Підвищений білірубін у крові: причини і лікування

Клітини, органи, системи людського організму підпорядковані механізму постійного оновлення під пильним контролем балансу всіх рівнів. Варто тільки статися збою, як буде даний чіткий сигнал у вигляді хвороби. Про порушення розпаду гемоглобіну (частини еритроцитів), який відповідає за перенесення кисню, повідає підвищений білірубін або жовтяниця.

Що означає, якщо підвищений білірубін

Небезпечним для організму цей продукт розпаду еритроцитів, міститься в сироватці крові і жовчі, стає лише за умови, коли загальний білірубін підвищений. В організмі жовчний пігмент утворюється весь час: прямого (зв'язаного) типу через фільтрацію печінки, а непрямого (вільного) за рахунок збій у виробленні кількості гемоглобіну. Виводиться жовчний пігмент з калом і сечею, а якщо відбувається порушення, то перевищення допустимого значення, ставить під загрозу здоров'я і навіть життя людини.

Зовні ознаки небезпечного симптому, коли підвищений білірубін у крові, проявляються як пожовтіння шкіри (підошви ніг, долоні, обличчя), склер очей і слизової оболонки рота. Перевищення концентрації жовчного пігменту у крові носить назву гіпербілірубінемія, а діагностується, якщо загальний показник білірубіну на літр крові більше, ніж 30 мкмоль. Провокувати появу дисбалансу можуть різноманітні за своїм характером фактори.

Прямий

Являє собою неотруйне речовина, яка після печінкової фільтрації, разом з жовчю доходить до тонкого кишечника, де беруть участь у складному процесі окислення. Як найчастіший випадок прояву підвищеного білірубіну, прямий тип пов'язаний з порушенням утворення або виведення жовчі або захворюванням печінки, має неінфекційну або інфекційну природу виникнення. Якщо на різних рівнях відбувається порушення відтоку жовчі, то прямий (зв'язаний) білірубін потрапляє безпосередньо в кров, провокує поява жовтяничного синдрому і вказує на ряд патологій.

Непрямий

Вільний тип відноситься до токсичних речовин, а відрізняється тим, що не потрапляє в печінку. При недокрів'ї організм, намагаючись відновити баланс, посилено виробляє еритроцита, а вони після розпаду утворюють білірубін. Печінка з переробкою такої величезної кількості пігменту не справляється, що призводить до його накопичення. Тому причиною того, що завищений білірубін непрямого типу, є збій роботи кровоносної системи, а наслідки – поява гемолітичної жовтяниці.

Причини підвищеного білірубіну в крові

При проведенні аналізу враховується норма загального білірубіну, але як самостійна одиниця такий елемент у природі відсутня. Під час діагностичного дослідження сумарно складаються показники прямого і непрямого білірубіну, після чого виявляють концентрацію цього жовчного пігменту у крові. Якщо аналіз доводить наявність підвищеного білірубіну, то причиною цього можуть бути такі явища:

  • анемія (вроджена, придбана);
  • малярія;
  • гепатити всіх видів:
  • цироз печінки;
  • рак;
  • синдром Жильбера (спадкове захворювання);
  • холецистит;
  • глистова інвазія;
  • недолік вітаміну В12;
  • побічні ефекти прийому деяких ліків.

У дорослих

Причиною появи жовтяниці може стати не тільки різного роду захворювання печінки. Отруєння отрутами (фосфор, миш'як, толуол) або перевищення дози прийому сульфаніламідів можуть послужити причиною того, що загальний білірубін підвищений, притому значно. Спровокувати такі проблеми зі здоров'ям у дорослих може спадковий фактор, коли зміна форми еритроцитів викликає «неправильний» розпад гемоглобіну. Серед інших зустрічаються причин – інфаркт легені, гематоми м'яких тканин, переливання крові (непоєднуване), сепсис, променева хвороба.

При вагітності

Незначне відхилення від норми за умови, що до зачаття у жінки не спостерігалися проблеми зі здоров'ям, допустимі. Не варто упускати і такий фактор, як неправильна підготовка та збір аналізу. Ще підвищений білірубін у вагітних здатні викликати неправильне харчування, нервове перенапруження, підвищений тиск, стрес, зростаючий плід.

У дитини

Спадкові фактори, захворювання печінки (викликані інфекцією), глистні інвазії здатні викликати повішене вміст жовчного пігменту в крові у дітей. Приводом для занепокоєння про здоров'я це серйозне відхилення стає, коли дитині більше одного місяця або якщо мова йде про підлітка. Для новонароджених, недоношених дітей жовтуха – поширене явище, яке або проходить сама, або після лікування. Причинами такого стану може бути будова гемоглобіну, недорозвинена печінка, несумісність по резус-фактору з матір'ю.

Лікування

Щоб ефективно лікувати підвищений білірубін, самий дієвий спосіб – це знайти причину і усунути її. Підбирати методику лікування повинен фахівець, а для зниження рівня жовчного пігменту застосовують: інфузійну терапію (внутрішньовенне введення глюкози), фотооблучение спеціальними лампами. Дієта являє собою ще один корисний метод приведення білірубіну в норму, а народні засоби – це відвар з шипшини, кукурудзяних рилець, прийом настоянки лимоннику, женьшеню, екстракт левзея, розторопші.

Дієта

Для зниження рівня жовчного пігменту доведеться переглянути раціон. Пріоритет віддається овочів, фруктів, молочних продуктів, нежирного м'яса, яєчним білкам. Обов'язково треба включити відвари ягід або трав (ромашка, звіробій, м'ята). Продукти краще відварювати або готувати на пару, скоротити споживання солі, борошняних виробів, спецій. Повністю виключається вживання жирних продуктів, кислих, кави і алкоголю. Їсти треба невеликими порціями і не менше 5 разів на день, при цьому страви робити не заздалегідь, а перед часом прийому їжі.

Чим небезпечне підвищений вміст білірубіну в крові

Раніше часу впадати у відчай про перевищення норми не варто. Оскільки показник загального білірубіну складається з урахуванням двох складових, то слід з'ясувати будь – який прямий чи непрямий – тип жовчного пігменту перевищено в крові. Точний аналіз допоможе визначити можливу причину підвищеного білірубіну і приступити до лікування. Якщо незначне відхилення від норми вказує на початок розвитку захворювання, то коли білірубін підвищений у 2 рази, вимагають госпіталізації з серйозним медичним підходом до лікування.

При підвищенні білірубіну в крові виникає токсичний ефект, завдяки проникненню пігменту у клітини, викликаючи загибель останніх. Проникаючи через бар'єри, він здатний впливати на дихальну і нервову системи, провокуючи енцефалопатію або кому. Токсичний метаболіт викликає нестерпний свербіж шкіри, а жовтяничний колір шкіри і слизових оболонок несприятливим чином позначається на зовнішньому вигляді. Ризик, що це серйозна загроза здоров'ю переросте у хронічну хворобу або тяжке захворювання, дуже високий.

Відео: підвищений білірубін у новонароджених

Жовтяниця новонароджених - Доктор Комаровський

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!