Піднігтьового панарицій: лікування запалення

Панарицием називають запалення тканин пальців рук (рідше ніг), викликане попаданням інфекції в місця ушкодження шкірного покриву. Піднігтьового панарицій характеризується запаленням і нагноєнням під нігтьовою пластиною, при цьому палець сильно болить, і для лікування необхідно в обов'язковому порядку звернутися до хірурга.

Що таке піднігтьового панарицій

Панариції мають не тільки піднігтьову форму. При проникненні інфекції (як правило, золотистого стафілокока або стрептокока) через тріщини на шкірі, невеликі рани, садна або задирки може розвинутися шкірний, підшкірний, околоногтевой (пароніхія), нігтьової, кістковий, кістково-суглобової, або сухожильний панарицій - залежно від місця, де локалізуються запалення. Гостре запалення нігтьового ложа, яке супроводжується хворобливими відчуттями і подногтевым нагноєнням, називають подногтевым панарицием.

Симптоми

Подногтевая форма перебігу захворювання супроводжується гострими болями, скупченням гною під нігтьової фалангою. Запущений панарицій загрожує розвитком пандактилита - гнійного запалення всіх тканин пальця. Тому до лікаря слід звернутися при появі одного з наступних симптомів:

  • почервоніння шкіри навколо нігтя або самого піднігтьового валика;
  • виражений набряк;
  • нагноєння під нігтьовою пластиною;
  • гострі пульсуючі болі в спокійному стані, при згинанні і розгинанні пальця;
  • відшарування нігтьової пластини;
  • підвищення температури тіла;
  • погіршення загального стану пацієнта - слабкість, втомлюваність, збільшення лімфатичних вузлів.

Причини розвитку

Запалення під нігтем на руці починається із-за попадання інфекції в колоті піднігтьові рани - занози, уколи голками, манікюрними інструментами. На тлі ослабленого імунітету і відсутності необхідного лікування, піднігтьового панарицій форми може виникнути внаслідок ускладнення інших форм хвороби - викликати його можуть підшкірний або околоногтевой панарицій. Іншими причинами розвитку захворювання є:

  • нагноєння подногтевых гематом в результаті травми;
  • недотримання гігієнічних норм і правил;
  • переохолодження, перегрів і інші регулярні негативні зовнішні впливи на шкіру рук;
  • порушення механізму кровообігу і обмінних процесів в тканинах пальців.

Механізм розвитку

Піднігтьового панарицій форми протікає гостро. При попаданні збудника в ранку інфекція поширюється і починається запалення під нігтем. Гній накопичується, відшаровує нігтьову пластину, палець болить і набрякає. При відсутності лікування на пізніх стадіях запалення погіршується загальний стан хворого - може піднятися температура, запалюються лімфатичні вузли. Гнійний процес може поширитися на кістки, суглоби і сухожилля.

Ускладнення

Піднігтьового панарицій форми потребу в оперативному лікуванні і супутньої лікарської і підтримуючої місцевої терапії. Відсутність необхідних лікувальних заходів може призвести до розвитку таких форм ускладнень:

  • пароніхія - гнійне запалення клітковини шкіри нігтьового валика;
  • поширення гною в глибокі тканини викликає інші форми захворювання - підшкірний, кістковий, суглобовий панарицій;
  • пандактилит - гнійне запалення всіх тканин пальців, яка при відсутності лікування може поширитися на інші пальці і далі, на зап'ясті, долоню кисть і передпліччя;
  • перехід з гострої стадії захворювання в хронічну.

Панарицій при вагітності

Під час вагітності імунітет жінки ослаблений, тому панарицій нігтя може розвинутися з-за незначного пошкодження або розрізу тканини околоногтевой поверхні. Дотримуйтесь заходів безпеки під час манікюру і педикюру, своєчасно дезинфікуйте випадково отримані ушкодження на пальцях рук і ніг. У разі появи вогнищ запалення під нігтем негайно звертайтеся до лікаря, щоб не допустити розвитку ускладнень.

Лікування панарицію

Лікування піднігтьового панарицію форми на ранніх стадіях обмежується консервативними методами, за допомогою антибактеріальних ванночок, фізіотерапевтичних процедур, пов'язок з антибіотиками у формі мазей. Якщо вилікувати панарицій цими засобами не виходить, необхідно хірургічне лікування, причому повне видалення нігтя, як правило, не вимагається, необхідна лише його часткова резекція в місцях скупчення гною.

