Йодомарин при вагітності

Жінки на ранніх і пізніх термінах вагітності можуть призначити Йодомарин. Чим корисний цей препарат і чому важливо не ігнорувати призначення лікаря, коли справа стосується здоров'я майбутньої мами і дитини? Необхідно знати чи може завдати приймемо даного ліки шкоди.

Чим корисний Йодомарин для вагітних

Не рідко йодовмісні препарати призначають в період планування вагітності. Це пов'язано з тим, що здоров'я дитини залежить від гормонів, що виробляються щитовидною залозою матері – тиреоїдних. Необхідна кількість в організмі йоду підтримує здоров'я щитоподібної залози у нормі, допомагає уникнути захворювань, пов'язаних з дефіцитом елемента. Тому даний мікроелемент призначають для профілактики і при підозрі на йододефіцит під час вагітності. Наслідків йододефіциту при внутрішньоутробному розвитку можуть стати:

  • порушення розумового розвитку дитини (кретинізм);
  • патології мозкової діяльності;
  • викидні, мертвонародження;
  • карликовість, інші вроджені аномалії.

Жінка під час вагітності та годуванні груддю повинна отримувати щодня подвійну дозу йоду, оскільки її щитовидна залоза виробляє подвійну порцію гормонів: для нормального функціонування свого організму і розвитку малюка. Не менш 100 мкг – це добова доза для дорослої людини, і складно скласти щоденне меню вагітної, що складається з продуктів, які містять потрібну кількість мікроелемента. Тому, йодовмісні препарати в цей період є скоріше нормою, ніж рідкістю.

Коли Йодомарин вагітним протипоказаний

Як і будь-який препарат, Йодомарин призначають тільки після обстеження лікаря, в даному випадку – ендокринолога. Самолікування навіть з допомогою вітамінів, мінералів може бути небезпечно не тільки для майбутньої матері, але і для її плоду. Така ж ситуація може статися і з самолікуванням дефіциту йоду – передозування калій йодиду може викликати:

  • ангиоэдему, кропив'янку;
  • порушення функції щитоподібної залози, зміна кількість гормонів (тироксину, трийодтироніну);
  • йодну токсичність (незвичайна слабкість, сплутаність свідомості, оніміння кінцівок);
  • гастрит, риніт, забарвлення слизових оболонок у коричневий колір, анурію, колапс, набряк голосових зв'язок.

Не дивлячись на повсюдно оговариваемую необхідність приймати Йодомарин на ранніх термінах вагітності, потрібно пам'ятати, що такі препарати призначає тільки лікар після проведення аналізу крові, який виявляє концентрацію гормонів щитовидної залози. При гіперфункції щитовидної залози перевищення добової дози йоду може призвести не просто до алергії, але і до більш тяжких наслідків, таких як викидень, маткові кровотечі.

Як приймати Йодомарин

Після обстеження щитовидної залози, аналізу крові на тиреоїдні гормони, у разі виявленого дефіциту йоду або відсутності гіперфункції залози, лікар призначає калій йодид потрібної дозування. Часто призначають додатково фолієву кислоту, дефіцитом якої потерпають майже всі вагітні жінки. Цей елемент разом з йодом благотворно впливає на імунну систему, сприяє правильному внутрішньоутробного розвитку плода.

При плануванні вагітності

Приймають в різних дозах і комбінаціях з іншими мікроелементами Йодомарин при плануванні вагітності. При нормальному гормональному фоні, раціональне харчування, відсутність побічних ефектів добову норму йоду доповнить прийом препарату калію йодиду. Важливо пам'ятати, навіть якщо ви живете біля моря чи вживаєте в їжу йодовану сіль, частіше організм недоотримує необхідну дозу мікроелемента.

На ранніх строках

Йодомарин в перші місяці вагітності призначають 200 мкг на добу, а прийом не припиняють під час годування груддю, тому як підвищена потреба в йоді залишається і під час лактації. Можна приймати Йодомарин при першій вагітності у дозі 100 мкг по 1-2 таблетки після їжі 1 раз на добу (краще вранці), запиваючи великою кількістю води. Якщо аналізи виявили порушення в роботі залози або перші ознаки йододефицитного стану – приймають препарат з дозуванням по інструкції - 200 мкг за тією ж схемою.

Де купити і скільки скільки коштує Йодомарин

Йодовмісних препарат Йодомарин або його аналоги (Йодекс, Йод нормил, Йодовитал та ін) можна купити в будь-якій аптеці вашого міста або замовити в інтернет-магазині. Упаковка з 50 таблеток коштує від 130 р., 100 пігулок – від 200 р. Ціна варіюється в залежності від регіону, в якому ви проживаєте, тому частіше вигідніше замовляти препарат через інтернет. Перед покупкою краще порівняти ціни у вашому регіоні.

Відео

йодамарин для вагітних Навіщо вагітним призначають йод

Відгуки

Ангеліна, 29 роківМій гінеколог призначив пігулки з йодом на ранньому терміні і розповів, як пити Йодомарин при вагітності. Після тижня прийому я виявила темні виділення з піхви, порадившись з гінекологом, перестала пити препарат. З повторних аналізів на гормони виявився йододефіцит, тому довелося відновити застосування препарату.
Євгенія, 32 рокиЯ відповідально поставилася до планування вагітності, тому брала калію йодид і фолієву кислоту за кілька місяців до зачаття, напевно, тому під час вагітності у мене були хороші аналізи. Вагітність пройшла легко, порушення в роботі щитовидної залози лікар-ендокринолог не виявив.
Маргарита, 23 рокиНавіщо пити Йодомарин при вагітності, якщо краще замінити прийом таблеток натуральними продуктами, що містять йод - шпинатом, брокколі, морепродуктів, волоськими горіхами? Під час вагітності складала свій щоденний раціон так, щоб у ньому були присутні йодовмісні овочі, фрукти і крупи. Це не завадило дитині народитися міцненьким, здоровим і без застосування препаратів.
Вікторія, 35 роківБрала Йодомарин під час першої вагітності. А при виношуванні другого замінила вживання препарату раціоном, багатим на йодовмісні овочі і фрукти.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!