Лікування грибка нігтів в домашніх умовах - ефективні креми, мазі, таблетки і рецепти народної медицини

Дефекти нігтів при ураженні грибковими хворобами доставляють хворим незручності психологічного характеру. Захворювання таїть небезпеку для всього організму, тому необхідно негайно позбутися від недуги. Можна проводити лікування грибка нігтів в домашніх умовах за допомогою народних методів або вивести інфекцію, використовуючи ефективні фармакологічні засоби.

Що таке грибок нігтів

Хвороба оніхомікоз розвивається при ураженні нігтя грибковими спорами. Збудниками можуть бути дріжджові, цвілеві грибки або дерматофіти. Зараження відбувається контактним шляхом при пошкодженні шкіри. Грибкова інфекція передається при використанні чужих предметів: рушники, взуття. Заразитися можна при відвідуванні:

  • сауни;
  • лазні;
  • басейну;
  • манікюрного салону;
  • спортзалу;
  • пляжу.

Підвищується ризик інфікування при роботі в умовах з підвищеною вологістю (у посудомийок) або при надмірній пітливості стоп. Найчастіше хвороба вражає осіб зі зниженим імунітетом при:

  • авітамінозі;
  • ендокринних захворюваннях;
  • ожирінні;
  • незбалансованому харчуванні;
  • вживанні протягом тривалого часу антибіотиків, стероїдних препаратів;
  • вагітності;
  • стресах, фізичних і розумових навантаженнях.

Часто оніхомікоз спостерігається у хворих, що страждають грибком стопи, але трапляється і як самостійне захворювання. При інфікуванні грибком можливе повне руйнування нігтя, тому хвороба іноді називають ногтеедкой. Прояви оніхомікозу характеризуються наявністю свербіння в області поразки, неприємного запаху. Про хвороби свідчать зовнішні прояви – нігтьова пластина:

  • потовщується;
  • починає кришитися або відшаровуватися;
  • набуває горбистість;
  • змінює колір на жовтий або сірий.

Чи можна вилікувати грибок нігтів

Знищити грибкову інфекцію можливо, але антимикотическая терапія передбачає систематичне виконання лікувальних процедур протягом тривалого періоду. При зверненні до дерматолога на початковій стадії хвороби, домогтися одужання можна протягом 30 днів. Вилікувати запущений грибок важко. Зникнення симптомів у випадках застарілого оніхомікозу спостерігається протягом більш тривалого періоду часу, іноді до року.

При виявленні змін нігтів (дивіться на фото нижче) потрібно звернутися до дерматолога і негайно почати лікуватися. Мікозного інфекції завдають шкоди всьому організму:

  • відбувається інтоксикація продуктами життєдіяльності збудника, і може з'явитися алергічна реакція;
  • знижується імунітет, і існує ризик приєднання вірусної інфекції.

Як вилікувати грибок нігтів в домашніх умовах

При зверненні до дерматолога на ранній стадії оніхомікозу, проводиться лікування нігтів в домашніх умовах. При запущеній формі грибкового ураження лікар приймає рішення видалити повністю або частково нігтьову пластину. Прибрати ніготь потрібно для визволення ложа, в якому зосереджений збудник. Для цього використовують такі методи:

  • механічний;
  • хімічний;
  • лазерний.

Після видалення ураженої ділянки лікар призначає лікування грибка нігтів в домашніх умовах. При виявленні у пацієнта надмірної пітливості стоп приймаються заходи для її усунення. Це необхідно при проведенні антимікотичної терапії, тому що вологе середовище сприяє розмноженню грибків. Хворим рекомендується харчування, що включає продукти з великим вмістом кальцію, фтору. Вибір методу лікування залежить від тяжкості захворювання:

  1. При невеликих ураженнях нігтів грибком лікування мікозів виробляють місцевими препаратами.
  2. При запущених формах комплексна терапія включає поєднання лікарських засобів місцевої та системної дії.

Препарати

Здійснюється лікування грибка нігтів ніг в домашніх умовах не тільки протигрибковими препаратами, але і медикаментами, зміцнюють імунну систему, комплексом вітамінів. Для лікування грибкових інфекцій використовуються такі лікарські форми:

  • протигрибкові засоби для місцевого застосування, якими обробляють уражені ділянки;
  • креми і мазі для нанесення на хворий ніготь;
  • пластирі для зняття ураженої грибком нігтьової пластини;
  • таблетки і капсули системної дії.

При вживанні препаратів системної дії збільшується ризик настання побічних ефектів, але без них неможливо вилікувати запущену форму грибкової інфекції. Перевагами ліків зовнішнього застосування є наступне:

  • При вживанні медикаментів можна досягти високої концентрації активної речовини в області поразки й швидко вивести грибкову інфекцію.
  • Таке використання скорочує кількість побічних ефектів.

Протигрибкові мазі

При лікуванні поверхневих інфекцій застосовують мазі. Вони мають жирну основу, довго зберігаються на шкірних покривах і нігтях, що забезпечує пролонговану дію активної речовини препарату. Мазь наносять легким втиранням уражені нігтьовим грибком ділянки. Для лікування грибка нігтів застосовують:

  1. Кандид. Активною речовиною препарату є Клотримазол, який після нанесення мазі на уражений ніготь вбирається і руйнує клітинну мембрану грибка. Препарат швидко усуває свербіж, неприємний запах, набряклість. Тривалість курсу лікування засобом становить три тижні. Мазь протипоказана при захворюваннях печінки.
  2. Ламізил. Активна речовина препарату Тербінафін належить до групи аліламінів, його дія спрямована на придушення розмноження клітин гриба. Перевагою засобу є можливість застосування в період вагітності, але воно протипоказано при захворюваннях печінки і нирок. Наносити Ламізил слід один раз в день протягом місяця.

