Мультифолликулярная структура яєчників

Жіночі статеві органи відіграють важливу роль у розвитку організму. Яєчники являють собою статеві залози, що виконують ендокринну і генеративну функцію. Показником норми є дозрівання у жінки за один менструальний цикл декількох яйцеклітин. В деяких випадках вони можуть збільшувати свою кількість. Відповідаючи на питання, що таке мультифолликулярные яєчники, можна визначити цей термін, як перевищення рівня фолікулів до восьми і більше.

Причини

До розвитку діагнозу, що отримав назву мультифолликулярное будова яєчників, наводять різні фактори. В одних випадках приводів для побоювання немає, в інших – такий прояв вважається не тільки відхиленням, але і серйозним захворюванням. Збільшення кількості дозрілих фолікулів вважається звичайною реакцією організму після тривалого прийому гормональних препаратів або в період статевого дозрівання. В інших ситуаціях фахівці ставлять діагноз полікістоз або мультикистоз яєчників.

Причини МФЯ:

  • генетичні фактори;
  • недостатня секреція лютеїнізуючого гормону гіпофіза;
  • закінчення періоду статевого дозрівання;
  • тривалий прийом контрацептивних препаратів;
  • різкі зміни маси тіла;
  • наслідки сильних стресів або постійних депресій;
  • період лактації;
  • відхилення працездатності щитовидної залози;
  • гормональні порушення.

Основні ознаки і симптоми

Основним фактором, що вказує на порушення процесу збільшення фолікулів, вважається відсутність або значна зміна менструального циклу у жінки. Жоден з елементів не досягає розміру домінантного. В результаті цього овуляція не відбувається. Больових відчуттів або інших симптомів у жінок не спостерігається.

Про те, що МФЯ почали переходити в стадію полікістозу, свідчать такі ознаки, як підвищена жирність шкірних покривів, наявність акне, тягнучі болі в області живота, збої менструального циклу або раптова зміна тембру голосу. Якщо симптоми не пов'язані з підлітковим віком, то в більшості випадків вони є ознаками збільшення кількості фолікулів, яке треба лікувати під контролем фахівців.

Як проводиться діагностика

Якщо пацієнтка не приймала протизаплідні засоби і не відноситься до категорії жінок періоду статевого дозрівання, то для встановлення клінічної картини стану її здоров'я проводиться ряд медичних обстежень. Лікар визначає кількість дозрілих фолікулів на підставі УЗД. Для того щоб відрізнити МФЯ від синдрому полікістозних яєчників, фахівця знадобляться дані деяких досліджень.

Діагностика включає в себе:

  • загальний аналіз крові;
  • додаткові лабораторні дослідження крові;
  • доплерографія;
  • МРТ (для підтвердження діагнозу полікістозу).

Лікування МФЯ

Якщо після обстеження лікар не виявив значних відхилень у роботі яєчників, але встановив факт збільшення кількості фолікулів, то лікування така ситуація не передбачає. При полікістозі, мультикистозе та інші наслідки знадобиться вжити відповідні заходи. Основний курс лікування являє собою прийом гормональних препаратів протягом визначеного терміну до нормалізації процесу дозрівання яйцеклітин.

З обережністю треба використовувати народні засоби при МФЯ. Самолікування може стати не тільки причиною відсутності результату, але і погіршення ситуації. Найпоширенішими методами нормалізації менструального циклу вважаються трави. Деякі з них здатні не тільки спровокувати менструацію, але і викликати сильну кровотечу. Перед застосуванням таких способів слід проконсультуватися з фахівцем.

Склад традиційного збору для нормалізації гормонального фону (столову ложку суміші трави треба залити окропом і пити протягом дня по ковтку):

  • деревій;
  • корінь валеріани;
  • м'яти перцевої лист;
  • листя берези;
  • крушини кора.

Чи можна завагітніти при мультифолликулярных яєчниках

Виявлення факту збільшення кількості фолікулів тягне за собою різні наслідки. Діагноз безпліддя ставиться в рідкісних випадках. Відповідаючи на питання, як завагітніти при такому діагнозі, фахівці рекомендують провести курс лікування і регулярно обстежуватися у лікаря. У медичній практиці вагітність і мультифолликулярное зміна статевих залоз не є рідкістю.

Головною проблемою настання зачаття при синдромі МФЯ є відсутність овуляції. Якщо додаткові відхилення в роботі яєчників не виявлено, то головною метою курсу лікування стає нормалізація менструального циклу. Як тільки овуляція відновлюється, для вагітності зникають всі перешкоди. Про те, як лікувати МФЯ і їх наслідки, треба консультуватися з гінекологом. В залежності від стадії зміни яєчників вибирається певний спосіб усунення проблеми.

Методи профілактики

Як уникнути синдрому МФЯ:

  1. Регулярне обстеження у гінеколога (рекомендується відвідувати фахівця не рідше одного разу на півроку).
  2. Здоровий спосіб життя і контроль своєї ваги (різкі зміни маси тіла відносяться до числа головних причин МФЯ).
  3. Прийом гормональних контрацептивів за приписом лікаря (безконтрольне застосування таких препаратів стає причиною полікістозу або мультикистозного синдрому).
  4. При виявленні факту порушення менструального циклу треба негайно звернутися до лікаря.

Відео: що таке діагноз мультифолликулярные зміни яєчників

Якщо після проведення ультразвукової діагностики фахівцями встановлено факт дозрівання восьми і більше фолікулів, то слід з'ясувати причини такого процесу. У деяких випадках приводів для побоювань немає, але при виявленні відхилень в роботі яєчників або яйцеклітин, доведеться пройти повне обстеження. Про нюанси даного діагнозу розповідається у відео.

Мультифолликулярные яєчники. Може із-за цього порушитися цикл?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!