Який лікар лікує грибок нігтів на руках і ногах

Проблема грибка нігтів дуже делікатна, тому що у цієї хвороби неприємні зовнішні симптоми, і захворювання може бути інфекційним. Важливо знати, якою лікар лікує грибок нігтів, щоб вчасно звернутися до фахівця-микологу. Доктор призначить правильне лікування. Самостійно займатися усуненням захворювання не можна, тому що можна посилити хвороба, це призведе до більш серйозних наслідків.

Що таке грибок нігтів

Грибкове ураження називається оніхомікоз. Хвороба вражає нігті, шкіру і волосся. Процес затягується, якщо людина ходить в тісній, провітрюваній взуття, тому що в теплому і вологому середовищі патогенні мікроорганізми поширюються швидше. Заразитися можна в місцях з підвищеною вологістю: баня, сауна, басейн, спортивний зал, парник.

Симптоми захворювання

При появі грибка важливо якомога раніше помітити проблему, не займатися самолікуванням, а звернутися до лікаря. Основні симптоми:

  • тріщини на шкірі між пальцями;
  • присутність потовщень на шкірі;
  • почервоніння;
  • свербіж і подразнення;
  • відчуття печіння;
  • може бути неприємний запах;
  • деформація нігтя: потовщення або, навпаки, його крихкість, ламкість і сильне витончення.

Хто лікує грибок нігтів

Звертаючись в поліклініку, необхідно знати, які лікарі лікують грибок нігтів, – вони називаються микологами. Дерматолог займається проблемами шкіри різної природи: бактеріальної, вірусної, грибкової і т. д., а мікології є фахівцем у своїй сфері. Він знає все про грибках і здатний підібрати індивідуальне лікування в залежності від типу збудника. Визначити рід грибка допоможуть аналізи.

Алгоритм дій міколога

Коли людина вирішує звернутися за допомогою до фахівця, доктор проводить повну діагностику. На консультації міколог дотримується певного алгоритму:

  1. Первинний огляд ураженої ділянки.
  2. Розпитує про можливі місця зараження, контакти з інфікованими предметами.
  3. Виписує направлення на аналізи, щоб визначити тип грибка.
  4. Спираючись на отримані аналізи, лікар, який займається нігтями, визначає схему лікування.
  5. На першій консультації міколог призначає дату наступного прийому для контролю перебігу захворювання. Так як оніхомікоз лікують дуже довгий час, зустрічей з лікарем буде чимало.

Які аналізи призначить лікар

Щоб визначити тип грибка, доведеться здати не один аналіз. Тільки комплексне обстеження дозволить поставити правильний діагноз і призначити правильне лікування. Дерматолог-міколог призначає наступні дослідження:

  1. Зішкріб чушок шкіри зі стопи і ділянки шкіри між пальцями.
  2. Шматочок інфікованого нігтя.
  3. Кров на антитіла до грибка.
  4. Кров на алергічні антитіла.
  5. Якщо ці аналізи не дали відповіді на питання про те, що це за грибок, то призначають гістологію, щоб підтвердити відсутність оніхомікозу.

Методи терапії

Міколог пропонує три схеми терапії залежно від стадії інфекції. Перший варіант – пацієнт звертається до лікаря, коли у нього тільки з'явилася підозра на грибок. Людина помічає, що свербить ступня, є свербіж, попрілості і почервоніння між пальцями. В цьому випадку терапія зводиться до застосування протигрибкових лаків для нігтів і крему для зовнішнього застосування. Лак потрібен для профілактики, не допускає поширення хвороби на нігті. Кремом треба мазати обидві ступні, особливо між пальцями.

Друга схема лікування характерна для випадку, коли грибок знаходиться в початковій стадії. Стали змінюватися структура і колір нігтьової пластини. Таке може бути без супутніх відчуттів свербежу стопи, якщо спору грибка потрапила відразу на ніготь. У цій ситуації лікар призначає препарати місцевого застосування: розчин для обробки нігтів і протигрибковий крем, таблетки поки пити немає необхідності. Перед початком лікування потрібно обрізати заражений ділянку, щоб грибок не расползался далі, спиляти нігтьову пластину, зробити її тонше, щоб ліки краще проникав.

