Мікоз гладкої шкіри: симптоми і лікування

Захворювання, назване мікозом гладкої шкіри, що виникає на тілі з вини підвищеної активності грибкової інфекції. Це неприємний недуг, який супроводжується сильним свербінням і потребує своєчасної консервативної терапії. Ефективне лікування грибкових захворювань шкіри протікає в домашніх умовах, але рекомендувати його повинен виключно лікар строго за медичними показаннями.

Що таке мікоз гладкої шкіри

Це грибкове ураження верхнього шару епідермісу, яке супроводжується запальним процесом, набряком, сильним свербінням. Найпоширенішими є наступні діагнози: мікроспорія, кератомикоз, різнобарвний лишай, трихофітія, кандидоз, мікоз шкіри рук і стоп. Локалізація ураження – верхній шар епідермісу, гладка шкіра, складки, міжпальцевий простір. Якщо вчасно не почати лікування, патогенні мікроорганізми проникають в легені, вражають інші внутрішні органи.

Як виглядає грибок шкіри

Якщо у верхніх шарах епідермісу з'являється патогенний грибок, шкіра змінює свою структуру, має зовнішні зміни. На тривожні думки про грибковому захворюванні наштовхує наявність дрібних лусочок, рожевих плям, набряклості. Вогнища патології локалізуються на стегнах, гомілках, верхніх і нижніх кінцівках (стопах, кистях, долонях), мають видимі межі. Не виключена трихофітія волосистої частини голови.

Симптоми

Присутність округлих плям – не єдиний симптом характерного недуги, радикальні зміни спостерігаються у зовнішньому вигляді і внутрішньому самопочутті пацієнта. Так, з'являються неприємні скарги пацієнта на:

  • рясну шкірний висип;
  • наявність отрубевидных плям;
  • гіперемію гладких шкірних покривів;
  • ущільнення видимих вогнищ;
  • формування кірочок і лущення;
  • набряклість, почервоніння гладкою дерми.

Мікоз гладкої шкіри у дітей

Характерний недуга може розвиватися у дитини, роблячи його нервовим і дратівливим, порушує звичну фазу сну. Частіше в дитячому організмі розвивається мікроспорія, спровокована підвищеною активністю пухнастого микроспорума. Дитина заражається від інфікованої тварини, обсемененного спорами патогенних грибів. Виражені симптоми захворювання в дитячому віці представлені нижче:

  • плями круглої або овальної форми мають чіткі межі;
  • поверхню гладкою шкіри відрізняється присутністю бульбашок, надалі кірочок;
  • розмір осередків патології варіюються від 1 до 2 см;
  • центральна частина плями відрізняється лущенням;
  • по периферії шкірної висипки є валик.

Причини розвитку

Хвороба гладкої шкіри має інфекційне походження, захворіти мікозом можна при безпосередньому контакті зі спорами патогенних грибів, їх осіменінні. Поверхневий мікоз з'являється при:

  • контакті з інфікованими тваринами, предметами побуту;
  • відвідування громадських лазень і саун;
  • недотриманні правил особистої гігієни;
  • контакті з людьми, які мають хронічний недуга грибкової природи;
  • ослабленому імунітеті.

Різновиди мікозу

На початковій стадії характерний недуга складно диференціювати. З загальними скаргами пацієнтові потрібно негайно звернутися до дерматолога, пройти комплексне обстеження. Мають місце наступні різновиди мікозу, які можна визначити методом диференціальної діагностики:

  1. Мікроспорія: круглі плями, в діаметрі до 2 см, рожевого або насичено червоного відтінку. На поверхні округлих плям з'являється лущення, з часом осередки патології зливаються, можуть локалізуватися в волосистої частини голови.
  2. Трихофітія гладкої шкіри. Вогнища патології локалізуються на обличчі, шиї, передпліччях, мають круглу або овальну форму з невираженими кордонами. По центру зосереджена лущення, присутні видимі вузлики.
  3. Мікоз шкіри рук і стоп. Найпоширеніший діагноз, де в патологічний процес залучені дерма долонь (підошви), пальців, межпальцевого простору. Спочатку з'являється видиме почервоніння зазначених зон, турбує свербіж, загрубенія дерми, лущення.
  4. Різнобарвний лишай. На гладкій шкірі з'являються дрібні плями в області шиї, грудної клітини, спини та кінцівок. Спочатку вогнища рожевого кольору, але з часом червоніють, набувають чіткі межі, твердіють і лущаться.
  5. Кандидоз гладкої шкіри. Патологічний процес локалізується не тільки на епідермісі, але і на слизових оболонках, супроводжується свербінням і почервонінням. Часто виникає у дитини, вимагає диференціальної діагностики.

Діагностика

Для достовірного визначення різновиди мікозу та характеру патогенного збудника дерматолог або міколог візуально оглядає уражену гладку шкіру пацієнта, проводить збір даних анамнезу при сильному шкірному свербінні. З лабораторних методів лікарі рекомендують:

  • мікроскопічне дослідження;
  • зішкріб з нігтів, інших вогнищ патології;
  • дослідження під люмінесцентною лампою.

