Як вивести бородавки на обличчі в домашніх умовах народними та аптечними засобами

Шкірні нарости є серйозним косметичним дефектом, псує зовнішній вигляд людини. При цьому не всі знають, що бородавки – це ще й ознака самостійного захворювання, яке вимагає певного лікування. Як правило, папіломи виникають на стопах і долонях, а іноді з'являються і на обличчі, що особливо турбує жінок. Виводити новоутворення з шкіри важко і довго, при цьому терапія повинна бути гранично обережною, щоб не залишити рубців і плям.

Що таке бородавки на обличчі

Це узелковоподобные шкірні нарости, які являють собою розрісся епітелій. Формуються вони внаслідок активності вірусу папіломи людини (ВПЛ). Як правило, на обличчі виникають плоскі нарости, рідше – ниткоподібні або вульгарні. Спочатку на шкірному покриві стає помітно одиничне негарне маленьке новоутворення, поступово воно може розростися до великих розмірів або поруч виникне ще кілька папілом.

Найчастіше пацієнтами дерматологів з подібною проблемою стають діти та літні люди. Це обумовлено тим, що ВПЛ активізується при знижених захисних функціях організму, але заразитися вірусом може будь-яка людина. Проникаючи через травмовані тканини, ВПЛ не відразу дає симптоматику, що свідчить про наявність в організмі інфекції. Інкубаційний період патології становить від кількох місяців до кількох років. При формуванні сприятливого для вірусу фактора, він активізується і показує себе шкірними папулами.

Причини

Бородавки з'являються з-за папіломавірусу людини (Human papillomavirus) – патогенного мікроорганізму, який починає активно розмножуватися після попадання в організм. Для прояви ВПЛ на обличчі потрібні певні фактори. Вірус HPV розвивається і виявляє себе таким симптомом, як бородавки на століттях, лобі, щоках, підборідді та інших зонах особи, з наступних причин:

  • загострення хронічних патологій;
  • ослаблення імунної системи;
  • порізи, подряпини на обличчі, інші механічні пошкодження шкіри;
  • недотримання правил гігієни;
  • використання чужих речей, контакт з носієм, відвідання місць громадського користування (басейнів, саун, лазень, тренажерних залів, тощо).

Види

Вірус в людському організмі може вести себе по-різному. Активуючись, він здатний стати причиною переродження клітин шкіри, як результат – поява на обличчі різних видів бородавок. Кожен тип наростів потребує специфічного лікування. На сьогоднішній день класифікують такі різновиди папілом:

  1. Безбарвні (білі). Вважаються аномалією шкіри, оскільки у вигляді індивідуальних особливостей людини їх клітини позбавлені меланоцитів (шкірного пігменту).
  2. Ниткоподібні (висячі). Бородавки з однієї головки, що звисає з шкіри як нитки.
  3. Звичайні (вульгарні). Тверді, щільні на дотик, шорсткі і сухі. Ці нарости безболісні і покриті ворсом. Їх розмір сильно варіюється: від головки шпильки до горошини.
  4. Дрібні. Складаються з однієї лише головки, що підноситься над епідермісом. Як правило, формують собою висип, що нагадує ороговілий ділянку шкіри.
  5. Великі. Утворюються шляхом злиття декількох вульгарних бородавок в одну велику бляшку.
  6. Плоскі (юнацькі). Нарости неправильної форми або круглі вузлики, які найчастіше з'являються на обличчі у дітей, підлітків після порізів, подряпин, тріщин на шкірі.
  7. Червоні. Запалені кондиломи, які вимагають термінової протиінфекційної терапії.
  8. Загострені. Дрібні рожеві кондиломи, які зливаються в сосочкообразное м'яке розростання на тонкій ніжці. Такі нарости рідко, але можуть з'являтися на обличчі.
  9. Старечі. Вікові кератоми – єдиний вигляд наростів, не пов'язаних з ВПЛ. Найчастіше утворюються у літніх людей після 60 років. Мають коричневий, чорний або сірий окрас, вкриті роговим шаром.
  10. Сухі. Формуються з ороговілих клітин шкіри, уражених ВПЛ. Гноїтися або мокнути такі утворення можуть внаслідок пошкодження підстави (якщо кондилому ненавмисно зачепити і занести інфекцію).

