Як видалити врослий ніготь на пальці ноги

Буває, питання, як видалити врослий ніготь в домашніх умовах самостійно, застає людину зненацька, адже палець ноги горить вогнем, а шкіра у краю нігтя почервоніла і відчуття болю все наростає. У цьому випадку варто дізнатися, що необхідно зробити, щоб зняти неприємні відчуття і не допустити розвитку небезпечної хвороби під назвою онихокриптоз.

Що таке врослий ніготь

Вузька взуття приносить багато незручностей. Часто вона може бути причиною онихокриптоза. Зрозуміти, що чоловік знайшов це захворювання, можна, коли проявляються хворобливі симптоми і відбувається нагноєння рани. Це вже та стадія, коли потрібно видалити врослий ніготь на нозі. Зволікати при появі перших ознак онихокриптоза не можна, так як кожна втрачена хвилина може призвести до необхідності оперативного втручання.

Краєчок нігтьової пластини при тривалому тісному контакті з шкірою пальця впивається всередину і починає заглиблюватися в нігтьове ложе. Відбувається поступове його вростання. Організм людини при цьому «визначає» куточок власної нігтьової пластини як чужорідне тіло і намагається від нього позбутися – починається запальний процес. У краю впився в шкіру нігтя спочатку спостерігається почервоніння, потім з'являється припухлість. З цього моменту людина відчуває біль у місці запалення.

Якщо на початкових стадіях захворювання не вжити жодних заходів, у внутрішніх покривах шкіри нігтьового валика утворюється гній. Нагноєння дуже небезпечно, адже в кров може потрапити інфекція. Ділянка травмованої шкіри має синюшний колір. Хронічний онихокриптоз може призвести до остеомієліту або гангрени ноги.

Чому нігті вростають

При носінні вузького взуття на високому каблуці, передня частина стопи піддається великому навантаженні. Якщо ці фактори впливають тривалий час, може утворитися вальгусна деформація великого пальця ноги. Він викривляється, з зовнішньої сторони утворюється шишка, що збільшує ймовірність придбання онихокриптоза. Крім неправильно підібраного взуття, причинами онихокриптоза можуть бути:

  • генетична схильність;
  • неправильне обрізання нігтьової пластини;
  • травми пальців ніг;
  • зайва вага;
  • професійна діяльність;
  • деякі хвороби.

Деякі професії змушують людину довго перебувати на ногах. Незручна, неправильно підібране взуття може спровокувати утворення онихокриптоза. Ця хвороба може бути наслідком цукрового діабету за порушення циркуляції крові та недостатньої роботи м'язів ніг. Нігтьова пластинка легко травмується при цукровому діабеті, а мікротріщини, які утворюються на шкірі, довго загоюються. Зайва вага людини може посилити цю проблему, тому що тиск на ноги збільшується, приводячи до набряклості кінцівок.

При плоскостопості сухожилля ослаблені, що сприяє провисання м'язових тканин ніг. Таке положення стопи призводить до додаткового навантаження на неї і збільшення тиску на пальці ніг, нерідко провокуючи онихокриптоз. Грибкові захворювання стоп часто є причиною інфікування шкірних покривів нігтьового валика. Нігтьові пластини, уражені грибком, розшаровуються, деформуються і нерідко заглиблюються в шкіру на великому пальці ноги, рідше – на інших пальцях стопи. Зустрічаються випадки цього захворювання на мізинцях ніг і пальцях верхніх кінцівок.

Як лікувати врослий ніготь на нозі

Лікувати самостійно в домашніх умовах онихокриптоз необхідно негайно після прояву перших симптомів. Потрібно провести всі необхідні гігієнічні процедури, акуратно видалити частину нігтьової пластини, яка вп'ялася в шкіру, обробляти антисептиками до тих пір, поки рана не заживе. Ноги необхідно постійно тримати в чистоті, щоб уникнути попадання інфекції. При зараженні стоп грибком необхідно приступити до відповідного лікування в домашніх умовах. Користуватися декоративним лаком при таких захворюваннях не можна.

