Молюск на шкірі у дитини: причини виникнення і лікування

Контагіозний молюск на шкірі у дитини – це інфекційна хвороба, що викликається вірусом із сімейства оспенных. Захворювання проявляється новоутвореннями на шкірному покриві у вигляді щільних маленьких вузликів (папул) з поглибленням в центрі. Як правило, зараження відбувається в дошкільному віці, це пов'язано з незрілістю імунної дитячої системи. Також схильні до цього недугу дорослі та підлітки, які нерозбірливі в статевих зв'язках.

Що таке молюски на шкірі

Інфекційний вірусний контагіозний або заразливий молюск (molluscum epitheliale) вважається доброякісним захворюванням, при цьому воно не відноситься до пухлинних утворень, т. до. ріст і формування вузликів з рідиною обумовлений впливом вірусу на невеликий конкретну ділянку шкіри. Запальний процес в епідермісі вузликів відсутня. Контагіозний молюск – поширена хвороба, причому їй можуть захворіти люди в будь-якому віці. Найчастіше інфекція зустрічається у дітей віком до 6 років, підлітків і пенсіонерів.

Як правило, малюки до року практично ніколи не заражаються такою недугою, що пов'язано з наявністю материнських антитіл, які передаються дитині через плаценту під час внутрішньоутробного розвитку. Молюски на шкірі у дітей – паразитарне захворювання, яке характеризується локальними і загальними висипом на слизових оболонках і поверхні шкіри.

Причини

Контагіозний молюск у дітей являє собою вірусну інфекцію, при якій уражається шкірний покрив. Основною причиною такого захворювання вважається ортопоксвирус із сімейства Poxviridae. Цей патогенний мікроорганізм поширений повсюдно, він здатний вражати людей будь-якого віку. Сьогодні відомо 4 різновиду вірусу, які позначаються латинськими літерами і цифрами: MCV-1, MCV-2, MCV-3, MCV-4.

Це заразне захворювання, яке, як правило, провокується ортопоксвирусом MCV-1, а у дорослих – MCV-2. Відбувається це із-за того, що вірус першого типу передається опосередкованим і контактним шляхом через побутові предмети, а вірус типу 2 – за допомогою статевих контактів. Як правило, більше схильні до зараження контагіозний молюском люди:

  • які страждають на ревматоїдний артрит;
  • зі слабким імунітетом (алергіки, онкохворі, ВІЛ-інфіковані);
  • приймають глюкокортикоїдні гормони та цитостатики;
  • постійно контактують з шкірними покривами (лікарі, масажисти, тренери басейну).

Шляхи зараження

Збудник захворювання вражає лише шкіру, тому при лікуванні всіх папул вірус повністю видаляється з організму. Джерелом зараження молюсків може бути лише хвора людина. Передача інфекції здійснюється при використанні загальних іграшок, банних приладдя. Часто зараження відбувається в заміських таборах, басейнах, школах, дитячих садках. Інкубаційний період хвороби тривалий, часто перші висипання з'являються лише через чотири-вісім тижнів після зараження. Ризик появи недуги збільшується при наявності таких факторів:

  • забрудненого навколишнього середовища;
  • слабкої імунної системи;
  • стресів, нервових зривів, розладів.

Молюски на тілі дитини передаються опосередкованим, контактно-побутовим шляхом і через воду. Як правило, часто зараження відбувається через дотики до шкіри людини, що страждає недугою. Будь-які тактильні контакти (рукостискання, обійми, масаж, тісна притиснення в громадському транспорті) з хворою людиною можуть призвести до зараження. Опосередкований шлях передачі вважається найпоширенішим, він полягає у зараженні людей через дотики до посуду, білизни та інших предметів домашнього вжитку, на яких залишилися частинки вірусу.

Симптоми

Основними ознаками наявності захворювання є шкірні новоутворення у вигляді невеликих вузликів тілесного або білого кольору. Як правило, у дітей вони можуть з'явитися на будь-якій ділянці тіла, часто – на обличчі та грудях, майже ніколи – на стопах і кистях. При натисканні на папули виділяється біла маса, схожа за консистенцією на варену крупу. Зрідка вузлики зливаються, при цьому формується гігантський контагіозний молюск – велике шкірне утворення з поглибленням в центрі.

