Мікоз стоп - причини, ознаки, симптоми, медикаментозне і народне лікування

Захворювання під назвою мікоз стоп спровоковано підвищеною активністю патогенного грибка, а вражає гладку шкіру, нігті, міжпальцевий простір. Хвороба має інфекційний характер, при контакті з пацієнтам можуть заразитися здорові люди. Грибкові захворювання шкіри ніг успішно лікують дерматолог і мікології, поверхневе самолікування щоб уникнути рецидивів повністю виключено.

Що таке мікоз стоп

Це грибкове ураження підошви ніг, яке супроводжується сильним свербінням, видимим почервонінням і лущенням вогнищ патології. Патогенними збудниками вважаються нитчасті гриби, які передаються до здоровій людині фекально-оральним або контактно-побутовим шляхом, поширюють в навколишньому середовищі власні суперечки. У групу ризику потрапили діти і пацієнти зі слабким імунітетом, оскільки для таких вплив патогенної флори більш агресивна. Якщо прогресує системний мікоз симптоми протікають в гострій стадії, схильні до рецидиву.

Симптоми

На початковій стадії мікозу пацієнта насторожує присутність на стопах алергічних проявів, які доставляють внутрішній дискомфорт, змушують надмірно нервувати. Пацієнт не здогадується про присутність вкрай небажаного інфікування, а збудники грибкових інфекцій продовжують свій розвиток, стрімко розмножуються, формують вже великі вогнища патології. Надалі симптоми стають більш вираженими, супроводжуються свербінням, сухістю, гіперемією шкірних покривів і не тільки. Додатково мікоз відрізняється:

  • появою глибоких тріщин стопи;
  • рясними дрібними висипаннями;
  • видимими опрелостями;
  • посиленою пітливістю стоп;
  • появами бульбашок з подальшим перетворенням в лусочки шкіри;
  • локальним лущенням шкіри;
  • симптомами гострої екземи;
  • численними ерозіями на ступнях.

Причини розвитку

Мікоз ніг має інфекційну природу, а причиною вкрай небажаного зараження є безпосередній контакт зі спорами патогенних грибів. Патогенними чинниками, які визначають пацієнта в групу ризику, є наступні моменти:

  • порушення елементарних правил особистої гігієни;
  • ослаблена тривалою хворобою або антибактеріальним лікуванням імунітет;
  • захворювання ендокринної системи;
  • гормональний дисбаланс;
  • мікротравми шкіри, слизових оболонок;
  • вікові зміни організму;
  • екологічний фактор.

Види захворювання

Перш ніж розпочати ефективне лікування мікозів консервативними методами, насамперед потрібно визначити різновид характерного недуги стопи в конкретній клінічній картині. Допоможе в цьому питанні збір даних анамнезу. Великими ураженнями шкіри характеризуються такі види мікозів ступень:

  1. Інтертригінозний. Локалізація вогнищ патології – поразка міжпальцевих складок. Симптоми – печіння і свербіж, поява тріщин і еритеми на запалених ділянках.
  2. Сквамозно-гиперкератотическая. Локалізація – підошва стопи. Симптоми – розвиток еритеми з лущенням, появою глибоких тріщин на тлі помірного шкірного свербежу.
  3. Дісгідротіческая. Локалізація – міжпальцеві складки, стопи, шкіра гомілкостопа, гомілок, стегон і колін. Симптоми – болючі і сверблячі висипання, схильні до зливання і формування бульбашок з розвитком ерозій.
  4. Стерта. Локалізація – шкіра п'ят. Симптоми захворювання практично в повному обсязі відсутні за винятком лущення і тріщин на уражених ділянках.

Діагностика

При ознаках прогресування мікозу потрібно вчасно звернутися до микологу, провести клінічне обстеження стоп і інших вогнищ патології (при наявності таких). Насамперед лікар проводить збір даних анамнезу, вивчає скарги пацієнта. Із лабораторних обстежень належить виконати:

  • мікроскопічне дослідження лусочки шкіри, нігтів, склепінь;
  • культурні методики для вивчення патогенної флори;
  • дослідження лампою Вуда для визначення дерматомікозу;
  • забір крові на ВІЛ;
  • загальний і біохімічний аналіз крові.

Лікування мікозу стоп

В такій клінічній картині лікарі призначають внутрішню і зовнішню терапію, яка включає використання не тільки системних препаратів з протигрибковими властивостями, але і антисептиків, імуностимуляторів, вітамінів, полівітамінних комплексів. Не зайвими будуть фізіотерапевтичні процедури, методи альтернативної медицини, корекція звичного харчування та дотримання рекомендованих профілактичних заходів. Підхід до проблеми зі здоров'ям комплексний, додатково включає обробку взуття, дезінфекцію засобів особистої гігієни.

Препарати

Щоб своєчасно виключити серйозні ускладнення мікозу, необхідна медикаментозна терапія стоп в домашніх умовах. Лікарі рекомендують присутність наступних фармакологічних груп та їх представників:

  • протигрибкові засоби всередину: Ирунин, Ітраконазол, Гризеофульвін;
  • протигрибкові препарати зовнішньо: Экзодерил, Мікозолон і Экалин;
  • антигістамінні засоби для усунення вторинної інфекції: Тавегіл, Супрастин, Фенистил;
  • кортикостероїди: Пимафукорт, Тридерм, Мікозолон;
  • антімікотікі: Тербінафін, Ламізил, Флуконазол;
  • полівітамінні комплекси: Дуовіт, Вітрум, Перфектил.