Видалення врослого нігтя

У разі, якщо немає результату від вжитих заходів самостійного лікування онихокриптоза, необхідно терміново звернутися до хірурга. Оперативно видалити врослий ніготь на нозі при хірургічному лікуванні можна кількома способами:

  • за допомогою скальпеля;
  • лазером;
  • радіохвильовим методом.

Кожен з цих способів застосовують залежно від складності протікання онихокриптоза, частоти рецидивів хвороби, загального стану здоров'я пацієнта, переліку протипоказань до застосування, бажання і матеріальної можливості хворого. Операція будь-яким з названих способів припускає реабілітаційний період, тому не варто доводити захворювання до хірургічного втручання через власну недбалість та недотримання елементарних гігієнічних норм.

Видалення в домашніх умовах

Якщо людина відчуває постійний біль у краю нігтьової пластини і при натисканні больові відчуття посилюються, а за симптомами визначається онихокриптоз, потрібно терміново видалити врослий ніготь. Коли форма цієї хвороби не запущена, зняти больові відчуття можна, вдавшись до самостійного лікування в домашніх умовах. Головне – не халатно ставитися до прояву перших симптомів захворювання.

Якщо нагноєнь валика ще немає, необхідно пропарити ногу в ванночці з содою, сіллю і господарським милом. Для цього необхідно 2-3 літрах гарячої води розпустити половину бруска господарського мила, щоб при його розчиненні вийшов білий розчин. Додати по жмені соди і морської солі. Почекати, щоб температура води стала прийнятною, і пропарити уражене місце. Процедура має тривати 15-20 хвилин.

Хороший результат лікування дасть гаряча ванна з лікарських трав. Потрібно насипати в ємність по 2 столові ложки ромашки, календули, звіробою, залити окропом. Нехай розчин настоїться 30 хвилин. Потім його необхідно процідити і долити гарячу воду з чайника. Парити протягом 20 хвилин. Постаратися відсунути шкіру від внутрішнього краю нігтьового ложе і провести лікування врослого нігтя на нозі антисептиками.

Як вирізати врослий ніготь

Відсунути запалену ділянку шкіри можна за допомогою обробленої антисептиком зубочистки або іншого стерильного інструменту. Ножицями з гострими закругленими кінцями, попередньо обробленими спиртом, необхідно обережно видалити край врослого нігтя. Потім цю область обробити будь-яким антисептиком (перекисом водню, йодом, зеленкою).

На ніч накласти на запалену ділянку компрес з іхтіолової маззю, щоб запобігти нагноєння. Зняти пов'язку з маззю можна після того, як рана затягнеться. Якщо нігтьова пластина товста, і відразу після розпарювання її врослий край не вдається видалити, потрібно відсунути шкіру нігтьового валика. Потім вставити шматочок бинта, змочену олією, у простір між шкірою і нігтем, щоб процес вростання не тривало.

Компрес з вершкового масла, поставлений на нігтьову пластину, допоможе розм'якшити. Палець з компресом обгорнути поліетиленовою плівкою, забинтувати і зверху надіти напальчник, а на ногу – теплий носок. Якщо через 12 годин розм'якшити врослий ніготь не вийшло – треба носити пов'язку з компресом довше. Потім розпарити хворий палець повторно і видалити край нігтьової пластини, який створює больові відчуття. Хірургічна операція з видалення врослого нігтя на нозі неминуча, якщо проводити виривання частини пластини без розпарювання.

Резекція нігтьової пластини

Нерідкі випадки, коли самостійне лікування онихокриптоза в домашніх умовах призводить до повторам вростання краю нігтьової пластини в шкіру пальця. Як можна видалити врослий ніготь в лікарні? При зверненні пацієнта до лікаря з онихокриптозом, йому може бути призначена резекція нігтьової пластини – часткове або повне видалення хірургічним способом. Операція проводиться під місцевою анестезією. В залежності від складності перебігу хвороби резекція буває:

  • Клиноподібна (часткове) – коли необхідно видалити край пластини під кутом.
  • Змішана – коли потрібно видалити не тільки край пластини, але і частина матриксу (кореня нігтя).
  • Всієї нігтьової пластини видалити її можна швидко, але немає гарантії, що нова, через декілька місяців, не стане упиватися в шкіру знову.
  • Повне видалення матриксу. До такого способу вирішення проблеми вдаються у крайніх випадках, коли всі інші методи виявляються недієвими. У цьому випадку нігтьова пластина більше ніколи не виросте.

