Як швидко позбутися від грибка нігтів: ефективні методи та засоби для лікування

Почервоніння околоногтевых валиків, зміна структури нігтьової пластини – потовщення, руйнування, утворення нерівностей, свербіж, печіння: всі ці симптоми яскраво свідчать про появу грибка. Діяти в ситуації, що склалася, слід швидко, але до яких засобів вдатися розуміють не всі. Чи можна позбутися від проблеми натуральними складами або потрібні потужні аптечні препарати?

Що таке грибок нігтів

Оніхомікоз – захворювання, що характеризується ураженням нігтьової пластини патогенними або умовно-патогенними мікроорганізмами з роду грибів. Є різновидом мікозу. Серед захворювань, що зачіпають стопи, вважається найпоширенішим. Збудниками грибкових уражень нігтів є:

  • дерматофіти (Trichophyton);
  • епідермофіти (Epidermophyton);
  • мікроспорія (Microsporum canis).

Існує кілька варіантів класифікації даної хвороби: закордонні лікарі розглядають грибок локалізації – дистальний (біля вільного краю), проксимальний (біля заднього валика), латеральний (по бічних сторонах) або тотальне. У вітчизняній медицині більш популярна класифікація за симптоматикою:

  • нормотрофічний – відбувається тільки зміна забарвлення нігтьової пластини (утворюються плями і смуги), структура залишається незмінною;
  • гіпертрофічний – поверхня пластини стає матовою, ніготь потовщується, змінює форму, краї починають кришитися;
  • атрофічний – спостерігається відторгнення пластини від нігтьового ложа.

Чи вдасться вилікувати грибок нігтів на ногах або руках швидко – залежить від тяжкості ураження, обсягу порушеній площі і кількості хворих пластин. Не менш значущим є тип збудника і загальний стан організму. Зараження може піддатися кожен людина, яка відвідує громадські лазні, сауни, басейни, душові (розмноження грибка відбувається у вологому кліматі), але розвиток хвороби спостерігається лише на тлі зниження імунітету. Додатково у групі ризику знаходяться:

  • діабетики;
  • люди з ВІЛ;
  • ті, хто переніс хіміотерапію або тривале лікування стероїдами.

Перш ніж зробити спроби позбутися від грибка нігтів, слід пройти обстеження у дерматолога для постановки точного діагнозу. Візуально початкова форма оніхомікозу (з потовщенням пластини, появою борозен, плямами) може за симптоматикою збігатися з такими захворюваннями:

  • вікові зміни нігтів;
  • травматичні ураження пластини (частий ознака – подногтевая гематома);
  • оніхолізисом;
  • нігтьової псоріаз;
  • пароніхія;
  • псевдомонная онихия.

Як швидко вилікувати грибок нігтів

Ні за добу, за тиждень з оніхомікозом ви не впораєтеся, навіть якщо купите самий дорогий препарат, що обіцяє швидко позбавити від проблеми. Дерматологи стверджують, що терапевтичний курс триває від 8-ми тижнів до року. Точний термін, потрібний на повне одужання нігтя, визначається його швидкістю відростання: на руках він росте швидко, на ногах – повільніше. З метою зменшення цього періоду фахівці радять:

  • Підійти комплексно до проблеми і не сподіватися позбутися від грибка за допомогою тільки 1-ого кошти (як аптечного, так і за рецептом народної медицини). За необхідності варто поєднувати місцеву і системну терапії.
  • Посилено дотримуватися гігієни – цим ви уникнете нове зараження і знизите ризик збільшення області поразки.
  • З'ясувати точну причину виникнення захворювання: якщо від неї не позбутися, грибок може теж не піддатися лікуванню.
  • Відвідати кабінет фахівця, що займається лазерним очищенням уражених грибком нігтьових пластин: ви зможете швидко усунути вогнище патогенних мікроорганізмів, допоможете глибше проникнути активним речовинам обраних місцевих препаратів.
  • Робити щоденне підрізання отросшего вільного краю – мета та ж, що при лазерному очищенні, тільки зачіпається менша площа.

