Мікроспорія гладкої шкіри у дітей і дорослих - шляхи зараження, прояви, методи діагностики і терапії

Якщо у дитини на тілі з'являється лишай, потрібно терміново відправити його на карантин, а захворювання під назвою мікроспорія гладкої шкіри підлягає своєчасної терапії консервативними методами. Хвороба має інфекційну природу, тому при безпосередньому контакті можуть заразитися здорові люди, особливо з ослабленим імунітетом. Частіше мікроспорія у дітей розвивається у віці 4 – 14 років, однак пацієнтами можуть стати і дорослі люди.

Що таке мікроспорія гладкої шкіри

Це інфекційне захворювання спровоковано підвищеною активністю патогенної мікрофлори, зачіпає спочатку верхній шар епідермісу, але при відсутності своєчасної терапії проникає в глибинні шари дерми. Шкідливий мікроорганізм паразитує при безпосередніх контактах з зараженим людиною, а називається грибок microsporum. Після грибкового запалення шкіра виглядає почервонілий, набряклою, а локалізацію вогнищ патології складно спрогнозувати.

Збудник

Мікроспорія є інфекційним захворюванням, що в патологічний процес втягнута гладка шкіра. У сучасній медицині є понад 20 різновидів шкідливих стійких у навколишньому середовищі грибків microsporum. Інкубаційний період таких триває від декількох днів до декількох тижнів, у залежності від специфіки основного збудника. Найпоширенішими в дерматології залишаються наступні патогенні збудники мікроспорії, активно продукують в організмі дорослого і дитини:

  1. Зоофильный гриб Microsporium canis. Мешкає на домашніх тварин, передається людині при контакті з такими.
  2. Антропофильный гриб Microsporium ferrugineum зустрічається в навколишньому природі украй рідко, передається від інфікованої людини до здорової, тривалий час ніяк себе не проявляє.
  3. Патогенний збудник Microsporium ferrugineum мешкає на Далекому Сході і в Сибіру, складно піддається ефективному знищення.

Шляхи зараження

Ефективне лікування мікроспорії у дітей ускладнене, тому першим ділом потрібно визначити лабораторним шляхом (під мікроскопом) характер патогенного збудника. Крім того, необхідно в терміновому порядку з'ясувати, яким чином відбулося зараження. Шляхи інфікування можуть бути такими:

  • контактно-побутовий;
  • повітряно-краплинний;
  • аліментарний.

Інкубаційний період

Після зараження початкова стадія мікроспорії не супроводжується вираженою симптоматикою, неприємні ознаки характерного недуги відсутні або маскуються під інший діагноз. З часом з'являються помітні нитки міцелію на шкірі, які красномовно свідчать про рецидив. Інкубаційний період складно визначити без діагностики, триває від кількох годин до кількох днів. Після появи перших симптомів починається карантин, який при зоонозної інфекції Microsporium canis триває 7 днів, при антропонозной (Microsporium ferrugineum) – 45 днів.

Симптоми

Якщо розвивається мікроспорія шкіри, хвору дитину необхідно обстежити вже при появі першої симптоматики. Погляд батьків відразу зупиняється на висипаннях, які локалізуються на видимих ділянках тіла – руках, ногах, шиї, животі, передпліччях, зачіпають лицьову і волосисту частину голови. Інші симптоми мікроспорії, які можна діагностувати на гладкій шкірі в домашній обстановці, подібно представлені нижче:

  • поява на тілі округлих плям червоного кольору;
  • наявність вираженої межі вогнища патології;
  • гіперемія і набряк дерми;
  • формування валика, що складаються з бульбашок, кірочок, вузликів;
  • блідість шкірних покривів;
  • характерні ущільнення на шкірних лусочках;
  • поступове збільшення вогнищ патології.

У дітей

Якщо дитина погладив вуличну кішку, не виключено, що через кілька днів на його долонях або інших частинах тіла батьків лякає поява червоних плям. Це стригучий лишай, осередки якого залежать від зони зіткнення гладкої шкіри зі спорами хвороботворних грибів. Крім аномального округлої плями, яка супроводжується свербежем, мікроспорія відрізняється такою неприємною симптоматикою:

  • височина вогнищ патології над гладкою шкірою;
  • наявність обідка, виконаного з дрібних кірочок;
  • підвищена набряклість ділянки лущення;
  • видиме запалення гладкої шкіри;
  • порушена прохідність в залозах внутрішньої секреції.

Причини

Якщо у дитини на гладкій шкірі розвивається лишай, насамперед потрібно визначити етіологію патологічного процесу і характер патогенного збудника. Це допоможе якнайшвидше призначити зовнішню терапію. Провокують захворювання фактори представлені нижче, переважають у пацієнтів різних вікових категорій. Це:

  • ослаблений імунітет;
  • екологічний фактор;
  • перебування в зоні карантину;
  • недотримання правил особистої гігієни;
  • користування зараженими предметами;
  • контакт з інфікованою твариною;
  • порушення правил карантину.