Як видалити бородавки на обличчі аптечними засобами

Практично всі препарати від бородавок призначені для їх повного видалення з шкірних покривів. При цьому варто розуміти, що ліки такого плану діють виключно на кондиломи, а не на причину їх виникнення. Навіть успішна боротьба з новоутвореннями не гарантує те, що вони не з'являться через час на інших ділянках тіла. До ефективних засобів проти бородавок на обличчі для використання в домашніх умовах відносяться:

  1. Веррукацид. Розчин щадної дії, не ушкоджує здорові тканини. Для видалення новоутворень часто вистачає одноразового нанесення засобу. Якщо кондилома дуже стара або велика, потрібні повторні використання препарату.
  2. Колломак. Основа ліків – саліцилова кислота. Препарат не припікає кондилому, а розм'якшує її тканини. Засіб наносять на наріст по 1 краплі один раз або двічі за добу на протязі 3-4 днів. Максимально допустимий курс – тиждень.
  3. Ферезол. Являє собою маслянисту рідину для місцевого лікування бородавок. Активні речовини Ферезолом припікають наріст і надають антисептичний ефект. Наносять препарат точково 1 раз. Якщо кондилома крупніше 2 мм у діаметрі, може знадобитися кілька обробок.
  4. Віферон. Активною речовиною ліки є інтерферон, що володіє противірусною дією. Мазь від бородавок на обличчі застосовують одноразово в день протягом 5-30 діб.
  5. Оксолінова мазь. Противірусний засіб наносять на кондилому 1-3 рази в день, курс лікування – 1 місяць. Старі папіломи можуть вимагати більш тривалої терапії.
  6. Крем Альдара (Іміквімод). Не тільки видаляє освіти з шкіри, але і стимулює підвищення місцевого імунітету для боротьби з папіломавірусом. Засіб наносять на кондиломи на ніч, через день. Під час лікування слід уникати прямих сонячних променів.
  7. Панавир. Противірусний препарат у формі гелю глибоко проникає в шкірні покриви і знищує вірус. Завдяки Панавиру активізується вироблення організмом противірусного білка інтерферону. Гель наносять на наріст 5 разів за добу протягом 5-10 днів.
  8. Изопринозин. Таблетки приймають тричі на день по 2 штуки. Курс лікування становить 2 тижні. Изопринозин стимулює імунітет, завдяки чому організм легше справляється з ВПЛ. Завдяки прийому препарату розмір утворень зменшується.
  9. Салипод. Пластир наклеюють на новоутворення на добу або двоє. Він чинить кератолітичну та антисептичну дію. Основні компоненти кошти – сірка і саліцилова кислота. Після використання пластиру бородавку розмочують у воді і знімають за допомогою пемзи, після чого Салипод наклеюють знову. Процедуру повторюють до повного зникнення наросту.
  10. Криофарма. Один з найбільш безпечних препаратів від кондилом, здатний миттєво заморозити бородавку. Через 10-14 днів застосування Криофармы від наросту нічого не залишається. Терапія великих і старих утворень вимагає дворазового впливу препарату. Інтервал між процедурами повинен складати як мінімум 14 днів.
  11. Суперчистотел. Ефективно позбавляє від папілом, але часто залишає плями і рубці на шкірі. Засіб має наноситися дуже акуратно, точковим методом. Перед застосуванням Суперчистотела слід змастити шкіру навколо наростів жирним кремом, вершковим або касторовою олією. Для позбавлення від бородавок на обличчі потрібно 1-2 нанесення лужного кошти.
  12. Гірський Бальзам чистотіл. Виготовляється з натурального соку чистотілу з додаванням екстрактів тирличу, какаліі копьевидного і золотистого рододендрона. Засіб чудово видаляє утворення на шкірі, одночасно надаючи місцевий противірусний ефект. Наноситься бальзам на розпарену кондилому раз на добу (курс лікування 3 дні.
  13. Ретиноевый крем. Цей засіб використовується при бажанні знизити ризик появи рубця або пігментної плями. Препарат має м'який вплив, тому вимагає більш тривалого застосування. Використовувати його необхідно 1 раз на день (на ніч) протягом 1-3 місяців. Крем наноситься точково.
  14. Подофиллин. Токсичну речовину отримують із подофила щитовидного – трави, що росте в гірській частині Індії. Препарат сприяє швидкому відмирання клітин папіломи.
  15. Кондилин. Засіб використовують для усунення папілом на обличчі, статевих органах, інших ділянках тіла. У складі препарату міститься молочна кислота, подофиллотоксин і натрієва сіль. Розчин наносять точково на нарости до їх повного зникнення двічі на добу з допомогою аплікатора, що йде в комплекті з Кондилином.
  16. Блеомицин. Протипухлинний антибіотик, який використовується для боротьби з кондиломами. Застосовується вибірково один раз на тиждень за допомогою уколу. Оскільки ін'єкція болюча, перед процедурою використовують знеболюючий засіб.
  17. Малаві. Випускається у вигляді розчину і гелю, що містить малахіт, кедрову смолу, муміє, комплекс ефірних масел, молочну кислоту, пр. перед застосуванням бородавку розпарюють і обробляють її поверхню пемзою. Після засобом змочують невеликий шматочок вати, яку прикладають до ураженої шкіри на ніч. Вранці компрес знімають. Процедуру повторюють щодня до зникнення проблеми.

