Грибок на стопі - причини виникнення, симптоми, діагностика і методи лікування

Це одна з найбільш поширених патологій інфекційного характеру, яка здатна уразити людину в будь-якому віці. Грибок на стопі володіє специфічними симптомами, які проявляються на поверхні шкіри, захворювання вимагає лікування системними та місцевими препаратами, ігнорувати його не можна. Входить в групу мікозних хвороб, з'являються ознаки на нігтях, ступнях і в міжпальцевих проміжках. Лікування патології залежить від форми і стадії недуги.

Що таке грибок на стопі

Патологію відносять до поширеним дерматологічних хвороб, які зустрічається у 70% людей незалежно від віку. Більше схильні їй люди, які багато і часто ходять в щільній взуття. Грибок шкіри ніг провокують різні збудники, але існує два види, які діагностуються частіше інших. Додатковими факторами ризику стають патології, що послаблюють імунітет людини: СНІД, цукровий діабет, порушення кровообігу кінцівок. Мікоз стоп (грибок) розвивається при ураженні грибним міцелієм шкірних покривів та нігтів.

Причини

Збудниками патології виступають сапрофіти, кандиди, плісняві грибки та інші патогенні мікроорганізми. Вони можуть тривалий час знаходиться в організмі людини в латентному стані і активізуються, коли у хворого послаблюється імунітет, тому грибок на ступнях часто стає супутнім захворюванням при простудних і інфекційних хворобах. Існує два головних види збудників мікозу стоп:

  1. Trichophyton mentagrophytes і Trichophyton rubrum. Відносяться мікроорганізми до групи дріжджоподібних грибок роду Трихофитонов. Мають токсичних дією, довго можуть знаходиться в сплячому стані і проявляються тільки при несприятливих факторах для здоров'я людини. Запідозрити цей вид грибка можна при появі неприємного запаху, свербіння між пальцями, далі з'являється лущення і висип. При цьому колір шкіри на стопі залишається колишнім.
  2. Epiderrnophyton floccosum – це антропофильный грибок, проникає і вражає роговий шар епідермісу. При розвитку патології на стопі з'являються плями рожевого кольору з розпливчастими краями, які починають лущитися. Передається грибок при контакті з речами, до яких торкався носій.

Всі заразні форми патології викликають дерматофитные гриби-аскоміцети. Більшу частину випадків зараження викликають Трихофітон ментагрофитес, а дріжджові і цвілеві грибки вражають рідше кінцівки. Причинами активізації хвороби можуть виступати такі фактори:

  • ендокринні порушення;
  • соматичні патології;
  • цукровий діабет;
  • переохолодження ніг;
  • вальгусна деформація та інші патології стопи;
  • дерматологічні хвороби: нейродерміт, псоріаз, екзема;
  • при відвідуванні сауни, лазні, басейну, роздягалень босоніж;
  • зниження імунного захисту організму;
  • підвищена пітливість ніг;
  • зловживання антибіотиками, цитостатиками, глюкокортикоїдами, імунодепресантами;
  • мікоз стоп може розвиватися через професійних факторів, наприклад, у працівників металургійної, вугледобувної промисловості, басейнів і лазень, військовослужбовців, спортсменів;
  • при травмі шкіри стопи, яка призвела до утворення мозолів, натоптишів, тріщин.

Форми грибка стопи

Існує кілька основних збудників, які провокують розвиток мікозу. Загальна клінічна картина у них схожа, але деякі симптоми, стадії розвитку, провокуючі фактори відрізняються. З цієї причини медицина виділяє декілька форм грибка на ногах, серед яких:

  • дісгідротіческая;
  • інтертригінозний;
  • сквамозна (стерта);
  • гиперкератотическая.