У запущених випадках, при поширенні запалення на інші фаланги пальця, хворого можуть госпіталізувати для проведення оперативного втручання під місцевим наркозом. У післяопераційний період, для уникнення рецидиву захворювання, проводиться терапія антибіотиками і перев'язки із засобами загоєння раневої поверхні, обробка її хлоргексидином або іншими дезинфікуючими розчинами.

Консервативне лікування

Лікування піднігтьового панарицію форми проводиться в домашніх умовах, полягає у носінні пов'язок з антибактеріальними мазями. Перед бинтуванням (перев'язку слід робити кожні 5-6 годин) проводять заспокійливі дезінфікуючі ванни. Важливо забезпечити хворому пальця спокій і нерухомість, для цього його приводять у зручний фізіологічне положення перед накладанням фіксуючої пов'язки.

Антибактеріальні мазі

Використання антибактеріальних мазей при лікуванні панариціїв рекомендується при будь-яких їх формах. Мазі накладають на хворий ніготь товстим шаром поверхню і бинтують. Пов'язку міняють кожні 6-7 годин. Зустрічаються випадки, коли завдяки застосуванню місцевих знезаражувальних мазей вдається уникнути оперативного втручання. Для зняття запалення використовують:

  1. Ихтиоловую мазь. Вона знеболює, надає антисептичну і ранозагоювальну дію, покращує мікроциркуляцію крові. Практично не має протипоказань (крім індивідуальної нестерпності), тривалість курсу може становити 10-20 днів, пов'язку з маззю міняють раз в 6-8 годин.
  2. Диоксидиновую мазь. Антибактеріальний, бактерицидний засіб, бореться із збудником гнійної інфекції. Не може застосовуватися при вагітності, нирковій недостатності і у віці до 18 років. Максимальна добова доза становить 2,5 г препарату. Пов'язку міняють раз в 7-10 годин.
  3. Левомеколь. Мазь має протизапальну і ранозагоювальну дію, чудово знімає набряк. Протипоказана при індивідуальні алергічні реакції на компоненти препарату. Нанесення мазі здійснюють два рази на добу, тобто кожні 10-12 годин, при цьому хворий палець бинтується фіксуючою пов'язкою.

Розкриття панарицію

Хірургічний метод лікування піднігтьового панарицію форми полягає у висіченні нігтьової пластини з метою видалення чужорідного тіла (при його наявності) і очищення вогнища запалення. Проводиться із застосуванням місцевого наркозу, в постопераційний період потрібно носіння пов'язки з лікарських знезаражувальним засобом, спокій і нерухомість для пошкодженого пальця. Відновлення шкірного покриву і повне одужання настає протягом 7-15 днів.

Народні методи

Лікування піднігтьового панарицію форми може проводитися в домашніх умовах із застосуванням засобів народної медицини лише на ранніх стадіях розвитку захворювання. Для зняття запалення і болю застосовують дезинфікуючі ванночки і пов'язки. Лікарі рекомендують поєднувати ці заходи з традиційним консервативним лікуванням. Існують наступні способи домашнього лікування захворювання:

  1. Дезінфікуючі ванни з марганцівкою, содою, екстрактом календули або евкаліпта. Розчин повинен бути теплим, не нижче 40-42 °С, на 200 мл води використовуйте 20-30 мг або 10-15 мл дезінфікуючого засобу. Тривалість процедури повинна складати 15-20 хвилин, проводять її кожні 5-6 годин, 2-3 рази в день.
  2. Горілчаний компрес. Хворий палець бинтують з накладенням змоченою в горілці або спирті ватного тампона. Міняти пов'язку слід кожні 5-6 годин. Зігрівати запалений ніготь не можна, тому при бинтуванні не використовують целофан або компресний папір.
  3. Пов'язка з цибулею. Цибулину відварюють, нарізають і прикладають до запаленого пальцю, бинтують на 3-4 години. Можна використовувати сиру цибулю або його сік, в якості дезинфікуючого антибактеріального засобу. Пов'язку з дрібно нарубаним овочем накладають на 2-3 години.
  4. Компрес з алое. Сік листя цієї рослини традиційно застосовують для лікування гнійних запалень. Свіжий аркуш розрізається вздовж, накладається на пошкоджений ніготь зрізом вниз, прибинтовують до пальця. Таку пов'язку змінюють кожні 4 години.

Фото панариціїв

Відео

Лікування піднігтьового панарицію

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!