Народні засоби від бородавки на обличчі

Щоб повернути шкірі чистоту і гладкість використовують перевірені ефективні народні рецепти. Багато з них засновані на методах фітотерапії (лікування травами), а також використанні свіжих овочів, соди, цибулі, картоплі, пр. Оскільки папіломи руйнуються під дією кислот, щоб вивести бородавку на обличчі в домашніх умовах, можна застосовувати столовий оцет, сік лимона або кислих ягід, щавлеву кислоту.

Чистотіл

Щоб видалити бородавку на обличчі, застосовують свіжий сік рослини – засіб з сильним антибактеріальним, дезинфікуючим і антисептичною дією. Чистотіл буквально випалює бородавки, знищуючи папіломавірус в шкірі. Для максимального ефекту збирають рослину в період цвітіння (з травня по червень), причому робити це слід обережно, оскільки чистотіл відноситься до отруйних трав і при попаданні на шкіру або в очі здатний залишити опіки.

Як вивести бородавки на обличчі в домашніх умовах за допомогою чистотілу? Для цього рекомендується прикласти рослина зрізом до кондиломе і видавити з втечі трохи молочного соку. Процедуру повторюють щоденно 1-2 рази, при цьому вже через 2-3 доби помітно потемніння і всихання наросту. Незабаром він відпадає самостійно. Альтернативний варіант – приготувати в домашніх умовах настій чистотілу. З цією метою літрову банку наполовину заповнюють подрібненими листям і стеблами рослин, заливаючи їх горілкою. На 14 діб ємність поміщають в тепле затишне місце.

Готовий настій відціджують і використовують як основу для компресів. Крім цього, з чистотілу готують крем, здатний вивести бородавки на обличчі й тілі:

  • сухе листя рослини подрібнюють;
  • інгредієнт змішують 1:1 з вазеліном;
  • коли засіб постоїть 5-7 днів, їм змазують уражені ділянки шкіри 2-4 рази на день (підсилити ефект кошти можна, закриваючи мазь пов'язкою і залишаючи на ніч.