Лікування мікозу шкіри

Мікози стоп і рук успішно лікується консервативними методами за участю протигрибкових препаратів для застосування всередину і зовнішньо. Це креми, мазі, гелі, таблетки і капсули, індивідуально рекомендовані лікуючим лікарем. Крім зовнішніх протигрибкових препаратів загальні рекомендації фахівців представлені нижче:

  • потрібно дотримуватися правил особистої гігієни;
  • відокремити свої предмети побуту, одяг, посуд та лазневі приналежності;
  • виключити з раціону солодкі і солоні страви, дотримуватися лікувальної дієти;
  • при частих рецидивах мікозу обов'язково використання системних препаратів;
  • вживати вітаміни для зміцнення імунітету.

Препарати

Медикаментозне лікування гладкої шкіри з висівкоподібними і шелушащимися плямами обов'язково включає місцеве використання гелів, мазей і кремів з вираженим протигрибковим ефектом (Залаин, Пімафуцин). Це основа інтенсивної терапії запаленої гладкої шкіри. Додатково мікологи призначають представників наступних фармакологічних груп:

  • протигрибкові препарати для прийому всередину: Флуконазол, Орунгал, Леворин, Пімафуцин;
  • пробіотики для відновлення кишкової флори: Лінекс, Біфідумбактерин, Нормобакт;
  • місцеві антисептики: 1%-ний розчин йоду, рідина Кастеллані, можна задіяти сірчану або саліцилову мазь.

Місцеві препарати

Забезпечити якісну обробку вогнищ патології можуть протигрибкові гелі і креми, які дозволено використовувати строго по інструкції. Найбільш ефективними, якщо прогресує мікоз тулуба, є наступні фармакологічні позиції:

  1. Нізорал крем). Успішно лікує мікоз шкіри обличчя, робить дерму гладкою і рівною. Наносити склад потрібно тонким шаром до 2 – 3 разів за добу протягом 3 – 4 тижнів. Переваги – м'яку дію і доступна ціна. Недолік – виборчий ефект, чутливість до активних компонентів.
  2. Ламізил. Крем зі слабким запахом і стійким терапевтичним ефектом. При мікозі зазначений склад потрібно наносити тонким шаром на очищену і просушену шкіру, акуратно втирати, захоплюючи прилеглі ділянки дерми. Цілком вистачає 1 прийому за добу, курс – 7 – 10 днів. Переваги – виражений ефект, недолік – ціна, побічні явища.

Протигрибкові мазі

Для лікування гладкої шкіри при мікозі використовують мазі з антибактеріальну, протигрибкову і бактерицидний ефект. Дію медичних препаратів зазначеної форми випуску локальне проникнення активних компонентів в системний кровотік мінімальна або зовсім виключено. При прогресуючому мікозі добре зарекомендували себе такі фармакологічні позиції:

  1. Клотримазол. Мазь зі специфічним запахом, якій можна сміливо обробляти шкіру стегон, сідниць і інші осередки патології на тілі. Лікувальний склад належить наносити тонким шаром на області мікозу вранці та ввечері, а після використання мазі гладку шкіру не мити. Тривалість інтенсивної терапії – 2 тижні. Переваги – швидке дію, доступна ціна. Недолік – підходить не всім пацієнтам.
  2. Экзифин. Мазь з вираженим протигрибковим ефектом наносити потрібно зовнішньо на попередньо очищену гладку шкіру вранці і увечері. тривалість терапії – 1 – 2 тижні, можна довше. Переваги – швидкий результат, мінімум побічних явищ. Недолік – виборче дію в організмі.

Народні методи

Рецепти альтернативної медицини теж допомагають позбутися від мікозу шкіри, однак використовувати народні засоби рекомендується одночасно з представниками офіційної медицини. Добре зарекомендували себе такі ліки:

  1. Соснова настоянка. Потрібно 250 г соснових голок і шишок залити 1 л медичного спирту, після чого наполягати спиртової складу в скляній банці протягом 2 тижнів. Готову проціджену настоянку зберігати в холодильнику, а використовувати тільки зовнішньо – 2 рази за добу змазувати уражені зони.
  2. Часниково-сольова суміш. Потрібно подрібнити пару зубчиків часнику, додати в кашку щіпку солі і перемішати. Потім віджати складу через кілька шарів марлі. До процеженному концентрату додати дрібку солі, використовувати за призначенням наступні 12 годин. Готовим складом потрібно змащувати гладку шкіру 2 – 3 рази в день.

Профілактика мікозів

Щоб власне тіло завжди радувало своєю зовнішньою красою і здоров'ям, лікарі рекомендують своєчасно проводити профілактичні заходи в домашній обстановці. Загальні рекомендації лікуючого лікаря представлені нижче:

  • шкарпетки виключно особистого одягу;
  • миття рук після контакту з тваринами (навіть з домашніми);
  • використання власних засобів особистої гігієни;
  • обмеження спілкування з інфікованими мікозом пацієнтами;
  • якісна інтимна гігієна пахових зон, складок на тілі;
  • зміцнення ослабленого імунітету.

Фото грибкового ураження шкіри

Відео

Грибковий мікоз. Рак, який маскується

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!