Ознаки оофрита - симптоми, лікування медикаментозними і народними засобами

Перша ознака того, що почалося запалення яєчників (жіночих статевих залоз) – сильна тягне біль в правій або лівій нижній частині живота. Якщо у дівчини з'явилися відчуття такого характеру, потрібно відразу звертатися за лікуванням. Наслідки гінекологічного захворювання серйозні – ранній клімакс, тривале безпліддя. Кожній жінці потрібно знати, що таке запальний процес в яєчниках і як його розпізнати.

Що таке запалення яєчників

Щоб зрозуміти, що таке оофорит в гінекології (так називають запалення лікарі), потрібно зрозуміти його природу. Провокують оофорит збудники, які піднімаються з фаллопієвих труб або цервікального каналу. Іноді зараження яєчника відбувається через кров або лімфу, тоді збудником може стати навіть банальний карієс або туберкульоз. Симптоми оофориту часто плутають з іншими захворюваннями, тому діагностика запалення включає УЗД, аналізи крові, сечі, мазки.

Оофорит буває одностороннім (лише правий або тільки лівий яєчник) і двостороннім (запалилися обидва яєчника). Може виявлятися в гострій (підгострій) та хронічній формі. Супроводжується порушенням правильного розташування органів малого тазу, збільшенням яєчників, спайками, аж до кісти яєчників. Існують супутні захворювання: при гострому і хронічному аднекситі запалюються придатки, при сальпінгіті – порожнину матки, тканина маткових труб.

Причини

Збудники інфекції – це віруси хламідіозу, трихомоніазу, гонореї, туберкульозу, мікоплазмозу, мешканці патогенної мікрофлори жіночих статевих органів (стрептококи, кандиди, кишкова паличка). Спровокувати захворювання можуть зовнішні фактори: переохолодження, ускладнення після інфекційних захворювань, зловживання антибіотиками, гормональними препаратами, травми при гінекологічному огляді жінки, використання внутрішньоматкової спіралі.

Симптоми

Ознаки запалення яєчників і придатків у жінок в гострій і хронічній формі відрізняються. Для гострої форми захворювання характерні:

  • біль, різі при сечовипусканні із-за інфікування цервікального каналу;
  • болі внизу живота через спайок у тканинах яєчників;
  • лихоманка, слабкість з-за інфекції;
  • тупий біль внизу живота при статевому акті з-за ураження маткових труб;
  • порушення менструацій через утворення стійкого вогнища запалення в тазу;
  • гнійні виділення або білі.

Симптоми запалення яєчників у жінок в хронічній формі (хронічного оофориту):

  • тупий, ниючий, тягнучий біль внизу живота, в піхву, яка посилюється перед і під час менструації, при переохолодженні, під час статевого акту;
  • білі;
  • плутані менструації;
  • труднощі з зачаттям;
  • зниження статевого потягу;
  • безпричинна дратівливість;
  • безсоння, тривожність;
  • висока стомлюваність, зниження працездатності.

Як лікувати запалення яєчників

Чим раніше жінка почне лікування, тим вище шанс подолати захворювання без ускладнень. Потрібно дбати про профілактику і йти до гінеколога, як тільки з'явилися перші симптоми оофориту, сальпінгіту, аднекситу. Він призначить жінці УЗД, подивиться результати на фото, проведе аналізи, в тому числі посів на бактерії з піхви. Особливості лікування залежать від того, на якій стадії запалення, чим викликане, як протікає. Вкрай небезпечно, якщо виявлять захворювання у вагітної. Це загроза життю жінки і плоду.

Хронічне

Лікування захворювання зводиться до знеболення, відновлення репродуктивної функції та формування корисної мікрофлори статевих органів жінки, має протизапальний та антимікробний ефект. Лікар призначає протизапальні препарати, імуномодулятори, фізіотерапію – грязелікування, мінеральні ванни, гінекологічний масаж, голкорефлексотерапію. Лікування запалення яєчників хронічного типу триває довго, іноді вимагає хірургічного втручання.