Інтертригінозний

Ця форма мікозу починає своє поширення, як правило, з проміжку між 4 і 5 пальцем на нозі, в деяких випадках між 3 і 4. У місці активізації мікроорганізмів утворюється тріщина, навколо неї поверхню шкіри починає відшаровуватися. Ці ранки можуть бути сухими або водянистими. Супроводжується дана форма типовими для грибка ознаками: свербіння між пальцями, печіння. При відсутності лікування з'являється на місці ураження ерозія, що супроводжується гострим болем. Курс терапії тривалий, необхідно знищити всі спори, які проникли глибоко в дерму.

Дісгідротіческая

Ця форма ураження стопи проявляється у вигляді дрібних пухирців на шкірі, всередині яких накопичується прозора рідина. Коли утворюється сильне запалення ці утворення лопаються, залишається ерозія на поверхні шкіри. Хвороба супроводжується сильним лущенням, ділянок відшарування епідермісу. До типових симптомів належать свербіж і печіння в місцях ураження, до нетиповим – підвищення температури тіла, набряки.

Сквамозно-гиперкератотическая

Це запущений варіант сквамозной форми, лікуватися довго і складно, але розпізнати цей вид легко. Вся стопа, нижні і бічні шкірні покриви роговіє, облазить колами. Відшаровується, схоже на следок або мокасин і ураженої шкіри. На тлі цього кератин подноготного ложа, яке теж уражене грибом, розростається, відбувається зміна кольору нігтя сірки, жовтий, коричневий або чорний. Пластина втрачає блиск, прозорість, вона починає розшаровуватися і кришитися, як деревна труха.

Стерта

Цю форму патології ще називають сквамозной, мікоз розвивається на шкірі між пальцями, на п'яті, бічних поверхнях, епідерміс сильно лущитися. Це одна з початкових стадій ураження грибком, лікування не складне, але якщо його не розпочати, то патології почне прогресувати і переросте у більш серйозну, наприклад:

  • интертригинозную;
  • гиперкератотическую;
  • дисгидротическую.

Симптоми грибка стопи

Збудники мікозу можуть довго перебуває в латентному стані, тому людина не знає про наявність захворювання. Треба знати, як виглядає грибок на ногах, щоб при перших же ознаках почати лікування. Це допоможе швидше позбутися від грибкової інфекції і уникнути її подальшого розвитку. Основні симптоми схожі при всіх формах мікозу:

  • перший етап протікає фактично безсимптомно, спочатку інфекція вражає шкірних покривів між пальцями, як правило, між 3 і 4;
  • далі розростання переходять на бічні сторони, щиколотки і захоплюють всю площу стопи;
  • відбувається потовщення шкірних покривів, потім вони тріскаються;
  • епідерміс стає сухим і сильно свербить, розвивається почервоніння, запалення на ділянках з мікозом;
  • далі з'являється біль і сильне печіння в області стоп;
  • з часом, на останній стадії утворюються пухирці, наповнені рідиною, вони лопаються і залишається ерозивний ділянку на нозі.

Перші ознаки грибка на ногах

Тривалість терапії багато в чому залежить від своєчасного звернення до лікаря дерматолога. Людина повинна вміти визначити грибок стопи, щоб вчасно почати його лікувати. Про поразку спорами говорять наступні ознаки:

  1. Лущення. Мікроорганізм живиться білковими сполуками кератином. Він знищує практично повністю захисний шар шкіри, який складається з таких тканин на 80%, що і викликає виникнення лущення;
  2. Свербіж. При порушенні цілісності шкірних покривів захисна система організму, запускає процеси регенерації, що і викликає дискомфорт. Свербіти епідерміс може і при розвитку кандидозу.
  3. Неприємних запах. Робота сальних залоз порушується під дію грибкової інфекції. Це призводить до підвищеної пітливості надмірної сухості.
  4. Зміна кольору шкіри. Грибок руйнує кератосодержащие волокна, що призводить до зміни відтінку шкірних покривів.