Лікування грибка нігтів в домашніх умовах

Позбутися від оніхомікозу, не відвідуючи фахівців для проведення терапевтичних процедур, можна, якщо ви готові кілька місяців неухильно слідувати складеним лікарем графіком. Більшу частину препаратів потрібно використовувати щодня, у певний час, якщо ви маєте намір швидко розібратися з проблемою. У схемі домашнього лікування обов'язково присутні:

  • вечірні ванночки з антисептичні, протимікробні та протизапальні складами: вони усувають неприємний запах, почервоніння, свербіж, запобігають зараженню здорових нігтьових пластин і шкірних покривів;
  • лікувальні лаки, використовувані на всіх нігтях, щоб перекрити доступ грибкам до повітрю і запобігти зараження здорових ділянок;
  • кератолические пластирі повинні розм'якшити і допомогти швидко видалити уражену частину;
  • системні препарати, що допомагають вбити збудника зсередини, але неприємні симптоми вони не знімають;
  • профілактичні заходи для всіх членів сім'ї і хворого.

Окремої уваги заслуговує зовнішнє застосування складів, які покликані знезаражувати пластину, зупиняти розмноження грибка і вбивати його, усувати симптоматику хвороби. Наносяться вони на чисту ділянку, тому спочатку стопи або кисті рук пропарюють, вільний край зрізається. Після добре просушіть нігті і накладайте вибраний засіб (народне або аптечне). Деякі з складів можна застосовувати на ніч, під пов'язку.

Препарати

Антимікотиків або ліків, що допомагають позбутися від грибкових патогенних мікроорганізмів, всього 3 категорії. У всіх присутні препарати для зовнішнього та перорального застосування і бажано, щоб останній варіант підбирався з лікарем. Системне тривале лікування оніхомікозу дає масу неприємних побічних ефектів, тому важливо знайти ефективний засіб, яка буде впливати на конкретного збудника, щоб всі ризики виправдалися. Лікарі виділяють наступні групи антимікотиків:

  • Азоловый ряд – препарати на речовинах, які є похідними триазолу та імідазолу: флуконазоле, кетоконазоле, клотримазоле (Мікосист, Нізорал, Орунгал, Амиклон), володіють фунгіцидною і фунгистатическим ефектом, що залежать від концентрації активної речовини. Працюють на знищення грибкових клітин або на запобігання процесу їх розмноження через усунення спір. Проявляють активність проти дріжджових грибів, цвілевих, дріжджоподібних. Ліків для перорального використання у азоловом ряду більше, ніж для місцевого.
  • Аллиламиновый ряд – препарати на нафтифине, тербинафине, переважно випускаються у вигляді складів для зовнішнього застосування (системними є тільки кошти на тербинафине: Экзитер, Тербінафін, Ламізил). Допомагають підтримати комплексне лікування або швидко і безпечно позбутися від оніхомікозу на ранній стадії (якщо порушено менше 50% нігтьової пластини). Володіють здатністю усувати неприємні прояви хвороби.
  • Інші хімічні групи – сюди потрапляють ліки, які не належать до 2 попереднім категоріями: препарати флуцитозина, гризеофульвіну, хлорнитрофенола, морфоліну. У них вузький спектр активності, тому підбираються вони тільки після визначення типу збудника оніхомікозу.

Протигрибкові креми і мазі

Пробувати позбутися від оніхомікозу на початковій стадії можна тільки місцевим лікуванням, яке здійснюється за допомогою мазей, гелів і кремів. Працюють вони на тербинафине, нафтифине, циклопироксе. Ці речовини відносно безпечні, викликають лише місцеві побічні реакції, мають мінімальне число протипоказань. Якщо хвороба не запущена, від неї вдасться позбутися швидко: за 3-4 тижні. Лікарі часто призначають:

  • Ламізил – гель і мазь на тербинафине, призводять до загибелі клітин патогенного мікроорганізму. Абсорбція становить менше 5%, тератогенні властивості відсутні, але при вагітності та годуванні груддю бажано обговорити застосування препарату з лікарем. Гель і мазь не призначають дітям до 12-ти років. Побічні місцеві реакції: свербіж, печіння, кропив'янка. Наносити засіб слід на очищені нігті (розпарити, витерти насухо) 1 р/добу, можна зверху накласти марлеву пов'язку.
  • Резорцин – антисептична мазь на резорциноле зі слабким дерматопротекторным дією. Активна речовина допомагає швидко впоратися з грибком, але через високу токсичність має використовуватися на маленьких ділянках. Нігтьові пластини потрібно обробляти 2 р/добу, лікування триває не довше 4-х місяців. Резорцин заборонений особам до 18-ти років і вагітним, під час гормональної терапії, наявності опіків і пошкоджень шкіри поруч з грибковим ураженням. Тривале його застосування може викликати головний біль, дихальні спазми.
  • Экзодерил – мазь на нафтифине, що належить аллиламиновому ряду. Речовина вважається безпечним (в порівнянні з іншими антімікотіческімі), має не тільки протигрибкову, але і антибактеріальну, і протизапальним ефектами. Максимально результативно при нейтральному pH поверхні, накопичується у всіх шарах нігтьової пластини. Мазь використовується 1-2 р/добу, лікування триває до півроку. Не призначається під час вагітності і лактації.

Таблетки

Якщо ви маєте намір ефективно вилікувати грибок нігтів на ногах або руках, а не тільки позбутися від неприємних симптомів, потрібно провести системну терапію таблетками, заснованими на итраконазоле, тербинафине або флуконазоле. Вибір здійснюється спільно з лікарем, оскільки вони дуже токсичні. Всі перераховані активні речовини володіють широким спектром дії, знищують велику кількість грибів, але ефект від лікування ви швидко не побачите: мінімум через півроку, коли пластина оновиться. Найдієвіші системні препарати від оніхомікозу:

  • Орунгал (на итраконазоле) – порушує синтез ергостеролу у клітинній мембрані патогенного мікроорганізму. У нігтьовому кератині терапевтична концентрація спостерігається через тиждень, після 3-місячного курсу зберігається ще півроку. Системно майже не абсорбується, тому протипоказаний тільки при вагітності, лактації та гіперчутливості. З обережністю призначається при цирозі печінки, дітям і літнім людям. Приймають таблетки після їди, доза – 200 мг/добу. Лікування являє собою 3 цикли тривалістю в тиждень (інтервал – 3 тижні).
  • Флуконазол – капсули на однойменному активній речовині, ингибирующем активність грибкових ферментів, які мають залежність від цитохрому Р450. Самий безпечний для людини препарат, ефективний при всіх видах оніхомікозу. Не призначається дітям до 4-х років, при лікуванні терфенадином. Під час вагітності дозволено, але з обережністю. Прийом 1-ої капсули після їжі відбувається з частотою раз в тиждень, тривалість лікування 3-12 місяців (обговорюється з лікарем).
  • Тербизил (на тербинафине) – препарат аллиламинового ряду, чинить фунгіцидну дію проти збудників мікозу нігтів , пригнічує біосинтез стеринів в клітинах, що спричиняє їх загибель. Безпечний стосовно гормонального фону, не конфліктує з іншими лікарськими засобами. Не рекомендований дітям до 2-х років, вагітним і годуючим матерям. Пероральний прийом, після їди, доза – 250 мг/добу. Від грибка нігтів допомагає позбутися за 12 тижнів, але точний термін визначається швидкістю росту пластини.

Перелік побічних ефектів, описаних в інструкціях до згаданих засобів, переважно передбачає негативні реакції з боку травної системи. Не виключаються шкірний висип та інші прояви алергії, зміни складу крові при тривалому лікуванні. Найбільше число потенційних побічних ефектів препаратів ітраконазолу, тому самолікування з їх допомогою заборонено.

Лікувальні лаки

Рідка консистенція робить таку лікарську форму коштів-антимікотиків цінною з позиції проникнення в глибокі шари нігтя: лак робить це швидко в максимальному обсязі. За рахунок застигання він безпечний для взуття, одягу, меблів (при зіткненні з ними). Плівка, яку утворює лак, блокує потрапляння кисню в нігтьову пластину, тому грибкові спори не розмножуються і від них вдається позбутися вже через 2-3 дні. Побічних реакцій від лаків немає, але на пізніх стадіях оніхомікозу вони безсилі. Найефективніші:

  • Лоцеріл – на аморолфиле (5%), випускається в наборі, щоб проводити процедури видалення уражених ділянок. Запобігає розвитку захворювання, забезпечує безпечне і швидке лікування грибка нігтів на ногах на початковій стадії.
  • Батрофен – на циклопироксе (8%), підходить тим, хто намагається позбутися від запущених форм оніхомікозу. Вбиває більше 50-ти видів грибів, усуває роздратування, зупиняє запальний процес.
  • Демиктен – на муравьином альдегиде, тому відрізняється низькою вартістю. Малоефективний при одиночному використанні, переважно надає профілактичний ефект.

