цифра отриманої на руки розшифровці обумовлена багатьма факторами. У здорової людини це непостійний показник, і норма гормону ТТГ істотно коливається протягом світлового дня. Наприклад, у ранкові години концентрація підвищується, а до вечора спостерігається різкий спад. Стійко занижений гормон tsh виявляє дисфункції ендокринної системи.

ТТГ - норма у жінок за віком

У половозрелом віці нормальний рівень гормону охоплює межі 0,4 до 4 мкМЕ/мл, відрізняється в різний час доби. При плануванні вагітності допускається гранична відмітка – 2, 5 мкМЕ/мл, а вироблення великих одиниць негативно позначається на внутрішньоутробному розвитку, провокує мутації плода. Якщо необхідно отримати значення ТТГ - норма у жінок за віком допомагає оцінити реальний стан здоров'я, визначити приховані патології організму.

ТТГ - норма у чоловіків

У дорослому віці вироблення вказаного гормону уповільнюється, порушується обмін речовин на клітинному рівні. У чоловіків цей показник більш стабільний, а варіюється у межах 0.4 – 4.90 мЕД/л. Йому властиві незначні стрибки, часто пов'язані з надмірними фізичними навантаженнями. Якщо належить здати ТТГ - норма у чоловіків залежить від віку пацієнта, наявності внутрішніх недуг, стану імунітету.

ТТГ підвищений - що це значить

Зниження функцій щитовидної залози тут же відображається в лабораторних дослідженнях крові. Гостро реагує на будь-які зміни ультрачутливий гормон ТТГ: підвищений, це значить – доведеться лікування. Так відбувається не завжди, наприклад, силові навантаження, медикаментозне лікування, стресова ситуація і прогресуюча вагітність є головною причиною стрибка, але не свідчать про прогресуючої патології в організмі. Якщо фізіологічні чинники короткочасної дії відсутні, не виключено розвиток наступних діагнозів:

  • психічні розлади;
  • соматичні хвороби;
  • пухлини невідомої природи;
  • дисфункція надниркових залоз;
  • важкий гестоз.

ТТГ знижений - що це значить

При проблемах щитовидної залози може виникнути гостра необхідність збільшити низький ТТГ. Це теж аномальне стан, що потребує своєчасної терапії. Частіше це токсичний зоб та порушення добових дозувань при медикаментозному лікуванні. Обидва стани небезпечні для здоров'я, викликають симптоми інтоксикації. Щоб підняти показник, важливо визначити першопричину дисфункції. Це можуть бути наступні зміни організму:

  • дисфункції гіпофіза;
  • доброякісне новоутворення щитоподібної залози;
  • наслідок стресу;
  • хвороба Пламмера;
  • тривала гормональна терапія методом самолікування.

Антитіла до рецепторів ТТГ - що це таке

Якщо в роботі імунної системи відбуваються порушення, в крові виробляються специфічні антитіла. Їх підвищена активність спрямована в трьох напрямках: повне блокування гормону, стрибок трийодтироніну і тироксину, відсутність чутливості клітин щитоподібної залози на зазначений елемент. В лабораторному дослідженні крові беруть участь антитіла до рецепторів ТТГ - норма у жінок становить 0-11 Од/мл, у чоловіків – не відрізняється від наведеного показника.

Як підвищити ТТГ до норми

Якщо показник відхиляється від допустимого значення, його потрібно коригувати. Причиною гормонального дисбалансу може виявитися неправильно проведене лабораторне дослідження, відсутність підготовки до здачі аналізу. Наприклад, корисно знати, що кров необхідно здавати натщесерце, при цьому за 2-3 доби відмовитися від жирних і смажених страв, шкідливих звичок і уникати стресових ситуацій. Якщо порушувати ці правила, наслідки очевидні – патологічні показники в розшифровці. Доведеться здавати аналіз крові повторно, скільки разів - скаже лікар.

Якщо зв'язок з неправильною підготовкою до лабораторного дослідження не простежується, відсутні фізіологічні фактори, розвивається серйозна недуга. Вже з'ясувавши, що таке ТТГ в аналізі крові, пацієнт повинен усвідомлювати, що без термінової корекції гормонального фону прогресу не буде. Стимулювати гормон допоможуть медикаменти Тироксин, Эутирокс або Йодомарин.

Перед тим як підвищити ТТГ до норми або ж знизити його рівень, доцільно відвідати ендокринолога. Важливо насамперед визначити причину прогресуючої патології, усунути її консервативними методами. При виборі схеми лікування враховувати вік пацієнта – дитина або доросла людина, загальний стан здоров'я, статеву належність. У вільному продажу є ряд медикаментів, але самолікування повністю виключено.

Дізнайтеся, що такеэутиреоз щитовидної залози - симптоми і лікування захворювання.

Відео: ТТГ гормон - що це таке

Гормон щитовидної Т4 ,ТТГ - що це.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!