Діагностика

Перш ніж розпочати застосування протигрибкових препаратів, лікарі призначають діагностику, яка в обов'язковому порядку включає використання лампи Вуда, гістологічне дослідження міцелію. У першому випадку застосовують люмінесцентне випромінювання для просвічування вогнища патології, у другому – беруть паркан вогнища патології для подальшої взаємодії з живильним середовищем Сабуро. Після проведення досліджень під мікроскопом лікар рекомендує консервативне лікування з участю антибіотиків.

Лікування мікроспорії у людини

При прогресуючій мікроспорії насамперед потрібно звернутися до дерматолога, озвучити цього вузькопрофільного фахівця всі свої скарги і підозри. Після детальної діагностики та постановки остаточного діагнозу лікар дає наступні цінні рекомендації на період інтенсивної терапії:

  1. Належить ретельно дотримуватися правил особистої гігієни, потрібно мити шкіру навколо позбавляючи по кілька разів за добу.
  2. Виключити переохолодження або тривале перебування гладкої шкіри вод впливом ультрафіолету, сонячного випромінювання.
  3. Заборонено тривалий час приймати ванну, натомість рекомендується регулярно користуватися душем.
  4. В якості медикаментозної терапії можна використовувати пероральні та місцеві лікуючі кошти, лікарі проводять дезінфекцію шкірних покривів.
  5. Процес лікування антибіотиком повинен проходити під суворим лікарським контролем, самолікування повністю виключено.

Препарати для системного лікування

Такі сучасні медикаменти при вживанні перорально стрімко проникають у системний кровотік, надають згубний вплив на патогенну флору – цілісність шкідливих грибів. Це ефективне лікування трихофітії і мікроспорії проводиться в домашній обстановці, повинно бути рекомендовано виключно лікарем. Ось перевірені медичні препарати:

  1. Тербінафін. Дозування визначається масою тіла пацієнта, відображена в інструкції. Наприклад, дітям до 20 кг належить приймати за 62,5 мг/добу; 20 – 40 кг – 125 мг/добу; від 40 кг – по 250 мг. Препарат Тербінафін передбачає курс лікування 8 – 12 тижнів.
  2. Гризеофульвін. Максимальна добова доза – 1 г для дорослих. Дітям належить приймати по 22 мг/кг/добу до повного зникнення тривожної симптоматики. Препарат потрібно вживати з жирною їжею для більш повного засвоєння.

Препарати для локального лікування

Такі лікарські засоби ізолюють вогнища патології, діють локально. Так, при мікроспорії рекомендовано використання протигрибкових мазей, гелів, кремом, розчинів та інших ліків для застосування зовнішньо. Для відновлення ураженої міцелію потрібно пройти тривалий курс, який бажано поєднувати з протигрибковими препаратами для застосування всередину. Добре зарекомендували себе такі медичні препарати:

  1. Ламізил. Таке ефективний засіб при микроспорозе швидко купірує рецидив, забезпечує тривалий період ремісії. Наносити склад потрібно на очищену дерму тонким шаром – бажано вранці і перед сном. Тривалість інтенсивної терапії – до повного зникнення симптомів.
  2. Бифоназол. Крем з протигрибковим ефектом потрібно наносити на осередки патології 1 раз на добу протягом 4 – 6 тижнів. При мікроспорії гладкої шкіри важливо залучати додатково таблетки для прийому всередину. В якості альтернативи лікарі рекомендують крем Оксиконазол.

Народні методи

При прогресуючій мікроспорії можна очистити гладку шкіру альтернативними методами, але за умови, що відсутня алергія на рослинні компоненти такого ліки. Це допоміжне лікування, яке полегшує тривожну симптоматику, прискорює природний процес відновлення гладкої шкіри. Ось перевірені народні рецепти:

  1. Сік часнику. Подрібнити кілька часточок часнику, сформувати однорідну кашку. Якісно змащувати вогнища патології вранці і ввечері, поки червоні плями на тілі зовсім не зникнуть. Потім належить протирати шкіру березовим вугіллям проти роздратування.
  2. Софора японська. Потрібно 50 г висушеної трави залити 0,5 л горілки, настоювати складу 3 – 4 тижні в темному місці. Потім процідити, вживати по 3 чайних ложки за день протягом 10 – 14 днів.

Профілактика мікроспорії

Патогенний грибок можна розглянути тільки під мікроскопом, тому хвороба швидко прогресує без відома пацієнта. Щоб уникнути небезпечного рецидиву, потрібно подбати про елементарні заходи профілактики, які представлені нижче:

  • виключити контакт із зараженими людьми;
  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • користуватися тільки своїми предметами побуту;
  • не чіпати вуличних тварин, мити руки після приходу з вулиці;
  • зміцнювати ослаблений імунітет.

Фото мікроспорії у дітей

Відео

Симптоми мікроспорії ( стригучого лишаю ).

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!