Шипица на пальці ноги - причини появи, лікування і видалення в домашніх умовах

Коли виникає шип на пальці ноги, багато хто вважає, що нічого страшного в цьому немає і від проблеми можна позбутися самостійно. Однак шипица на пальці ноги не дуже добре піддається лікуванню в домашніх умовах, і не можна запускати хворобу, особливо, якщо вражена ступня у дитини. Як виникає такий наріст на пальці, чим він небезпечний і як від нього позбавитися, повинен знати кожен, кого вразив такий недуг, щоб орієнтуватися у найбільш ефективні методи лікування.

Що таке шипица

Лікарі вважають, що шипица (шипига) – результат активізації одного з штамів папіломи. Зовні наріст нагадує бородавку, а на ранніх стадіях – мозоль, однак має істотні відмінності від останньої. Встановлено, що навіть при активному лікуванні є ймовірність виникнення рецидиву на пальці ноги або в інших місцях, де раніше виникала шипица. Даний вид бородавки відноситься до важковиліковним недуг, загрожує небезпечними наслідками, якщо хворий запускає хворобу або намагається обійтися без кваліфікованої медичної допомоги.

Як виглядає

Відразу після зараження вірусом папіломи, на пальці ноги виникає невелике шкірне жовтувате ущільнення. Зовні шипица нагадує мозольное освіта. Однак на відміну від мозолі, шипица заподіює серйозні больові відчуття при ходьбі. Через 5-10 днів горбок розростається. Якщо не вжити термінових заходів з видалення новоутворення, то шипица починає розростатися, захоплюючи прилеглі тканини, і вражає підошву цілком, роблячи вкрай скрутній ходьбу. На шкірі виникають множинні скупчення бородавок.

Чим відрізняється від мозолі

Багато хворих підозрюють, що у них шипица, і не знають, як відрізнити звичайну мозоль від шипицы на пальці ноги, викликаної папіломою. Основною відмінністю шипицы від мозолі є наявність довгих кореневих ниток, які швидко проростає вглиб епідермісу, і видалити їх потім звичайними методами дуже складно. Крім того, хвороба розвивається бурхливо – за два тижні формується перша повноцінна бородавка, потім на шкірі виникають дочірні освіти, які виростають з кореневих ниток. Хворобливі відчуття від папилломного наросту набагато серйозніше, ніж мозолі.

Від чого з'являється

Вірус папіломи – основний винуватець розростання бородавок на шкірі пальців ніг. Проте вважається, що у багатьох людей цей вірус присутній в організмі апріорі, і тільки під впливом зовнішніх несприятливих факторів починає активізуватися, на шкірі з'являються хворобливі новоутворення. Причини появи цієї різновиди бородавок наступні:

  • Постійне носіння взуття тісною і незручною, пітливість стоп.
  • Ходіння босоніж там, де велика ймовірність «підхопити» вірус папіломи – в басейнах, саунах, лазнях, інших місцях, для яких характерна висока вологість.
  • Ослаблений імунітет організму внаслідок перенесених захворювань вірусного та бактеріального характеру.
  • Постійні стреси, депресивний стан, недосипання.
  • Побічний ефект від антибіотикотерапії або хронічних недуг різної етіології.

Симптоми

Не помітити, що ходити стало болючіше з-за наросту на стопі, не можна. Хворий спочатку вважає, що це мозоль. Виникнення шипицы на пальці або стопі ноги характеризується наступними симптомами:

  • Через 2-3 дні після того, як шипица з'являється, вона починає розростатися, набуває більш темний відтінок, з'являється біль.
  • Відбувається розшарування бородавчастого освіти.
  • У центрі з'являються темні «коріння», нитки, що йдуть углиб епідермісу пальця.
  • Через 5-7 днів шипица схожа на кратер вулкана з чорної або темною серединою, яку складають нитки.
  • При відсутності належної терапії з'являється безліч дочірніх утворень, які можуть охоплювати весь палець або ногу.
  • Наступати на ногу, уражену шкірним захворюванням, стає болючіше і болючіше.

Лікування шипицы

Папілома вважається найскладнішим шкірним новоутворенням, боротися з яким нелегко – завжди є ймовірність появи рецидиву хвороби, оскільки коріння бородавки можуть йти в глибинні шари шкіри, звідки «дістати» їх дуже важко. Лікарі практикують різноманітні методи лікування таких бородавчастих наростів, і всі вони зводяться до видалення тим чи іншим способом шипицы на пальці або стопі ноги. Лікарське втручання передбачає такі методи знищення наростів:

  • хірургічний;
  • лазерний;
  • електрокоагуляційний;
  • хімічний;
  • радіохвильовий.

Дані заходи допомагають позбутися від болісного утворення відразу. Інша справа – спроба лікування в домашніх умовах, коли хворі намагаються безопераційним способами видалити бородавку. На це може йти 3-4 дні і ефективність такої терапії невисока, оскільки при запущеному стані ніякими домашніми способами видалити коріння не вийде, вони можуть прорости знову на нозі або пальці, доставляючи масу незручностей.

До якого лікаря звернутися

Шкірні захворювання треба лікувати у дерматолога, який підкаже найбільш раціональні способи позбавлення від недуги, проведе візуальний огляд, якщо треба, візьме зішкріб новоутворення на аналіз. Всі дерматологи попереджають, що освіти на основі вірусу папіломи здатні перетворитися на злоякісні пухлини, якщо місце, на якому вони з'явилися, постійно травмується, інфікується, і не піддається лікарського впливу.