Грибок на підошві ніг

Епідермофітія стоп, п'яти починає розвиватися з однієї кінцівки, потім переходить на іншу. Виявляється значне почервоніння шкіри, в цих місцях починає лущитися поверхню, утворюються ранки червоного кольору, а потім з'являється товста скоринка. Пацієнт відчуває сильний свербіж, під час ходьби виникає біль, починає розвиватися набряк від стопи до щиколотки. Якщо були помічені такі ознаки, слід відразу ж звернутися до лікаря, тому що при подальшому розвитку симптомів можливо гниття вражений ділянок.

Межпальцевая грибкова ерозія

В цьому випадку розвивається ураження між пальцями, з'являється дрібні ранки, верхній шар шкіри злазить, відстає. Вражає мікоз стоп не тільки проміжки між пальцями, але і піднімається з часом до основи нігтя, утворюючи глибокі пошкодження. З'являється неприємний запах від ніг, людина відчуває дискомфорт під час водних гігієнічних процедур, присутні відчуття печіння, свербежу. Сильно пече між пальцями.

Лікування грибка стопи

Ефективність терапії при ураженні нігтів, стоп дерматофітами, дріжджовими, пліснявими грибками залежить від своєчасності звернення до фахівця. Деякі люди починають самолікування, купуючи препарати з реклам на вулиці чи по телевізору, але успішність лікування залежить від правильного визначення типу збудника. Часто це призводить до неефективності терапії та подальшого розвитку патології. Рекомендуються прийти на прийом до лікаря, здати аналізи або пройти огляд, щоб була призначена максимальна ефективна схема лікування.

Розвиток мікозу стопи – не смертельна, але дуже складне захворювання, яке вимагає коректного курсу системних і місцевих препаратів. Основна мета лікування в наступному:

  • купірування запального процесу;
  • використання протигрибкових місцевих і системних препаратів для нейтралізації патогенних мікроорганізмів;
  • відновлення мікроциркуляції крові в кінцівках.

Як лікувати

Для лікування мікозу використовуються протигрибкові мазі, лаки, гелі, таблетки і розчини для місцевої та системної терапії. При узгодженні з лікарем допускається використання народної медицини, часто застосовують масло чистотілу. Як лікувати грибок на ногах залежить від форми патології та типу збудника. Визначити оптимальну схему може тільки лікар після проведення огляду чи аналізом.

Медикаменти системного типу випускаються у формі капсул, таблеток, призначають їх прийом на тривалий термін (4-6 місяців). Підбір засобу проводиться після визначення типу збудника, наприклад, лікування дріжджових грибків і плесневелых проводиться різними препаратами. Існує два методи прийому: пульс-терапія (короткими курсами з перервами) або регулярне застосування (більш слабкі дози, але кожен день протягом декількох місяців).

Чим лікувати

Вибирається ліки від грибка стопи в залежності від типу патології, наявності протипоказань (дитячий вік, вагітність). Як правило, використовують медикаменти двох типів:

  1. Місцеві. Це мазі, креми, гелі, які наносять на уражену шкіру, вони надають лікувальну дію на пошкоджене місце. Практично всі такі кошти не мають протипоказань до застосування. Головний недолік таких перпаратов – симптоматичне лікування, повністю позбутися від патологічних мікроорганізмів вони не допоможуть, якщо вони проникли в кровотік. Ліки накопичуються в тканинах і починають надавати терапевтичний ефект. Приклади таких засобів: крем Ламізил, Левомеколь, Клотримазол, Бифосин, Нафтифін, Сертаконазол, ліки з речовиною тербінафін.
  2. Системні. Медикаменти у формі капсул, таблеток. Вони потрапляють в кровотік і швидко розносяться по всьому організму. Такий вид ліків не підходить при лікуванні нігтьових, міжпальцевих форм мікозу у вагітних, годуючих мам. До таких медикаментів відносяться: Флуконазол, Мірамістин, Натаміцин, Гризеофульвін.

