Скільки тривають місячні

Менструація – важливий процес житті кожної дівчини, який є ознакою її готовності до репродуктивної функції. Незнання основних норм і можливих порушень в цей період викликає у підлітків і дорослих дівчат стрес і хвилювання. Щоб зрозуміти, скільки днів тривають місячні в нормі, ознайомтеся з наданою інформацією.

Як протікають нормальні критичні дні у жінок

Конкретно відповісти на питання про те, скільки днів тривають менструації, неможливо. Все залежить від індивідуальних особливостей організму. В межах норми час менструації не повинно перевищувати 2-8 днів. Відхилення від цієї закономірності може свідчити про серйозні проблеми. Менструальний цикл має тривати від 21 до 35 днів. Об'єм крові і рідини, що виділяються під час критичних днів, складає 50-80 мл

До основним ознаками настання менструації відносять:

  1. ПМС.
  2. Зміна стану шкіри (висип, почервоніння, прищі).
  3. Тягнучі болі внизу спини і живота.
  4. Наливання грудей.

Як рахувати тривалість менструального циклу

Знаючи про те, скільки тривають місячні, ви зможете стежити за станом свого здоров'я. Щоб зробити правильні розрахунки, відзначайте в календарі дату першого дня менструації поточного місяця і наступного. Кількість днів між ними і буде вважатися правильним числом. В ідеалі цикл повинен бути стабільним, але затримка в 1-2 дні допускається і вважається нормою.

Скільки тривають перші менструації у дівчаток

Перші критичні дні починаються у підлітків віком 11-14 років. У цей час дівчинка ймовірно відчує біль або інші неприємні відчуття внизу живота. Виділення будуть як незначними, так і рясними. Період кров'янистих виділень може затягуватися на 2-8 діб. При цьому друга менструація іноді настає тільки через 2-3 місяці, що вважається нормальним. У цей час встановлюється постійний цикл, який з часом буде становити від 21 до 35 днів. Після першої менструації краще здатися гінеколога.

Скільки тривають місячні після пологів або кесаревого

Після зачаття малюка місячні не турбують жінку весь час вагітності. Регулярний менструальний цикл відновлюється у всіх в різний період. Багато в чому це залежить від гормону пролактинома, який виробляється, якщо годувати грудьми дитину. Якщо ви рано відлучили малюка від материнського молока, то нормальна робота яєчників почнеться вже через півроку. У деяких випадках мами не можуть годувати дитину грудьми з самого його народження. Тоді критичні дні настануть вже через 4-10 тижнів.

Крім цього, існує ряд причин, що викликають затримку в початку місячних або їх позапланове початок:

  • стрес;
  • неправильне харчування;
  • недосип;
  • різні захворювання і порушення організму.

Після пологів з піхви виділяються лохії – кров'яні згустки слизу, які багато плутають з критичними днями. Причиною їх появи вважається розтягування, а потім скорочення матки. Перші дні кількість лохиев дуже велике, але вже через 6-8 тижнів кровотеча припиниться. Якщо після пологів та при відсутності грудного вигодовування місячні так і не з'явилися, необхідно звернутися до лікаря.

Чому місячні йдуть довше ніж зазвичай

Зміна тривалості менструального періоду може свідчити про низку серйозних захворювань. Причин такої проблеми виділяють кілька. До основних з них відносять:

  • щоденні стреси;
  • зміни клімату;
  • гормональні порушення;
  • алкоголь;
  • куріння;
  • неправильне харчування;
  • великі фізичні навантаження.

Якщо вас насторожує те, скільки тривають місячні, варто обов'язково звернутися до лікаря. Затягування лікування може призвести до таких проблем:

  • неправильна робота яєчників (з часом переросте в безпліддя);
  • освіта кісти;
  • пухлини в органах сечостатевої системи.

Що робити при порушеннях циклу

Якщо в менструальному циклі стався збій, це свідчить про проблеми в роботі органів сечостатевої системи. Результатом такого порушення можуть стати серйозні наслідки, тому краще відразу звернутися до гінеколога для консультації. Крім того, іноді питання скільки тривають місячні піднімається жінками, коли має місце позаматкова вагітність кісти або пухлини. Лікування повинно проводитися під контролем лікаря. Для відновлення циклу необхідно встановити основні причини, які могли викликати проблему:

  • інфекційні захворювання;
  • гормональні порушення;
  • запальні процеси.

Відео: скільки днів тривають місячні в нормі

Менструальний цикл як рахувати? Тривалість менструального циклу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!