Процедура використання лікувальних лаків вимагає часу: спочатку роблять гарячу ванну, після розпарені підрізають нігті, верхній шар пластини зчищають пемзою і пилою або шліфувальником. Інструменти після закінчення роботи слід продезінфікувати. Слідом за всім пальцях (не тільки по зараженому!) рівним тонким шаром наноситься лак, який підсихає 3-5 хв. Проводять таку процедуру щодня протягом 4-6 місяців.

Хірургічний спосіб

В запущеній ситуації вилікувати оніхомікоз навіть при використанні системних препаратів стає важко. Пухку пластину не відновити, потовщення сама не зникне, ламкі нігті перестають відростати, і якщо до цих проблем додається велика зона ураження грибком (торкнуться весь ніготь, або кілька одразу), лікар дає направлення на операцію. Швидко позбутися від хворого ділянки хірургічним шляхом стоїть у разі:

  • появи кіст в порожнині епідермісу;
  • піднігтьового гіперкератозу;
  • розвитку інфекції на тлі травми нігтя;
  • проксимального оніхомікозу (коли інфекція розходиться від нігтя далі).

Хірургічне втручання при грибку нігтя являє собою повноцінну операцію, яка дозволяє позбутися від нігтьової пластини повністю або від невеликого ураженої ділянки. Традиційний метод передбачає виконання всіх дій під місцевою анестезією, оскільки процедура болюча. Підсумком стає очищення нігтьового ложа, тому будь-які місцеві препарати будуть проникати глибше. Лікарі рідко призначають традиційне хірургічне втручання (найчастіше радять лазерне лікування), оскільки:

  • Немає абсолютної гарантії, що виріс на місці віддаленого ніготь не піддасться інфікування грибком знову: ймовірність рецидиву складає 80%.
  • Загоєння травмованої ділянки триває місяць і довше – протягом цього терміну людина щодо недієздатний.
  • Після операції залишається відкрита рана, в яку може потрапити інфекція.
  • Нова нігтьова пластина може зрости викривленою.

Найчастіше направлення на операцію пацієнт отримує не тільки для того, щоб швидко позбутися від грибка. Це підсилить ефект від медикаментозного лікування, на якому після роблять особливий акцент: період реабілітації обов'язково протікає із здійсненням терапевтичних заходів. В окремих ситуаціях для запобігання рецидиву лікарі наполягають і на матриксэктомии: видаленні матриксу, що виключає зростання нової нігтьової пластини. До неї вдаються, якщо інші способи лікування не дають задовільного результату.

Народні засоби

Рецепти нетрадиційної медицини не дадуть результат так швидко, як аптечні таблетки і мазі, але вони безпечніше і від оніхомікозу на початковій стадії варто пробувати позбутися з їх допомогою. Засобів, що впливають на грибкові мікроорганізми, велика кількість:

  • березовий дьоготь;
  • чайний гриб;
  • чистотіл (сік, стебла, листя);
  • оцет;
  • саліцилова мазь;
  • морська і кухонна сіль;
  • часник свіжий;
  • корінь хрону;
  • масло чайного дерева;
  • борна кислота;
  • смола кори абрикосового дерева.

Оцет

Кисле середовище для всіх видів грибкових мікроорганізмів – природний ворог, тому з її допомогою можна позбутися від хвороби на ранній стадії. Використовується для цього переважно яблучний оцет, або есенція, розбавлена до 9%-ної концентрації, щоб виключити опіки кислотою (шкіра почне червоніти, свербіти). На питання, як швидко позбутися від грибка нігтів з оцтом, лікарі дають такі рецепти:

  • Змочити марлю в оцті, протерти на ніч хворі ділянки, надіти рукавички або шкарпетки, щоб не дати засобу випаруватися.
  • Просочити оцтом ватку, накласти на уражену область, закріпити пластиром або бинтом. Зняти через 8 год. Повторювати кожен вечір протягом тижня.
  • Збити 3 білки курячих яєць з чайною ложкою оцту і медичного спирту, накласти під бинт на хвору ділянку.