Хоча контагіозний молюск і є інфекційним захворюванням, він не має інших симптомів, крім шкірної висипки і дрібних прищів з рідиною. Підвищення температури, нежить і біль у горлі часто навіть не проявляються у малюка. Рідко на місці великих папул виникає легкий свербіж. При розчісуванні або травмуванні прищів захворювання може ускладнитися іншими шкірними недугами. При цьому симптомами контагіозного зараження виступають:

  • поява гною;
  • припухлість і почервоніння шкіри навколо висипки;
  • підвищення температури;
  • поява сильного болю в області висипань.

Лікування контагіозного молюска у дітей

Деякі фахівці вважають, що контагіозний неускладнений молюск не вимагає спеціального лікування. Папули пройдуть самі собою, якщо дотримувати правила особистої гігієни. Рідко на місці висипу залишаються світлі ділянки, які не схильні засмазі. Інші фахівці, навпаки, наполягають на обов'язковому лікуванні щоб уникнути появи ускладнень. Лікар при цьому може призначити вітаміни, імуномодулятори, загальнозміцнюючі і противірусні препарати.

Як правило, видалення вузликів рекомендується робити дорослим пацієнтам, щоб вони не служили джерелом інфекції для інших людей. При захворюванні дітей дерматологи часто радять не лікувати недугу, а трохи почекати (4 - 6 місяців), поки папули пройдуть самостійно, оскільки будь-яка процедура може викликати стрес у малюка. Якщо хвороба протікає довго, то лікар може призначити наступні способи видалення вузликів у дітей:

  • механічне вишкрібання за допомогою ложки Фолькмана;
  • кріотерапія – видалення за допомогою рідкого азоту;
  • використання народних рецептів із застосуванням трав;
  • видалення пінцетом;
  • використання спеціальних складів;
  • видалення лазером або електричним струмом.

Зовнішнє лікування

Молюски на обличчі у дитини – вірусне захворювання, яке може доставляти дітям масу незручностей. Якщо папули самостійно не усунулися, фахівець може призначити застосування спеціальних спрощених і одночасно ефективних засобів. Найпоширенішими препаратами вважаються:

  • Мазь Инфагель і крем Віферон. Ці ліки створені на основі інтерферону, зміцнює імунітет. Дані кошти перешкоджають проникненню молюска в здорові клітини, порушують присутність вірусу в крові. Для лікування захворювання препарати необхідно наносити тонким шаром на вузлики до 5 разів за добу. Курс терапії – 7 днів. Протипоказання: вік до року.

  • Оксолінова противірусна мазь. Використовується зовнішньо. Препарат перешкоджає розмноженню та проникненню вірусів у клітини. Для очищення шкіри застосовується 3% мазь. Вузли та висипання необхідно обережно змащувати засобом 4 рази за добу, термін лікування становить 2 тижні. Протипоказанням є лише особлива чутливість до оксолину.

Медикаментозне лікування

Батьки часто припікають вузлики на шкірі у дітей йодом, перекисом водню, чистотілом. Це дозволено робити, але лише під наглядом лікаря. Хоча краще лікувати молюски на шкірі у дитини за допомогою противірусних засобів, теж за погодженням з лікарем. Найбільш ефективними препаратами є:

  • Свічки Віферон 500000 МЕ2. Противірусний та імуномодулюючий засіб. При застосуванні препарату підвищується рівень імуноглобулінів, відбувається відновлення функціонування інтерферону. Дітям старше 7 років призначається по одній свічці 3 рази за добу протягом двох тижнів. Малюкам до 7 років – один супозиторій 2 рази за добу.

  • Таблетки Изопринозин. Імуномодулятор, комплексний синтетичний противірусний препарат. Блокує розмноження вірусів і зменшує клінічні прояви захворювання. Посилює дію інтерферону. Дітям з 3 років призначається по 50 мг препарату на 1 кг ваги. Дозу ділять на 3 прийоми на день. Курс терапії від 5 днів до повного зникнення вузликів. Протипоказання: дитячий вік до 3-х років.