Гостре

Загострення аднекситу і оофориту лікують у стаціонарі. Важливо якнайшвидше придушити збудника, поки хвороба не перейшла в хронічну стадію, тому призначають антибіотики (за результатами посіву на флору), протизапальні. Проти інтоксикації використовують крапельниці, вводять знеболювальні – вітаміни, антиоксиданти. Для відновлення статевої мікрофлори дають пробіотик. Терапія обов'язково включає знеболюючі засоби.

Чим лікувати запалення яєчників у жінок

Медикаментозне лікування включає препарати декількох груп – протизапальні, для підвищення імунітету, знеболюючі, противірусні (протимікробні), фізіопроцедури. Антибіотик при запаленні яєчників у жінок призначається вибірково, за результатами посіву. У період лікування жінці потрібно виключити статеві контакти, алкоголь. Жінка проходить обстеження разом із статевим партнером, при необхідності йому теж призначають лікування.

Таблетки

Щоб зняти запалення тканини маткової труби або яєчника, препарати призначаються по одній із схем: Цефтріаксон або Цефотаксим з Метронідазолом плюс інгібітори або Офлоксацин або Ципрофлоксацин з Метронідазолом плюс Доксициклін. Радять приймати вітаміни Е і С, знеболюючі – Темпалгін, Пенталгін, Анальгін, Спазмалгон, Аспірин. Гінекологи використовують ще інші таблетки від запалення яєчників:

  • Амоксиклав;
  • Азитроміцин або Сумамед;
  • Бісептол;
  • Уротропін;
  • Трихопол;
  • Кліндаміцин;
  • Гентаміцин;
  • Неграм;

Свічки

При необхідності лікар може призначати жінці препарати місцевої дії – свічки. За ситуації використовуються два види – протизапальні та протимікробні (противірусні). Свічки відрізняються практично повною відсутністю побічних ефектів, лише іноді пацієнти скаржаться на свербіж або печіння. Вилікувати хронічне запалення тільки свічками не можна.

Сильний лікувальний ефект при оофорите надають такі види свічок:

  • Гексикон – пригнічує збудників оофориту, є профілактичним засобом проти молочниці;
  • Бетадин – антимікробну, противірусну, бактерицидний засіб, відмінне щадною дією на слизову статевих органів за рахунок основи – желатину, води;
  • будь-які свічки з індометацином, прополісом, корою дуба або волоським горіхом – заспокоюють, знімають запалення, біль та інші дискомфортні відчуття від оофориту.

Народні засоби

Нетрадиційні методи терапії не рекомендуються в якості основного лікування запалення придатків матки або яєчників у жінок. Вони ефективні в якості допоміжного засобу, для поліпшення загального стану жінки, зменшення запалення, болю. Народні засоби для жінок – це сидячі ванни, спринцювання, відвари трав (буркуну, звіробою, волоського горіха, мати-й-мачухи, безсмертника і ін). Застосовуються збори:

  • Збір проти запалення: безсмертник, деревій, листя берези, суниці, мати-й-мачухи, м'яти, рильця кукурудзи та стулки квасолі – по 2 частини, спориш, кропива, череда, плоди горобини і шипшини – 3 частини. Подрібнити все в кавомолці, взяти 2 ст. л. суміші, залити 0,5 л. окропу і настоювати в термосі ніч. Пити перед їжею по чверті склянки 4 рази на день, курсами по 2-3 місяці.
  • Склад для спринцювань: деревій, шавлія, розмарин і кора дуба у співвідношенні 1:1:1:2. 100 г суміші залити 3 л води і нагрівати на водяній бані близько півгодини. Процідити. Використовувати теплим, роблячи 2 вагінальні спринцювання – вранці і ввечері. Або інший рецепт, популярний у жінок: дрібку календули залити склянкою окропу, настояти 1 годину. Спринцюватися щодня.

Відео

Оофорит -- запалення яєчників

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!