Способи видалення шипиц

Існує багато сучасних ефективних заходів для того, щоб позбутися від шипицы на пальці ноги. З їх допомогою можна видалити його назавжди. Лікарі користуються наступними методами, щоб видалити шипицу на пальці ноги:

  • Впливом лазера. Даний метод видалення вважається найменш травматичним і ефективним – операція проводиться з місцевою анестезією, і від впливу високої температури за короткий час випалюються всі новоутворення разом з корінням в глибоких шарах шкіри. Точкове проникнення лазера не травмує інтактну поверхню і здатне видалити всі скупчення бородавок разом з вірусом папіломи.
  • Хімічним методом. Даний спосіб полягає в хімічному впливі оцтової, азотною або саліциловою кислотою на новоутворення. В умовах стаціонару не використовується у зв'язку з невисокою ефективністю. Після хімічного видалення утворюються рубці.
  • Электрокоагуляционным впливом. На бородавочный наріст подається струм високої частоти, выжигающий освіти разом з глибоким корінням.
  • Хірургічним видаленням. Скальпелем зрізають суху мозоль під місцевою анестезією.

Пластир

Щоб позбутися неприємного новоутворення, можна використовувати пластир Салипод. Распарьте шипицу, на чисту і суху шкіру наклейте лейкопластир, знявши з нього плівку. Не рекомендується знімати пластир 2-3 дні, мочити хворе місце не можна. Після закінчення цього терміну зніміть пластир – він повинен відокремитися разом з бородавкою. Якщо цього не сталося, то повторіть процедуру 3-4 рази.

Мазь

Неінвазивне лікування передбачає використання хімічно активних компонентів, які б сприяли знищенню звичайних бородавок і підошовних. Можна використовувати наступні спеціальні препарати:

  • Роаккутан. Мазь відноситься до кератолитикам, і розчиняє ороговілі клітини епідермісу. Якщо нею змащувати шипицу, то підошовна бородавка відшаровується частинами.
  • Ферезол. Перебувають у складі засобу фенолом припікають шипицу, яка потім відпадає.
  • Веррукацид. Чинить бактерицидну і припікаючу дію. При використанні можна видалити верхню частину наросту, яка відпадає разом з корінням шипицы.

Як позбутися від шипицы народними засобами

На ранніх стадіях захворювання є ймовірність позбутися від шкірного недуги за допомогою різноманітних народних методів. Однак майже всі такі способи загрожують травмами інтактних тканин, які можуть інфікуватися і запалюватися, провокуючи рецидив хвороби. Для позбавлення від наросту використовують наступні засоби:

  • оцет;
  • часник або цибулю;
  • настоянку чистотілу;
  • хрін;
  • картопля;
  • листя кропиви або лопуха.

Оцет

Необхідно взяти 1 ст. л. борошна і 1 ч. л. 9%-ного оцту, як слід перемішати, щоб вийшла кашка. Сумішшю обробляють уражену подушечку пальця, заклеюючи лейкопластиром. Не знімати і не мочити палець 3 дні. Бородавка повинна підсохнути і відпасти, залишивши невелику ямку на шкірі, яка потім заросте. Метод ефективний для невеликої кількості новоутворень.

Часник

Потрібно вирізати в медичному пластир отвір за розміром шипицы і наклеїти його на палець. Зверху покласти подрібнену часточку часнику, і заклеїти ще одним шаром пластиру для фіксації. Через добу зняти компрес з пальця, накласти новий. Через 4-5 днів новоутворення має зникнути. Чинить бактерицидну, противірусну, припікаючу дію на наріст.

Чистотіл

Можна спробувати видалити рідким соком чистотілу новоутворення. Слід дотримуватися обережності при використанні, щоб не обпектися. На очищену і висушену поверхню пальця нанести сік чистотілу і почекати, поки засіб висохне. Екстракт виявляє припікаючу дію, однак доведеться повторити процедуру 5-6 разів, щоб новоутворення висохло і відпало.

Хрін

Вимити, очистити корінь хрону, пропустити через м'ясорубку. Оскільки засіб володіє сильним палючим дією, потрібно захистити інтактну поверхню пальця, заклеївши її навколо новоутворення лейкопластиром, залишивши отвір по центру. Кашку накласти товстим шаром на бородавочный наріст і закріпити пластиром. Залишити на ніч компрес, після чого вранці зняти, очистити шкіру пальця ноги, провести процедуру заново до повного зникнення шипицы.

Картопля

Щоб зникла шипица на пальці ноги, можна взяти сиру картоплину, натерти її на терці. Кашку накладають на кожен наріст, прикриваючи марлею, після чого фіксують пластиром. Відразу позбутися новоутворення таким методом не вийде, процедуру повторюють 10-14 днів щодня, вранці і ввечері, щоб домогтися потрібного ефекту.

Видалення шипицы в домашніх умовах

Хворим, які бояться йти до лікаря, щоб позбутися від шипицы, потрібно знати, що вона здатна глибоко проникати в тканини пальця, досягаючи м'язів, що загрожує розвитком раку. Застосовувати народні методи лікування треба дуже обережно. Щоб позбавитися від бородавки, можна скористатися спеціальним засобом на основі рідкого азоту, який заморожує наріст разом з нитками – КриоФармой. Дійте за наступним алгоритмом:

  • Відкрийте упаковку, візьміть одноразовий аплікатор, вставте його в спеціальний утримувач.
  • Тримач помістіть на балон, як слід закріпивши.
  • Прикріпити аплікатор до ушкодженої ділянки шкіри пальця.
  • Тримайте не менше 40 секунд аплікатор, притискаючи до шипице, після чого приберіть балон.

Відео

Як видалити шипицу на нозі: причини, профілактика, лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!