Часник

Подрібнивши свіжий зубчик часнику до кашки і підмішати до неї краплю олії, ви отримаєте суміш, яку наносять на хвору ділянку нігтьової пластини. Зверху обов'язково кладуть бинт і залишають таку маску до ранку (процедуру проводять ввечері, після ванночки). Альтернативний варіант використання: віджати через прес пару зубчиків часнику, змішати 1:1 з медичним спиртом, обробляти нігті вранці і ввечері.

Йод

Потужне антисептичну властивість стало причиною, по якій йод фахівці згадують як народний засіб від грибка нігтів особливо часто: він допомагає швидко зупинити поширення патогенних мікроорганізмів, якщо зона ураження складає до 30% площі пластини. Існує 2 способи використовувати йод, щоб позбутися від грибка (лікування триває місяць):

  • Наносити на кожен хворий ніготь 1 краплю раз на добу.
  • Вводити 2-3 краплі в кожну ванночку, змішуючи з розчином кухонної або морської солі і харчової соди (1 ст. л. на 0,5 л теплої води), і тримати ноги або руки в ній півгодини.

Прополіс

Спиртова настоянка прополісу, щоб позбутися від оніхомікозу, використовується місцево як компонент ванночок і примочок – всі процедури роблять на ніч. За антисептическому ефекту вона близька до йоду, але рідше провокує подразнення шкіри. Для більш сильного впливу на проблему, стопи або руки спочатку опускають у содову або сольову ванночку розмочуватися, а після виконують одну з таких дій:

  • Просочують марлю настоянкою прополісу, прикладають до хворої ділянки, забинтовують. Пов'язки змінюють щодня.
  • Змішують настоянку навпіл з вершковим маслом, прикладають на ватному тампоні до нігтя. Знімають через 10-12 год.

Перекис водню

Місцеве застосування цього щадного антисептика здійснюється за аналогічним для решти коштів схемами. 3%-ний перекисом водню або просочують ватяний тампон, щоб після докласти як компрес, або закопують її в нігтьову порожнину. На руках компреси тримають 15 хв., на пальцях ніг їх залишають на годину. Процедури проводять у будь-який час доби, обов'язково після гарячих ванночок.

Овочеві соки

Цибулю і корінь хрону – відмінні природні антисептики, які за рахунок великої кількості фітонцидів допомагають позбутися від патогенних мікроорганізмів. З них треба зняти шкірку або лушпиння, решту подрібнити ножем, віджати через марлю. Отриманий сік змішати навпіл з курячим жиром або вершковим маслом, використовувати складу як лікувальну мазь. Наноситься вона ввечері під бинт і до ранку.

Ефірні олії

Бактерицидну, протизапальну, стимулюючий регенерацію – всі ці властивості ефірних масел корисні в комплексній терапії оніхомікозу. Застосовуються вони теж у вигляді компресів або ванночок. Найдієвіший рецепт від грибка нігтів: масло чайного дерева і вазелін (або гліцерин), з'єднані в рівному співвідношенні, втираються в нігтьову пластину після розпарювання. Зверху обов'язково надіти шкарпетки або рукавички. Аналогічно використовуються масло ялиці, кедра, лаванди, розмарину.

Профілактика

Швидко позбутися від оніхомікозу вийде тільки при паралельному з лікуванням дотриманні профілактичних заходів, що стосуються індивідуальної гігієни. Хворий повинен щодня надягати чисті шкарпетки, а брудні прати в розчині господарського мила з содою, і дотримуватися кількох правил:

  • Не допускати пітливості ніг, за необхідності обробляючи стопи порошком тальку.
  • Користуватися особистим рушником і капцями.
  • Обробляти взуття зсередини антисептиками щодня.

Відео

Лікування грибка нігтів перекисом водню

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!