Лазерне видалення

Позбутися від проблеми безпечно можна, якщо є запальний процес, тим більше – нагноєння. Хірург оглядає проблемне місце і визначає стан нігтів на інших пальцях. Проводить необхідне лікування антисептичними препаратами для купірування запалення. Якщо є грибкове захворювання – призначає відповідне лікування. Бере додаткові аналізи на наявність алергічних реакцій пацієнта на препарати для знеболювання.

Оперативно видалити врослий ніготь на нозі лазером можна кількома способами резекції залежно від встановленої ступеня онихокриптоза. Можуть видалити тільки врослий ніготь, частина нігтьової пластини з ділянкою паросткової зони або всю разом з матриксом. Після місцевої анестезії пацієнту проводять лазерну корекцію. Лазерний промінь діє через спеціальний тунель і безкровно «спалює» нігтьову пластину або частина її, одночасно знезаражуючи і припікаючи рану.

Не всім людям показано лікувати онихокриптоз лазером. Існують наступні протипоказання для лазерної резекції:

  • погана згортання крові;
  • непереносимість використовуваних анестетиків;
  • наявність цукрового діабету у пацієнта;
  • похилий вік хворого.

Хірургічний спосіб лікування лазером можна провести амбулаторно. Операція займає 15-20 хвилин. До переваг лазерної корекції можна віднести:

  • Високу ефективність операції – близько 1% рецидивів онихокриптоза;
  • Точність дії лазера – дана технологія не пошкоджує здорові тканини пальця;
  • Короткий післяопераційний період. Загоєння прооперованого ділянки відбувається дуже швидко.
  • Гарний естетичний вигляд. Виправлення лазером візуально виглядає акуратніше, ніж хірургічним скальпелем.

Видалення радіохвильовим методом

Вилікувати онихокриптоз можна радіохвильовим методом – ортониксией, це високоточний спосіб безопераційного лікування. Видалити врослі ділянки нігтьової пластини і надлишки наросла загрубілі тканини шкіри нігтьового валика можна спрямованим дією радіохвиль. При цій операції не страждають здорові тканини пальця, не потрібно накладати шви на розрізані тканини нігтьового валика, як при звичайному хірургічному способі.

До переваг такого способу можна віднести:

  • незначну ймовірність рецидиву захворювання;
  • відсутність ускладнень після операції;
  • швидкий процес загоєння рани (до 7 днів);
  • процедура займає до 5 хвилин;
  • можливість видалення тільки врослої частини нігтя.

Не всім людям підходить даний спосіб хірургічної операції. Існує ряд протипоказань до її застосування. За виправлення врослого нігтя радіохвильовим методом лікарі не візьмуться за:

  • цукровому діабеті пацієнта;
  • хронічному гепатиті;
  • інфекційних захворюваннях;
  • серцевої недостатності.

Основним недоліком цього методу є можлива некомпетентність лікаря, який проводить операцію. При невірному розрахунку потужності впливу радіохвиль результат буде небажаним: якщо потужність була недостатньою – можливий рецидив хвороби, якщо більше необхідної – відбудеться деформація нігтя. Варто з'ясувати, наскільки досвідчений хірург буде проводити операцію, щоб уникнути неприємних наслідків.

Профілактика онихокриптоза

Кожній людині варто уважно ставитися до свого тіла і попереджати прояв онихокриптоза наступними способами:

  • носити вільну зручну взуття;
  • носіння взуття на високих підборах чергувати з використанням взуття на середньому і низькому підборах;
  • попереджати грибкові захворювання стоп профілактичними методами;
  • при схильності до захворювання використовувати спеціальні скоби, які встановить лікар-подолог;
  • проводити щоденний гігієнічний догляд за ногами;
  • робити професійний педикюр.

Відео

Лікування ВРОСЛОГО НІГТЯ | ✅5 Способів Видалити ВРОСЛИЙ НІГОТЬ в Домашніх Умовах
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!