Грибок на спині - причини виникнення, діагностика, лікування медикаментозними і народними засобами

В природі існує велика кількість грибкових утворень, які інколи з'являються на людському тілі. Такі явища на сьогодні не рідкість і долають навіть абсолютно здорових людей. Розвиватися мікоз може практично на будь-якій частині людського тіла, не тільки на пальцях рук і ніг. Грибок на спині – неприємне захворювання, що характеризується появою плям та часто потребує медикаментозного лікування. Причиною інфекції може стати слабкий імунітет, запальні процеси.

Що таке грибок на спині

Мікоз – серйозне захворювання шкіри, яке вимагає лікарського втручання. По загальній поширеності він коштує трохи нижче гнійних утворень на тілі. Інфекційні зараження на спині згубно впливають на весь організм, проникаючи вглиб під шкіру, викликаючи незручності і дискомфорт, неприємні відчуття. Грибкові захворювання шкіри погіршують якість життя. Крім того, інфекція може ускладнювати перебіг хронічних хвороб. Без лікування запущені форми поразок найчастіше призводять до тяжких наслідків.

Як виглядає грибок

Якщо людина спостерігає на шкірі спини різнокольорові висипання, що супроводжуються свербежем, швидше за все, він має справу з мікозом. Плями можуть бути різного кольору і розміру, в залежності від збудника. Часто з'являються лусочки, що викликають печіння, іноді вони болять. Асиметричні білі плями – симптоми лускатого лишаю, який провокують дріжджові грибки. Ці мікроорганізми постійно знаходяться на шкірі, але при порушеннях в організмі призводять до захворювань, які потребують медичного лікування.

Види грибкових уражень тіла

Захворювання, які провокують грибки, класифікуються в залежності від збудника. Щоб призначити правильне лікування, фахівець повинен встановити рід інфекції. Грибки на шкірі діляться на дерматомікози, кератомикозы і кандидомикозы. Кожен з них має свої симптоми і в будь-який час може з'явитися на спині, створивши дискомфорт для людини.

Загальна назва уражень шкіри

Види грибків

Симптоми уражень

Дерматомікози (дерматофитии)

Гриби роду Microsporum, Epidermophyton і Trichophyton.

Одні з найбільш часто зустрічаються інфекції, що супроводжуються почервонінням шкіри спини. Головні симптоми - червона або рожева висипка з плямами, в яких можуть бути місця просвітлення. Краї вогнища ураження вкриваються лусками.

Кератомикозы

Дріжджоподібні гриби Malassezia furfur.

Першими ознаками кератомикозів будуть асиметричні червонуваті плями з піднятими краями. Колір може переходити в більш світлий, жовтуватий. Грибок виразно контрастує з кольором шкіри.

Кандидомикозы

Грибок candida.

На місці зараження з'являється гіперемія, невеликі пухирі, які супроводжуються сверблячкою, утворюються виразки з облущеними краями.

Шляхи і причини зараження

Заразитися грибком спини можна контактуючи зі шкірою вже інфікованої людини і через речі, якими він користувався. Великий ризик захворіти мають постійні відвідувачі душових, соляріїв, саун і лазень. З обережністю слід торкатися до взуття сторонніх людей, особистим речам, рушників, одягу: на них можуть бути мікрочастинки відшарувалася зараженої шкіри, тому важливо дотримуватися гігієни тіла, уникати підвищеної пітливості.

Сприяти появі грибка можуть і інші супутні причини. Ослаблена захист організму, схильність до алергічних реакцій, гормональні збої – все це дає плідний грунт для розвитку хвороби шкіри. Серед інших факторів ризику – ендокринні і хронічні захворювання, порушення обміну речовин, запальні процеси в організмі.

Методи діагностики

Патогенний грибок шкіри на тілі можуть діагностувати після консультації дерматолога. Як правило, для цього доктор підготовленим інструментом бере на пробу матеріал. Дослідження проводиться в мікологічної лабораторії. Після виявлення грибка на шкірі лікар може поставити діагноз і призначити лікування антибіотиками або мазями, спеціальними розчинами. Найпоширенішими методами діагностики інфекцій шкіри спини є наступні:

  • Мікроскопічний метод – зішкріб біологічного матеріалу, шару епідермісу з наступним вивченням під спеціальним оптичним обладнанням.
  • Культуральний метод – забір матеріалу з шкіри і подальше його вирощування на живильному середовищі для більш докладного вивчення.
  • Серологічний метод – дослідження фізичних рідин на предмет наявності в них інфекції.

Лікування

Позбавлятися від мікозів рекомендують за допомогою комплексної терапії. Основою має бути застосування протигрибкових препаратів та лікування соматичної патології. Після того як зростання грибка, що утворився на шкірі спини, зупинений, а інфекція вбита, проводиться повна дезінфекція особистих речей хворого. Для запобігання нового зараження потрібно переконатися, що всі спори знищені. З ефективних методик виділяють наступні:

  • застосування антимікотиків локалізованого дії;
  • комбінація антимікотиків з Эконазолом, Миконазолом, Флуконазолом, Кетоконазолом, Інтраконазолом або іншими складовими триазолу;
  • лікування глюкокортикостероидными медикаментами;
  • використання антигістамінних ліків, імуномодуляторів, полівітамінів;
  • сеанси фізіотерапії.

