Вовчак - що це за хвороба, лікування. Симптоми червоного вовчака

Порушення злагодженої роботи аутоімунних механізмів в організмі, утворення антитіл до власних здоровим клітинам називається вовчак. Хвороба червоний вовчак вражає шкіру, суглоби, судини, внутрішні органи, часто має неврологічні прояви. Характерна ознака захворювання – висипання, схожа на метелика, розташована на вилицях, переніссі. Може проявитися у будь-якої людини, дитини або дорослого.

Що таке вовчак

Хвороба Лібмана-Сакса є аутоімунним захворюванням, що вражає сполучну тканину і серцево-судинну систему. Одним з впізнаваних симптомів вважається поява червоних плям на вилиці, щоки і перенісся, які виглядають як крила метелика, а крім цього, пацієнти скаржаться на слабкість, стомлюваність, депресивні стани, підвищену температуру.

Хвороба вовчак – що це таке? Причини її появи та розвитку до сих пір до кінця не вивчені. Доведено, що це генетичне захворювання, яке може передаватися у спадок. Перебіг хвороби чергується гострими періодами та ремісіями, коли вона не проявляє себе. У більшості випадків страждає серцево-судинна система, суглоби, нирки, нервова система, проявляються зміни складу крові. Виділяють дві форми хвороби:

  • дискоїдний (страждає тільки шкіра);
  • системна (ураження внутрішніх органів).

Дискоїдний вовчак

Хронічна дискоїдний форма вражає тільки шкіру, проявляється в висипаннях на обличчі, голові, шиї та інших відкритих поверхнях тіла. Розвивається поступово, починаючи з невеликих висипань, закінчуючи ороговінням і зменшенням об'єму тканин. Прогнози лікування наслідків дискоїдний вовчак позитивні, при своєчасному її виявленні ремісія становить довгий період.

Системний вовчак

Що таке системний червоний вовчак? Поразка імунної системи призводить до появи вогнищ запалення в багатьох системах організму. Страждають серце, судини, нирки, ЦНС, шкіра, тому на початкових стадіях хвороба легко переплутати з артритами, лишаями, пневмоніями і т. д. Своєчасна діагностика здатна зменшити негативні прояви недуги, збільшити етапи ремісії.

Системна форма – хвороба, яка до кінця невиліковна. За допомогою правильно підібраної терапії, своєчасної постановки діагнозу, дотримання всіх приписів лікарів можливо покращити якість життя, знизити негативний вплив на організм, подовжити час ремісії. Хвороба може стосуватися лише одну систему, наприклад, суглоби або ЦНС, тоді ремісія може бути більш тривалою.

Вовчак – причини захворювання

Що таке червоний вовчак? Основна версія – порушення в роботі імунної системи, в результаті яких здорові клітини організму сприймають один одного, як чужорідні і починають боротьбу між собою. Захворювання вовчак, причини появи якої до цих пір не вивчені повністю, зараз поширена.Існує безпечний різновид недуги – лікарська, яка з'являється на тлі прийому медикаментозних препаратів і проходить після їх відміни. Може передаватися від матері до дитини на генетичному рівні.

Червоний вовчак – симптоми

Що за хвороба вовчак? Основна ознака – поява висипу, екземи або кропив'янки на обличчі і волосистої частини голови. При виникненні гарячкових станів з появою тривожності, підвищенням температури, плевриту, втратою ваги і болями в суглобах, які регулярно повторюються, лікарі можуть надіслати на лабораторне дослідження крові, додаткові аналізи, допомагає виявити наявність захворювання Лібмана-Сакса.

Червона вовчанка, симптоми для постановки діагнозу:

  • сухість слизових, ротової порожнини;
  • луската висип на обличчі, голові, шиї;
  • підвищення чутливості до сонячних променів;
  • артрити, поліартрити;
  • зміни крові – поява антитіл, зменшення кількості клітин;
  • незагойні ранки в роті і на губах;
  • серозіти;
  • судоми, психози, пригнічені стану;
  • зміни кольору кінчиків пальців, вух;
  • синдром Рейну – оніміння кінцівок.

Як протікає вовчак

Існує дві основні форми хвороби, розвиток і діагностика яких відрізняється. Дискоїдний виражається тільки в захворюванні шкіри різної вираженості. Як протікає вовчак, системна? Хвороба вражає внутрішні органи, серцево-судинну систему, суглоби, ЦНС. Тривалість життя, за результатами досліджень, з моменту першої діагностики становить близько 20-30 років, частіше хворіють жінки.

Лікування вовчака

Вовчак – що це за хвороба? Для уточнення постановки діагнозу проводиться розширене обстеження хворого. Займається лікуванням лікар-ревматолог, який визначає наявність ВКВ, важкість ураження організму, його систем, ускладнення. Чим лікувати червоний вовчак? Хворі проходять курси лікування протягом всього свого життя:

  1. Імуносупресивна терапія – пригнічення і подавлення власного імунітету.
  2. Гормональна терапія – підтримання рівня гормонів за допомогою ліків для нормальної роботи організму.
  3. Прийом протизапальних засобів.
  4. Лікування симптомів, зовнішніх проявів.
  5. Детоксикація.

Заразна чи червоний вовчак

Вид висипки яскраво-червоного кольору викликає в оточуючих неприязні, страх зараження, відштовхує від хворого: вовчак, заразна вона? Відповідь існує один – не заразна. Хвороба не передається повітряно-крапельним шляхом, механізми її виникнення до кінця не вивчені, лікарі стверджують, що основним фактором її виникнення є спадковість.

Відео: хвороба вовчак – що це таке

Червоний вовчак. Як захиститися від себе самого

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!