Призначення медичних препаратів здійснює виключно лікар, враховуючи вік, особливості організму і прогресуючу стадію мікозу. Добре зарекомендували себе такі медикаменти:

  1. Канестен. Препарат на основі клотримазолу, який випускається у формі мазі. Ефективний відносно дріжджових і цвілевих грибів. Потрібно наносити розчин на очищені стопи вранці і ввечері. Курс – 3 – 4 тижні. Переваги – висока ефективність, доступна ціна. Недолік – ризик побічних явищ.
  2. Кандид. Ще один препарат з клотримазолом для місцевого застосування. Лікувальну мазь потрібно наносити на чисті, сухі стопи, акуратно втирати складу. Процедуру повторювати 2 – 3 рази за добу протягом 3 – 4 тижнів. Переваги – мінімум побічних явищ, локальна дія. Недоліки – виборчий ефект.

Протигрибкові таблетки

З інфікованим епідермісом стопи пацієнт робиться нервовим і дратівливим. Щоб прибрати неприємні ознаки мікозу, лікар призначає прийом медичних препаратів перорально. Популярністю користуються наступні таблетки для системного лікування заражених стоп:

  1. Ламізил. Це протигрибкові таблетки для прийому всередину. Добові дози при мікозі – по 1 пігулці тричі за добу. Курс – 2 – 4 місяці. Додатково потрібно забезпечити обробку стоп місцевими препаратами. Перевага – висока ефективність лікування.
  2. Нізорал. Таблетки від грибка потрібно приймати під час їжі. Добова доза при вазі від 30 кг становить 1 таблетку 1 раз за добу, пацієнтам до 30 кг належить приймати всередину по половині таблетки теж один раз. Курс – 14 – 28 днів. Перевага – системне дію в організмі.

Місцеві препарати

При рецидивуючому мікозі можуть бути вражені не тільки стопи ніг, але і нігті, які теж залучені в патологічний процес. Необхідно використовувати місцеві препарати зовнішньо, щоб повністю позбутися неприємної, видимої симптоматики. Доречно застосування протигрибкових мазей і кремів, спеціальних лаків для уражених нігтьових пластин.

Мазі

Мікоз однозначно буде супроводжуватися алергічними реакціями на стопі, використання місцевих препаратів зменшує видимі вогнища патології, прибирає шкірний свербіж і підвищену набряклість. Ось ефективні медичні препарати:

  1. Микозорал. Це ефективна мазь від мікозу, яку при мікозі потрібно наносити на уражені ділянки стопи 1 раз на добу протягом 14 – 42 днів. Переваги – локальна дія, мінімум протипоказань. Недолік – допомагає не всім.
  2. Дермазол. Мазь з вираженими фунгіцидними та фунгістатичну властивостями для використання зовнішньо. При мікозі потрібно наносити склад тонким шаром вранці і ввечері, при мікозі лікуватися 3 – 4 тижні. Недоліки лікування відсутні.

Протигрибкові креми

Щоб вбити хвороботворний грибок і вилікувати ексудативний мікоз, можна використовувати спеціальні креми для стоп. Вибір протигрибкових медикаментів величезний, ось найефективніші серед них:

  1. Тридерм. Крем від мікозу з антибактеріальною, протигрибковою і протизапальним ефектом для використання зовнішньо. Наносити склад на стопи і навколишню тканину потрібно тонким шаром 2 рази за добу – вранці і на ніч протягом 3 – 4 тижнів. Дія м'яке, але не виключені алергічні реакції.
  2. Акридерм. Крем володіє протизапальними, протиалергічними, протисвербіжні, протинабрякові властивості. При мікозі потрібно наносити на стопи по 2 – 3 рази за добу протягом 2 – 4 тижнів. Недоліком лікування є виборчий ефект.

Протигрибкові лаки

Якщо постраждали нігті, рекомендується 2 рази на тиждень обробляти їх протигрибковими лаками. Таке лікування триває 2 – 4 тижні, поки видимі симптоми характерного недуги повністю н зникнуть. Ось ефективні лаки:

  1. Офломил. Активний компонент ефективний щодо дерматофітів, дріжджів, пліснявих, диморфних грибів, актиноміцетів. Наносити склад на нігті потрібно двічі в тиждень. Недолік лікування – висока ціна.
  2. Батрафен. Лакове покриття ефективно щодо всіх збудників мікозу на нігтях рук і ніг. Склад потрібно наносити 2 рази на тиждень протягом 3 місяців. Недолік – висока ціна лаку.

Народні засоби

Методи альтернативної медицини менш ефективні, як самостійне лікування, але в комплексі з представниками офіційної фармакології помітно прискорюють процес одужання стоп. Ось перевірені народні засоби:

  1. Залити 2 ст. л. ромашки аптечної 1 л окропу. Настояти склад, процідити, виконувати ванночку для ніг. Курс – 14 днів.
  2. Розбавити яблучний оцет водою у співвідношенні 1:1. При відсутності алергії щодня виконувати компреси протягом 2 – 3 тижнів.

Профілактика

Мікоз бажано вчасно запобігти, ніж потім тривалий час лікувати хворі стопи з пожовклими нігтями. Нижче представлені ефективні профілактичні заходи на кожен день:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • купувати взуття за розміром тільки з натуральних матеріалів;
  • не користуватися чужими банними приладдям;
  • підтримувати імунітет;
  • мати власну гумове взуття при відвідуванні лазні, сауни, басейну.

Фото грибка на стопах ніг

Відео

Кошти від грибка стопи (мікозу) - NogiRu.ru

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!