Креми

Вилікувати оніхомікоз можна за допомогою кремів. Вони включають ті ж активні компоненти, що і мазі, тому мають однакові назви і механізм впливу на грибок, але відрізняються більш ніжною консистенцією. Креми наносяться на поверхню тонким шаром і швидко вбираються. Допомагають вилікувати оніхомікоз:

  1. Экзодерил. Діючий компонент нафтифін перешкоджає розмноженню гриба. Крем призначається при оніхомікозах. Рідко можливі реакції на препарат з боку шкіри. Рекомендований курс лікування при оніхомікозі – 3-6 місяців.
  2. Залаин. Активним компонентом є азольное речовина сертаконазол. Крем діє швидко – можна вилікувати мікоз за 2-4 тижні. Засіб наносять на нігті два рази в день. Можливі алергічні реакції шкіри на препарат.

Таблетки

Антимикотические засоби для внутрішнього застосування частіше викликають побічні ефекти, але призначаються лише при запущених формах грибкового ураження. Для лікування використовують:

  1. Флуконазол. Активна речовина препарату флуконазол перешкоджає росту і розмноження гриба. Призначають таблетки при оніхомікозі по 150 мг 1 раз на тиждень. Препарат протипоказаний дітям до 4 років, вагітним, особам із захворюваннями нирок і печінки. Можливі побічні ефекти: метеоризм, нудота, головний біль, алергічні реакції шкіри, зміна складу крові.
  2. Тербизил. Таблетки застосовуються при оніхомікозах, активна речовина пригнічує діяльність грибів. Засіб протипоказаний дітям до 2 років, вагітним. Добова доза для дорослого становить 250 мг, приймати Тербизил потрібно протягом 6-12 тижнів.

Протигрибкові лаки

Антімікотіческімі властивостями володіють медичні лаки. Вони характеризуються хорошою проникаючою здатністю, але використовувати їх в домашніх умови як самостійний засіб у боротьбі з оніхомікозом можна тільки спочатку захворювання. Ці препарати ефективні для профілактики грибкової інфекції. Для лікування і профілактичних цілях наносити на нігті можна лаки:

  • Лоцеріл;
  • Офломил;
  • Батрафен;
  • Циклопироксоламин.

Лікувальні ванни

Використовувати ванночки можна як самостійне лікування або як підготовчий етап перед нанесенням препаратів місцевої дії. Після водної процедури рекомендується добре промити кінцівки, витерти насухо, зрізати вільний край нігтя і акуратно спиляти його поверхню. Для приготування ванн можна використовувати такі рецепти:

  • Розвести в 1 літрі теплої води 2 столові ложки солі і занурити кінцівки на 10 хвилин.
  • Приготувати розчин соди з 3 літрів води і 5 столових ложок продукту і занурити ноги на півгодини.

Народні засоби від грибка нігтів

Додатково до медикаментозної терапії в домашніх умовах можна використовувати лікування грибка нігтів народними засобами. Для отримання швидкого результату необхідно стежити за особистою гігієною, чистотою уражених ділянок, щодня міняти шкарпетки і дезінфікувати взуття. Для посилення лікувального ефекту можна:

  • змащувати нігтьову пластину соком часнику або моркви, маслом чайного дерева або ялиці;
  • робити компреси з часникової кашки або чайного гриба.

Настоянка йоду

Вивести оніхомікоз в домашніх умовах можна за допомогою йодної настойки. Для цього йод наноситься піпеткою по одній краплі на хворий ніготь, а потім рівномірно розподіляється по всій поверхні ватною паличкою. Таку процедуру необхідно виконувати щодня вранці і ввечері. Через 20 днів, якщо поліпшення помітно, лікувальні маніпуляції можна проводити один раз в добу.

Перекис водню

Для отримання кращого ефекту, перед застосуванням перекису водню необхідно розпарити нігтьові пластини в содової ванночці, потім добре вимити з милом, висушити і приступити до процедури. Змочені розчином перекису водню тампони накладають на уражені ділянки, зверху обмотують поліетиленовою плівкою і фіксують бинтом на 45-60 хвилин.

Настоянка прополісу

Згубно впливає на шкідливу мікрофлору прополіс. Вивести мікоз можна купленої в аптеці або самостійно приготовленої 20% спиртовою настоянкою прополісу. Змочені в рідині ватні тампони прикладають на уражені ділянки, обмотують поліетиленом, фіксують лейкопластирем. Такий компрес робити на ніч і знімати його треба вранці.

Оцет

В домашніх умовах для лікування уражень нігтьових застосовують 9% розчин оцту. З його допомогою готують:

  • Оцтові ванночки. В 2 літри теплої води додають 3 столові ложки оцту і занурюють уражені кінцівки в ванночку на 15 хвилин.
  • Примочки. Для процедури можна застосовувати яблучний оцет або використовувати наступний рецепт від грибка нігтів: приготувати суміш 40-градусного спирту, 9% оцтової кислоти і гліцерину в пропорціях 1:1:1. Ватний тампон змочити рідиною і прикласти на 15 хвилин на уражені ділянки.

Чистотіл

Влітку в домашніх умовах можна користуватися соком чистотілу, яким потрібно змащувати два рази в день нігтьову пластину. Взимку аптечне масло чистотілу застосовують для примочок, його ефективність дещо нижча. Для цього потрібно змочити ватний тампон в рідині, прикласти на уражену поверхню і зафіксувати пластиром на 40 хвилин. Таку процедуру необхідно робити вранці і ввечері.

Відео

Як лікувати грибок нігтів в домашніх умовах (натуральні, народні методи лікування)

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!