Лікування підвищеного холестерину - препарати для зниження. Як лікувати підвищений холестерин народними методами

Холестерин в організмі людини виконує важливу функцію, тому його наявність не є поганою ознакою. Однак існує поділ на «хороші» і «погані» фракції цієї речовини. Коли аналіз крові на холестерин показує високий вміст, слід почати його знижувати. Робити це можна за допомогою дієти, народних рецептів або медичних препаратів.

Як і чим знизити холестерин в крові в домашніх умовах

При виході показників за межі норми можливо, виникнення різних проблем в організмі, пов'язаних з погіршенням стану судин (закупорки, звуження просвіту). Високий рівень речовини (гіперхолестеринемія) здатний спровокувати розвиток інсульту, інфаркту міокарда. Під ударом знаходяться серце і система судин людини. Для швидкого зниження рівня шкідливого речовини в крові використовують таблетки для зниження холестерину. Якщо нормальний показник підвищений незначно, можна застосовувати народні рецепти, дієти.

Без ліків

Не кожен чоловік готовий при будь-яких захворюваннях починати приймати медикаменти, які найчастіше мають високу вартість. У випадках, коли необхідно незначне зменшення допоможе холестириноснижающая дієта. Скорочення вживання певних продуктів і підвищення інших здатне нормалізувати вміст холестерину в крові. Також на допомогу при підвищеному показнику може прийти народна медицина з рецептами настоянок, відварів з часнику, трав і вівса.

За допомогою продуктів, що знижують холестерин

Дієта при підвищеному холестерині не є жорсткою, не має особливих обмежень по часу, можна дотримуватися її постійно. Не можна вживати смажене, солоне, гостре, алкоголь. Скласти раціон харчування можна на свій розсуд, виходячи з перерахованих нижче дозволених продуктів, які допоможуть здійснити лікування підвищеного холестерину в крові:

  1. Складні вуглеводи: макарони, зерновий хліб, каші, фрукти, овочі.
  2. Білок: сир, біла риба, нежирне червоне м'ясо, біле м'ясо (птиця без шкірки). М'ясні страви потрібно варити, тушкувати або запікати, до них добре в якості гарніру підходять тушковані овочі.
  3. Яйця – не більше 4 за день, але якщо відділити жовток, то споживання ніяк не обмежується.
  4. Цукор – не більше 50 г за день при підвищеному показнику холестерину.
  5. Кисломолочні продукти можна все, але за умови жирності не вище 1%.

Народними засобами від підвищеного холестерину

Існують спеціальні народні відвари і засоби, які ефективно знижують підвищений холестерин. Щоб очистити судини від атеросклеротичний наростів, знизити ризик утворення холестеринових бляшок, вивести шлаки, підходять народні методи. Найбільш популярними і ефективними вважаються такі засоби:

  1. Настій календули. Для лікування підвищеного холестерину його приймають по 30 крапель до їжі, курс повинен тривати місяць (не менше).
  2. Насіння льону. Купити їх можна в аптеці за невелику суму. Для лікування підвищеного холестерину додають у їжу в цілому або подрібненому вигляді.
  3. Люцерна. Молоді паростки цієї трави вживати по 15-20 травинок за день в сирому вигляді. Листя рослини можна перемолоти, виділити сік. Для лікування і по 3 рази за добу вживати по 2 л.
  4. Видавити через прес 10 зубків часнику, залийте 2 склянками оливкової олії. Дайте постояти суміші 7 днів. Використовуйте настій для лікування в якості приправи до їжі.

Дізнайтеся, які є продукти, що знижують холестерин.

Ліками

У випадках різкої зміни змісту і необхідному швидкому лікуванні підвищеного холестерину в крові призначається медикаментозна терапія. Існує кілька груп препаратів, які добре підходять для лікування. Як правило, хворому з підвищеним холестерином призначаються:

  1. Статини. Ліки від холестерину, яке блокує вироблення ферментів, що беруть участь в його утворенні. За клінічними даними вдається домогтися зниження на 60%. Препарати цієї групи підвищують рівень ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ), які захищають організм від інфаркту, інсульту, і здатні зменшити кількість тригліцеридів. Найпоширенішими препаратами цієї групи стали Лексол, Байкол, Мевакор. Головне протипоказання – вагітність, у інших людей можуть викликати розлад ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
  2. Знизити рівень тригліцеридів, ліпопротеїдів низької щільності, які стають причиною розвитку атеросклерозу при надлишку, допомагають фиброевые кислоти. Знижують холестерин, призначаючи Клофібрат, Гемфіброзил, Фенофібрат.
  3. Група медикаментів, яка взаємодіє з жовчною кислотою. Виписують медикаменти так само часто, як і статини. Іноді прийом цих груп препаратів відбувається одночасно, що спрощує боротьбу і допомагає вилікувати хворобу швидше. Як правило, при підвищених показниках, щоб швидко зменшувати їх, виписують Колестид або Квестран.

До якого лікаря звернутися

Підвищений холестерин у крові справляє негативний вплив на роботу серця, судинну систему. Лікуванням даних захворювань займається лікар кардіолог, але для підтвердження він обов'язково відправить на загальний аналіз крові. За його даними буде легко визначити страждає людина від високого рівня холестерину, тому правильно буде зробити його відразу ж у поліклініці. Щоб позбутися від першопричини підвищення холестерину, необхідно визначити, що стало поштовхом до цього. Призначити терапію та способи зниження можуть лікарі: ендокринолог, терапевт, кардіолог.

Відео: що таке холестерин і як з ним боротися

Холестерин. Як знизити холестерин. Чим небезпечний холестерин

Відгуки про лікування

Кирило, 38 роківПочалися проблеми з серцем, пішов кардіолога, а він сказав, що мене проблеми з підвищеним рівнем холестерину. Після аналізів з'ясувалося, що причиною стало неправильне харчування. Зараз дотримуюся суворої дієти без смаженого, гострого, солоного, цукру їм мало. Легше стало через місяць після зміни режиму харчування.
Надія, 27 роківПотрапила в лікарню з інфарктом міокарда, лікар сказав, що причина – підвищений рівень холестерину. Довелося проходити медикаментозний курс лікування статинами. Легше стало одразу ж, але відтепер я довічно на дієті. Найскладніше було повністю відмовитися від алкоголю, але здоров'я все ж важливіше.
Анастасія, 33 рокиНамагалася проводити лікування народними методами, але всі ці настоянки мені не допомогли. Дієвим проти підвищеного рівня холестерину виявилося просто правильне харчування. Дієта не складна, дотримуватися дуже легко, але смаженого не вистачає все ж. Лікар рекомендував пропити статини, але я обійшлася правильним харчуванням.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!