Препарати від грибка стопи

З розвитком медицини можна знайти різні медикаменти, які допомагають вилікувати грибок ніг. Деякі з них спрямовані на усунення неприємної симптоматики, вони допомагають впоратися з неприємним запахом, позбутися від печії, свербежу і підвищеної пітливості, порушення цілісності шкіри. Інші цілеспрямовано вбивають патогенні мікроорганізми, щоб вилікувати людину від хвороби повністю і запобігти рецидивам захворювання. Використовують наступні форми препаратів:

  • розчини;
  • креми;
  • пудри;
  • таблетки, капсули;
  • спреї.

Системної дії

Ці кошти приймаються перорально для лікування мікозу, вони пригнічують продукування спір грибком, які необхідні для його розмноження. Приймати їх необхідно при важкому перебігу хвороби. Тривалість терапії залежить від стадії патології, може тривати від 2 тижнів до півроку. Лікар може призначити наступні медикаменти:

  1. Кетоконазол. По інструкції хворим від 30 кг призначають по 200-400 мг за добу. Пацієнтам до 30 кг (дітям) прописують по 3-8 мг за добу кетоконазолу. Пити необхідно ліки разом з їжею. В якості аналогів цього препарату можна використовувати Микозроал, Орогазол, Фунгинок.
  2. Онихон. Основним лікарським речовиною є тербінафін. При мікозі стоп дозування призначається в індивідуальному порядку, враховуючи клінічну картину і стадію патології. По інструкції дорослі п'ють по 250 мг один раз за день. Дитині від 3 років призначає дозування лікар з урахуванням маси тіла. Триває 2-6 тижнів лікування. В якості аналогів можна використовувати Термикон, Тербінафін, Экзитер.
  3. Флуконазол. Випускається у формі розчину, капсул, таблеток. Засіб показано при різних формах грибка раз в тиждень по 150 мг. При щоденному прийомі необхідно випивати таблетку 50 мг за добу. Препарат протипоказаний годуючим мамам і вагітним. З аналогів Флуконазала можна вибрати Флюкостат, Дифлюкан, Миксист.
  4. Ламізил. Це антимикотик в таблетованій формі, ефективний при тяжкому перебігу мікозу стоп. Дейсвтіе препарату спрямована на поразку грибкових клітин, припинення їх розповсюдження по організму людини. Курс лікування становить 2-6 тижнів.
  5. Ітраконазол. Системне засіб в капсулах, тривалість прийому – 3 місяці. По інструкції хворий повинен приймати по 1 капсулі препарату щодня вранці і ввечері.

Місцевої дії

Ці кошти спрямовані на знищення патогенних мікроорганізмів у місці їх активного розмноження і життєдіяльності. Наносяться медикаменти на уражені ділянки для полегшення симптомів, підвищення комфорту життя людини. Використовують для цього спреї, мазі, розчини і креми. До популярних варіантів відносяться наступні препарати:

  1. Клотримазол. Популярний, ефективний протигрибковий медикамент, який випускається у формі крему, використовується для лікування мікозу стоп. Це недорогий, безпечний препарат, не має негативних ефектів, тому що не проникає в системний корівок і діє тільки на поверхні шкіри. Лікування триває, як правило, не довше 6 тижнів, наносять її 2-3 рази за день. Лікарі не рекомендують використовувати мазь разом з препаратами амфотерицину, натаміцину, ністатину, вони знижують ефективність клотримазолу.
  2. Ламізил. Ефективна, популярна мазь проти мікозу стоп. Відноситься засіб до групи протигрибкових ліків. Головною діючою речовиною є тербінафін, препарат купірує синтез клітин грибкової інфекції, насичує їх токсичними речовинами, які їх вбивають. Ефективний тільки при мікозі стоп, для терапії нігтів не використовується.
  3. Экзодерил. Використовуються для лікування дорослих, дітям призначається тільки при особистій рекомендації лікаря.

Відео

3 форми (виду) грибка стопи - Про найголовніше

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!