Що таке псоріатична тріада - основні симптоми захворювання

Таку неприємну проблему, як псоріаз, дуже складно діагностувати самостійно. Поява захворювання характеризується таким феноменом, як псоріатична тріада, що включає в себе три специфічних симптомів. Всі ознаки з'являються по черзі. Знання про те, в чому полягає феномен тріади і як він виявляється, допоможе вчасно виявити захворювання і почати лікування.

Як виявляється псоріаз

З виникненням псоріатичних висипань пов'язано величезна кількість наукових теорій. Однак достовірної та однозначної причини походження псоріазу не виявлено. Нижче представлені найбільш популярні припущення медиків:

  1. Деякі лікарі вважають, що причини псоріатичних висипань пов'язані з впливом на імунну систему людини вірусних інфекцій. При цьому медики довели, що псоріаз не є заразним.
  2. Інші фахівці впевнені, що недуга виникає через спадкової схильності. Аргументом на користь цієї теорії в медицині наводять наукові дані: якщо один з батьків хворів на псоріаз, то ризик розвитку недуги у дітей – близько 70%.
  3. Ще одна теорія зв'язана з порушеннями обмінних процесів в організмі. Прихильники гіпотези наводять як доказ те, що у складі ураженого псоріатичної висипки ділянки шкіри знаходиться велика кількість найважливіших для людини хімічних елементів.
  4. Більшість пацієнтів, хворих на псоріаз, мають проблеми з ендокринною системою, тому деякі вчені вважають причиною розвитку недуги гормони і порушення роботи залоз.

Що таке псоріатична тріада

Існує багато хвороб шкіри, тому поставити точний діагноз і призначити відповідну терапію при першому огляді пацієнта фахівцям складно. Псоріатичної тріадою називають сукупність унікальних ознак захворювання. На підставі специфічних симптомів і їх чергуванні лікарю легше визначити псоріаз і вчасно почати лікування. Всі ознаки, що входять в тріаду, відносяться до пошкоджень шкірного покриву людини і виникають за певних умов.

Симптоми

Псоріаз зустрічається у жінок і чоловіків будь-якого віку і доставляє чимало неприємних відчуттів. Тріада псоріатичних феноменів є характерною для всіх форм захворювання, при яких ураження піддається поверхневий шар дерми. Медицина активно розвивається, створюються нові методи обстежень, що дозволяють на ранніх стадіях поставити діагноз, призначити лікарські препарати за показаннями. Швидке виявлення псоріазу значно підвищує ефективність подальшої терапії.

Для виявлення псоріатичних симптомів (тріада) використовується комплексна діагностика. Вона включає кілька етапів. Це:

  1. Рентгенограма.
  2. Перевірка стану імунної системи пацієнта.
  3. Бактеріологічне дослідження.
  4. Біохімічні аналізи.
  5. УЗД з сонографом.
  6. МРТ (магнітно-резонансна томографія).
  7. Діагностика імуноглобулінових фракцій.

Стеаринова пляма

Першим псоріатичним симптомом, що входить у тріаду, є стеаринова пляма на шкірі. Характеризується ознака сильним лущенням дерми після зіскоблювання поверхневого папульозного шару шпателем. З часом відзначається відділення лусок сіро-білого відтінку від папули. Видалення їх жодних труднощів не викликає, адже частинки відрізняються рихлістю і слабким закріпленням на шкірі. З часом поверхня папул стає білою, а лусочки обсипаються і нагадують стружку.

Пояснюється перший феномен тріади тим, що епітелій хворої людини починає аномально функціонувати. Нормальний ороговілий шар з цих причин утворитися не може, рівень ліпідів підвищується, роговий шар дерми накопичує повітря. Такий стан фахівці називають паракератоз. Для боротьби з порушенням на першій стадії застосовують місцеві препарати (мазі, креми).

Псоріатична плівка

Другою ознакою шкірного захворювання, що входить у тріаду, є псоріатична (термінальна) плівка. Симптом характеризується тим, що з папули знімається тонкий шар клітинної тканини, що нагадує поліетилен. Він видаляється при лущенні разом з поверхневим шаром дерми. Фахівці не рекомендують самостійно позбавлятися від залишків псоріатичної плівки, адже це останній шар, здатний видаляти з шкіри. Серед методів боротьби із захворюванням на цій стадії застосовуються:

  • мазі;
  • лікувальні ванни;
  • протиалергенні засоби.

Кров'яна роса

Завершальним етапом тріади з феноменів псоріазу є точкове кровотеча. Викликає його відділення останнього шару псоріатичної плівки від місця локалізації захворювання. У медицині симптом називають тріада Ауспитца, або феномен кров'яної роси. Крім кровотечі відзначається швидке зростання нових папул, розмір яких може досягати 0,5 див. Псоріатичні новоутворення не припиняють збільшуватися, з'єднуючись один з одним і утворюючи псоріатичні бляшки.

Позбутися від папул складно, але сповільнити ріст клітин можна, якщо мазати пошкоджену ділянку шкіри спеціальними препаратами – ретиноїдами. Добре допомагають на даній стадії протизапальні засоби, фітотерапія, імуномодулятори. Можна застосовувати симптоматичну терапію. У будь-якому випадку лікування призначає лікар за показаннями, після оцінки результатів обстеження.

Інші симптоми псоріазу

Крім тріади, яка включає кілька характерних феноменів, проведення діагностики допомагає виявити захворювання за іншим симптомам. Серед інших відомих ознак псоріатичних висипань варто виділити наступні:

  1. Симптом Пильнова. Ознака характерний для стадії розвитку недуги і являє собою обідок навколо папули, не вкритий лусками.
  2. Симптом Картамышева. Ознака допомагає відрізнити псоріаз від себорейного дерматиту і характерний для активної стадії захворювання. Псоріатичні папули на волосистій частині голови мають чіткі візуальні межі.
  3. Симптом Кебнера. Даний ознака псоріазу характерний для стадії активного розвитку захворювання. Полягає симптом в тому, що навіть невеликі пошкодження здорової ділянки шкіри провокують зростання псоріатичних папул.
  4. Симптом масляної плями. Ознака характеризується появою під нігтьовими пластинами жовто-бурого потемніння.

Відео: прояви псоріазу

Симптоми і види псоріазу

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!