Народні засоби

Шкірний молюск багато батьків намагаються вилікувати засобами народної медицини: часником, чистотілом, календулою. Найчастіше такі методи не завжди безпечні, особливо без нагляду спеціаліста. Хоча деякі з них, що використовуються разом з лікарськими препаратами, допомагають швидше позбутися від неприємного недуги. Найпопулярнішими рецептами народної медицини вважаються:

  • Сік черемхи. Свіже листя дерева треба промити водою і пропустити через м'ясорубку. Отриману кашу слід викласти на марлю і віджати сік. Дану суміш необхідно змішати з вершковим маслом в пропорції 1:1. Мазь потрібно накладати на вузлики на ніч. Курс лікування – 2 тижні.
  • Часникові примочки. Для цього рецепта необхідно взяти кілька свіжих зубчиків рослини і подрібнити до стану кашки. Далі слід додати вершкове масло в пропорції 1:1 і добре перемішати. Приготовлений склад необхідно точково нанести на вузлики, зафіксувати пластиром. Міняти примочки на свіжі слід 3 рази за добу. Такі аплікації треба накладати на папули до їх повного зникнення.

Видалення молюсків у дітей

Дерматологи не рекомендують самостійно видаляти вузлики контагіозного молюска у дітей, щоб надалі не було ускладнень на шкірі. Методику лікування може призначити тільки досвідчений лікар. Коли виникає захворювання, дитині не можна відвідувати школу, дитячий сад, басейн. Зараженому малюкові варто пройти повний курс терапії у лікаря-дерматолога. Як правило, до видалення молюска у дітей вдаються рідко, т. до. висипання з часом можуть зникнути з шкіри самостійно. Хоча в окремих випадках механічне усунення папул просто необхідно. Видалення показано в таких ситуаціях:

  • якщо є високий ризик поширення інфекції;
  • при наявності супутніх захворювань шкіри (атопічний дерматит);
  • якщо локалізація висипань відбувається на шиї або особі.

Механічне видалення

Папулыврач може видалити за допомогою пінцета і спиртового розчину йоду. Маленьким дітям під час проведення такої процедури часто проводять знеболення Емла-кремом або іншим поверхневим анестетиком. Лікар для видалення вузликів стискає бранші пінцета і видавлює вміст папул, після цього він акуратно видаляє сирну масу, а ранку припікає йодом або перекисом водню.

Для видалення молюсків з шкіри спеціаліст може використовувати метод кюретажу чи вилущування. Даний спосіб полягає в механічному вискоблюванні папул гострою ложкою Фолькмана. Процедура неприємна, часто видалення супроводжуватися кровотечею, тому фахівець використовує місцеву анестезію з Лідокаїном. Після усунення всіх вузликів ранки повинні бути оброблені 5% розчином йоду. Такий метод видалення може залишати рубці і шрами на тілі.

Хірургічне видалення

При прогресуванні зараження фахівець може призначити один з наступних хірургічних методів лікування:

  • Діатермокоагуляція. Видалити висип дитині можна за допомогою припікання папул струмом. Дана процедура практично безболісна, але іноді може супроводжуватися печінням, неприємними відчуттями, поколюванням.
  • Лазеротерапія. Сучасне медичне обладнання дозволяє швидко проводити видалення молюска лазером з використанням місцевого знеболювання. Таке видалення допомагає домогтися руйнування 90% папул вже після першого сеансу. При цьому кожен вузлик під час процедури опромінюють лазером, після чого шкіру обробляють йодом (5% розчином). Якщо через тиждень папули не вкрилися корочками, то проводиться ще один сеанс опромінення.
  • Кріодеструкція (кріотерапія). Видалення вузликів рідким азотом. Клітини з вірусом під час процедури заморожуються і гинуть. При правильному проведенні кріотерапії рубців на шкірі не залишається.

Відео

Контагіозний молюск. Поради батькам.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!