Харчова сода

Це засіб від бородавок на обличчі застосовується при необхідності вивести нарости з кистей, стоп, обличчя, інших ділянок тіла. Попередньо шкіру розпарюють гарячою водою/пором, миють господарським милом та акуратно зскрібають ороговілий шар. Після цього до бородавки прикладають компрес з вологою содою, закріплюючи його пластиром. Пов'язку тримають кілька годин. Щоб вивести кондилому, процедуру повторюють щоденно протягом 5-7 діб.

Оцет

Оцтова кислота – перевірена роками противірусний засіб для зовнішнього застосування. Папіломи не переносять кислого середовища, тому оцет активно використовується для боротьби з шкірними утвореннями. З допомогою звичайного столового або яблучного продукту можна вивести навіть найстаріші бородавки. Тим не менш, до процедури слід підходити з особливою обережністю, щоб не отримати хімічний опік. Оцтову есенцію в чистому вигляді застосовувати заборонено, її необхідно розбавляти в пропорціях, зазначених у рецепті.

Щоб вивести нарости, можна просто змащувати їх оцтовим розчином або робити компреси. Цей метод особливо гарний для терапії підошовних кондилом, але підходить і для лікування бородавок на обличчі. Ще одним ефективним методом лікування папіломавірусу на шкірі – прикладання до наросту коржі з борошна, кашки часнику і невеликої кількості оцтової кислоти. Зверху компрес закривають пластиром і плівкою, залишаючи на всю ніч. Щоб повністю вивести кондилому в домашніх умовах, знадобиться близько тижня.

Сік алое

Швидко вивести бородавки на обличчі в домашніх умовах вийде з допомогою листя алое – кімнатної рослини, що росте практично в кожному будинку. Для процедури підходять лише старі листя, оскільки в них міститься максимум корисних речовин. Перед застосуванням листочок ретельно миють під холодною водою і подрібнюють на дрібні шматочки. Після рослини вичавлюють сік, який використовують для приготування компресів і примочок. Накладати пов'язку краще на ніч протягом 1-2 тижнів.

Часник

Для боротьби з вірусами активно використовуються унікальні властивості овочу. Часник – сильний антисептик, крім того, продукт сприяє зміцненню імунітету, допомагаючи організму боротися з шкірними інфекціями. Кондиломи можна припікати свіжим часниковим соком або прикладати до них свіжий зріз овоча на кілька годин. Перед процедурою здоровий шкірний покрив змащується жиром або живильним кремом – це необхідно для запобігання подразнення.

Відео

Жити здорово! Видаляємо бородавки і родимки будинку. (17.03.2016)

Як позбутися від бородавок народними засобами

Відгуки

Анатолій, 34 рокиВивести папіломи з обличчя в домашніх умовах – невдале рішення, оскільки це небезпечно. Не варто експериментувати з народними засобами, оскільки можна погіршити ситуацію. Я видалив нарости, дотримуючись рекомендацій лікаря (був призначений розчин «Суперчистотел»), при цьому фахівець підбирав засіб на основі виду бородавки.
Ірина, 26 роківДоньці лікували багато років кондиломи азотом, припіканням, різними розчинами і мазями – все марно, оскільки через якийсь час утворення знову з'являлися. Вивести змогли Фарезолом в домашніх умовах, при цьому щодня багато разів (5-7) точково обробляли папіломи. Через тиждень вони почали поступово зникати.
Марія, 51 рікВивести бородавки у мене вийшло без звернення до лікаря, в домашніх умовах так: прикладала на ніч кашку свіжої картоплі, загорнуту в марлю. Курс тривав 12 днів. Сутра змивала засіб і змащувала соком алое (можна просто зрізом натерти потрібні ділянки шкіри). Важливо в цей час підтримати імунітет, з цією метою підійде настоянка ехінацеї.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!