Третя схема розробляється вже в запущеній стадії. В цьому випадку потрібна комплексна терапія: протигрибкові таблетки, розчин для обробки нігтів і крем для обробки ступень. Таблетки треба приймати строго в тій дозі, яку вкаже лікар по нігтям. Важливо пройти повний курс, інакше грибок відновиться. Розчин наноситься на обрізані нігті, пластини необхідно спиляти. Крем наносити на шкіру стопи, вбиваючи грибок на цій ділянці.

Протигрибкові препарати

Препарати для лікування грибка стоп і нігтів можуть бути в таких формах: таблетки, розчин або крем для місцевого застосування. Для кожного роду грибків лікар вибирає відповідну схему лікування з необхідними ліками. Для лікування відрізняються видів грибка необхідно застосовувати різні препарати. Крем рекомендується використовувати при будь-якому виді захворювання, проте конкретну марку повинен рекомендувати спеціаліст по нігтям.

Ламізил

Мікологи часто рекомендують цей препарат для лікування грибка нігтів, вважаючи його ефективним. Таблетки допомагають швидко впоратися з інфекцією. До плюсів цього ліки відноситься те, що воно ефективно усуває хвороба, не допускає поширення інфекції, лікує різні форми грибків, безпечно. Мінуси: потрібно тривале лікування, воно часто становить близько 3 місяців, при цьому, як і будь-який протигрибковий ліки, Ламізил токсичний для організму людини, особливо погано впливає на печінку.

Флуконазол

Засіб, який називається Флуконазол, швидко усуває грибкову інфекцію. Безсумнівний плюс препарату – він ефективно бореться із захворюванням. Мінус полягає в тому, що є багато протипоказань, необхідно застосовувати з обережністю, якщо є печінкова або ниркова недостатність. Препарат використовують для лікування ряду захворювань:

  • криптококоз;
  • генералізований кандидоз;
  • кандидоз слизових оболонок;
  • генітальний кандидоз;
  • мікози стопи.

Канізон

Щоб лікувати грибкові ураження шкіри і слизових, лікар виписує мазь Канізон. В цілому, використання мазі для зовнішнього застосування буде більш безпечним, ніж прийом таблеток. Протипоказань у Канизона вкрай мало, що є плюсом. Мінус, мабуть, полягає в тому, що складно розрахувати кількість використовуваного кошти для разового нанесення.

Экзодерил

Лікування цим препаратом призводить до швидкого усунення видимих симптомів, що вселяє надію на швидке одужання. Однак повністю захворювання виліковується лише через 2-4 тижні після початку застосування мазі. Пацієнт може вирішити, що хвороба пішла, і кинути використання крему. В цьому мінус, тому що виникає ризик повторного розвитку хвороби.

Видалення нігтя

У деяких випадках протікання захворювання виникає необхідність у видаленні нігтя. Це неприємно, але дозволяє припинити поширення грибка. Фахівець рекомендує цей спосіб, якщо інфекція швидко поширюється і погано піддається лікуванню. Існує три способи видалення:

  1. Лазерне видалення частини нігтя. На це йде близько півгодини, а по відчуттях – майже безболісно.
  2. Хірургічне видалення. Проводять під місцевою анестезією, по часу – теж недовго.
  3. Кератолитический пластир. Він як би розм'якшує ніготь і живить, що полегшує поступове відрізання. Потрібно приклеїти пластир на 2 дні, потім зняти, відрізати ніготь, обробити саліцилової кислотою, після чого приліпити новий пластир, ще через два дні повторити ці маніпуляції.

Лікарські рекомендації з профілактики інфікування

Максимально попередити захворювання оніхомікозом можна. Для цього потрібно дотримуватися ряду рекомендацій:

  1. Дотримуватися особисту гігієну: ноги повинні бути чистими і сухими – мити щодня з милом і ретельно витерти.
  2. Чисті шкарпетки надягати кожен день.
  3. Необхідно мати кілька пар взуття, щоб була можливість вивітрити і просушити. Краще купувати таку, яка «дихає».
  4. Взуття повинна бути відповідного розміру, не сильно прилягати до ступні.
  5. Використовувати посипання.
  6. Міняти взуття або хоча б шкарпетки, якщо ноги запітніли.
  7. Регулярно підстригати нігті.
  8. Роблячи педикюр в салоні, слід переконатися в чистоті і стерильності приміщення та інструментів.
  9. Не ходити босоніж в місцях загального користування: баня, сауна, басейн і т. д.

Відео

Дерматолог: 5 кращих засобів від грибка нігтів

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!