Кваліфіковані фахівці допоможуть підібрати спосіб лікування залежно від індивідуальних особливостей пацієнта і конкретного випадку. Для боротьби з грибком спини випускаються креми, мазі, спреї, лосьйони, краплі, пудри. Всі вони легко лягають на шкірні покриви і сприяють зупинці запальних процесів. Лікують грибкові ураження спини тільки згідно з рецептом лікаря.

Медикаментозне

Для вирішення такої проблеми зі шкірою спини використовуються декілька груп препаратів, які добре діють у комплексі. Найефективніше одночасно застосовувати медикаменти, які позитивно впливають на захисні сили організму і вбивають грибок на тілі. Препарати для місцевого лікування (креми та мазі) добре діють разом з антімікотіческімі таблетованими препаратами. Варто знати, що для позбавлення від грибка шкіри у дитини не завжди дозволяється використовувати ті ж засоби, що і для дорослих.

Системні лікарські засоби

  • Ітраконазол – похідна речовина триазолу. Засіб для лікування характеризується широким спектром дії. Ефективний проти дріжджових грибів дерматофітів, цвілевих грибів. У процесі впливу препарат інгібує синтез складовою клітинної мембрани грибів – ергостеролу. Застосовують внутрішньо після прийому їжі, капсула не розжовується. Заборонено лікування Ітраконазолом при одночасному вживанні астемізолу, терфенадину або аналогів.
  • Тербінафін – відомий протигрибковий препарат, похідне аллиламина. Має вигляд світлого, майже білого порошку, що розчиняється в метанолі, етанолі і слаборозчинний у воді. В клінічних умовах показав хороші результати лікування дерматофітів, диморфних грибів. Активність проти дріжджових грибів фунгистатическая або фунгіцидна. Ліки швидко абсорбується в ШКТ. Протипоказане лікування Тербінафіном при захворюваннях печінки.

Мазь

  • Міконазол мазь – засіб від грибка шкіри на основі активної речовини миконазола нітрат з іншими допоміжними складовими. Засіб добре допомагає в лікуванні дерматофітів, дріжджових і патогенних грибів, чинить бактерицидний ефект на грамнегативні і грампозитивні бактерії. Показання до застосування – грибкові ураження спини, ніг, рук (трихофітія тулуба, долонь, стригучий лишай). Уражену ділянку шкіри змазують маззю 2 рази на день.
  • Мазь Экзодерил – ще один ефективний препарат для лікування грибка на шкірі. Головний діючий елемент – нафтифина гідрохлорид. Добре справляється з дерматомікозами і кандидозами навіть у запущених випадках. Наноситься на уражену шкіру і ділянку навколо нього по кілька разів в день. Дія ліків грунтується на протизапальних ефекти.

Крем

  • Ламізил – ефективний засіб для лікування грибка шкіри. Головне діюча речовина – тербінафіну гідрохлорид. Знімає інфекційні ураження шкіри, практично будь-якого характеру: дерматофітія, рожевий лишай, кандидоз, інші види мікозу. Крем наноситься на суху гладку поверхню. Якщо речовина необхідно намазати між шкірними складками, область бажано прикрити марлею. Небажано лікування Ламизилом хворим з нирковою або печінковою недостатністю.
  • Крем Бифоназол з однойменною активною речовиною також допоможе перемогти мікоз тулуба. Дане протигрибковий засіб універсально, використовується для боротьби з пліснявими та дріжджоподібними грибами на спині, грампозитивними коками. Підходить для лікування лишаїв з висівкоподібному лущенням. Принцип дії ліків грунтується на пошкодження мембрани клітини грибків. Шар наноситься 1 раз на день, бажано ввечері.

Народні засоби

Альтернативна медицина теж може допомогти у вирішенні проблеми. Грибок шкіри на спині прибирає спиртовий розчин прополісу 20%: їм потрібно змащувати уражене місце кожен день. Іноді ефективно протирання інфікованих ділянок цибульним соком. Добре себе зарекомендувало лікування часниковими компресами, лимонними протираниями, змазування хворих місць йодом, соком трави чистотіл. Перед застосуванням цих методів обов'язкова консультація з лікарем.

Причини неефективності лікування

Головна причина відсутності прогресу терапії – порушення режиму самим хворим. Деякі люди не відносяться до інфекції серйозно і починають займатися самолікуванням, що не приносить відчутного результату. Навіть ті, хто вчасно звернувся в медичний заклад, часто не доводять терапію до кінця, що призводить до рецидивів. Для повного позбавлення від грибка потрібно виконувати всі лікарські рекомендації для лікування.

Профілактика

Щоб не зіткнутися з проблемою грибка шкіри, слід дотримуватися кількох простих правил. Перший і головний принцип – особиста гігієна. Краще зайвий раз подбати про чистоту свого тіла, ніж потім проходити тривалі курси лікування і витрачатися на лікарські препарати. Наступні рекомендації допоможуть уникнути інфікування грибковими захворюваннями:

  • слід регулярно проводити гігієну ділянок шкіри, які схильні до хвороби: стоп, кистей рук і спини;
  • прати бажано у воді з температурою не нижче 60°C для повної дезинфекції;
  • у саунах, лазнях і басейнах варто користуватися тільки своєю змінним взуттям;
  • небажано міряти чуже взуття, халати, рушники;
  • при появі перших ознак грибка потрібно негайно починати лікування.

Фото

Відео

Грибкові захворювання шкіри

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!