Ознаки грибка стопи - перші прояви, симптоматика та стадії розвитку

Мікологічні захворювання можуть проявлятися по-різному, часто уражаються шкірні покриви. Початкові ознаки грибка стопи супроводжуються характерними симптомами, які легко визначаються з фото. Однак, оскільки аналогічно можуть виглядати інфекції шкірних покривів іншого генезу, то остаточний діагноз повинен ставити дерматолог. За фото причину запалення допустимо виявляти лише для попереднього ознайомлення.

Що таке грибок стопи

Наукова назва захворювання — оніхомікоз. Інфекція вражає шкірні покриви, переважно на нижніх кінцівках, нігтьових пластинах. Дріжджові і цвілеві спори потрапляють на незахищену поверхню. Особливо схильні до поразки області шкірних складок між пальцями. Проявляється грибок стопи характерними зовнішніми ураженнями, що супроводжуються неприємними відчуттями.

Як і де відбувається зараження

Мікроспори збудника інфекції передаються через предмети побуту: взуття, педикюрні/манікюрні приналежності. Цвілеві грибки полюбляють вологу, тепле середовище, тому місця з найвищим ризиком зараження — басейни, громадські лазні, сауни, салони краси. Симптоми грибка стопи розвиваються через кілька днів або тижнів після інфікування.

Як виглядає грибок стопи

Поразка микозной інфекцією може виглядати по-різному в залежності від стадій хвороби. Перші ознаки грибка на ногах проявляються почервонінням, надалі розвивається ороговіння, супроводжуване ерозіями з відшаруванням шкірних лусочок. Розвиваються характерні жовтуваті нарости, схильний до захворювання ніготь руйнується. По мірі того, як інфекція поширюється, посилюються неприємні відчуття.

Симптоми

Перші ознаки грибка ніг у багатьох випадках залишаються непоміченими. Захворювання розвивається повільно, не звертаючи на себе уваги пацієнта протягом тривалого часу. Небезпека грибкових інфекцій у тому, що поступово вони глибоко вкорінюються в шарах епідермісу, тканинах шкіри. Своєчасне розпізнавання початкових ознак хвороби допомагає уникнути розвитку ускладнень. Варто звернути увагу на наступні прояви:

  1. Перші симптоми полягають в ознаках лущення шкіри, зміну кольору на жовтуватий або білястий,.
  2. Поширюються ороговілі ділянки, відшаровується епідерміс, з'являються тріщини.
  3. З'являються бульбашки, ця симптоматика супроводжується свербінням. Ознаки грибка стопи можуть поширитися на другу ногу, руки.
  4. На пізніх стадіях поразка може стати системним, супроводжуватися підвищенням температури, загальним погіршенням стану організму.

Ознаки

Початкові симптоми не завжди змушують звертати на себе належну увагу пацієнта, але з розвитком захворювання змінюється клінічна картина. У цьому випадку ігнорувати захворювання вже стає неможливо. Не рекомендовано запускати хворобу, бажано починати терапію при перших ушкодженнях шкірних покривів або коли на нозі з'являються тріщини. Картина інфекції в залежності від стадії:

  1. Перша стадія: порушені невеликі ділянки, не викликає дискомфорту.
  2. Друга стадія: уражені області розширюються, якщо дивитися на фото, виглядають як покриті нальотом, нігті починають ламатися.
  3. Третя стадія: супроводжується сверблячкою, болем, бульбашками.

Перші ознаки грибка нігтів на ногах

Заразитися микозной інфекцією може будь-яка людина, який відвідує басейни, спортзали з громадськими душовими, салони краси. Тому важливо розпізнавати захворювання на ранній стадії, поки поразка не поширилося. Запущені грибкові хвороби погано піддаються лікуванню, але уважне спостереження допоможе уникнути важких наслідків. Рання симптоматика наступна:

  • почервоніння;
  • лущення;
  • свербіж;
  • зміна кольору ділянок шкіри, нігтів.

Діагностика

Для правильного визначення збудника хвороби з наступним призначенням протигрибкових препаратів потрібна спеціальна діагностика. Процедуру проводить лікар-дерматолог, бажано зі спеціалізацією на мікозах. З уражених ділянок пацієнта робиться зішкріб, після чого біологічний матеріал аналізують на предмет конкретного виду грибка, його чутливості до лікарських препаратів. За фото встановити збудника можна, тільки після проведення аналізів. Перед проходженням процедури діагностики заборонено покривати нігті лаком.

Лікування

При появі ознак грибка стопи потрібно відвідування дерматолога. Хоча захворювання не відносять до небезпечних, позбутися від грибка не завжди буває просто, особливо якщо процес розвитку інфекції зайшов далеко. У ряді випадків застосовується призначення системних препаратів для того, щоб уникнути проникнення спор на інші ділянки шкіри людини. Рекомендовано поєднання мазі, таблеток, гігієнічних процедур. Базова схема лікування включає наступні методи:

  1. Медичний педикюр — ретельне очищення шкіри, нігтів від уражених ділянок, застосовуються особливі ванни з антимикозными добавками.
  2. Застосування спеціальних зовнішніх препаратів, які ефективно виявили себе в боротьбі з грибковими інфекціями Тінактін, Міконазол, Ламізил. Мазі наносяться декілька разів згідно з інструкцією, рекомендаціями дерматолога.
  3. Таблетки призначаються в запущених випадках, особам з імунодефіцитами різного генезу. Необхідно пам'ятати, що будь-які оральні лікарські засоби від мікозів є високотоксичними, їх не можна застосовувати без призначення лікаря.

Перед використанням будь-якого засобу необхідно пройти попередню діагностику. Ця вимога пов'язана з тим, що будь-які ліки високоефективно проти одних видів грибка, а на інші діє гірше. Ключ до вірно підібраної терапії — точне встановлення збудника захворювання. Бездумне використання потужних лікарських препаратів не тільки менш ефективно, але може виявитися небезпечним для здоров'я людини.

Фото грибка стопи

Відео

Ознаки і симптоми грибка на ногах

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!